Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - IV. rész: Sűrű hétköznapok

2017.10.11. 10:49 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Itthon vagyunk, vége a nyárnak, beindult az élet.

Bravoval ellátogattunk az állatorvoshoz, akitől szájon át adható, kullancsok és bolhák elleni védelmet kapott. Ez hetekig megvédi őt a külső parazitákkal szemben. Egy kutya minden életkorában fontos az állatorvosi ellátás, valamint a fertőző betegségek és külső-belső paraziták elleni védelem, függetlenül az időjárástól. Természetesen erre mi is nagy figyelmet fordítunk. A kutyában is ki kell alakítani, hogy ne féljen az állatorvostól, ezért, ha az egyiket visszük, a másik mindig elkíséri. Egy olyan látogatás, amely során nincs vizsgálat, csak sok érdekes szag és simogatás, erősíti bennük, hogy nem kell tartani az állatorvostól, hiszen csak pozitív élmények érhetik őket.

Az őszt ki kell használni. Lehet kirándulni anélkül, hogy ráolvadnánk az aszfaltra, így a szaladgálás sem olyan kimerítő. Mi Csobáncon jártunk, ahol amíg a gazdi siklóernyőzött, a többiek kirándultak.

kep_1.JPG

Hétvégén a vakvezető suli kölyöknevelő napján jártunk, amin mindenki részt vehet, aki kölyköt nevel. A tanpályás gyakorlatokat az oktatók segítettek kipróbálni. Egy kölyöknek 4-5 hónapos korárra már illik tudni a járdaszegélynél való megállást (leülni nem szabad!), a járműre való fel- és leszállást és a különböző felületeken való sétát. Bravo megállta a helyét, sok újdonsággal nem találkozott, gyakorlás teszi a mestert. A második zsák tápot is megkaptuk (ezt az egyesület állja), mert a napokban elfogyott az első 20 kg.

Bravo továbbra is jár velünk a munkahelyre. A régi villamos mumus volt, nem nagyon akart rá felszállni. De nem szabad hinni az ártatlan nézésüknek, átverés az egész. Már jó ideje könnyedén fel tudnak szállni egy ilyen járműre, csak szeretik, ha az ember felemeli a feneküket, és felrakja őket. A kölyöknevelő napon sok másik kutyával együtt kipróbáltuk a vakvezető suli kisbuszát, azóta ez is gördülékenyebben megy, bár még van mit gyakorolni :)

22215155_1753832011325009_1284279474_n.jpg

Vettünk egy vendégágyat, hogy pótgazdi az esős délutánokon is le tudjon pihenni, vagy nálunk tudjon aludni, ha vigyázni kell a falkára. Nem volt könnyű úgy összeszerelni, hogy egy csavar se kössön ki Bravo szájában vagy a többi alkatrészt se használja rágócsontként. Végül igen hasznos segítségnek bizonyult, hamar végeztünk az összeszereléssel.

kep_2.JPG

Boltban is jártunk, mivel az oviba virslit kell vinni jutalomfalatnak. A virsli azért jó, mert könnyen lenyeli, szemben a száraztáppal, amit össze kell rágnia, ezzel kizökkentve a tanulásból. Nem utolsó sorban az illata is jobban motiválja Bravot, bár e téren komoly problémák nincsenek – a kiscsaj egy haspók. :)

kep_4.JPG

Tudtad?

A vakvezető kutya tanoncokat mindenhova beengedik, szeretettel látják őket, hiszen különleges munkájuk miatt az emberektől megbecsülést és kitüntetett figyelmet kapnak – ebben az előnyben részesülnek az „átlagos” kutyakölykökkel szemben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival

Szólj hozzá!

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - III. rész: Élet a pótgazdival

2017.09.20. 14:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Az igazi gazdik nyaralni mentek, így közel 2 hétig én lehettem Bravo és társai pótgazdija. Hatalmas élmény napról napra látni ennek a csöpp állatnak a fejlődését, és szemtanúja lenni mindannak, amit a tanulást követően már egyedül is magabiztosan megért és megcsinál.

kep_1.jpg

Régen és most

Eleinte bizonytalanul totyogott, mára már biztonsággal sétál a házban, a kertben, az utcán, és a játszóhelyeken is. Remekül eligazodik a környéken: tudja, hogy hazafelé menet hol kell bekanyarodni az utcába, és megáll a kapu előtt, mert tudja, hogy hazaértünk. Javult az állóképessége is, jól bírja a hosszabb távokat, és még a nagy futkosások után is haza lehet vele sétálni.

Ahogy kezdi kiismerni magát, egyre figyelmesebb a környezete iránt is. Minden újdonság érdekli, ami a látóterébe kerül, és azonnal ki is próbálja. Nem válogat: lelöki a virágcserepet, felborítja a hátizsákot, elveszi és széttépi az iratokat az asztalról, vagy cipelgeti ide-oda a kerti szerszámokat és a papucsokat, hogy biztosan semmi ne maradjon a helyén. :) Szívesen használja rágókának a bútorokat, párnákat, ruhákat, cipőket – sőt, még a szemétlapátot is!

Szereti a társaságot, mindenkivel játszani akar. Nem ijed meg a nagytestű kutyusoktól sem. Zebulon cicával is szívesen játszana, de a cicus fél tőle, többnyire menekül, Bravo meg fut utána (bár ezt nem lenne szabad neki).

kep_2.jpg

Bravo napközben rendesen iszik, megjegyezte mindhárom itatótálja helyét. Önállóan jár ki a kertbe elvégezni a dolgát, tudja, hogy a lakásba nem piszkíthat. Szerintem ez a legnagyobb fejlődés – én legalábbis ennek örülök a legjobban. :) Szereti a dinnyét (héjastul!) és a körtét is. Kutyatársával, Pötyivel többször csemegéztek a kertben, mert megtanulták, hogy a lakásban nem ehetnek ilyesmit. Tudja, hogy az autóban melyik az ő helye, bár kellett egy kis idő, mire megtanulta, hogy nem jöhet az első ülésre, hátul kell maradnia a saját helyén Pötyi társaságában.

kep_3.jpg

Kommunikáció

Egy kölyök kutyus számára minden új – az emberek, a szűkebb és tágabb környezete – és szép lassan mindent meg kell tanulnia ahhoz, hogy a későbbiekben magabiztosan eligazodjon. Emellett pedig az is fontos, hogy megtanulja, mit szabad neki és mit nem.  A gazdiktól egyelőre az alábbi fontos vezényszavakat tanulta meg:

 1. TIÉD!

Az engedélyt az evéshez hamar megtanulta. Már előre leül az edénye mellé, amikor Pötyi megkapja az adagját, vagy leül a szekrény elé, és várja, mikor kap enni – hiszen már azt is tudja, hol tartjuk az élelmét. Mivel már elmúlt 3,5 hónapos, átálltunk a napi háromszori helyett a reggeli és esti etetésre.

 1. GYERE!

Ez a behívásnál, illetve akkor fontos, amikor a nap folyamán oda kell, hogy jöjjön a gazdihoz.

 1. BRAVO

Sűrűn szólítjuk a nevén, amit már azonosított saját magával, így reagál is rá, amikor meghallja.

 1. NEM! és NEM SZABAD!

Megérteni is nehezen, tudomásul venni pedig még úgy sem akarta a tiltást és korlátozást. Ilyenkor éles vakkantással fejezte ki ellenállását, és eljátszottuk a „Ki az erősebb?” játékot. Türelmet, kitartást és szigorú következetességet igényelt a nevelése. Az egész nap ismétlődő szituációkból végül kénytelen volt megtanulni a szó jelentését. Igaz, néha azért van még némi viaskodás a saját igazáért.

kep_4.jpg

Érintkezés, kapcsolatok

A simogatás és dögönyözés jöhet neki minden mennyiségben. Igazi féltékenységi jelenetet rendeznek Pötyivel, ha az egyikük előbb kapja meg a simit, a másiknak pedig várnia kell.

kep_5.jpg

A kedveskedést nyalogatással fejezi ki, a harapdálásról viszont nem volt könnyű feladat leszoktatni. Korából fakadóan szinte mindent a szájába vett és megrágcsált – kitartó figyelmet igénylő nevelés kellett ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől a szokástól. Breaking news: 4 tejfoga már kiesett! :)

kep_6.jpg

Tudtad?

A legfőbb különbség egy hobbi kutyakölyök és egy vakvezetésre nevelt kölyök között, hogy az utóbbit sokkal több szocializációs helyzet éri. A 10 hónapos nevelési időszakban a kölyköket napi szinten a koruknak megfelelő időben a lehető legtöbb ingerhez szoktatják az utcai forgalomban, bevásárló központokban, és egyéb frekventált helyeken. Idegen állatokkal, emberekkel ismertetik meg őket, hogy szokják a leggyakoribb hang- és optikai ingereket.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése

2 komment

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás vakvezető kutya Bravo kutya viselkedés

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - II. rész: A világ felfedezése

2017.08.30. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Néhány hete miénk a világ! :)

Végre megvan minden oltás, ami ahhoz kell, hogy Bravo kimehessen az utcára, és találkozhasson más kutyákkal.

Az első séták itt az utcában történtek – kezdetben már az első 5-600 métertől is teljesen kifáradt. Ám kutyatársa mellett, aki hozzá van szokva a minimum félórás-órás sétákhoz, hamar haladó szintre került a séta terén: 4-5 nap alatt elértük a 2 kilométert, mostanság pedig néha még ez is kevés.


bravo_02_01.jpeg

Tartottam attól, hogy a pórázon sétáltatással meggyűlik majd a bajunk, de Bravo olyan ügyes volt, hogy még tanítani sem kellett erre.

A hosszabb séták során az utunk egy nagy erdőszéli rét mellett vezet, amely népszerű a kutyások körében. Bravo azt hiszem, már több kutyával találkozott, mint ahány napos. A társakkal jól viselkedik, bár néha túl bátor, ám szerencsére eddig csak olyan kutyával találkoztunk, aki ezt nagyon jól kommunikálta, így elkezdődhetett a határok kialakulása és a társas kapcsolatok megalapozása.

Íme egy videó az egyik közös játékról:

Ám az élet nem csak játék és szórakozás!

Mivel sosem túl korai elkezdeni a tanulást, és azt az elvet valljuk, hogy nem kell 7 hónapos korig várni, játékos formában már elkezdtük Bravo oktatását. A legfontosabb tantárgyak, amelyekből már most ötösre vizsgázott:

 • névre hallgatás,
 • engedelmesség behívásra.

Remélem, mindkettő így is marad. :)

Hogy mit jelent a 'Nem' szó, abban még nem jutottunk közös nevezőre.

bravo_02_03.jpeg

Járunk trénerhez is. Pötyi is itt tanul, így magától értetődő, hogy Bravonak is itt a helye. A tréning személyre szabott, és a jövőbeli célok figyelembe vételével történik. Bravotól természetesen még nem várunk el nagy dolgokat, egyelőre inkább a gazdik nevelése folyik, hiszen minden kölyök egy kicsit más, így mindig van valami új, amit meg kell tanulni kezelni. Nálunk a top feladatok között szerepel a harapásról való leszoktatás, a cica üldözésének (vagy inkább játékra hívásának) letiltása és a szabályok elfogadása – például az, hogy a konyhába nem jöhet be. Az alábbi kép is mutatja, hogy ezzel sem állunk még olyan jól… :)

bravo_02_02.jpeg

Most, hogy "szabadság" van, kipróbáltuk, hogy tetszik Bravonak a bevásárlás egy barkácsáruházban. Azt kell mondjam, nagyon jól vette a megmérettetést. Munkába és szórakozóhelyekre is rendszeresen jár velünk, a kollégák sorban állnak, hogy levihessék sétálni. A munkamorálnak is jót tesz a jelenléte – bár bevallom, az én aznapi teljesítményem nem mindig kiemelkedő… :)

Pötyivel egyre jobb a kapcsolatuk. Bravo Pötyi hasa alatt keres menedéket a futtatón, amikor a többi kutya már túl sok neki. Autóban is szépen utaznak együtt, a lakásban és a kertben pedig igazi pajtások lettek.

Tudtad?

A labrador retriever jelen pillanatban a legalkalmasabb fajta a vakvezető munkára. Könnyen tanítható, könnyen kezelhető a szőre, nem viseli meg, ha több "kézen" keresztül jut el végső gazdájához. Kedves, okos, szelíd, megbízható, dolgozni szerető, aktív kutyafajta.

Olvasd el a sorozat első részét is!

1 komment

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás vakvezető kutya Bravo

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - I. rész: Az első lépések

2017.08.16. 09:00 :: Kisállatorvos

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A most induló blogposzt-sorozatból kiderül!

A kutyák fontos társak és segítők az élet minden területén. A látássérültek hétköznapjait is négylábú barátaink igyekeznek megkönnyíteni, ahhoz azonban hosszú utat kell egy kiskutyának megtennie, hogy képzett vakvezető kutya válhasson belőle.

Reinhardt Emese már a második kutyust készíti fel a vakvezetésre: néhány hete került hozzá Bravo, a gyönyörű labradorkölyök, akinek mindennapjairól a Kisállatorvos blogon számol be az elkövetkező hónapokban.

bravo_01_01.jpeg 

Hát itt vagyunk. :)

Bravo hétköznapjainak legfontosabb eseményeiről fogok írni. Bravo vakvezető kutya lesz, nálunk tölti élete első évét. Célunk, hogy szocializáljuk, és megtanítsuk az alapvető engedelmességre. A többi a kiképzők dolga lesz.

Bravo május 23-án született, most 4 kilós. A 3. kerületben lakunk egy nagy családi házban. A család tagja még Zebu, a 3 éves fekete cica, és Pötyi, a 6 éves német vizsla, akit a Futrinkától fogadtunk örökbe. Bravo előtt már neveltünk egy vakvezető kutyát, Sunny-t.

Hát igen, az első napok nem voltak túl könnyűek, mert sem a kutya, sem a cica nem fogadta kitörő örömmel az új jövevényt. Zebu félt és állandóan fújt, Pötyi pedig folyamatosan féltékenykedett. Nem akarta elveszteni a már megszerzett egyedüli kutya létét. Bravo azonban hamar elfogadta a szabályaikat, és 2-3 nap alatt beilleszkedett a falkába. Bár nem vagyok nagy kutyaszakértő, úgy érzem, Bravo alkalmas lesz arra a feladatra, amire kiválasztották.

braveo_01_03.JPG

bravo_01_02.JPG

Mivel Bravo még nem mehet az utcára a hiányzó oltások miatt, ideje legjavát alvással, evéssel, Pötyi piszkálásával és a kert felfedezésével tölti. Természetesen imád mindent megrágni, még az orromat is! :) Pötyi jobban ért a fegyelmezéshez, szóval tőle lopom a módszereket. Úgyis ez működik a legjobban a kölyköknél.

Bravo első leckéje a lépcsőn való le-felmászás – az alábbi videón megnézhetitek, hogy halad vele.

Tudtad?

Az MSD Animal Health hosszú évek óta támogatja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége – Vakvezetőkutya-kiképző Iskola szervezetet: a ma Magyarországon élő és segítő vakvezető kutyák mindegyikének ingyenes vakcinázást valamint kullancs elleni védelmet biztosít.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kiskutya állattartás vakvezető kutya állategészség Bravo

Ússzuk meg ép bőrrel a nyarat! – Tippek a biztonságos kutyaúsztatáshoz és kutyás kiránduláshoz

2017.06.30. 09:00 :: Kisállatorvos

Ha nyár, akkor természet, vízpart, és persze önfeledt pancsolás.  Megfelelő előkészületek mellett ezekből a programokból kutyusunkat sem kell kihagynunk. Mielőtt azonban a kedvencünkkel útra kelünk, érdemes körültekintően tájékozódnunk, hiszen például tévhit, hogy minden kutya ösztönösen jó úszó és rajong a vízért. A kirándulások során is legyünk résen: nyaranta a kullancsok és bolhák elleni védelem mellett óvakodjunk az állott pocsolyáktól is, amelyekből – oltás nélkül – nemcsak a kutyus, hanem mi is könnyen veszélyes fertőzést kaphatunk el.

junius_20.jpg(Kép: Pinterest)

Hol csobbanhatunk kedvencünkkel?

Az úsztatás talán legnehezebb pontja a helyszín kiválasztása, hiszen komoly büntetést vonhat maga után, ha tiltott helyen engedjük fürdeni kutyánkat. A kutyabarát strandok lassan, de folyamatosan bővülő listáját ezen a térképen keresve is megtalálhatjuk. A legfontosabb szabály, hogy emberek számára kijelölt fürdőhelyre tilos kutyát bevinni – a vakvezető és őrkutyák természetesen kivételt képeznek a tilalom alól. Ha a terület nem kijelölt fürdőhely, illetve nem tiltja speciális helyi jogszabály az állatok fürdőzését – amelyről az adott önkormányzatnál érdemes érdeklődni –, használhatjuk úsztatásra a területet.

Bonyolultabb ügy, ha kutyánkkal együtt szeretnénk úszni, hiszen ebben az esetben olyan helyet kell keresnünk, ami nem kijelölt fürdőhely és nem tiltott sem a kutyák bevitele sem az emberi fürdőzés.

Nem minden kutya született vízre

A rövidebb lábú, illetve széles mellkasú fajták – pl. tacskó, francia vagy angol bulldog, basset hound stb. – kifejezetten rossz úszók, amelynek következtében könnyen meg is fulladhatnak. Az olyan alacsony testzsírszázalékkal bíró fajták is könnyebben elmerülnek, mint a boxer, az agár vagy a dobermann. Ha nincsenek vízhez szokva, még a jó úszó hírében álló labradorok és retrieverek számára is kell némi bíztatás, de kétségtelenül gyorsabban, önállóbban tanulnak és kevesebb felügyeletet igényelnek.

Ha a vízparton bizonytalanságot érzünk kedvencünkön, ne dobjuk be a mélyvízbe, mert komoly sérüléseket szenvedhet és akár örökre is elmehet a kedve az úszástól. Fontos, hogy lassan haladjunk, sekély vízben bíztassuk arra, hogy kövessen minket. Ha azt látjuk, itt már biztonsággal mozog, kedvenc játékával beljebb is csalogathatjuk. Néhány kutyának ez szinte azonnal menni fog, másoknak jó pár próbakör kell, amíg belevágnak.

Mentőmellény, hő- és napvédelem – nem csak embereknek

Furcsának tűnhet, de csónakázás során, valamint mélyebb, ismeretlen tavakban, tengerben érdemes még a jó úszónak ismert kedvencünkre is mentőmellényt tenni. Ezek a mellények általában fogóval felszereltek, amivel szükség esetén könnyebben kikaphatjuk kutyánkat a vízből.

A felhőtlen pancsolás közben tartsuk észben, hogy a perzselő nap a kutyának is árt, különösen a rövidszőrű fajták éghetnek le könnyen. Érdemes megfontolni a kutyáknak gyártott napvédő sprayk használatát. Az emberek számára készült UV-szűrős készítmények mérgező hatással lehetnek a kutyákra, ezért ezeket soha ne használjuk kedvencünk védelmére.

Ha a hőguta korai jeleit tapasztaljuk (heves zihálás, nyáladzás, a megszokottól világosabb íny és nyelv, koordinációs zavarok), a gyors árnyékba vonulás mellett adjunk sok vizet kutyánknak. A súlyos, előrehaladott hőguta jele lehet a fehérre vált íny és nyelv, mozdulatlanság, vizelet visszatartási gondok, hangos, hörgő zihálás.

A kutya szakszerű hűtéséről bővebb információk itt olvashatók.

Gondoskodjunk a folyadékpótlásról!

Akár természetes vizekre, akár szárazföldi kirándulásra visszük kutyánkat, mindig legyen nálunk elegendő friss víz a számára, ne hagyjuk, hogy ő maga keressen szomjoltót. Ugyanis az állott vizekben, pocsolyákban a fertőzött rágcsálók miatt nyáron könnyen elszaporodhatnak a leptospirózisért felelős baktériumok, amelyek az állat szervezetébe kerülve betegséget okoznak. A betegség emberre is veszélyes lehet, ezért különösen fontos, hogy minden évben védjük kedvencünket a betegség elleni védőoltással.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat védőoltás háziállat fürdetés kiskutya kutyatartás állataim állattartás állategészség élősködők kutyafürdetés kutyastrand kisállat tippek kutya oltás

Európa-szerte támad a lepkeszúnyog által terjesztett, emberre is veszélyes betegség – Mit kell tudni a Leishmaniosisról?

2017.05.12. 14:15 :: Kisállatorvos

A klímaváltozás következtében hazánkban is évről-évre egyre gyakoribbak a nyári hőhullámok és az áradások. A melegedő idő és az elöntött területek együttesen kiváló terepet nyújtanak a pár éve még csak Európa délebbi területein honos vérszívóknak, az emberre és állatra egyaránt veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyognak is.

majus_12.jpg(Kép: Shutterstock)

 

Mi a Leishmaniosis? Hol és hogyan terjed?

A megbetegedést kórokozója egy, az állat fehérvérsejtjeiben élősködő egysejtű.  A fertőzés kezelése nélkül a kutyák pár éven belül el is pusztulhatnak. A betegség minden esetben halálos kimenetelű, gyógykezeléssel egyelőre csak a tünetek enyhíthetőek, tehát a hangsúlyt a védekezésre kell helyezni. A lepkeszúnyog alkonyatkor és éjjel aktív, épphogy 2 mm-es mérete miatt a hagyományos szúnyoghálón átfér, ráadásul az itthon ismert „szúnyog-zümmögés” sem kíséri mozgását.

A Leishmaniosis kórokozójának köztigazdája a lepkeszúnyog, amit Magyarországon a déli megyékben, folyóink mentén már több alkalommal fogtak be. Egyes felmérések szerint Dél-Franciaországban a kutyák mintegy fele is fertőzött lehet, de a betegség már megjelent Észak-Franciaországban, Dél-Németországban, Svájcban, valamint Belgiumban is. Akkor is legyünk elővigyázatosak, ha nyáron a kutyánkkal Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba vagy Szerbiába utazunk.

Mik a betegség tünetei az állatokon?

A súlyos betegség látható tüneteinek megjelenése és a fertőződés között akár hónapok, sőt évek is eltelhetnek. A tünetek sokfélék lehetnek: szőrhiány (kezdetben főleg a szemek körül körkörösen), ekcéma, hasmenés, hányás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, duzzadt nyirokcsomók, orrvérzés és kötőhártya-gyulladás. A végstádiumhoz közeledve a kutyák erős hasmenés mellett csontsoványra fogynak, mozgásuk koordinálatlanná válik.

Emberre is veszélyes?

Ugyan kutyáról emberre közvetlenül nem terjed a betegség, a lepkeszúnyog az embert is megfertőzheti, a kórokozókat közte és a kutya között terjesztve. Az emberi szervezetbe jutva az élősködő általában lázat, hasmenést, duzzadt nyirokcsomókat, nyálkahártya-fertőzéseket, fekélyeket okoz. A fertőzött kismamák a betegséget átadhatják a méhlepényen keresztül a magzatnak is. A betegség egy fajtája a belső szerveket is érintheti, a májat, a lépet és a csontvelőt megtámadva. Embereknél is végzetes kimenetelű. 

Az egyetlen megoldás: megelőzés

A betegség ellen jelenleg nem létezik kutyák számára kifejlesztett vakcina, sőt, a betegség gyógyszeres kezelése is eredménytelen, így elengedhetetlen a megelőzésre koncentrálni. Az egyetlen lehetséges védekezést a homoki- vagy lepkeszárnyú szúnyog csípésétől való megóvás jelenti, amelyhez rendelkezésre áll a Scalibor® gyógyszeres nyakörv (www.scalibor.hu) és az Exspot rácseppentő oldat (www.exspot.hu).

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás állategészség élősködők állatgyógyászat Scalibor Exspot lepkeszúnyog leishmaniosis

Mi köze van a klímaváltozásnak az élősködőkhöz? Szezon nincs, csak egész éves veszély

2017.04.28. 12:00 :: Kisállatorvos

Míg a klímaváltozás következtében a nem túl távoli jövőben szinte az egész világon megszűnhet a hagyományos értelemben vett élősködőszezon, addig Magyarországon már most is ez a jellemző. A kullancsokat és a bolhákat illetően hazánkban szinte egész éves veszéllyel kell számolnunk. Az ektoparaziták a változó klíma mellett kiválóan alkalmazkodnak a megelőző szerekhez is, ezért fontos, hogy innovatív, állatorvosnál elérhető terméket válasszunk kedvencünk védelmére.

 

 

A klímaváltozás is jelentős szerepet játszik abban, hogy hazánkban egyre nagyobb teret hódítanak az ektoparaziták, például a kullancs, szúnyog és a bolha, valamint az általuk terjesztett betegségek. Pár évvel ezelőtt a babéziózis, a leishmaniosis, a szúnyog okozta bőrférgesség és a vérzéses kullancsláz első sorban a Földközi-tenger térségében fordult elő, ám ezeket a betegségeket ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják a hazai rendelőkben is.

 

A melegedés a kullancsoknak kedvez

2016 volt az eddigi legmelegebb év a Földön 1880 óta[1], amióta időjárási feljegyzéseket végeznek. Az előrejelzések szerint a tendencia folytatódni fog, amely számos egészségügyi következményt vonhat maga után, többek között az emberre és állatra egyaránt veszélyes betegségeket hordozó élősködők terjedését. Az utóbbi években a hagyományosan hidegebb éghajlatáról ismert Észak-Svédországot is elérte a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, az Egyesült Államok északi, hűvösebb államaiban pedig megduplázódott a kullancsok száma.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2017. januári jelentése[2] szerint a folyók áradása, a hőhullámok gyakoribbá válása súlyosbodni fog, a kullancsfajok, a tigrisszúnyog és más vírusgazdafajok pedig növelik az általuk hordozott betegségek terjedésének esélyét. 

Az éghajlatváltozás következményei Magyarországot sem kerülik el. Hazánkban a kullancsok 10-50 százaléka hordoz valamilyen betegséget, a fertőző kullancsok pedig nagy számban hordozzák a Lyme-kór és a Babéziózis kórokozóit.

A legfertőzöttebb megyéink a nagyobb vadállomány következtében továbbra is Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod megye. Ugyanakkor az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Lyme-kóros megbetegedés minden megyében előfordul, és itt már a főváros is az élbolyban szerepel. Így egy terület sem tekinthető teljesen biztonságosnak az országban.

 

Egyre több áradás, egyre több szúnyog

Magyarországon nem csak az egyre melegedő klíma, de az áradások számának növekedése is gondot jelent. Az elöntött területek és a meleg idő együttesen hatalmas vérszívó inváziót vetít előre. A Közép-Európában élő 100 szúnyogfaj mintegy tizede okozhat mind az emberre, mind az állatokra veszélyes megbetegedést.

Az emberre és a kutyára nézve is veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyog már évekkel ezelőtt átlépte a déli határainkat. Bár eddig még csak kutyákon észlelték a csípését, fontos, hogy kellő körültekintéssel kezeljük, ugyanis kis mérete miatt nagyon nehéz védekezni ellene, még a szúnyoghálón is átfér.

A szívférgességet terjesztő dalos szúnyogok a trópusi, szubtrópusi országok után már hazánkban is megjelentek: egyre több, az országot el nem hagyó kutyában találják meg a betegséget okozó fonálféregfajt.

 

A megelőzés nem csak a kedvencek egészsége miatt fontos

Az élősködők távoltartása kedvenceinktől azért különösen fontos, mert, ha például egy szívférgességgel fertőzött kutyát csíp meg egy szúnyog, az a vérrel a betegséget tovább olthatja az emberbe. Ha a kutya nem kap rendszeresen szívféreg elleni féreghajtót, a betegség elterjedhet mind a kutyák, mind pedig az emberek között. Ugyanez bár igaz a macskákra is, az átterjedés esélye ritkább.

Védekezni az ektoparaziták által terjesztett betegségek ellen csak megelőzéssel lehet. Ezek az élőlények pedig a klíma változása mellett a megelőző szerekhez is kiválóan alkalmazkodnak. Ezért is fontos, hogy korszerű, innovatív, először az állatorvosoknál elérhető terméket válasszunk. A kutyapopulációban gyorsan terjed a fertőzöttség, és a kezeletlen egyedek elhullásával jár. Az úgynevezett repellens készítmények, mint például az Exspot rácseppentő oldat (www.exspot.hu), valamint a Scalibor gyógyszeres nyakörv (www.scalibor.hu) nagymértékben meggátolják a fertőződés lehetőségét.

Ha kutya és cica is van a családban, mindig csak a számukra kapható készítményt alkalmazzuk, mert ami jó a kutyának, az mérgező lehet a macskának. A kutyák számára állatorvosoknál kapható ízesített rágótabletta, és a macskáknál alkalmazható innovatív rácseppentő oldat biztonságos védelmet nyújthat egyszerre, így arra sem lesz szükség, hogy a hatóanyag felszívódásáig elkülönítsük az állatokat. Ráadásul a gyerekekre nézve sem jelentenek veszélyt.

A belső paraziták ellen a rendszeres, szakszerű féregtelenítés, valamint a terjesztésben résztvevő bolhák elleni megelőző védelem a legjobb fegyver. A bolhák elleni védelemről további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban.

Az alább letölthető alkalmazással figyelemmel követhetjük a környékünkön észlelt kullancsokat, és gazditársainkat is figyelmeztethetjük a veszélyre: http://kisallatorvos.hu/kullancsterkep.

 

[1] Forrás: Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA),  Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA)

[2] EEA: Klímaváltozás, hatások és kiszolgáltatottság Európában 2016-ban

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica kullancs védőoltás háziállat kiskutya állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás élősködők állatgyógyászat kutyabolha kisállat tippek Scalibor

Örökbefogadás előtt és után – Tippek az első 30 napra

2017.04.20. 12:00 :: Kisállatorvos

Egy örökbefogadott kiskutya életében az új gazdinál töltött első hetek a legmeghatározóbbak, hiszen az ebben az időszakban szerzett élményei alapjában határozzák meg a családdal kialakított közös életét. Az új jövevény érkezésére már az örökbefogadás előtt érdemes készülni, amelyhez most tippeket is adunk.  

 

 

Érkezés előtt

 • Előre határozzuk meg, hol lesz a kutyus helye. Az első napokra jelöljünk ki könnyen takarítható, biztonságot nyújtó, nyugodt helyet, ahol kedvencünk stresszmentesen szoktathatja magát az új otthonhoz és játékaival is foglalkozhat. 
 • Tegyük kutyabiztossá azokat a területeket, ahová a kiskutya a következő hónapokban bemehet: pakoljuk el a féltett tárgyakat, zárjuk el a vegyszereket, és gondoskodjunk a szeretett vagy mérgező növények áthelyezéséről is. 
 • A nevelést már a kezdetektől kezdjük el, tájékozódjunk, mely módszer áll hozzánk a legközelebb. Fontos, hogy a családban mindenki azonos parancsszavakat használjon (ül, fekszik, hozzám stb.), annak érdekében, hogy ne zavarjuk össze a kiskutyát a tanulási időszakban. 
 • Tegyünk telefonszámmal, névvel ellátott bilétát a kutyus nyakörvére arra az esetre, ha az első stresszes napon kereket oldana. (Természetesen a legbiztosabb megoldás az azonnali chipezés az első állatorvosi látogatás alkalmával, ld. alább.)

 

Az első napok

 • Amint hazaértünk, mutassuk meg neki, hol végezheti el a dolgát. A nyugalom érdekében javasolt a barátok, kíváncsi szomszédok látogatását későbbre időzíteni. Ha kisgyerek van a családban, tanítsuk meg arra, hogyan szabad egy kiskutyához közelíteni. Az izgalmakkal és heves játékkal ráérünk, most a nyugalom és biztonságérzet megteremtése a legfontosabb. 
 • Tudjuk meg, mit evett a kutyus, mielőtt hozzánk került, és ne váltsunk azonnal más tápra. Az első napokban kapja ugyanazt a tápot, majd fokozatosan, keverve szoktassuk át másik termékre.

 

Az első hetek

 • A kutya valódi személyisége csak pár hét után mutatkozik meg. A türelem így kulcsfontosságú az első hetekben, de érdemes már ebben az időszakban is következetes gazdinak lennünk (mit tehet, hova mehet stb.). A napirend kialakítása, majd betartása is kulcsfontosságú: tartsuk magunkat a kijelölt etetési- és séta időpontokhoz, hiszen ez a kutyus biztonságérzetét is jelentősen növeli. 
 • Kedvencünk más kutyákkal történő szocializációja, kutyafuttató látogatása csak akkor kezdhető meg, ha minden ehhez szükséges oltásban már részesült. Erről egyeztessünk állatorvosunkkal ( alább)!

 

Az első állatorvosi vizit

 • Amennyiben más házikedvenc is van a családban, vagy az új családtag korábbi körülményei, egészségi állapota indokolják, örökbefogadás után az első utunk vezessen a választott állatorvoshoz. Ha ezt más nem indokolja, hagyjunk a vizit előtt pár nap nyugalmat a kutyusnak. Az első látogatás alkalmával az állatorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a chip behelyezést és regisztrációt, emellett megbeszélhetjük vele a javasolt oltási protokoll menetét is. A külső és belső paraziták elleni testreszabott védelemről már ekkor érdemes gondoskodni állatorvosunk ajánlásait követve. 
 • A kiskutyák első oltásukat – amelyek kombinált formában is elérhetőek – általában 8 hetes korukban kapják meg a kölyökkutyákra komoly veszélyt jelentő szopornyica, illetve a parvovírusos bélgyulladás ellen. Ezzel egy időben féreghajtáson is keresztülesnek (az első féreghajtást három hetes korukban kapják), és a törvény által előírt, veszettség elleni oltásokat is ekkor kell elkezdeni. Az oltási program körülbelül 5 hónapos korukban ér véget, ez idő alatt a kedvencünk védetté válik a legtöbb kórokozó és fertőzés ellen.

 

Oltási program, ami garancia az egészségre

 • A kutyák számára ajánlott éves oltási program egész életen át tartó követése több szempontból fontos. Kedvencünk életét szó szerint egy szúrással menthetjük meg, de a család egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen, különösen, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős ember érintkezik az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár. 
 • Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, amely ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

 

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kullancs védőoltás háziállat állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás kutya betegség élősködők állatgyógyászat kutyabolha kisállat tippek kutya kiegészítők

Ápolt bunda, fél egészség: a külső paraziták elleni védekezés során is fontos

2017.03.31. 09:00 :: Kisállatorvos

Bár a kullancsok és bolhák ellen egész évben fontos védekezni, hiszen különösen ellenálló parazitákról van szó, a meleg idő beköszöntével elengedhetetlen a megelőzés. Ezek az élősködők nem csupán kellemetlenséget jelenthetnek kedvencünknek, de komoly, részben emberre is veszélyes betegségeket terjesztenek. Az állatorvos segítségével kiválasztott megelőző szer mellett tavasztól őszig a bundaápolásra is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, az ápolatlan szőrzet az élősködők melegágya.

(Kép: Pinterest)

Nem csak hiúsági kérdés – az ápolatlan bunda veszélyei

Bár ápolt bundával kedvenceink szebbek és kellemesebb őket simogatni is, a rendszeres szőrápolás – különösen tavasszal – elsősorban nem ezért fontos. A tisztaság fél egészség – tartja a mondás, és ez kutyánkra, cicánkra is igaz. Az ápolatlan, csomós, idővel akár filces bunda több veszélyt is rejt:

 • rendszeres ápolás híján nehéz észrevenni a számtalan betegséget, problémát (bolhafertőzöttséget) jelző szőrhullást, ami így kontrollálhatatlan;
 • a napi kullancs-ellenőrzés is problémássá válik, hiszen a sok csomó között nehezebb észrevenni a megtelepedett élősködőt, különösen pl. a lábujjak között - elhanyagolt mancs esetén;
 • a filces, összetapadt bunda a bolhák melegágya, különösen, ha senki soha nem bolygatja nyugalmukat.

Ha idejében megszokják, mind a cicák, mind a kutyák kedvelik bundájuk alapos átkefélését, a tavaszi vedlés idején akár napi rendszerességgel. Az ápolás kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy fürdessük-e vagy sem a kedvencünket. Ez természetesen fajtától és életmódtól is nagyban függ, de általában minden kutyának, cicának szüksége van a rendszeres, de nem túl gyakori fürdetésre. A túl gyakori fürdetés ugyanis nagyon kiszáríthatja az állat bőrét a védő olajréteg megbontásával. Bolhafertőzés esetén hasznosak a speciális samponok, de fontos tudni, hogy egy fürdetéssel még nem oldottuk meg a problémát, állatorvosunkkal konzultálva gondoskodjunk kedvencünk folyamatos megelőző védelméről.

 

A szép külső nem elég – Így védekezzünk a bolhák, kullancsok ellen

A külső paraziták, így a bolha és kullancs elleni védelem egyik fontos alapköve az ápolt bunda. Ugyanakkor sem a kutyus rendszeres fésülése, sem a magukat lelkiismeretesen tisztogató cicák nem nyújtanak megoldást az életveszélyes betegségeket terjesztő külső élősködők ellen. Konzultáljunk állatorvosunkkal, mely megelőző szer a legjobb kedvencünk számára: kutyáknak például a kullancs és szúnyog elleni Scalibor nyakörv, vagy az Exspot kullancs, bolha és szúnyog elleni csepp. Ha a családban kisgyermek is érintkezik rendszeresen kedvencünkkel, vagy kutya és cica együtt tagja a háztartásnak, érdemes megfontolni a kutyák számára kapható ízesített rágótabletta, illetve a macskáknál alkalmazható korszerű rácseppentő oldat használatát.

 (Kép: Pinterest)

Kullancsok által terjesztett betegségek – nem csak kedvencünk van veszélyben

A kullancsok számos betegség terjesztéséért felelősek, némelyik csak az embert, némelyik csak az állatokat betegíti meg, de olyan is létezik, amely mindkettőre veszélyes. Sok, kullancs által terjesztett betegség halállal vagy súlyos szervi, idegrendszeri károsodással járhat. A kutyamalária néven is ismert babéziózis a kutyákra nézve életveszélyes, ám a kullancs nem azonnal fertőz. 2-3 napra is szüksége lehet, ezért fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük az élősködő jelenlétét.

A Lyme-kór mind a kutyára, mind az emberre veszélyes, de a fertőződés a kullancscsípés útján következik be, a kutyától, macskától közvetlenül nem lehet elkapni. A macskákra nézve a Lyme-kór ritkábban okoz megbetegedést, ám gyakori a kullancsok és bolhák által is terjesztett macskák fertőző anémiája (Haemobartonellózis). Az emberre is veszélyes a fertőzött kullancs csípése vagy a macska karmolása, illetve nyílt seb megnyalása. A tünetek lehetnek duzzadt nyirokmirigyek, láz és fejfájás, súlyos esetben antibiotikum szükséges.

A hazánkban gyakori közönséges kullancs által terjesztett kullancsencephalitis vagy kora nyári agyvelő és agyhártyagyulladás főleg az embereknél fordul elő, általában idegrendszeri zavarokat okoz, a kutyában rendszerint tünetmentes marad. Az emberekkel szemben a kutyák számára nem létezik védőoltás a görcsökkel, idegi károsodással, bénulással járó betegség ellen, ezért különösen fontos az élősködők távoltartása. Az ehrlichiosist vagy vérzéses kullancsláz terjesztéséért a barna kutyakullancs a felelős. A bágyadtsággal, étvágytalansággal, légszomjjal, lázzal kezdődő, betegség kezelés nélkül visszafordíthatatlan szervi károsodásokat, többek között a kutya vakságát okozhatja.

 

Bolhák által terjesztett, emberre is veszélyes betegségek

A bolhák nagyon gyorsan okozhatnak súlyos problémát nem csak kedvencünknek, de az egész családnak is. Egy nőstény bolha 40-50, vagy még ennél is több petét képes rakni 24 óra alatt, így akár egy nap alatt megfertőzhetik az otthonunkat. Bár a bolhák többsége vagy csak a macskákat, vagy csak a kutyákat csípi meg, előfordul, hogy az embert is megcsípik. Kisgyerekeknél vagy érzékenyebb személyeknél ez csalángöböt (urticaria) okoz a bőrön.

A bolhák által terjesztett, kutyák vékonybelében megtelepedő lapos galandférgek a legveszélyesebbek az emberre. A féreg lárvái az ember májába, esetleg agyába, tüdejébe is befészkelhetik magukat, komoly rendellenességeket okozva a szerv működésében. A galandférgekkel is elsősorban simogatás révén fertőződhetünk meg. Ez kisgyerekekre nézve fokozottan veszélyes. A kutya székletével a külvilágba jutó féregízeket a bolhalárvák felveszik, és bennük alakul ki a galandféreg fertőző lárvája.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska kiscica kullancs háziállat fürdetés kiskutya állatorvos szúnyog bolhák állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek macskafürdetés Scalibor

Egyetlen szúrás életet menthet!

2017.03.20. 15:19 :: Kisállatorvos

Az éves oltási program követése nem csak kedvenceink egészsége miatt fontos. A közismert veszettségen túl számos más, emberre is veszélyes betegség létezik, amit alapimmunizálás hiányában kutyánktól, macskánktól mi is elkaphatunk. A zoonózis, azaz az állatról emberre terjedő betegségek skálája ráadásul igen széles. Ezek közül csak egy az egyik legrettegettebb betegség, a leptospirózis, ami főleg tavasszal és nyáron veszélyes. 

szuras_330_x_220.jpg

Mi az a leptospirózis?

A leptospirózis egy baktérium okozta betegség, amely több állatfajt, és az embert is érinti világszerte. Hazánkban évente 30-40 új emberi esetet diagnosztizálnak annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg csak kis mértékben adottak a járvány terjedéséhez szükséges feltételek (trópusi éghajlat, pangó állóvizek, gyenge higiénia, áradások). Az állott vizekben, pocsolyákban, lassú patakokban a jó idő beálltával elszaporodhatnak a leptospirózisért felelős baktériumok, amelyek az állat szervezetébe kerülve betegséget okoznak.

Veszélyben a kutyám?

A betegséget a rágcsálók, egerek, patkányok terjesztik, akik az állóvizeket, tócsákat, ivóvizet, kint hagyott táplálékot vizeletükkel szennyezik. Szinte minden kutya esetén felmerül valamilyen szintű lehetősége a betegségnek. Magas a kockázat olyan esetekben, ahol valószínű a gyakori érintkezés rágcsálókkal, például gazdaságokban élő kutyáknál, vagy vadász- és terelőkutyáknál. Gyakoribb a fertőzés továbbá a rendszeresen kiránduló vagy olyan állatoknál is, amelyek álló vagy lassan folyó természetes vizekhez könnyen hozzáférnek. Nem szabad megfeledkezni a városok utcáin kialakuló pocsolyákról sem egy-egy eső után, hisz a rágcsálók ezeket is fertőzhetik.

Mik a tünetek?

A lappangási idő 4-12 nap. Kutyánál a klinikai tünetek alapján nehéz felismerni a betegséget a korai stádiumban, mivel ilyenkor csak bizonytalan és nem specifikus tünetek jelentkeznek, mint például láz, étvágytalanság és sárgaság. A leptospirózis potenciálisan végzetes máj és/vagy veseelégtelenséggé fejlődhet, ha nem sikerül időben kezelni. Nemrégiben új klinikai formákat is leírtak a leptospirózissal kapcsolatban, például a tüdővérzéses szindrómát.

Emberre is veszélyes?

Igen, a fertőzés vérrel (harapással), de fertőzött vizelettel is átvihető az emberre. A gyakoribb Leptospira icterohaemorrhagiae nevű baktérium komoly, akár végzetes betegséget okozhat kutyánál és embernél egyaránt. A baktériumok a vízen, majd a bőrön át jutnak a szervezetbe és fertőzhetik az embert és a kutyát is. A betegség lázzal, hányással, hasi fájdalmakkal, akár sárgasággal járhat, és halálos is lehet.

 

Hogyan védekezhetünk a rettegett betegség ellen? 

Egész tavasszal és nyáron minden vízi szórakozástól, kisebb lefetyeléstől megfosztani a kutyát lehetetlen. A betegség ellen azonban létezik korszerű védőoltás, amely biztonságos védelmet nyújt. Egyes országokban ráadásul kötelező is vakcinázni a betegség ellen, hiszen a fertőzésveszélynek közegészségügyi jelentősége van, tekintve, hogy fennáll az emberi megbetegedés lehetősége. A legújabb kutatások szerint két új leptospira törzs is megjelent, de az új, négykomponensű vakcina szerencsére már ezek ellen is védelmet nyújt. A leptospirózis elleni vakcinázás a kombinált oltás részeként kiskutyánk 8-12 hetes korában, majd évente egyszer ajánlott.

Oltási program, ami garancia az egészségre

A kutyák és macskák számára ajánlott éves oltási program követése több szempontból fontos. Nem csupán kedvencünk életét menthetjük meg szó szerint egy szúrással, de az egész család egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Ez különösen igaz, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős emberek érintkeznek gyakran az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár.

Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek.. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, ami ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

https://www.youtube.com/watch?v=IR_cJNhR2FY

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica védőoltás háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek