Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VIII. rész: Bravo és az ünnepek

2018.01.19. 14:18 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

A hét kérdése: hány karácsonyfadíszt kell elpusztítani egy boldog karácsonyhoz?

img_2843_1.JPG

Közeledett Bravo első karácsonya. Ahogy azt már az előző beszámolóban is említettem, az előkészületekből már ő is aktívan kivette a részét.

A téllel együtt megérkezett az első hó is. Bravo eleinte kicsit gyanakodva nézte az udvaron azt a fehér valamit, hirtelen nem tudott vele mit kezdeni, de végül nem izgatta különösebben. Sokkal érdekesebb volt Pötyi kabátját tépkedni…

img_2622.JPG

A karácsonyi partik időszaka nem csak engem érintett: Bravo is hivatalos volt két buliba. Az egyik a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskola kölyöknevelők számára szervezett eseménye volt, a másik karácsonyi rendezvényt – itt inkább Pötyi kapcsán voltunk érintettek – a Futrinka Egyesület szervezete, ahol Bravo nagyon jól érezte magát a többi kutya társaságában.

Az ilyen események mindig remek alkalmat teremtenek a szocializációra, Bravo találkozhat más kutyákkal és persze játszhat velük. Jó látni, hogy minden évben van olyan étterem, aki vállalja, hogy helyet ad a rendezvénynek, és nem bánják, ha 40-50 kutya – nem csak tacskó :) – rohangál fel-alá, amíg a gazdik ünnepelnek.

kep_075.jpg

Bravo kicsit szemtelen, mert Pötyi itthon szinte mindent megenged neki. Éppen ezért örülök, ha összetalálkozunk olyan kutyákkal, akik megmutatják neki, hogy mindenkinél máshol vannak a határok, és hogy nem engedhet meg magának bármit. Hamarosan abba a korba fog lépni, amikor a felnőtt kutyák már nem fognak neki mindent elnézni, mint egy kölyöknek, ezért meg kell tanulnia a társas viselkedés szabályait.

Elérkezett a karácsony, amire itthon is felkészültünk, és felállítottuk a fát. Nem volt még olyan állatunk, aki miatt aggódnunk kellett volna – egészen mostanáig. Alapszabály, hogy üveg díszeket nem teszünk a fára, csak műanyagot, de a mai napig szedegetem a rojtos szőnyegből a kis műanyag darabkákat, amiket Bravo szétrágott. Most már tudom, hogy a boltok miért tudnak évről évre újabb adag karácsonyfadíszt eladni. Bravo az idén szépen megritkította a mi készletünket is: egy lila, két piros, egy átlátszó, egy sárga, meg egy angyalka esett Bravo áldozatául – legalábbis ezeknek a maradványait találtam meg.

img_2770.JPG

Itt azért eszembe jut az előző vakvezető kölyök, akit neveltünk: Sunny. Az ő nevéhez kicsit több csibészség fűződik. El sem tudom dönteni, melyik emlékezetesebb: amikor a másfél méteres növényt éjjel elrágta, majd a gyökeret végighurcolta a lakáson úgy, hogy nem ébredtünk fel; amikor a gipszet egyenletesen szétterítette három szőnyegen; vagy esetleg, amikor két hét alatt három szemüveget rágott szét – csapatmunkában a macskával, mert a macska lökte le mindet…Hozzá képest Bravo egy igazi angyal. :D

img_0090_1.JPG

Persze, a kutyák sem maradhattak ajándék nélkül karácsonykor: egy-egy füstölt csont várt rájuk a fa alatt.

img_2755.JPG

Az ünnepek végső állomása volt a rettegett szilveszter. Az eddigi évek tapasztalata alapján nem aggódtam különösebben. Pötyi tavaly kisebb ugatással letudta, Sunny akkor örömmel nézte velünk a tűzijátékot. Az idei évre viszont egyáltalán nem voltam felkészülve. Pötyi teljesen belelovallta magát az ugatásba, Bravo utánozta. Délután 2-től hajnali 4-ig őrültek háza volt. Rossz volt látni a kutyákon, hogy mennyire megviseli őket, és egymást felülmúlva ugatnak. Sajnos ez Pötyinél napokkal később sem múlt el teljesen.

Nem vagyok tűzijáték-ellenes, hiszen kell az embereknek néha egy nap, amikor felszabadultan ünnepelhetnek. Az eset tanulsága azonban az, hogy a következő években erre az időre el fogunk utazni egy csendesebb helyre, hogy a kutyáknak ne jelentsen ekkora stresszt a szilveszter.

Tudtad?

Hazánkban először V.L. Rithnovszky János közlekedett a maga által kiképzett vakvezető kutyával. Ő alapozta meg Magyarországon a vakvezetőkutya képzést és hozta létre a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolát.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat kiskutya állataim állattartás vakvezető kutya állategészség Bravo

Hogyan legyünk jó gazdik?

2018.01.16. 16:11 :: KisállatorvosHU

Négylábú barátaink javítják az életminőségünket, ezt minden állattartó tudja. Az állatok rengeteg örömöt, biztonságérzetet adnak nekünk, és aktívabbá is teszik mindennapjainkat. Az állattartás pozitívan befolyásolja az érzelmeinket, csökkentheti a depressziót, a stresszt és a szorongást. Kiskedvencünk közelsége testünkre is jótékonyan hat: csökkentheti a vérnyomást, illetve akár a szívroham és az agyvérzés kockázatát is, valamint serkenti az immunrendszert. Mindezt a szeretetet megfelelő gondoskodás formájában viszonozhatjuk kedvenceinknek: az alábbi tippek segítségével még jobb gazdivá válhatunk.

normal.jpg

(Kép: Shutterstock)

Teljes értékű és kiegyensúlyozott étrend

Első lépésként elengedhetetlen a megfelelő élelem kiválasztása, mely során figyelembe kell vennünk házikedvencünk fajtáját, életkorát és energiaszintjét, hogy a táplálék az állat minden igényét kielégítse. Semmiképpen se etessük kedvencünket maradékokkal, hiszen rengeteg étel, amit mi emberek jóízűen elfogyasztunk, az állat egészségére nézve káros lehet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy folyamatosan biztosítsunk számára friss ivóvizet.

Tartsuk tisztán a környezetét

Ahogy a saját környezetünk esetében, úgy a házikedvencünk környezetében is teremtsük meg a higiénikus körülményeket. A tálkáját minden étkezés után tisztítsuk ki, és legalább naponta cseréljük az ivóvizét. Az almot rendszeresen takarítsuk, hiszen sok macska nem szereti a szilárd almot, és ha nincs rendesen kitisztítva az illemhelyisége, máshol végezheti el a dolgát. Kisállatunk fekvőhelyének rendszeres cseréjével biztosíthatjuk, hogy megszabadítjuk ágyát az ürüléktől és az ételmaradékoktól. Kutyasétáltatás közben sose felejtsük el összegyűjteni az ürüléket négylábú társunk után, ezért mindig legyen nálunk zacskó, majd a csomagot helyezzük az erre kijelölt szemetesbe.

Mozgás

Felelős gazdiként mindig gondoskodnunk kell arról, hogy a kedvencünk eleget és a számára megfelelő formában mozogjon. Minden nap szánjunk arra időt, hogy átmozgassuk kedvencünket, különböző játékokkal fejlesszük, szórakoztassuk és mélyítsük el a kapcsolatunkat. Az iránta érzett szeretetünket pedig rendszeresen fejezzük ki simogatással.

Oktatás

A közösen eltöltött idő épp olyan fontos, mint hogy kutyusunk akkor is jól érezze magát, ha épp nem tudunk vele lenni. Számos kutya és macska szenved, ha egyedül hagyják, ezt a szeparációs szorongás váltja ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyedül otthon hagyott kutya rombolni kezdi környezetét, vagy a szomszédok arról számolnak be, hogy az állat sokat nyüszít, érdemes felkeresnünk az állatorvost, aki megoldásokat tud ajánlani kutyusunk szorongó viselkedésére. Mindig jutalmazzuk meg kedvencünket, ha jól viselkedik, így idővel megtanulhatják, hogy nincs mitől félniük.

Egészség

Mindig legyünk tekintettel kedvencünk viselkedésére, ugyanis a változások, mint például a megnövekedett vagy lecsökkent étvágy, a túlbuzgóság vagy letargikus viselkedés, a hízás vagy fogyás mind intő jel lehet és betegségre utalhat. Ha bármi gyanús viselkedést tapasztalunk, ne habozzunk és keressünk fel egy állatorvost.

Fontos hangsúlyozni, hogy az állatorvos felkeresésére nem csak akkor van szükség, ha kisállatunk beteg, hanem kellő energiát kell fordítani a megelőzésre, rendszeres oltások, féreghajtás és paraziták elleni védelem formájában, így sok veszélyes betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket.

Szőrápolás

Jó gazdiként ne feledkezzünk meg kiskedvencünk szőrének ápolásáról sem, a rendszeres fésülés és fürdetés ugyanis segít a bőr és a szőr jó állapotának egész éves fenntartásában.

Eltűnés megelőzése

Magyarországon 2013 januárjától kötelező a kutyák mikrochippel történő ellátása. A mikrochip beültetése mellett úgy is megóvhatjuk kutyánkat az eltűnés okozta veszélytől, hogy az esti séták alkalmával világító nyakörvet adunk kedvencünkre.

3 komment

Címkék: kisállat háziállat kutyatartás állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás kisállat tippek

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VII. rész: Napom – variációk egy témára

2017.12.21. 16:37 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Hogy telik egy napunk, ha nem otthon a melegben alszunk vagy játszunk?

Bravonak a lehető legtöbb ingerrel kell találkoznia, mielőtt elkezdenék a kiképzését. Ennek érdekében, ahova csak tudom, viszem magammal. Most, hogy nem dolgozom, szinte mindig velem tart az ügyintézésben. Lássuk, milyen egy napunk a városban!

Munkanap #1

Autóval indultunk el otthonról, majd miután leértünk a hegyről, azt a műhelyben hagytuk műszaki vizsgára. Visszafelé villamossal jöttünk, ahol eszembe jutott, hogy HÉV-vel még sosem utaztunk, és most épp útba esik. Leszálltunk a villamosról, lifteztünk egyet (ilyenkor mindig a kutya számára „macerásabb”, szokatlanabb útvonalat választjuk), majd irány a HÉV. Nem egyszerű eset, mert elég magasan van a padló, és a reggeli csúcsban a kedvünkért nem áll a megállóban percekig a szerelvény, úgyhogy határozottan és gyorsan kellett felszállnunk. Szerencsére nem volt semmi gond, egy kis jutalom ellenében Bravo ügyesen, probléma nélkül szállt fel a HÉV-re.

img_2583.JPG

Ezután elmentünk a bankba. Nagyon pozitív fogadtatásban volt részünk, még egy kicsit túlzásba is vitték, amikor egy ott dolgozó szó és megkérdezés nélkül megsimogatta Bravot. Fontos tudni, hogy munka közben mindig hám van a kutyán, ezért bárhova bemehet. De számára ez munkaidő, ilyenkor nem szabad zavarni vagy simogatni. Megvan az ideje a játéknak, dögönyözésnek, de a hám azt jelenti, hogy „szolgálatban” van – ami nyilván akkor a legkönnyebb számára, ha a lehető legjobban tud koncentrálni, és nem vonják el a járókelők a figyelmét.

img_2551.JPG

A bank után beültem egy kávézóba reggelizni. Bravo folyamatosan a kuka tartalmát akarta kielemezni, bármennyire is próbáltam erről lebeszélni. A kávézóban dolgozók segíteni akartak azzal, hogy elrakják a kukát, de az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nem az a megoldás, hogy elvesszük az általánosan felbukkanó zavaró tényezőket, hanem, hogy Bravo megtanulja, ezeket nem bánthatja. A kukát még hám nélkül sem (:

img_2555.JPG

Újra buszra szálltunk, és meglátogattuk a Pótgazdit. Felújítás van náluk, jöttek a mesteremberek, nagy volt a sürgés-forgás, ezért igyekeztünk nem láb alatt lenni. Nekem még volt néhány elintéznivalóm, de mivel Bravo már kicsit elfáradt, otthagytam. Felvettem az autót a szervizből, és haza már azzal mentünk. Az eseménydús délelőtt után a délután folyamán a séta és játék volt főszerepben. (:

img_2565.JPG

Munkanap #2

Reggel busszal indultunk otthonról, mert a lezárások miatt nem nagyon lehetett mozdulni a városban. A téren egy nagy szaladgálással kezdtünk, hogy a nap többi részében nyugodtan tudjunk közlekedni.

img_2572.JPG

Busszal mentünk a Jászai Mari térre, ahol Bravo összebarátkozott Columbo hadnagy szobor kutyájával. Innen villamossal mentünk tovább meglátogatni Bravo támogatóit, az MSD Animal Health irodájában.

img_2586.JPG

Bravonak meg kell tanulnia sok olyan dolgot elfogadni, amivel más kutyák sohasem találkoznak. Ilyenek a keskeny hidak, a lépcsők, ahol rés van az egyes fokok között, vagy a különböző felületek (üveg, rács). Ezek a legtöbb kutyának ismeretlen dolgok, ezért sokan kerülik is őket. Bravo mindent képes lesz elfogadni, amivel fiatal korában már találkozik, ezért külön odafigyelünk arra, hogy minél többféle felülettel érintkezzen. Igyekszem én is magabiztosan állni az iroda előtti rácson, nehogy ezzel elbizonytalanítsam a kutyát.

A recepción igazolni kellett, hogy Bravo bemehet, mert az irodaház, ahova mentünk, nem kutyabarát. Bravonak van egy igazolványa, amiben megtalálhatók a legfontosabb információk róla.

Mint általában a munkahelyeken, ahol nem megszokott egy kutya jelenléte, itt is nagy sikert aratott Bravo. Neki a nap fénypontja lehetett az az óra, amikor minden körülötte forgott, és rengeteg simogatást zsebelhetett be. Na meg egy kis ételt. (: Remélem, az ott dolgozóknak is feldobtuk kicsit a napját!

Hazafelé még vásároltunk, bementünk egy pékségbe, kicsit beleszagoltunk a karácsonyi hangulatba, a napot pedig újra sétával és játékkal zártuk – na meg egy nagy velőscsonttal.

img_2598.JPG

img_2648.JPG

Tudtad?

Egy 1 éves korban elkezdett vakvezető kutya képzés 6 hónapig tart.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő

Szólj hozzá!

Címkék: állatorvos állataim állattartás vakvezető kutya állategészség állatgyógyászat Bravo

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VI. rész: Egy kutya vagy kettő

2017.12.05. 17:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Sokáig ágálltam az ellen, hogy legyen-e egy második kutyánk is, még ha csak egy évre is. Aztán egy szép napon mégis beadtam a derekamat…

De mégis miért lehet problémás egy második kutya?

Az előző kölyök, akit neveltünk hiperaktív volt, önmagában lekötötte az egész családot. Vele szemben Bravo egy egyszerűen kezelhető és tanítható kutya, akit (kutyatársa, Pötyi segítségével) egészen könnyű lefárasztani.

img_2502.JPG

Hogy mitől tartottam még? Akinél volt már kölyökkutya a családban, az pontosan tudja, hogy az új jövevény mennyi energiát emészt fel minden nap időjárástól és a gazdi kedvétől függetlenül és hogy mennyi foglalkozást és tanítást igényel, nem is beszélve arról, hogy mennyi mindent tönkre tehet a lakásban. Nincs szabadnap, nincs kibúvó: ha kölyök van a háznál, és biztonságban akarjuk tudni a dolgainkat, akkor minden nap le kell fárasztanunk a kiskutyát. Nekünk nyert ügyünk volt, mert egyrészt Bravo és Pötyi naponta kétszer fél órát mindig birkózik, másrészt pedig Pötyi Bravonál nagyobb mozgásigényű, így nem jelentett több sétát a létszámnövekedés.

Mik azok a területek, ahol igenis érezhető, hogy már nem csak egy kutyáról kell gondoskodni? Ez akár egészen apró dolgokban is megmutatkozhat:

 • két kutyát pórázon vinni sokkal nehezebb az első időszakban, viszont annál jobb érzés, amikor kialakul hármótok között az összhang
 • egy etetés során mindig van, aki a másik táljába akar belemászni. Mostanra már mindenki tudja, melyik az ő vacsorája, és nem nyúl a másikéhoz, így nem kell tartanunk attól, hogy ételféltés miatt az egyik megharapja a másikat.

 • mindegyik kutya - kölyök vagy felnőtt - igényli azt a foglalkozást, amikor csak rá szánok időt, és a másik kutya nem ugrabugrál körülöttünk. Rendszeresen szükség van olyan sétákra, ahol vagy csak az egyik, vagy csak a másik kutya jön velem.
 • a tanítás szintén csak egyénileg működik. Amikor a jutalomfalat előkerül, mind a két kutya fejvesztve rohan, tanítani azonban egyszerre csak egy kutyát tudok, ráadásul nem is egy szinten vannak.

 

És mik azok, amik egészen könnyűvé váltak? Mik azok a dolgok, amiket a kölyök szinte észrevétlenül sajátít el a nagyobbtól?

 • séta közben nem kell megőrülni a kerítések mellett, ha a kertekben van egy másik kutya is
 • hagyni kell, hogy a sarat a gazdi letörölje a mancsokról a sáros időben
 • nem kell felugrálni
 • ha a gazdi nincs otthon, nem kell pánikba esni, rombolni, helyette nyugodtan lehet aludni (jó esetben a helyükön, és nem a kanapén :))
 • Bravo állóképessége – az eddigi kutyás tapasztalataimhoz mérten – nem volt a legjobb, ezen is segít, ha van ki után futni
 • nem kell félni az állatorvostól – a két kutyát mindig egyszerre visszük az állatorvoshoz, így Bravo könnyedén példát tud venni Pötyiről, hogy nincs mitől félnie egy állatorvosi látogatás során. Így történt ez a legutóbb is, amikor Bravo újra megkapta az állatorvos által javasolt, hónapokig tartó védelmet nyújtó kullancs és bolha elleni kezelést, hiszen a téli hónapokban is nagyon fontos a paraziták elleni védekezés.

Ezek a dolgok szinte észrevétlenül működnek Bravonál, nem kellett bele sok energiát fektetni.

Azokat a példákat nem írom le, amikor a kunyerálást, a huncutságokat és visszafeleseléseket (meg a kaki felevést) is eltanulja Bravo, de lássuk be: összességében nagy segítség, hogy van a családban egy felnőtt, egészen jól nevelt kutya (:

De számolni kell azzal is, hogy a már meglévő kutya egész egyszerűen szétesik. Nem érti, mi történt, megrengették a királyságát, már nem csak vele foglalkoznak, elveszik a csontját, az ágyát, a gazdiját, ezért gyakran engedetlen lesz. Erre a megoldás a már fentebb említett egyéni foglalkozás.

A korai sötétedés miatt a nagy sétákat áttettük reggelre. Az utóbbi időszakban újra felfedeztük magunknak a Hajógyári szigetet. A hely szép, különösen a hajnali órákban, kicsi a forgalom, és sok kutyával össze lehet futni. Sőt, egy kakaduval is szoktunk találkozni, aki rendszeresen elkíséri a gazdáit a reggeli sétákra. A Duna a sziget északi részén kellemesen sekély, Bravo imád a vízben futkározni.

img_2477_1.JPG

Azért a tanulás terén is van előrelépés. Sok kutyának az a legnehezebb, hogy fel merjen menni egy olyan lépcsőn, ahol a fokok között rés van. A következő videón jól láthatjátó, hogy Bravonak már ez sem akadály!

Voltunk Csepelen a kutyasuliban, ahol beszámoltunk a haladásról, megfigyelték Bravo viselkedését, és segítséget is kértünk néhány  témában, például feleselgetés. A visszajelzések nagyon pozitívak, bízunk benne, hogy jó vakvezető lesz Bravoból.

img_2489_1.JPG

Tudtad?

Aki vakvezető kutyát kap, szabad és önálló életet nyer, nem szorul egy látó támogatására. A vakvezető kutya segítséget nyújt a közlekedésben, az akadályok kikerülésében, a munkavállalásban és a társadalmi beilleszkedésben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kiskutya kutyatartás állattartás vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás Bravo kutya szokások kutya viselkedés

A macskák cukorbetegsége

2017.12.01. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

MI A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség (diabétesz) az anyagforgalom egyensúlyzavara, melyet a vér megemelkedett glükózkoncentrációja jellemez. A betegséget az inzulin elégtelen mennyiségű termelődése vagy nem megfelelő hatásossága okozza. Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek. Más hatásai mellett az inzulin tartja megfelelő szinten a vér glükózkoncentrációját. A macskák cukorbetegsége miatt kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szerv – többek között a szem, a vese és az idegrendszer – károsodását eredményezi. Ha kezeletlenül hagyják, a diabétesz az egész szervezet mérgezését okozza, és halálos kimenetelű is lehet. A cukorbetegség a macskák körülbelül 0,5%-át érinti.

További információk a macskák cukorbetegségéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_what_is.asp

 shutterstock_358711892_300kb.jpg

(Kép: Shutterstock)

MELY MACSKÁKBAN FORDUL ELŐ A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség többnyire 9 évesnél idősebb macskákban fordul elő, de ennél fiatalabb életkorban is jelentkezhet. A kandúrokat gyakrabban érinti, mint a nőstényeket (az előfordulási arány a két ivarban 1,5:1). A betegség kialakulását befolyásoló egyik fő tényező a kondíció (kövér macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz). A Birman és a sziámi macskák különösen hajlamosak a cukorbetegségre. A pajzsmirigy-túlműködés és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) szintén diabéteszhez vezethet.

TÜNETEK

A leggyakoribb korai tünet a fokozott szomjúság és a gyakori vizeletürítés. A macska tulajdonosa azt veszi észre, hogy gyakrabban kell kitisztítania a macska alomtálcáját. A diabéteszben szenvedő macskák rendszerint aluszékonyabbak, levertek és kevésbé játékosak. Nem tisztálkodnak a szokott gondossággal, ezért bundájuk durvább és fénytelenebb lesz. A cukorbeteg macskák étvágya fokozódhat, a testsúlyuk mégis csökken. Előfordulhat, hogy a hátulsó lábak meggyengülése miatt a macska már nem ugrik fel magas helyekre. Amikor elhagyja az alomtálcát, a macska lábának alsó lábközépcsonti részéhez homok tapadhat, amit a vizelet nagyobb viszkozitása okoz (ennek oka, hogy cukor jelenik meg a vizeletben). Súlyosabb esetekben a macska a hátulsó lábain a csánkon jár („nyúlláb-járás”).

DIAGNÓZIS

A megemelkedett vércukorszint önmagában nem elég a macskák cukorbetegségének diagnosztizálásához. A macskák nagyon érzékenyek a stresszre. Az állatorvosi rendelőben gyakran még az egészséges macska vércukorszintje is megemelkedhet. Ez nem a fennálló diabétesz tünete. Emiatt kulcsfontosságú a vizeletvizsgálat. Ha a vércukorszint tartósan magas, a vesék a feleslegben lévő cukrot kiválasztják a vizeletbe. Az állatorvosnak végig kell haladnia a teljes diagnosztikai folyamatsoron, hogy helyesen meg tudja állapítani vagy ki tudja zárni a diabétesz fennállását.

KEZELÉS

A diagnózis felállítását követően az állatorvos írja elő a megfelelő kezelést. Ez nagyon gyakran inzulin adásából áll. Az inzulint macskáknak leggyakrabban naponta kétszer adják szubkután injekció formájában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, különösen a kezelés kezdetén. Ez lehetővé teszi az inzulinadag pontos beállítását.

Ha a macska nem kövér, a napi eleség kalóriaértékét állandó szinten kell tartani. Ugyancsak létfontosságú a rendszeres etetési idők betartása. A macskát akkor kell megetetni, amikor az inzulin még hat.

Az elhízott macskákat diétára kell állítani. A megfelelő diétát állatorvosnak kell előírnia.

DIÉTA

A cukorbetegség megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend. Az elhízott macskáknál körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint a megfelelő testsúlyúaknál. A macska diétáját állatorvossal kell megbeszélni a diabétesz megelőzése vagy helyes kezelése érdekében.

További hasznos információk a cukorbeteg macska étrendjéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_managing_diet.asp

ÖSSZEFOGLALÁS

A cukorbetegség a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Helyes diagnosztizálása és megfelelő kezelése azonban hosszú és boldog életet biztosíthat a macska számára. A tulajdonos elkötelezettsége és az állatorvossal való együttműködése befolyásolja a macska életminőségét és élettartamát.

Szólj hozzá!

Címkék: macska kiscica állatorvos állataim állattartás macskatartás állategészség állatgyógyászat macska viselkedés

4 tipp, hogyan óvd meg kutyádat a téli hidegtől

2017.11.24. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is könnyen fázhatnak a csípős téli napokon, hidegtűrő képességük pedig főként a fajtájuktól függ. Az alaszkai malamut, az akita, a csau-csau, a kuvasz, vagy az újfundlandi például vastag bundájának köszönhetően kényelmesen vészeli át a leghidegebb napokat is. Ellenben az olyan fajták, mint a yorkshire terrier, a csivava vagy a pinscher, melyeknek rövid vagy vékony szőre van, igen könnyen megfázhatnak. Ne feledjük azonban, hogy fajtától és szőrhossztól független a legtöbb kutyusnak szüksége van arra, hogy megvédjük őket a hideg időjárástól. Íme, néhány tipp, hogyan tegyük!

shutterstock_333400145_reduced.jpg

(Kép: Shutterstock)

A megfelelő fekvőhely

A lakásban élő kutyáknak fontos, hogy biztosítsunk egy olyan meleg kuckót, amiben kedvencünk kényelmesen elfér. Ha úgy érezzük, hogy a szoba hőmérséklete kellemes számunkra, minden bizonnyal a kedvencünknek is az lesz. Ha viszont a kutyus fekhelye a ház egy hidegebb pontján van, a hőmérséklet túl alacsony lehet számára, és előfordulhat, hogy melegebb helyet keres magának, például egy radiátor közelében. Könnyen észrevehetjük, ha a kutya fázik: ilyenkor gyakrabban keresi gazdája társaságát, kissé didereg és hideg a füle. Ilyenkor szüksége lehet még egy takaróra a fekvőhelyén, vagy fontolóra kell vennünk a kuckó áthelyezését.

A szabadban élő kutyánk kenneljét, fontos, hogy minden oldalról megfelelően szigeteljük! A kennel mérete is sarkalatos kérdés, mert a kutyus csak saját testhőjével képes felmelegíteni a kennelt, éppen ezért nem szabad túl nagynak lennie. A kennelben viszont nem érdemes takarót vagy törölközőt tartani, mivel felszívja a vizet, és megfagyhat a nagy hidegben. Ha azonban a kedvencünknek mégis igénye van rá, a kennelben lévő ágyneműt rendszeresen cseréljük, hogy - a bolhák terjedését megelőzve - elegendő higiéniát és védelmet biztosítsunk. A kutyaház megfelelő elhelyezésére is ügyeljünk: mindig védje a kutyát a hideg széltől.

Diéta

A kiegyensúlyozott étrend télen (is) elengedhetetlen! A lakásban élő kutyánkat hagyományos módon tápláljuk, amennyiben viszont télen a szokásosnál kevesebbszer sétálunk kiskedvencünkkel, kérjük állatorvos segítségét az étrend módosításában, ugyanis ilyenkor általában kevesebbszer kell etetni őket. A szabadban élő kutyánknak ezzel szemben érdemes megnövelni a kalóriabevitelét. A megfagyás elkerülése végett fontos az étel megfelelő felmelegítése is, éppen ezért a száraz állateledel a legjobb megoldás az év leghidegebb napjaiban. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a szabadban tartott kutyák, csakúgy, mint bent lakó társaik, mindig hozzáférhessenek friss ivóvízhez.

A mancsok védelme

Ügyeljünk arra, hogy az igazán hideg téli napokon a séta ne tartson túl sokáig. A kutyák tappancsán lévő párnácskák rendkívül érzékenyek és sérülékenyek a fagyos napokon, és az éles jégdarabok is könnyen felsérthetik őket. Figyelnünk kell a sóra és azokra az egyéb kémiai anyagokra is, melyeket a járdák és az utak jégtelenítésére használnak. Ezek a vegyi anyagok fájdalmas irritációt és sérüléseket okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében a séta előtt kenjük be a párnákat egy speciális krémmel, vagy nyírjuk le a lábak alsó részén lévő felesleges szőrt, így megelőzhetjük, hogy felhalmozódjon a só a mancsokon.

Kutyaruha

Nem minden kutyának van szüksége télen ruhára, azonban a kölykök és az idősebb kutyák általában igénylik a téli ruházatot. A kistermetű és a rövidszőrű fajták is gyakran szenvednek a hidegtől, így számukra is hasznos lehet, ha felöltöztetjük őket a téli hónapokban. Figyeljünk rá, hogy a ruhácska meleg, vízálló és légáteresztő anyagból készüljön, és ne akadályozza a kutyát sem a vizelésben sem az székletürítésben. A legfontosabb azonban az, hogy a téli ruha kényelmes és méretben megfelelő legyen.

1 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kutyatartás állataim állattartás állategészség kutya kiegészítők

Minden, amit tudnod kell a kisállatok cukorbetegségéről

2017.11.17. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

November 14-e a diabétesz világnapja. Minden cica és kutyatulajdonosnak fontos tisztában lennie azzal, hogy a betegség bizony nem csak minket, hanem bundás kis barátainkat is veszélyezteti: a súlyos rendellenesség ugyanis egyre gyakrabban alakul ki embereknél és háziállatoknál egyaránt.

cuki_beteg_normal.jpg

(Kép: Shutterstock)

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy működése okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő - így szabályozva a vércukorszintet. Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: 1-es típusú diabétesz esetén nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, míg 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem hasznosítja megfelelően az inzulint, és úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. Mind a két állapot a vér glükózszintjének tartós növekedéséhez vezet, ami a cukorbetegség klinikai tüneteinek kialakulásával jár.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A lehető leghamarabb keressük fel állatorvosunkat, ha az alábbi jelek valamelyikét észleljük: kedvencünk feltűnően sok vizet fogyaszt, a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiségű vizeletet ürít, testsúlya csökken, levertnek tűnik, álmatag, bundája rendezetlenebb, vagy lehelete aceton szagra emlékeztet.

Hajlamosító tényezők

Becslések szerint a kutyák és macskák kb. 1% -át érinti a cukorbetegség, és számos tényező befolyásolhatja, hogy kedvencünknél kialakul-e a betegség. A középkorú és idősebb kutyáknál például nagyobb a kockázat, a szukáknál pedig négyszer nagyobb esély van a rendellenesség kialakulására, mint a kan kutyáknál. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nem megfelelő étrend (például, ha asztali maradékokkal etetjük a kutyust), növeli a cukorbetegség kialakulását – csakúgy, mint a túlsúly. A nőstény kutyáknál jelentősen csökkenhetjük a betegség kialakulásának esélyét, ha ivartalanítjuk kedvencünket. Néhány kutyafajta pedig sajnos eredendően hajlamos a cukorbetegségre: ilyen például az ausztrál foxi, a yorkshire terrier, a schnauzer, a bichon frise, a mini uszkár, illetve a máltai selyemkutya vagy a spitz.

A cicatartóknak fontos tudniuk, hogy a probléma elsősorban az idősebb macskáknál és az ivartalanított kandúroknál jelentkezik, illetve a kandúrok minden esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nőstények. Hajlamosító tényező továbbá a túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A cukorbetegség kockázata magasabb a burmai, az orosz kék, a norvég erdei, az európai rövidszőrű és az abesszin macskafajták esetében.

Megelőzés és kezelés

A diabétesz sajnos az esetek többségében gyógyíthatatlan, azonban megfelelő kezeléssel (inzulininjekciókkal, helyes étrenddel és egészséges, aktív életmóddal) sokat javíthatunk kiskedvencünk állapotán. Az állatorvos további iránymutatást és tanácsokat ad az etetésre, valamint a fizikai aktivitásra vonatkozóan, ugyanis utóbbi képes befolyásolni a vércukorszintet. Kutyák esetén az ivartalanítás minden esetben ajánlott.

További információ:

További információ a honlapunkon található: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/, vagy letölthető kiadványunkban (pdf)

A következő tesztek segítségével könnyedén megtudhatjuk, mennyire vagyunk tájékozottak a betegséggel, valamint a megfelelő kezeléssel kapcsolatosan (kutyatulajdonosoknak: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/dog_quiz.asp, a macskás gazdiknak http://www. kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_quiz.asp)

 

Kapcsolódó videók:

Cukorbeteg a kutyám?

 

 

Melyik kisállat lesz cukorbeteg?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska kiscica kiskutya állatorvos állattartás háziállatok állatgyógyászat kisállat tippek

Segítség, köhög a kutyám! Fontos tudnivalók a kennel köhögésről

2017.11.09. 11:00 :: Kisállatorvos.hu

Az ősz beköszöntével az emberi szervezet fogékonyabb a különböző betegségek elkapására. De vajon ez a kutyákra is igaz? Sajnos igen. A kennel köhögés még akkor is megfertőzheti a kedvencünket, ha kevés időt tölt más kutyákkal, sőt, ha egyáltalán nem jár társaságba. Az enyhébb köhögést sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen ennek a betegségnek is számos komoly szövődménye lehet.

1710-20_webre.jpg

(Forrás: Shutterstock)

Mi is az a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutyák ragályos felsőlégúti fertőzése, a légcső és a hörgők megbetegedése. Rendszerint több kórokozó együttes hatására jelentkezik, tehát vírusok és baktériumok is szerepet játszanak a kialakulásában. Mivel az embereket érintő influenzához hasonlóan könnyen terjed, a rendszeresen társaságba járó kutyusokat kifejezetten fontos beoltatni.

Hogyan ismerjük fel?

Vajon honnan tudjuk, hogy a kedvencünk megbetegedett? A fertőzés első tünete a heves, száraz köhögés, amely az emberi szárazköhögéshez hasonlít. A kór előrehaladtával általában enyhe láz és étvágytalanság figyelhető meg a kutyuson.

Ugyan, ez egy jóindulatú betegség, a tünetek észlelésekor azonnal cselekedni kell, hiszen ellenkező esetben komoly szövődményei alakulhatnak ki, az elhanyagolt kennel köhögés áll például az orrgyulladás és tüdőgyulladás hátterében is. Így amint tapasztalunk egyet is a fent említett tünetek közül, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.

Mi a megoldás?

Mivel a kennel köhögés önmagában nem agresszív betegség, azzal járulhatunk hozzá kedvencünk gyógyulásához, hogy kényelmes környezetet és sok pihenést biztosítunk neki. Emellett, próbáljuk csillapítani a köhögését, hiszen az általában erős fájdalmakkal jár.

A kennel köhögés rendszerint néhány hét leforgása alatt elmúlik, de ezalatt az állat immunrendszere jelentősen legyengül. Emiatt különösen figyelnünk kell az egészségére hiszen a másodlagos fertőzések könnyen felüthetik fejüket ilyenkor.  Valamint szenteljünk kitüntetett figyelmet a kölyök, szenior és az egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyusoknak, hiszen az ő immunrendszerük alapvetően gyengébb, mint felnőtt, egészséges társaiké, tehát ha a mi kutyusunk véletlenül fertőződött, ezeket a kutyákat kerüljük el, mivel a betegség nagy ragályozóképességgel rendelkezik és könnyen átadhatja azt a találkozásuk során.

Meg lehet előzni a kialakulását?

A kennel köhögés megelőzése jóval egyszerűbb, mint a betegség kezelése. A kór elleni védekezés minden kutya számára javasolt – attól függetlenül, hogy hány éves és mennyi időt tölt más kutyák társaságában. Ennek a vakcina a leghatékonyabb eszköze, hiszen egyszerre több kórokozó ellen is védelmet biztosít. Az oltásnak több fajtája létezik, 3 hetes kortól már adható és javasolt évente ismételni.

A megelőzés nemcsak a kutya, hanem környezete miatt is szükségszerű. A kennel köhögés kórokozói megbetegíthetik a macskákat és nyulakat, valamint bizonyos esetekben a legyengült immunrendszerű embereket is.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya védőoltás állatorvos állataim állattartás állategészség állatgyógyászat kennelköhögés kutya oltás

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - V. rész: Mindennapjaink

2017.11.07. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Ovi: Bravo lassan kinövi az ovit. Nem az a kölyök, aki éjjel-nappal rohangál. Ideig-óráig elvan a többiekkel, fut néhány kört, majd, amikor valamelyik gyorsabb kutya folyamatosan lehagyja, sértődötten odébb áll. Ha nálunk még kaja is van, akkor nem kérdés, hogy mi éri meg neki jobban. A kiképzők szerint nem baj, ha Bravo kicsit kisebb mozgásigényű, mert a munkavonalas labradorok között nagyon kevés a lassabb kutya, viszont a látássérültek között nem lehet mindenkinek egy örökmozgót adni.

kep_1_1.JPG

Lefárasztás: Habár Bravo nem egy örökmozgó típus, a napi egészségügyi sétán kívül akkor is szüksége van a rendszeres testmozgásra és lefárasztásra. Két módon tudjuk őt lefárasztani: fizikailag vagy szellemileg (meg persze a kettő keverékével). Reggel általában fél órás sétára megyünk, este pedig szintén fél - egy óra jut a sétára, mindez a napi utazáson felül. Most, hogy kicsit borongósabbak a napok, és mi is kicsit több időt töltünk itthon (na, azért nem sokkal!), a szellemi lefárasztás sokszor kerül előtérbe: ilyenkor tanuljuk a Fekszik!, Lábhoz! és egyéb vezényszavakat. Először megvezetéssel tanítom, tehát egy kis jutalomfalattal az orra előtt csalogatom abba a pozícióba, amit szeretnék, hogy magától is megcsináljon, majd, amikor sikerül, megjutalmazom. Amikor ez megy, a vezényszót is hozzákötöm. Ha ez is stabil, a megvezetést szépen lassan elhagyom. Bravo jó tanuló, lelkesen dolgozik minden kis falatért; néha az ujjaimat is leharapná. A rendszeresség nagyon fontos, így tudjuk elérni a stabil tudást.

kep_2_1.JPG

A közelünkben van egy hatalmas elhagyott terület, amire nem lehet építkezni, így egy nagy zöld erdő alakult ki az évtizedek során - a reggeli vagy esti sétáink gyakori helyszíne ez a terület. A reggeli párás hangulatban és az esti színes környezetben egyaránt jól esik a mozgás mind a két-, mind a négylábúaknak. Bravo és Pötyi már szépen tanulják a közös pórázon való sétát, így egyedül is el tudom vinni őket sétálni. Bravo nem szokott 20 méternél messzebb menni, bármi is történjen, így igen könnyű dolgunk van vele. Ha akarnánk, sem tudnánk elhagyni! :)

Sokszor pótgazdi vigyáz Bravora, aki vagy hozzánk jön, vagy a kutyát visszük el hozzá. Nagy segítség ez a mindennapokban, és gyakran élünk is a lehetőséggel. Bravo és Pötyi kapott a pótgazditól egy-egy plüss játékot, amit végtelen ideig tudnak húzni-vonni.

kep_3.JPG

Az őszi kerti munkák során komoly harcok dúlnak, ha előkerül egy gereblye vagy seprű. Egyelőre egyik eszközzel sincs kibékülve, ezért minden munkát kis lépésekben kell csinálnom, miközben próbálom Bravot távol tartani – nyilván sikertelenül.

kep_4_1.JPG

Tudtad?

Egy előnevelt kölyök vakvezetővé képzését a kutya 1 éves korában kezdhetik el.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kiskutya kutyatartás vakvezető kutya kutyasétáltatás Bravo kutya viselkedés

Matuzsálemi korú állatok

2017.11.02. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy az emberek, úgy az állatok szervezete is sok változáson megy keresztül az időskor beköszöntével. Ebben az időszakban fordítsunk kiemelt figyelmet idősödő kedvencünkre!

matuzsalem_kicsi.jpg

(Forrás: Shutterstock)

Hogyan változik az idősödő állatok szervezete?

Az állatok öregedésének tünetei sokban hasonlítanak ahhoz, amit az embereken tapasztalni. Jellemző rájuk a levertség, fáradtság, étvágytalanság, és csökkent hajlandóság az aktív időtöltésre, mozgásra. A szőrzetük jellemzően deresedni kezd, „hangosan” alszanak és jóval kevésbé figyelnek éberen, mint azelőtt. Gyengébbé válnak, izomtömegük csökken, vagy hízásnak indulnak. Amit pedig nem látunk közvetlenül: lelassul a szívműködésük, anyagcsere problémáik lesznek és az agyi funkcióik is romlásnak indulnak.

Időskori betegségek

Az állategészségügy folyamatos fejlődésének, a rendszeres kivizsgálásoknak és a megfelelő táplálásnak köszönhetően a kisállatok egyre magasabb életkort élnek meg. Egy bizonyos kor után legyengül az immunrendszerük, így hajlamosabbak lesznek arra, hogy fertőzéseket kapjanak el. Valamint, a matuzsálemi kor gyakran erős ízületi fájdalmakkal jár, ezzel sok idős kutya és macska számára megnehezítve a mozgást. Az idősödő macskák gyakran szenvednek pajzsmirigy túlműködésben, vagy cukorbetegségben, illetve, ahogy az idősödő kutyákra, úgy rájuk is jellemző lehet a demencia és a hallás vagy a látás elvesztése.

Hogyan gondozzuk szenior állatunkat?

Amint a kis kedvencünk elérte a szenior kort, változtatnunk kell azon, hogy hogyan gondozzuk és mit teszünk meg azért, hogy megőrizzük az egészségét. Elsősorban, ajánlott rendszeresen kivizsgáltatni az állatorvossal – az idős kutyák esetén a féléves rendszeresség javasolt. Ez egy általános klinikai vizsgálatot jelent, de az állatorvos egyéb laborvizsgálatokat is előírhat.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a kis kedvencünkre. Amennyiben olyan tüneteket tapasztalunk, mint például a levertség, étvágytalanság, nehézkes vagy merev járás, szőrhullás, hallás- és / vagy látásvesztés, mindenképpen forduljunk az állatorvoshoz. A propentofillin, a Karsivan tabletta aktív hatóanyaga enyhíthet kedvencünk fentebb említett egyes panaszain. A propentofillin serkenti a vörösvértestek áramlását a kapillárisokban, így hozzájárul az agy, a szívizmok és a vázizomzat oxigénellátásának növeléséhez. Ezáltal megnöveli a szív kimeneti teljesítményét, pozitív hatással van az agyi anyagcserére és csökkenti az iszkémia által okozott károsodások mértékét. Sok esetben számolnak be arról tulajdonosok, hogy újra „visszakapták kedvencüket, egy vidámabb –élettel telibb formában”.

Tippek és trükkök

Tippek kutyáknak

 • Mivel sok állat ebben a korban kevesebbet mozog, kevesebb ételre is van szükségük – ne hagyjuk elhízni, hiszen rossz irányban befolyásolhatja az egészségi állapotot. Abban az esetben pedig, ha hirtelen fogyást tapasztalunk, feltétlenül forduljunk az állatorvoshoz. Ez akár egy komoly betegség tünete is lehet.
 • A kutyáknál gyakran előfordul, hogy idős korukra megromlik a hallásuk. Ha ezt tapasztaljuk, sétáltatásnál kiemelten figyeljünk oda, hogy semmi baja ne essen a kis kedvencünknek.
 • Mivel a matuzsálemi korú kutyák gyakran ízületi fájdalmaktól szenvednek, biztosítsunk számukra puha fekhelyet.
 • Még a legcsekélyebb mozgási nehézség tapasztalásakor is forduljunk állatorvoshoz, hogy a megfelelő kezeléssel megelőzzük a komolyabb betegséget.

Tippek cicáknak

 • Az időskorba lépett cicák már nem tudnak olyan magasra ugrani, mint fiatalabb társaik. Ügyeljünk rá, hogy ha addig magasan volt a fekhelyük, akkor helyezzük át egy könnyebben megközelíthető helyre.
 • Az idős macskának már kevésbé lesz kedve játszani, mint kölyök korukban. Naponta foglalkozzunk a kis kedvencünkkel – foglaljuk le a játékaival, hogy ne egyhelyben feküdjön egész nap.
 • Konzultáljunk matuzsálemi korú macskánk étrendjéről az állatorvossal.
 • Gyakran előfordul idősödő cicák esetében, hogy nehézséget okoz számukra a mosdás. Amennyiben erre leszünk figyelmesek, kérjük ki állatorvos tanácsát.
 • A szenior cicák a hideg levegőt is nehezebben bírják. Ősszel és télen engedjük be a lakásba, hogy kellemes körülmények között vészelhesse át a zord időt.

2 komment

Címkék: kutya macska állatorvos kutyatartás állataim állattartás macskatartás állategészség macska viselkedés kutya viselkedés idős kutya