Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VI. rész: Egy kutya vagy kettő

2017.12.05. 17:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Sokáig ágálltam az ellen, hogy legyen-e egy második kutyánk is, még ha csak egy évre is. Aztán egy szép napon mégis beadtam a derekamat…

De mégis miért lehet problémás egy második kutya?

Az előző kölyök, akit neveltünk hiperaktív volt, önmagában lekötötte az egész családot. Vele szemben Bravo egy egyszerűen kezelhető és tanítható kutya, akit (kutyatársa, Pötyi segítségével) egészen könnyű lefárasztani.

img_2502.JPG

Hogy mitől tartottam még? Akinél volt már kölyökkutya a családban, az pontosan tudja, hogy az új jövevény mennyi energiát emészt fel minden nap időjárástól és a gazdi kedvétől függetlenül és hogy mennyi foglalkozást és tanítást igényel, nem is beszélve arról, hogy mennyi mindent tönkre tehet a lakásban. Nincs szabadnap, nincs kibúvó: ha kölyök van a háznál, és biztonságban akarjuk tudni a dolgainkat, akkor minden nap le kell fárasztanunk a kiskutyát. Nekünk nyert ügyünk volt, mert egyrészt Bravo és Pötyi naponta kétszer fél órát mindig birkózik, másrészt pedig Pötyi Bravonál nagyobb mozgásigényű, így nem jelentett több sétát a létszámnövekedés.

Mik azok a területek, ahol igenis érezhető, hogy már nem csak egy kutyáról kell gondoskodni? Ez akár egészen apró dolgokban is megmutatkozhat:

 • két kutyát pórázon vinni sokkal nehezebb az első időszakban, viszont annál jobb érzés, amikor kialakul hármótok között az összhang
 • egy etetés során mindig van, aki a másik táljába akar belemászni. Mostanra már mindenki tudja, melyik az ő vacsorája, és nem nyúl a másikéhoz, így nem kell tartanunk attól, hogy ételféltés miatt az egyik megharapja a másikat.

 • mindegyik kutya - kölyök vagy felnőtt - igényli azt a foglalkozást, amikor csak rá szánok időt, és a másik kutya nem ugrabugrál körülöttünk. Rendszeresen szükség van olyan sétákra, ahol vagy csak az egyik, vagy csak a másik kutya jön velem.
 • a tanítás szintén csak egyénileg működik. Amikor a jutalomfalat előkerül, mind a két kutya fejvesztve rohan, tanítani azonban egyszerre csak egy kutyát tudok, ráadásul nem is egy szinten vannak.

 

És mik azok, amik egészen könnyűvé váltak? Mik azok a dolgok, amiket a kölyök szinte észrevétlenül sajátít el a nagyobbtól?

 • séta közben nem kell megőrülni a kerítések mellett, ha a kertekben van egy másik kutya is
 • hagyni kell, hogy a sarat a gazdi letörölje a mancsokról a sáros időben
 • nem kell felugrálni
 • ha a gazdi nincs otthon, nem kell pánikba esni, rombolni, helyette nyugodtan lehet aludni (jó esetben a helyükön, és nem a kanapén :))
 • Bravo állóképessége – az eddigi kutyás tapasztalataimhoz mérten – nem volt a legjobb, ezen is segít, ha van ki után futni
 • nem kell félni az állatorvostól – a két kutyát mindig egyszerre visszük az állatorvoshoz, így Bravo könnyedén példát tud venni Pötyiről, hogy nincs mitől félnie egy állatorvosi látogatás során. Így történt ez a legutóbb is, amikor Bravo újra megkapta az állatorvos által javasolt, hónapokig tartó védelmet nyújtó kullancs és bolha elleni kezelést, hiszen a téli hónapokban is nagyon fontos a paraziták elleni védekezés.

Ezek a dolgok szinte észrevétlenül működnek Bravonál, nem kellett bele sok energiát fektetni.

Azokat a példákat nem írom le, amikor a kunyerálást, a huncutságokat és visszafeleseléseket (meg a kaki felevést) is eltanulja Bravo, de lássuk be: összességében nagy segítség, hogy van a családban egy felnőtt, egészen jól nevelt kutya (:

De számolni kell azzal is, hogy a már meglévő kutya egész egyszerűen szétesik. Nem érti, mi történt, megrengették a királyságát, már nem csak vele foglalkoznak, elveszik a csontját, az ágyát, a gazdiját, ezért gyakran engedetlen lesz. Erre a megoldás a már fentebb említett egyéni foglalkozás.

A korai sötétedés miatt a nagy sétákat áttettük reggelre. Az utóbbi időszakban újra felfedeztük magunknak a Hajógyári szigetet. A hely szép, különösen a hajnali órákban, kicsi a forgalom, és sok kutyával össze lehet futni. Sőt, egy kakaduval is szoktunk találkozni, aki rendszeresen elkíséri a gazdáit a reggeli sétákra. A Duna a sziget északi részén kellemesen sekély, Bravo imád a vízben futkározni.

img_2477_1.JPG

Azért a tanulás terén is van előrelépés. Sok kutyának az a legnehezebb, hogy fel merjen menni egy olyan lépcsőn, ahol a fokok között rés van. A következő videón jól láthatjátó, hogy Bravonak már ez sem akadály!

Voltunk Csepelen a kutyasuliban, ahol beszámoltunk a haladásról, megfigyelték Bravo viselkedését, és segítséget is kértünk néhány  témában, például feleselgetés. A visszajelzések nagyon pozitívak, bízunk benne, hogy jó vakvezető lesz Bravoból.

img_2489_1.JPG

Tudtad?

Aki vakvezető kutyát kap, szabad és önálló életet nyer, nem szorul egy látó támogatására. A vakvezető kutya segítséget nyújt a közlekedésben, az akadályok kikerülésében, a munkavállalásban és a társadalmi beilleszkedésben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kiskutya kutyatartás állattartás vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás Bravo kutya szokások kutya viselkedés

A macskák cukorbetegsége

2017.12.01. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

MI A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség (diabétesz) az anyagforgalom egyensúlyzavara, melyet a vér megemelkedett glükózkoncentrációja jellemez. A betegséget az inzulin elégtelen mennyiségű termelődése vagy nem megfelelő hatásossága okozza. Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek. Más hatásai mellett az inzulin tartja megfelelő szinten a vér glükózkoncentrációját. A macskák cukorbetegsége miatt kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szerv – többek között a szem, a vese és az idegrendszer – károsodását eredményezi. Ha kezeletlenül hagyják, a diabétesz az egész szervezet mérgezését okozza, és halálos kimenetelű is lehet. A cukorbetegség a macskák körülbelül 0,5%-át érinti.

További információk a macskák cukorbetegségéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_what_is.asp

 shutterstock_358711892_300kb.jpg

(Kép: Shutterstock)

MELY MACSKÁKBAN FORDUL ELŐ A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség többnyire 9 évesnél idősebb macskákban fordul elő, de ennél fiatalabb életkorban is jelentkezhet. A kandúrokat gyakrabban érinti, mint a nőstényeket (az előfordulási arány a két ivarban 1,5:1). A betegség kialakulását befolyásoló egyik fő tényező a kondíció (kövér macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz). A Birman és a sziámi macskák különösen hajlamosak a cukorbetegségre. A pajzsmirigy-túlműködés és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) szintén diabéteszhez vezethet.

TÜNETEK

A leggyakoribb korai tünet a fokozott szomjúság és a gyakori vizeletürítés. A macska tulajdonosa azt veszi észre, hogy gyakrabban kell kitisztítania a macska alomtálcáját. A diabéteszben szenvedő macskák rendszerint aluszékonyabbak, levertek és kevésbé játékosak. Nem tisztálkodnak a szokott gondossággal, ezért bundájuk durvább és fénytelenebb lesz. A cukorbeteg macskák étvágya fokozódhat, a testsúlyuk mégis csökken. Előfordulhat, hogy a hátulsó lábak meggyengülése miatt a macska már nem ugrik fel magas helyekre. Amikor elhagyja az alomtálcát, a macska lábának alsó lábközépcsonti részéhez homok tapadhat, amit a vizelet nagyobb viszkozitása okoz (ennek oka, hogy cukor jelenik meg a vizeletben). Súlyosabb esetekben a macska a hátulsó lábain a csánkon jár („nyúlláb-járás”).

DIAGNÓZIS

A megemelkedett vércukorszint önmagában nem elég a macskák cukorbetegségének diagnosztizálásához. A macskák nagyon érzékenyek a stresszre. Az állatorvosi rendelőben gyakran még az egészséges macska vércukorszintje is megemelkedhet. Ez nem a fennálló diabétesz tünete. Emiatt kulcsfontosságú a vizeletvizsgálat. Ha a vércukorszint tartósan magas, a vesék a feleslegben lévő cukrot kiválasztják a vizeletbe. Az állatorvosnak végig kell haladnia a teljes diagnosztikai folyamatsoron, hogy helyesen meg tudja állapítani vagy ki tudja zárni a diabétesz fennállását.

KEZELÉS

A diagnózis felállítását követően az állatorvos írja elő a megfelelő kezelést. Ez nagyon gyakran inzulin adásából áll. Az inzulint macskáknak leggyakrabban naponta kétszer adják szubkután injekció formájában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, különösen a kezelés kezdetén. Ez lehetővé teszi az inzulinadag pontos beállítását.

Ha a macska nem kövér, a napi eleség kalóriaértékét állandó szinten kell tartani. Ugyancsak létfontosságú a rendszeres etetési idők betartása. A macskát akkor kell megetetni, amikor az inzulin még hat.

Az elhízott macskákat diétára kell állítani. A megfelelő diétát állatorvosnak kell előírnia.

DIÉTA

A cukorbetegség megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend. Az elhízott macskáknál körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint a megfelelő testsúlyúaknál. A macska diétáját állatorvossal kell megbeszélni a diabétesz megelőzése vagy helyes kezelése érdekében.

További hasznos információk a cukorbeteg macska étrendjéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_managing_diet.asp

ÖSSZEFOGLALÁS

A cukorbetegség a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Helyes diagnosztizálása és megfelelő kezelése azonban hosszú és boldog életet biztosíthat a macska számára. A tulajdonos elkötelezettsége és az állatorvossal való együttműködése befolyásolja a macska életminőségét és élettartamát.

Szólj hozzá!

Címkék: macska kiscica állatorvos állataim állattartás macskatartás állategészség állatgyógyászat macska viselkedés

4 tipp, hogyan óvd meg kutyádat a téli hidegtől

2017.11.24. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is könnyen fázhatnak a csípős téli napokon, hidegtűrő képességük pedig főként a fajtájuktól függ. Az alaszkai malamut, az akita, a csau-csau, a kuvasz, vagy az újfundlandi például vastag bundájának köszönhetően kényelmesen vészeli át a leghidegebb napokat is. Ellenben az olyan fajták, mint a yorkshire terrier, a csivava vagy a pinscher, melyeknek rövid vagy vékony szőre van, igen könnyen megfázhatnak. Ne feledjük azonban, hogy fajtától és szőrhossztól független a legtöbb kutyusnak szüksége van arra, hogy megvédjük őket a hideg időjárástól. Íme, néhány tipp, hogyan tegyük!

shutterstock_333400145_reduced.jpg

(Kép: Shutterstock)

A megfelelő fekvőhely

A lakásban élő kutyáknak fontos, hogy biztosítsunk egy olyan meleg kuckót, amiben kedvencünk kényelmesen elfér. Ha úgy érezzük, hogy a szoba hőmérséklete kellemes számunkra, minden bizonnyal a kedvencünknek is az lesz. Ha viszont a kutyus fekhelye a ház egy hidegebb pontján van, a hőmérséklet túl alacsony lehet számára, és előfordulhat, hogy melegebb helyet keres magának, például egy radiátor közelében. Könnyen észrevehetjük, ha a kutya fázik: ilyenkor gyakrabban keresi gazdája társaságát, kissé didereg és hideg a füle. Ilyenkor szüksége lehet még egy takaróra a fekvőhelyén, vagy fontolóra kell vennünk a kuckó áthelyezését.

A szabadban élő kutyánk kenneljét, fontos, hogy minden oldalról megfelelően szigeteljük! A kennel mérete is sarkalatos kérdés, mert a kutyus csak saját testhőjével képes felmelegíteni a kennelt, éppen ezért nem szabad túl nagynak lennie. A kennelben viszont nem érdemes takarót vagy törölközőt tartani, mivel felszívja a vizet, és megfagyhat a nagy hidegben. Ha azonban a kedvencünknek mégis igénye van rá, a kennelben lévő ágyneműt rendszeresen cseréljük, hogy - a bolhák terjedését megelőzve - elegendő higiéniát és védelmet biztosítsunk. A kutyaház megfelelő elhelyezésére is ügyeljünk: mindig védje a kutyát a hideg széltől.

Diéta

A kiegyensúlyozott étrend télen (is) elengedhetetlen! A lakásban élő kutyánkat hagyományos módon tápláljuk, amennyiben viszont télen a szokásosnál kevesebbszer sétálunk kiskedvencünkkel, kérjük állatorvos segítségét az étrend módosításában, ugyanis ilyenkor általában kevesebbszer kell etetni őket. A szabadban élő kutyánknak ezzel szemben érdemes megnövelni a kalóriabevitelét. A megfagyás elkerülése végett fontos az étel megfelelő felmelegítése is, éppen ezért a száraz állateledel a legjobb megoldás az év leghidegebb napjaiban. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a szabadban tartott kutyák, csakúgy, mint bent lakó társaik, mindig hozzáférhessenek friss ivóvízhez.

A mancsok védelme

Ügyeljünk arra, hogy az igazán hideg téli napokon a séta ne tartson túl sokáig. A kutyák tappancsán lévő párnácskák rendkívül érzékenyek és sérülékenyek a fagyos napokon, és az éles jégdarabok is könnyen felsérthetik őket. Figyelnünk kell a sóra és azokra az egyéb kémiai anyagokra is, melyeket a járdák és az utak jégtelenítésére használnak. Ezek a vegyi anyagok fájdalmas irritációt és sérüléseket okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében a séta előtt kenjük be a párnákat egy speciális krémmel, vagy nyírjuk le a lábak alsó részén lévő felesleges szőrt, így megelőzhetjük, hogy felhalmozódjon a só a mancsokon.

Kutyaruha

Nem minden kutyának van szüksége télen ruhára, azonban a kölykök és az idősebb kutyák általában igénylik a téli ruházatot. A kistermetű és a rövidszőrű fajták is gyakran szenvednek a hidegtől, így számukra is hasznos lehet, ha felöltöztetjük őket a téli hónapokban. Figyeljünk rá, hogy a ruhácska meleg, vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, és ne akadályozza a kutyát sem a vizelésben sem az székletürítésben. A legfontosabb azonban az, hogy a téli ruha kényelmes és méretben megfelelő legyen.

1 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kutyatartás állataim állattartás állategészség kutya kiegészítők

Minden, amit tudnod kell a kisállatok cukorbetegségéről

2017.11.17. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

November 14-e a diabétesz világnapja. Minden cica és kutyatulajdonosnak fontos tisztában lennie azzal, hogy a betegség bizony nem csak minket, hanem bundás kis barátainkat is veszélyezteti: a súlyos rendellenesség ugyanis egyre gyakrabban alakul ki embereknél és háziállatoknál egyaránt.

cuki_beteg_normal.jpg

(Kép: Shutterstock)

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy működése okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő - így szabályozva a vércukorszintet. Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: 1-es típusú diabétesz esetén nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, míg 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem hasznosítja megfelelően az inzulint, és úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. Mind a két állapot a vér glükózszintjének tartós növekedéséhez vezet, ami a cukorbetegség klinikai tüneteinek kialakulásával jár.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A lehető leghamarabb keressük fel állatorvosunkat, ha az alábbi jelek valamelyikét észleljük: kedvencünk feltűnően sok vizet fogyaszt, a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiségű vizeletet ürít, testsúlya csökken, levertnek tűnik, álmatag, bundája rendezetlenebb, vagy lehelete aceton szagra emlékeztet.

Hajlamosító tényezők

Becslések szerint a kutyák és macskák kb. 1% -át érinti a cukorbetegség, és számos tényező befolyásolhatja, hogy kedvencünknél kialakul-e a betegség. A középkorú és idősebb kutyáknál például nagyobb a kockázat, a szukáknál pedig négyszer nagyobb esély van a rendellenesség kialakulására, mint a kan kutyáknál. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nem megfelelő étrend (például, ha asztali maradékokkal etetjük a kutyust), növeli a cukorbetegség kialakulását – csakúgy, mint a túlsúly. A nőstény kutyáknál jelentősen csökkenhetjük a betegség kialakulásának esélyét, ha ivartalanítjuk kedvencünket. Néhány kutyafajta pedig sajnos eredendően hajlamos a cukorbetegségre: ilyen például az ausztrál foxi, a yorkshire terrier, a schnauzer, a bichon frise, a mini uszkár, illetve a máltai selyemkutya vagy a spitz.

A cicatartóknak fontos tudniuk, hogy a probléma elsősorban az idősebb macskáknál és az ivartalanított kandúroknál jelentkezik, illetve a kandúrok minden esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nőstények. Hajlamosító tényező továbbá a túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A cukorbetegség kockázata magasabb a burmai, az orosz kék, a norvég erdei, az európai rövidszőrű és az abesszin macskafajták esetében.

Megelőzés és kezelés

A diabétesz sajnos az esetek többségében gyógyíthatatlan, azonban megfelelő kezeléssel (inzulininjekciókkal, helyes étrenddel és egészséges, aktív életmóddal) sokat javíthatunk kiskedvencünk állapotán. Az állatorvos további iránymutatást és tanácsokat ad az etetésre, valamint a fizikai aktivitásra vonatkozóan, ugyanis utóbbi képes befolyásolni a vércukorszintet. Kutyák esetén az ivartalanítás minden esetben ajánlott.

További információ:

További információ a honlapunkon található: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/, vagy letölthető kiadványunkban (pdf)

A következő tesztek segítségével könnyedén megtudhatjuk, mennyire vagyunk tájékozottak a betegséggel, valamint a megfelelő kezeléssel kapcsolatosan (kutyatulajdonosoknak: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/dog_quiz.asp, a macskás gazdiknak http://www. kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_quiz.asp)

 

Kapcsolódó videók:

Cukorbeteg a kutyám?

 

 

Melyik kisállat lesz cukorbeteg?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska kiscica kiskutya állatorvos állattartás háziállatok állatgyógyászat kisállat tippek

Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

2017.11.09. 11:00 :: Kisállatorvos.hu

Az ősz beköszöntével az emberi szervezet fogékonyabb a különböző betegségek elkapására. De vajon ez a kutyákra is igaz? Sajnos igen. A kennel köhögés még akkor is megfertőzheti a kedvencünket, ha kevés időt tölt más kutyákkal, sőt, ha egyáltalán nem jár társaságba. Az enyhébb köhögést sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen ennek a betegségnek is számos komoly szövődménye lehet.

1710-20_webre.jpg

(Forrás: Shutterstock)

Mi is az a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutyák ragályos felsőlégúti fertőzése, a légcső és a hörgők megbetegedése. Rendszerint több kórokozó együttes hatására jelentkezik, tehát vírusok és baktériumok is szerepet játszanak a kialakulásában. Mivel az embereket érintő influenzához hasonlóan könnyen terjed, a rendszeresen társaságba járó kutyusokat kifejezetten fontos beoltatni.

Hogyan ismerjük fel?

Vajon honnan tudjuk, hogy a kedvencünk megbetegedett? A fertőzés első tünete a heves, száraz köhögés, amely az emberi szárazköhögéshez hasonlít. A kór előrehaladtával általában enyhe láz és étvágytalanság figyelhető meg a kutyuson.

Ugyan, ez egy jóindulatú betegség, a tünetek észlelésekor azonnal cselekedni kell, hiszen ellenkező esetben komoly szövődményei alakulhatnak ki, az elhanyagolt kennel köhögés áll például az orrgyulladás és tüdőgyulladás hátterében is. Így amint tapasztalunk egyet is a fent említett tünetek közül, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.

Mi a megoldás?

Mivel a kennel köhögés önmagában nem agresszív betegség, azzal járulhatunk hozzá kedvencünk gyógyulásához, hogy kényelmes környezetet és sok pihenést biztosítunk neki. Emellett, próbáljuk csillapítani a köhögését, hiszen az általában erős fájdalmakkal jár.

A kennel köhögés rendszerint néhány hét leforgása alatt elmúlik, de ezalatt az állat immunrendszere jelentősen legyengül. Emiatt különösen figyelnünk kell az egészségére hiszen a másodlagos fertőzések könnyen felüthetik fejüket ilyenkor.  Valamint szenteljünk kitüntetett figyelmet a kölyök, szenior és az egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyusoknak, hiszen az ő immunrendszerük alapvetően gyengébb, mint felnőtt, egészséges társaiké, tehát ha a mi kutyusunk véletlenül fertőződött, ezeket a kutyákat kerüljük el, mivel a betegség nagy ragályozóképességgel rendelkezik és könnyen átadhatja azt a találkozásuk során.

Meg lehet előzni a kialakulását?

A kennel köhögés megelőzése jóval egyszerűbb, mint a betegség kezelése. A kór elleni védekezés minden kutya számára javasolt – attól függetlenül, hogy hány éves és mennyi időt tölt más kutyák társaságában. Ennek a vakcina a leghatékonyabb eszköze, hiszen egyszerre több kórokozó ellen is védelmet biztosít. Az oltásnak több fajtája létezik, 3 hetes kortól már adható és javasolt évente ismételni.

A megelőzés nemcsak a kutya, hanem környezete miatt is szükségszerű. A kennel köhögés kórokozói megbetegíthetik a macskákat és nyulakat, valamint bizonyos esetekben a legyengült immunrendszerű embereket is.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya védőoltás állatorvos állataim állattartás állategészség állatgyógyászat kennelköhögés kutya oltás

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - V. rész: Mindennapjaink

2017.11.07. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Ovi: Bravo lassan kinövi az ovit. Nem az a kölyök, aki éjjel-nappal rohangál. Ideig-óráig elvan a többiekkel, fut néhány kört, majd, amikor valamelyik gyorsabb kutya folyamatosan lehagyja, sértődötten odébb áll. Ha nálunk még kaja is van, akkor nem kérdés, hogy mi éri meg neki jobban. A kiképzők szerint nem baj, ha Bravo kicsit kisebb mozgásigényű, mert a munkavonalas labradorok között nagyon kevés a lassabb kutya, viszont a látássérültek között nem lehet mindenkinek egy örökmozgót adni.

kep_1_1.JPG

Lefárasztás: Habár Bravo nem egy örökmozgó típus, a napi egészségügyi sétán kívül akkor is szüksége van a rendszeres testmozgásra és lefárasztásra. Két módon tudjuk őt lefárasztani: fizikailag vagy szellemileg (meg persze a kettő keverékével). Reggel általában fél órás sétára megyünk, este pedig szintén fél - egy óra jut a sétára, mindez a napi utazáson felül. Most, hogy kicsit borongósabbak a napok, és mi is kicsit több időt töltünk itthon (na, azért nem sokkal!), a szellemi lefárasztás sokszor kerül előtérbe: ilyenkor tanuljuk a Fekszik!, Lábhoz! és egyéb vezényszavakat. Először megvezetéssel tanítom, tehát egy kis jutalomfalattal az orra előtt csalogatom abba a pozícióba, amit szeretnék, hogy magától is megcsináljon, majd, amikor sikerül, megjutalmazom. Amikor ez megy, a vezényszót is hozzákötöm. Ha ez is stabil, a megvezetést szépen lassan elhagyom. Bravo jó tanuló, lelkesen dolgozik minden kis falatért; néha az ujjaimat is leharapná. A rendszeresség nagyon fontos, így tudjuk elérni a stabil tudást.

kep_2_1.JPG

A közelünkben van egy hatalmas elhagyott terület, amire nem lehet építkezni, így egy nagy zöld erdő alakult ki az évtizedek során - a reggeli vagy esti sétáink gyakori helyszíne ez a terület. A reggeli párás hangulatban és az esti színes környezetben egyaránt jól esik a mozgás mind a két-, mind a négylábúaknak. Bravo és Pötyi már szépen tanulják a közös pórázon való sétát, így egyedül is el tudom vinni őket sétálni. Bravo nem szokott 20 méternél messzebb menni, bármi is történjen, így igen könnyű dolgunk van vele. Ha akarnánk, sem tudnánk elhagyni! :)

Sokszor pótgazdi vigyáz Bravora, aki vagy hozzánk jön, vagy a kutyát visszük el hozzá. Nagy segítség ez a mindennapokban, és gyakran élünk is a lehetőséggel. Bravo és Pötyi kapott a pótgazditól egy-egy plüss játékot, amit végtelen ideig tudnak húzni-vonni.

kep_3.JPG

Az őszi kerti munkák során komoly harcok dúlnak, ha előkerül egy gereblye vagy seprű. Egyelőre egyik eszközzel sincs kibékülve, ezért minden munkát kis lépésekben kell csinálnom, miközben próbálom Bravot távol tartani – nyilván sikertelenül.

kep_4_1.JPG

Tudtad?

Egy előnevelt kölyök vakvezetővé képzését a kutya 1 éves korában kezdhetik el.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kiskutya kutyatartás vakvezető kutya kutyasétáltatás Bravo kutya viselkedés

Matuzsálemi korú állatok

2017.11.02. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy az emberek, úgy az állatok szervezete is sok változáson megy keresztül az időskor beköszöntével. Ebben az időszakban fordítsunk kiemelt figyelmet idősödő kedvencünkre!

matuzsalem_kicsi.jpg

(Forrás: Shutterstock)

Hogyan változik az idősödő állatok szervezete?

Az állatok öregedésének tünetei sokban hasonlítanak ahhoz, amit az embereken tapasztalni. Jellemző rájuk a levertség, fáradtság, étvágytalanság, és csökkent hajlandóság az aktív időtöltésre, mozgásra. A szőrzetük jellemzően deresedni kezd, „hangosan” alszanak és jóval kevésbé figyelnek éberen, mint azelőtt. Gyengébbé válnak, izomtömegük csökken, vagy hízásnak indulnak. Amit pedig nem látunk közvetlenül: lelassul a szívműködésük, anyagcsere problémáik lesznek és az agyi funkcióik is romlásnak indulnak.

Időskori betegségek

Az állategészségügy folyamatos fejlődésének, a rendszeres kivizsgálásoknak és a megfelelő táplálásnak köszönhetően a kisállatok egyre magasabb életkort élnek meg. Egy bizonyos kor után legyengül az immunrendszerük, így hajlamosabbak lesznek arra, hogy fertőzéseket kapjanak el. Valamint, a matuzsálemi kor gyakran erős ízületi fájdalmakkal jár, ezzel sok idős kutya és macska számára megnehezítve a mozgást. Az idősödő macskák gyakran szenvednek pajzsmirigy túlműködésben, vagy cukorbetegségben, illetve, ahogy az idősödő kutyákra, úgy rájuk is jellemző lehet a demencia és a hallás vagy a látás elvesztése.

Hogyan gondozzuk szenior állatunkat?

Amint a kis kedvencünk elérte a szenior kort, változtatnunk kell azon, hogy hogyan gondozzuk és mit teszünk meg azért, hogy megőrizzük az egészségét. Elsősorban, ajánlott rendszeresen kivizsgáltatni az állatorvossal – az idős kutyák esetén a féléves rendszeresség javasolt. Ez egy általános klinikai vizsgálatot jelent, de az állatorvos egyéb laborvizsgálatokat is előírhat.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a kis kedvencünkre. Amennyiben olyan tüneteket tapasztalunk, mint például a levertség, étvágytalanság, nehézkes vagy merev járás, szőrhullás, hallás- és / vagy látásvesztés, mindenképpen forduljunk az állatorvoshoz. A propentofillin, a Karsivan tabletta aktív hatóanyaga enyhíthet kedvencünk fentebb említett egyes panaszain. A propentofillin serkenti a vörösvértestek áramlását a kapillárisokban, így hozzájárul az agy, a szívizmok és a vázizomzat oxigénellátásának növeléséhez. Ezáltal megnöveli a szív kimeneti teljesítményét, pozitív hatással van az agyi anyagcserére és csökkenti az iszkémia által okozott károsodások mértékét. Sok esetben számolnak be arról tulajdonosok, hogy újra „visszakapták kedvencüket, egy vidámabb –élettel telibb formában”.

Tippek és trükkök

Tippek kutyáknak

 • Mivel sok állat ebben a korban kevesebbet mozog, kevesebb ételre is van szükségük – ne hagyjuk elhízni, hiszen rossz irányban befolyásolhatja az egészségi állapotot. Abban az esetben pedig, ha hirtelen fogyást tapasztalunk, feltétlenül forduljunk az állatorvoshoz. Ez akár egy komoly betegség tünete is lehet.
 • A kutyáknál gyakran előfordul, hogy idős korukra megromlik a hallásuk. Ha ezt tapasztaljuk, sétáltatásnál kiemelten figyeljünk oda, hogy semmi baja ne essen a kis kedvencünknek.
 • Mivel a matuzsálemi korú kutyák gyakran ízületi fájdalmaktól szenvednek, biztosítsunk számukra puha fekhelyet.
 • Még a legcsekélyebb mozgási nehézség tapasztalásakor is forduljunk állatorvoshoz, hogy a megfelelő kezeléssel megelőzzük a komolyabb betegséget.

Tippek cicáknak

 • Az időskorba lépett cicák már nem tudnak olyan magasra ugrani, mint fiatalabb társaik. Ügyeljünk rá, hogy ha addig magasan volt a fekhelyük, akkor helyezzük át egy könnyebben megközelíthető helyre.
 • Az idős macskának már kevésbé lesz kedve játszani, mint kölyök korukban. Naponta foglalkozzunk a kis kedvencünkkel – foglaljuk le a játékaival, hogy ne egyhelyben feküdjön egész nap.
 • Konzultáljunk matuzsálemi korú macskánk étrendjéről az állatorvossal.
 • Gyakran előfordul idősödő cicák esetében, hogy nehézséget okoz számukra a mosdás. Amennyiben erre leszünk figyelmesek, kérjük ki állatorvos tanácsát.
 • A szenior cicák a hideg levegőt is nehezebben bírják. Ősszel és télen engedjük be a lakásba, hogy kellemes körülmények között vészelhesse át a zord időt.

2 komment

Címkék: kutya macska állatorvos kutyatartás állataim állattartás macskatartás állategészség macska viselkedés kutya viselkedés idős kutya

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - IV. rész: Sűrű hétköznapok

2017.10.11. 10:49 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Itthon vagyunk, vége a nyárnak, beindult az élet.

Bravoval ellátogattunk az állatorvoshoz, akitől szájon át adható, kullancsok és bolhák elleni védelmet kapott. Ez hetekig megvédi őt a külső parazitákkal szemben. Egy kutya minden életkorában fontos az állatorvosi ellátás, valamint a fertőző betegségek és külső-belső paraziták elleni védelem, függetlenül az időjárástól. Természetesen erre mi is nagy figyelmet fordítunk. A kutyában is ki kell alakítani, hogy ne féljen az állatorvostól, ezért, ha az egyiket visszük, a másik mindig elkíséri. Egy olyan látogatás, amely során nincs vizsgálat, csak sok érdekes szag és simogatás, erősíti bennük, hogy nem kell tartani az állatorvostól, hiszen csak pozitív élmények érhetik őket.

Az őszt ki kell használni. Lehet kirándulni anélkül, hogy ráolvadnánk az aszfaltra, így a szaladgálás sem olyan kimerítő. Mi Csobáncon jártunk, ahol amíg a gazdi siklóernyőzött, a többiek kirándultak.

kep_1.JPG

Hétvégén a vakvezető suli kölyöknevelő napján jártunk, amin mindenki részt vehet, aki kölyköt nevel. A tanpályás gyakorlatokat az oktatók segítettek kipróbálni. Egy kölyöknek 4-5 hónapos korárra már illik tudni a járdaszegélynél való megállást (leülni nem szabad!), a járműre való fel- és leszállást és a különböző felületeken való sétát. Bravo megállta a helyét, sok újdonsággal nem találkozott, gyakorlás teszi a mestert. A második zsák tápot is megkaptuk (ezt az egyesület állja), mert a napokban elfogyott az első 20 kg.

Bravo továbbra is jár velünk a munkahelyre. A régi villamos mumus volt, nem nagyon akart rá felszállni. De nem szabad hinni az ártatlan nézésüknek, átverés az egész. Már jó ideje könnyedén fel tudnak szállni egy ilyen járműre, csak szeretik, ha az ember felemeli a feneküket, és felrakja őket. A kölyöknevelő napon sok másik kutyával együtt kipróbáltuk a vakvezető suli kisbuszát, azóta ez is gördülékenyebben megy, bár még van mit gyakorolni :)

22215155_1753832011325009_1284279474_n.jpg

Vettünk egy vendégágyat, hogy pótgazdi az esős délutánokon is le tudjon pihenni, vagy nálunk tudjon aludni, ha vigyázni kell a falkára. Nem volt könnyű úgy összeszerelni, hogy egy csavar se kössön ki Bravo szájában vagy a többi alkatrészt se használja rágócsontként. Végül igen hasznos segítségnek bizonyult, hamar végeztünk az összeszereléssel.

kep_2.JPG

Boltban is jártunk, mivel az oviba virslit kell vinni jutalomfalatnak. A virsli azért jó, mert könnyen lenyeli, szemben a száraztáppal, amit össze kell rágnia, ezzel kizökkentve a tanulásból. Nem utolsó sorban az illata is jobban motiválja Bravot, bár e téren komoly problémák nincsenek – a kiscsaj egy haspók. :)

kep_4.JPG

Tudtad?

A vakvezető kutya tanoncokat mindenhova beengedik, szeretettel látják őket, hiszen különleges munkájuk miatt az emberektől megbecsülést és kitüntetett figyelmet kapnak – ebben az előnyben részesülnek az „átlagos” kutyakölykökkel szemben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival

Szólj hozzá!

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - III. rész: Élet a pótgazdival

2017.09.20. 14:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Az igazi gazdik nyaralni mentek, így közel 2 hétig én lehettem Bravo és társai pótgazdija. Hatalmas élmény napról napra látni ennek a csöpp állatnak a fejlődését, és szemtanúja lenni mindannak, amit a tanulást követően már egyedül is magabiztosan megért és megcsinál.

kep_1.jpg

Régen és most

Eleinte bizonytalanul totyogott, mára már biztonsággal sétál a házban, a kertben, az utcán, és a játszóhelyeken is. Remekül eligazodik a környéken: tudja, hogy hazafelé menet hol kell bekanyarodni az utcába, és megáll a kapu előtt, mert tudja, hogy hazaértünk. Javult az állóképessége is, jól bírja a hosszabb távokat, és még a nagy futkosások után is haza lehet vele sétálni.

Ahogy kezdi kiismerni magát, egyre figyelmesebb a környezete iránt is. Minden újdonság érdekli, ami a látóterébe kerül, és azonnal ki is próbálja. Nem válogat: lelöki a virágcserepet, felborítja a hátizsákot, elveszi és széttépi az iratokat az asztalról, vagy cipelgeti ide-oda a kerti szerszámokat és a papucsokat, hogy biztosan semmi ne maradjon a helyén. :) Szívesen használja rágókának a bútorokat, párnákat, ruhákat, cipőket – sőt, még a szemétlapátot is!

Szereti a társaságot, mindenkivel játszani akar. Nem ijed meg a nagytestű kutyusoktól sem. Zebulon cicával is szívesen játszana, de a cicus fél tőle, többnyire menekül, Bravo meg fut utána (bár ezt nem lenne szabad neki).

kep_2.jpg

Bravo napközben rendesen iszik, megjegyezte mindhárom itatótálja helyét. Önállóan jár ki a kertbe elvégezni a dolgát, tudja, hogy a lakásba nem piszkíthat. Szerintem ez a legnagyobb fejlődés – én legalábbis ennek örülök a legjobban. :) Szereti a dinnyét (héjastul!) és a körtét is. Kutyatársával, Pötyivel többször csemegéztek a kertben, mert megtanulták, hogy a lakásban nem ehetnek ilyesmit. Tudja, hogy az autóban melyik az ő helye, bár kellett egy kis idő, mire megtanulta, hogy nem jöhet az első ülésre, hátul kell maradnia a saját helyén Pötyi társaságában.

kep_3.jpg

Kommunikáció

Egy kölyök kutyus számára minden új – az emberek, a szűkebb és tágabb környezete – és szép lassan mindent meg kell tanulnia ahhoz, hogy a későbbiekben magabiztosan eligazodjon. Emellett pedig az is fontos, hogy megtanulja, mit szabad neki és mit nem.  A gazdiktól egyelőre az alábbi fontos vezényszavakat tanulta meg:

 1. TIÉD!

Az engedélyt az evéshez hamar megtanulta. Már előre leül az edénye mellé, amikor Pötyi megkapja az adagját, vagy leül a szekrény elé, és várja, mikor kap enni – hiszen már azt is tudja, hol tartjuk az élelmét. Mivel már elmúlt 3,5 hónapos, átálltunk a napi háromszori helyett a reggeli és esti etetésre.

 1. GYERE!

Ez a behívásnál, illetve akkor fontos, amikor a nap folyamán oda kell, hogy jöjjön a gazdihoz.

 1. BRAVO

Sűrűn szólítjuk a nevén, amit már azonosított saját magával, így reagál is rá, amikor meghallja.

 1. NEM! és NEM SZABAD!

Megérteni is nehezen, tudomásul venni pedig még úgy sem akarta a tiltást és korlátozást. Ilyenkor éles vakkantással fejezte ki ellenállását, és eljátszottuk a „Ki az erősebb?” játékot. Türelmet, kitartást és szigorú következetességet igényelt a nevelése. Az egész nap ismétlődő szituációkból végül kénytelen volt megtanulni a szó jelentését. Igaz, néha azért van még némi viaskodás a saját igazáért.

kep_4.jpg

Érintkezés, kapcsolatok

A simogatás és dögönyözés jöhet neki minden mennyiségben. Igazi féltékenységi jelenetet rendeznek Pötyivel, ha az egyikük előbb kapja meg a simit, a másiknak pedig várnia kell.

kep_5.jpg

A kedveskedést nyalogatással fejezi ki, a harapdálásról viszont nem volt könnyű feladat leszoktatni. Korából fakadóan szinte mindent a szájába vett és megrágcsált – kitartó figyelmet igénylő nevelés kellett ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől a szokástól. Breaking news: 4 tejfoga már kiesett! :)

kep_6.jpg

Tudtad?

A legfőbb különbség egy hobbi kutyakölyök és egy vakvezetésre nevelt kölyök között, hogy az utóbbit sokkal több szocializációs helyzet éri. A 10 hónapos nevelési időszakban a kölyköket napi szinten a koruknak megfelelő időben a lehető legtöbb ingerhez szoktatják az utcai forgalomban, bevásárló központokban, és egyéb frekventált helyeken. Idegen állatokkal, emberekkel ismertetik meg őket, hogy szokják a leggyakoribb hang- és optikai ingereket.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése

2 komment

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás vakvezető kutya Bravo kutya viselkedés

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - II. rész: A világ felfedezése

2017.08.30. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Néhány hete miénk a világ! :)

Végre megvan minden oltás, ami ahhoz kell, hogy Bravo kimehessen az utcára, és találkozhasson más kutyákkal.

Az első séták itt az utcában történtek – kezdetben már az első 5-600 métertől is teljesen kifáradt. Ám kutyatársa mellett, aki hozzá van szokva a minimum félórás-órás sétákhoz, hamar haladó szintre került a séta terén: 4-5 nap alatt elértük a 2 kilométert, mostanság pedig néha még ez is kevés.


bravo_02_01.jpeg

Tartottam attól, hogy a pórázon sétáltatással meggyűlik majd a bajunk, de Bravo olyan ügyes volt, hogy még tanítani sem kellett erre.

A hosszabb séták során az utunk egy nagy erdőszéli rét mellett vezet, amely népszerű a kutyások körében. Bravo azt hiszem, már több kutyával találkozott, mint ahány napos. A társakkal jól viselkedik, bár néha túl bátor, ám szerencsére eddig csak olyan kutyával találkoztunk, aki ezt nagyon jól kommunikálta, így elkezdődhetett a határok kialakulása és a társas kapcsolatok megalapozása.

Íme egy videó az egyik közös játékról:

Ám az élet nem csak játék és szórakozás!

Mivel sosem túl korai elkezdeni a tanulást, és azt az elvet valljuk, hogy nem kell 7 hónapos korig várni, játékos formában már elkezdtük Bravo oktatását. A legfontosabb tantárgyak, amelyekből már most ötösre vizsgázott:

 • névre hallgatás,
 • engedelmesség behívásra.

Remélem, mindkettő így is marad. :)

Hogy mit jelent a 'Nem' szó, abban még nem jutottunk közös nevezőre.

bravo_02_03.jpeg

Járunk trénerhez is. Pötyi is itt tanul, így magától értetődő, hogy Bravonak is itt a helye. A tréning személyre szabott, és a jövőbeli célok figyelembe vételével történik. Bravotól természetesen még nem várunk el nagy dolgokat, egyelőre inkább a gazdik nevelése folyik, hiszen minden kölyök egy kicsit más, így mindig van valami új, amit meg kell tanulni kezelni. Nálunk a top feladatok között szerepel a harapásról való leszoktatás, a cica üldözésének (vagy inkább játékra hívásának) letiltása és a szabályok elfogadása – például az, hogy a konyhába nem jöhet be. Az alábbi kép is mutatja, hogy ezzel sem állunk még olyan jól… :)

bravo_02_02.jpeg

Most, hogy "szabadság" van, kipróbáltuk, hogy tetszik Bravonak a bevásárlás egy barkácsáruházban. Azt kell mondjam, nagyon jól vette a megmérettetést. Munkába és szórakozóhelyekre is rendszeresen jár velünk, a kollégák sorban állnak, hogy levihessék sétálni. A munkamorálnak is jót tesz a jelenléte – bár bevallom, az én aznapi teljesítményem nem mindig kiemelkedő… :)

Pötyivel egyre jobb a kapcsolatuk. Bravo Pötyi hasa alatt keres menedéket a futtatón, amikor a többi kutya már túl sok neki. Autóban is szépen utaznak együtt, a lakásban és a kertben pedig igazi pajtások lettek.

Tudtad?

A labrador retriever jelen pillanatban a legalkalmasabb fajta a vakvezető munkára. Könnyen tanítható, könnyen kezelhető a szőre, nem viseli meg, ha több "kézen" keresztül jut el végső gazdájához. Kedves, okos, szelíd, megbízható, dolgozni szerető, aktív kutyafajta.

Olvasd el a sorozat első részét is!

1 komment

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás vakvezető kutya Bravo