Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Ismerd fel, ha unatkozik a cicád!

2017.02.13. 12:00 :: Kisállatorvos

 A cicák a nap jelentős részét szunyókálással töltik, így sokan gondolják azt, hogy ők nem is szoktak unatkozni. Pedig a lakásban tartott, sokszor egyedül hagyott macskák esetében az unalom és az ezzel járó stressz igen gyakori. Posztunkban ismertetjük, mely jelek árulkodhatnak arról, hogy a cicád unatkozik, és adunk pár tippet, hogyan kösd le a kedvencedet akkor is, ha egyedül kell hagynod.

 blog_w5_unalom_cica.jpg(Kép: Pinterest)

Az unalom jelei

1. Evési kényszer

A túlevés az unalom egyik legelső jele. A cicák, hasonlóan az emberekhez, unalmukban folyamatosan nassolnak, innen pedig egyenes út vezet a túlsúlyhoz. Az elhízott macskák még jobban eltompulnak, még kevésbé sarkallhatók aktivitásra, és a cukorbetegség kialakulása is jobban veszélyezteti őket.

2. Kényszeres bundaápolás

Bár a cicák alapvetően is alaposak a tisztálkodás terén, ha az alváson kívül szinte csak ezzel vannak elfoglalva, vagy a bundájukat tépkedik, rágják magukat, biztos lehetsz abban, hogy egyéb stimuláció híján teszik ezt. Fontos tudni azonban, hogy a folyamatos vakaródzás és harapdálás paraziták jelenlétére is utalhat, ezért soha ne feledkezz meg cicád bolha elleni védelméről, még a lakásban tartott kedvenceknél sem!

3. Agresszivitás

A tartós unalom könnyen fordul át agresszióba. Ilyenkor nem ritka, hogy a cicák más házi állaton töltik ki mérgüket: még a jóval nehezebb kutyákra is rátámadhatnak, de kiszemelhetnek prédaként egy másik macskát. Leggyakrabban pedig rajtad, a családtagokon vagy kedvenc tárgyaidon állnak bosszút.

4. Levertség, inaktivitás

Bár a cicák naponta akár 15-18 órát is alszanak, intő jel lehet, ha szinte csak az ételért kelnek fel a kanapéról. Ha korábban játékos, kíváncsi cicád aktív idejében is csak leverten, kedvetlenül ténfereg, nem kelti fel semmi az érdeklődését, gyanakodhatsz, hogy sem szellemileg, sem fizikailag nincs kellőképpen lefoglalva. 

 

Unaloműző praktikák

1. Kaparófa

Ha még nem szereztél be cicakaparót, ideje megtenni. Ez egyrészt hasznos a cica körmeinek koptatása miatt, másrészt alkalmas a territórium kijelölésére, mivel a tappancsukból származó illatanyaggal jelölik meg a területüket. A kaparás tehát egy olyan tevékenység, amit egy cica sem un meg. Figyelj arra, hogy elég magas legyen a kaparófa ahhoz, hogy a kedvenced ki tudjon nyújtózni a körömkoptatás közben.

2. Kilátás

Attól, hogy a cicád folyamatosan a lakásban tölti az idejét, érdekli, mi zajlik a külvilágban. Ha teheted, alakíts ki a számára egy biztonságos helyet egy olyan ablakban, ahonnan jól belátja a környéket. Ha végképp el akarod kápráztatni, tegyél madáretetőt egy közeli fára, cica-tévét biztosítva a macskád számára. Arról mindig gondoskodj, hogy ne tudjon kiugrani: ne hagyd egyedül nyitott ablaknál és ha lehet, szerelj fel egy macskahálót, hogy teljes védelmet nyújts a balesetekkel szemben.

3. Megfelelő játék kiválasztása, rotálása

Tele van a lakás cicajátékokkal, amikhez a macskád hozzá sem nyúl? Nem minden cica egyforma, a játékok terén nagyon eltérő ízlésük lehet. Érdemes kitapasztalni, milyen típusú játék köti le leginkább a kedvencedet, és abból párat beszerezni, majd váltogatni, hogy ne unja meg őket. Vannak cicák, akik megőrülnek a sípolós labdákért, mások rettegnek tőlük. Jó móka a jutalomfalat-keresés, erre is léteznek speciális játékok, amin a macskád kiélheti a vadászösztöneit.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség macska viselkedés kisállat tippek

Miért nyalogat a cicám?

2017.02.06. 12:00 :: Kisállatorvos

A cicák napjának jelentős részét leköti, hogy bundájukat nyalogatva tisztogatják magukat, de legalább ilyen szívesen nyalogatják gazdijukat vagy akár egy idegent. Vajon ez a hízelgés jele, vagy valami más áll a háttérben? Lássuk, mik lehetnek az okok.

kedd_du_pinterest_1.jpg(Kép: Pinterest)

1. Kölyökkori emlékek

A nyalogatással a cicád jelzi, hogy családtagként tekint rád, hiszen jól emlékszik, hogy kölyökkorában az anyja ugyanígy tett vele. Úgy érzi, a lehető legjobban úgy gondoskodhat rólad, ha megpróbál tökéletesen tisztára nyalni.

2. Csak az enyém vagy

A nyalogatás a birtoklás, a terület kijelölésének jele is lehet: a megnyalt emberek (vagy állatok), így már az ő szagát viselik, hozzá tartoznak. Az anyamacska is részben a megjelölés miatt nyalogatja a kölykeit.

3. Finom vagy

Néha egészen egyszerű oka van a nyalogatásnak: ha izzadt a tenyered, a sós íz finom lehet a cicádnak. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha épp főztél valamit, és a cica még érzi az étel ízét a bőrödön. Sok macska furcsamód rajong néhány kézkrémért is, de ezeket a termékeket jobb távol tartani a kedvencedtől.

4. Önnyugtatás, stressz levezetés

Árván maradt cicáknál még gyakrabban tapasztalni a heves nyalogatási rohamokat, hiszen ez a cselekvés áll a legközelebb a szopási ösztönhöz. Mivel ez kimaradt az életükből, így próbálják magukat nyugtatni. Kényszeres nyalogatás törhet elő cicádból akkor is, ha különösen ideges vagy fél valamitől. Ilyenkor fordíts rá még több figyelmet, a simogatás, csitítgatás általában csökkenti a stresszt.

5. Miért fáj?

A nyalogatás hatékonyságának növelése érdekében (akár a tisztálkodáshoz, akár az evéshez) a cicák nyelve érdes. Ha azonban téged kezd el nyalogatni, ez az érdesség egy idő után kellemetlenné válhat – főleg, ha a kedvenced a hajadat igyekszik „megmosni”, ami a hajszálaid kitépését eredményezi. Fontos, hogy soha ne szidd őt le ezért, hiszen nem bántani akar – épp ellenkezőleg!

29 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség macska viselkedés kisállat tippek

10 étel és ital, ami nem való a cicának

2017.01.23. 12:00 :: Kisállatorvos

A macskák okos állatok, ezért hajlamos lehetsz azt gondolni, biztosan tudják, mi a jó nekik. Ám a legtöbbször az eszük helyett a hasuk után mennek, és nem állnak ellen mondjuk egy felbontott tonhalkonzervnek. Ez azonban csak egy azon ételek közül, amelyek nem tesznek jót a kedvencednek. Íme 10 étel, amely fogyasztása kifejezetten veszélyes a számára.


(Kép: Pinterest)

1. Tonhal

Hamar alultápláltsághoz vezethet, ha a macska rendszeresen emberi fogyasztásra készült tonhalkészítményeket eszik, mivel ezek nem tartalmazzák azt a tápanyag mennyiséget, amire szükségük van, a nagy mennyiségben fogyasztott tonhal ráadásul higanymérgezéshez is vezethet. A legegyszerűbben úgy kerülheted el, hogy a cicád rászokjon a tonhalra, ha meg sem kóstoltatod vele. 

2. Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása szalmonella vagy e-coli fertőzést okozhat. Ritkább, de súlyosabb esetben pedig megzavarhatja a cica szervezetében a biotin, vagyis az egészséges bőr, szőr és karmok megőrzéséhez szükséges B7-vitamin felszívódását, ami bőr- és szőrproblémákhoz vezethet. 

3. Máj

Egy-egy apró falat máj alkalmi fogyasztása nem okoz gondot, de nagy mennyiségben A-vitamin mérgezést okoz, amely a cica csontozatának roncsolódását, deformációját okozza, csontritkuláshoz vezethet, súlyos esetben pedig halálos kimenetelű is lehet. 

4. Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma

A hagyma minden formában – nyers, por vagy szárított – veszélyes a macskára, mivel a vörösvérsejtek lebomlásához és súlyos vérszegénységhez vezethet. Még a hagymaport tartalmazó bébiételek is veszélyesek! Mindig ügyelj arra, hogy ne adj kedvencednek kóstolót semmilyen hagymát tartalmazó ételből. 

5. Tej és tejtermékek

Hatalmas tévhit, hogy a cicának jó a tej. A macskák többsége laktózérzékeny, így az emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejtermékeket. A tej fogyasztása hasmenéshez és más emésztési gondokhoz vezet. 

6. Alkohol

Minden alkoholtartalmú étel vagy ital ártalmas a macskának. Az alkohol ugyanis pont olyan hatással van a cica májára és agyára, mint az emberére, azonban sokkal kisebb mennyiség is hatalmas károkhoz vezet. Már két teáskanál whisky kómát okozhat egy átlagos súlyú macskánál, három teáskanál akár halálos is lehet. 

7. Szőlő és mazsola

Bár az oka nem tisztázott, a szőlő és a mazsola vesekárosodást okozhat a macskáknál. Intő jel ezek fogyasztása esetén a folyamatos hányás és hiperaktivitás.  Egyes macskáknak nincs gondjuk a fogyasztásukkal, de érdemes inkább kerülni a bajt, és a cica számára nem elérhető helyen tartani ezeket a gyümölcsöket. 

8. Koffein

Nagy mennyiségben a koffein a macskák halálát okozhatja. A koffein-mérgezés tünetei: szapora légzés, nyugtalanság, szapora szívverés, izomgörcsök. A tea és a kávé mellett koffein található a kakaóban, a csokiban, a kólában és egyéb energiaitalokban, valamint néhány, emberek számára készült fájdalomcsillapítóban is. Mindig ügyelj arra, hogy a kedvenced soha ne férhessen hozzá egyikhez sem.

9. Csokoládé, cukorka, rágó

A csokoládéban és a kakaóban megtalálható teobromin nevű vegyület szívritmus-zavart és halált is okozhat. A legveszélyesebb az étcsokoládé, de még a fehércsokoládé is tartalmazza ezt a vegyületet.  A xylitollal édesített cukorkák, rágók, diétás pékáruk (sőt, a fogkrémek is!) kifejezetten veszélyesek, ugyanis a vércukorszint vészes zavarát, leesését okozzák.

10. Nyesedék és csontok

Mind a zsíros nyesedékek, mind a csontok veszélyesek. A zsír, legyen akár sült vagy nyers, komoly emésztési gondokat okozhat, hasmenéssel és hányással járhat. A csontok pedig fulladásveszélyt jelentenek, valamint a bélrendszer elzáródását is okozhatják.

35 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Hogyan óvd cicádat a galandférgektől?

2017.01.10. 12:27 :: Kisállatorvos

A felnőtt macskák belső élősködői közé tatoznak a galandférgek. Ezek közül a bolhák által terjesztett „uborkamag képű galandféreg” gyakran fordulhat elő és zoonózisnak számít. Mivel az élősködők emberre is veszélyesek, a megelőzés különösen fontos, amelynek a rendszeres féreghajtás és a fertőzést okozó bolha elleni kezelés elengedhetetlen része. Posztunkban a galandféreggel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttünk össze.

blog_w1_galandf.jpeg(Kép: Pinterest)

Hogy lesz galandférges a cica?

A különös elnevezésű uborkamag képű galandféreg nevét a parazita levált, uborkamaghoz hasonlító részeiről kapta. Mivel lárvái a bolhában fejlődnek, a macska azok összerágásával és lenyelésével fertőződhet meg. A ritkábban előforduló galandféreg, a Taenia taeniaeformis esetében a köztigazdák rágcsálók, például egerek vagy patkányok. A paraziták ennél a fajtánál a bélfalba rögzítik magukat, és kezelés híján akár 50 cm hosszúra is megnőhetnek.

Mik a tünetek?

Kezdeti stádiumában a férgesség nehezen állapítható meg. Aggodalomra adhat okot viszont, ha a macska gyakran hány, hasmenése van és a bundája kopottá, fénytelenné válik. Sok esetben normál vagy fokozott étvágy mellett lesoványodást tapasztalhatsz. Ahogy a kutyáknál, a macskáknál is előfordulhat a „szánkázás", mivel galandférgesség esetén a petékkel teli féreg ízek irritálhatják a végbél környékét. A végbél környék gyakori nyalogatása, rágása is intő jel. Egy idő után a tünetek egyre jellegzetesebbé válnak, és a macska általános állapota is romlik. Megfelelő kezelés hiányában a bélférgek okozta fertőzöttség mértéke növekszik, és a férgek egyre nagyobb számban ürítik a petéiket, ezzel pedig növelik a környezet féregterheltségét, ami tovább emeli a fertőződés kockázatát.  

Veszélyes az emberre?

Sajnos igen. A galandférgek az embert is fertőzhetik, mivel a macska simogatása közben a szőrzeten lévő, szétrágott, fertőzött bolhák maradványai a kézre, kézmosás híján pedig onnan a szájba kerülhetnek.  A galandféreg a gyerekekre különösen veszélyes.

Hogyan kezelhető?

A galandférgesség megállapítása során az állatorvos féreghajtó kezelést ír elő, amit ismételni szükséges.

Hogyan előzhető meg?

Akár kinti, akár bent lakó macskád van, erősen ajánlott a háromhavonkénti féreghajtás. A modern, széles hatásspektrumú féreghajtó készítményekről az állatorvosnál érdeklődhetsz. Mivel a bolhák magukban hordozhatják a galandféreg lárváit, így a férgek köztigazdái lehetnek, nem szabad megfeledkezni a bolha elleni védelemről sem. A legmegfelelőbb szer kiválasztásában kérd ki állatorvosod tanácsát. Már elérhető olyan innovatív szer, amely 4 hétnél is tovább nyújt hatékony védelmet a külső paraziták ellen, ráadásul kisgyermekekre sem jelent veszélyt. Ne feledd: ha kutya és cica is van a családban, csak a macskán alkalmazd a számára kapható készítményt, kutyusodnak pedig ízesített rágótablettát kérj az állatorvostól. Így ugyanis nem lesz szükség arra, hogy a hatóanyag felszívódásáig elkülönítsd az állatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

Így lesz kisállatbarát karácsonyfád

2016.12.23. 10:00 :: Kisállatorvos

A karácsonyfa állítás gyakran kisállat nélkül is a szenteste egyik stresszes pontja lehet. Különösen így van ez, ha mindezt egy ugrásra kész, kíváncsi cicával vagy kutyussal a lakásban kell megoldanod. Még ha olyan szerencsés is vagy, hogy kedvencedet sikerült már megtanítanod a fád tiszteletben tartására, az óvatosság akkor sem árt. Ehhez adunk pár tippet.

blog_w51_karacsonyfa.jpg(Kép: Pinterest)

1. Az élő fa veszélyei

Természetesen a műfenyő darabkáinak lenyelése is rejt veszélyeket, ám az élő fát, ágakat szívesebben rágcsálják a kedvencek, főleg a kutyák. A fenyőfák tűleveleinek olajtartalma különösen irritáló mind a szájnyálkahártyára, mind a belekre nézve. A túl nagy mennyiségű tűlevél felhalmozódása a bélrendszerben pedig további problémákat okozhat. A lehulló tűleveleket rendszeresen szedd fel a fa körül, és az ünnepek után ne hagyd sokáig a lakásban a fát.

Ha már növények – vigyázz a karácsonykor szintén népszerű fagyönggyel is, annak termése és levelei károsak a kutyára nézve! Elfogyasztása ritkán végzetes kimenetű, ám mozgászavarokat okozhat.

2. Vegyszerek

Néhány élő fát akár speciális vegyszerekkel is kezelhetnek, hogy tovább frissek maradjanak a lakásban. Figyelj oda, mert ha a kedvenced a fát nem is rágcsálja, ha azt vízbe állítva tárolod, a vizet fellefetyelve is kárt tehet magában. Érdemes a fa vásárlásakor érdeklődni az eladónál, kezelték-e valamivel. Sokak kedvenc dekorációs eleme a műhó, amivel a karácsonyfát is szokás lefújni. Ha kisállat ólálkodik a fa körül, inkább kerüld a spray használatát, mivel annak lenyalogatása szintén problémákat okozhat.

3. Óvatosan az izzókkal, gyertyákkal!

Első lépésben a karácsonyfaizzók felhelyezését kell átgondolnod. A legtöbb cica és kutya sajnos vonzódik az elektromos kábelekhez, az izzósor elcsócsálása komoly áramütéssel vagy égési sérüléssel végződhet. Fontos, hogy olyan magasságban kezdd el az izzók elhelyezését, ahol kedvenced már nem éri el kényelmesen. Érdemes elemes LED-izzósort választani, amit nem kell levezetni a konnektorig. Éjszakára, valamint, ha elhagyjátok a lakást, mindig húzd ki a fényeket.  A gyertyákat is fontos a farkincák magasságán túl elhelyezni, akár a fán, akár az asztalon vannak, hiszen elég egy óvatlan lendítés, és máris kész a baj.

4. Díszíts okosan!

A számodra legkedvesebb üvegdíszeket mindenképpen a fa magasabb pontjain helyezd el! Az alsóbb ágakra egyébként sem érdemes csillogó, zörgő dekorációt tenni. Célszerű óvatosan bánni az angyalhajjal, színes boákkal, ezek lerángatása akár az egész fát könnyen boríthatja. A fára tett szaloncukor szintén kényes pont, hiszen a csokoládé, valamint annak alkoholos tölteléke kifejezetten mérgező a kutyára nézve. Mivel jellemzően a kutyusok az édesszájúak, tőlük jobban kell óvni minden karácsonyi nyalánkságot, mint a cicáktól, de mindkét esetben legyünk körültekintőek!

5. Jelzőrendszerek

Akkor is szeretnéd fádat viszonylagos biztonságban tudni, ha nem tartózkodsz a szobában? Néhány egyszerű trükkel gyorsan meghallhatod, illetve távoltarthatod rossz útra tévedő kedvenced.

Tegyél apró kavicsokat vagy golyókat egy üres fém italosdobozba, amit helyezz el olyan magasan a fa belső részén, hogy az állat már ne érje el. Ha komolyabb matatásba kezdene valaki a fán, biztosan megcsörren. Néhány cicánál működik, ha alufóliát teszel a fa alá, amin nem szeretnek közlekedni. Sok cica irtózik a citrus illattól is, érdemes lehet – nem elérhető magasságban – narancs vagy citrus olajjal átitatott labdacsokat elhelyezni a fán, de a citrusok friss héja is távol tartja a legtöbb bundást.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Kisállat karácsonyra? 3 dolog, amit mindenképpen fontolj meg a döntés előtt!

2016.12.22. 16:06 :: Kisállatorvos

A karácsonyi filmek és reklámok hemzsegnek a cuki, hatalmas piros masnival a nyakukban előbukkanó kutya– és cicakölyköktől. Sokan gondolják úgy, hogy nincs megfelelőbb alkalom új családi kedvenc beszerzésére, mint a karácsony. Megfelelő felkészüléssel, a felelősség és a feladatok ismeretében az öröm az ünnepi csillogás után is megmarad.

blog_w50_kisallat_ajandek.jpg(Kép: Pinterest)

1. A meglepetés nem mindig jó

A karácsonyi ajándékozásban az egyik legjobb a meglepetés ereje, különösen, ha gyerekekről van szó. Nem feltétlenül igaz ez azonban a kisállatok esetében. Egy kutya vagy macska – korától függően – 10-15 éves elköteleződéssel is járhat, ezért fontos, hogy a család közös döntése legyen az új háziállat érkezése. Gazdivá válni nem ördöngösség, de alapos felkészülést igényel.

A riadt, az alomból épp csak elszakított kölyöknek óriási stresszt jelenthet a meglepetéstől sikongató gyerektömeg, a zörgő csomagolópapírok, a hatalmas ünnepi nyüzsgés. Ha a szentestét követő napokban a család útra kel, az új jövevény máris egész napra egyedül találja magát. Ez a lehető legrosszabb kezdés számára, és egyenes út a szeparációs szorongás felé. Érdemes tehát mindezt átgondolni, és megfelelő időben, az egész családdal megbeszélve, nyugodt körülményeket teremtve várni az új kedvencet.

2. A család és a lakás felkészítése

A legfontosabb, hogy a felelősségnek is közösnek kell lennie, ha a család úgy dönt, jöhet a kutyus vagy a cica a házba. Ha gyerekek mellé kerül az új családtag, érdemes alaposan átbeszélni, milyen változásokkal és feladatokkal jár a gondozása. Célszerű például előre eldönteni, ki fogja etetni, ki sétáltja, és kinek a dolga lesz a cicaalom tisztítása. Fontos, hogy tudatosítsuk, a feladatok ellátásában hétvégén sincs pihenő. Azt is végig kell gondolni, hogy egy új cica vagy kutya mit jelent anyagi szempontból, hiszen az elkövetkező 10-15 évben a rendszeres állatorvosi vizsgálatokról, az oltásokról, és a megfelelő táplálásról és felszerelésekről is gondoskodni kell.

Sok szempontból jó megoldás – a döntés alapos megfontolása után –, ha együtt mentek el egy menhelyre, ahol közösen választjátok ki és ismerkedtek meg leendő társatokkal. Így nem csak egy árva kutyát vagy cicát mentetek meg, de a látottak a döntés és a felelősség fontosságát is elmélyítik, még a legkisebbekben is.

A lakás előkészítéséről se feledkezz meg: ne csak a megfelelő, biztonságérzetet nyújtó, nyugodt helyen lévő fekhelyről gondoskodj, hanem az ünnepekkel járó veszélyforrásokat is minimalizáld. Így például a karácsonyfa biztonságos felállítása és díszítése, az áramütéssel fenyegető izzók magasabbra helyezése, vagy a kutyák számára mérgező csokoládék, alkoholtartalmú sütemények, italok biztonságba helyezése mind szem előtt tartandó feladat.

3. Az első út az állatorvoshoz vezessen!

Amint hozzátok kerül az új jövevény, pár napos összeszokás után az első és legfontosabb lépés az állatorvos meglátogatása, aki az általános kivizsgáláson túl az új családtag oltási protokolljáról, a kötelező, valamint az ajánlott vakcinákról is tájékoztat. Érdemes olyan garanciális oltási programot választani, ahol, amennyiben az előírt protokoll ellenére mégis megbetegszik kedvencetek attól a kórokozótól, ami ellen a vakcinát kapta, a kezelés egy meghatározott részét átvállalja az oltóanyag gyártója. A macskák számára fontos oltásokról itt, a kutyák számára fontos vakcinákról pedig itt olvashatsz bővebben.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás

Alomkerülő a cicád? 5 tipp, hogy visszavezesd a helyes útra

2016.12.09. 16:00 :: Kisállatorvos

Ha azt veszed észre, hogy a cicád az alom helyett a padlót, a szőnyeget, a növényeket, netán a kanapét veszi célba, érdemes gyorsan lépni, hogy eltévelyedése ne váljon rögzült szokássá. Az alom tudatos kerülésének, illetve a szobatisztaság hirtelen „elfelejtésének” több oka lehet, és számos megoldás van rá. 

blog_w47_alom.jpg(Kép: Pinterest)

1. Tüntesd el a szagokat

Ha észrevetted, hogy a cicád az alom mellé végezte a dolgát, az első dolgod a szagok eltüntetése. Fontos, hogy a vizelet szaga ne vonzza vissza a cicát ugyanarra a helyre. Erre a célra használj fertőtlenítő, de a kedvencedre nem veszélyes tisztítószert.

2. Tisztaság mindenek felett

A cicák számára rendkívül fontos a tisztaság, ezért általában a koszos almostálca az elsődleges oka annak, ha a macskád gyakran melléjár. Fontos minden nap lehetőleg kétszer is alaposan átszitálni az almot, valamint havonta legalább egyszer teljesen kicserélni és a tálcát kimosni. Az illatosított almot, bár sokan választják, nem minden cica kedveli. Az általános tapasztalat szerint a cicák egyik kedvenc alomtípusa az aktív szenet tartalmazó, szagtalan, jól csomósodó alom. Azonban minden cica más és más, ezért ha egyszer egy alomtípus megtetszik a kedvencednek és szívesen használja, nem érdemes tovább kísérletezgetni. 

3. Egy cica – két alom

Kevesen gondolnak erre, de néha az almos tálak számával van a gond. A cicák egy része megelégszik egy alommal, de szakemberek szerint a legcélszerűbb mindig eggyel több cica wc-t tartani a lakásban, mint ahány macska használja azokat.  A cicák szeretik a kényelmet, így azt is, hogy almostálcájuk a lehető legkönnyebben elérhető legyen. Ami pedig még inkább indokolja a több alom elhelyezését, az a cicák tisztaságra való igénye. Ezért hacsak nem állsz őrt és takarítod minden használat után az almot, érdemes választási lehetőségként több helyszínt kínálni a macska számára.

4. Elhelyezés

A cicák ebben a kérdésben is finnyásak lehetnek. Szeretik intim környezetben intézni a dolgukat, ugyanakkor ha nagyon eldugod a tálat, sok cica nem vesződik vele, és inkább a könnyen elérhető padlót választja. Érdemes tehát a lakás egy zavartalan, de könnyen elérhető pontjára helyezni a cica wc-t.

Ha azt látod, hogy az alom helyett a cicád folyton egy bizonyos pontot szemel ki, érdemes egy időre oda áttenni az almot, és ha szükséges, több lépésben visszahelyezni az általad kijelölt pontra.

5. Nyitott vagy zárt?

A zárt alom jobban illik a lakásba és tisztább megoldásnak véled? Lehet, hogy a cicád nem ért veled egyet. Macskája válogatja, hogy a nyitott vagy zárt almot szeretik jobban, ezért probléma esetén érdemes váltani, esetleg mindkét verzióból egyet beszerezni és megvárni, melyiket kedveli jobban a cica. Néhányan szeretik minél elzártabban végezni a dolgukat, másokat zavarhat a zárt tálak szűkössége és a bent megrekedő szagok. Ha a kedvenced már idősebb vagy ízületi gondjai vannak, fontos, hogy ne okozzon gondot neki egy magasabb falú tál átmászása.

+ 1. A stresszfaktor

Ha a kedvenced hirtelen elfelejti a szobatisztaságot, érdemes végig gondolni, megzavarhatta-e valami az életét. A stressz például lehet az alom mellé járás oka. A macskák nem tudják elmondani, hogy mit éreznek - a viselkedésük árulkodik arról, ha valami zavarja őket. Sok esetben visszahúzódóvá válnak, elbújnak, passzívak, vagy nem hajlandók a lakás bizonyos helyiségeibe bemenni, de lehetnek túlzottan ingerlékenyek is. Gyakori tünet a szobatisztaság „elfelejtésével” járó kisebb-nagyobb baleset.

Ha arra gyanakszol, hogy a cicád „stresszes”, keresd fel állatorvosotokat! Egy alapos kivizsgálás – vér- és vizeletvizsgálattal egybekötve – eldöntheti, hogy betegség áll-e a tünetek hátterében. A stressz enyhítésére pedig létezik egy természetes anyagokból, kifejezetten kisállatok számára kifejlesztett nyugtató hatású készítmény. A Zylkéne-terápiát az állatorvos írhatja elő, a kezelés pedig viselkedésterápiás célokra is alkalmazható.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség macskaalom állatgyógyászat kisállat tippek

5 ok, amiért a kutya-macska tartók egészségesebbek

2016.12.07. 08:00 :: Kisállatorvos

Ha hazaérve egy doromboló cica vagy vidáman ugráló kutya vár téged, nem csak feltétlen rajongásával és hűségével teszi szebbé a mindennapjaidat. Kedvenced számos módon járul hozzá fizikai- és szellemi egészséged, illetve életminőséged javításához is. Posztunkban bemutatjuk, hogy mi mindenre vannak jótékony hatással a kisállatok.

blog_w46_egeszsgesebb_gazdi.jpg(Kép: Pinterest)

1. Depresszió– és stresszkezelés

Rendszeres mozgás, gyakori érintés, és megszabott napi rutin – ezek együtt mind hozzájárulnak a stressz, illetve a depresszió megelőzéséhez vagy kezeléséhez. Kétségkívül az egyik legjobb stresszoldó, ha például a kutyád társaságában teszel egy sétát a szabad levegőn, de a macska állandó társasága, simogatása, megnyugtató dorombolása is bizonyítottan javítja a kedélyállapotot. A rendszeres napi rutin – így az etetés, a fésülés, a séta és a játék – mind pozitív fókuszt várnak el a gazditól, ami nagyban segít a depresszióban szenvedő betegeken. A magány is egyfajta stresszes állapot, ráadásul a depresszió melegágya, ez ellen pedig remek gyógyír egy vagy több vidám négylábú társ jelenléte.

2. Alacsonyabb vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint

A hazánkban elsődleges halálozási oknak számító szív– és érrendszeri betegségek a kutyatulajdonosokat kevésbé fenyegetik. Igaz, csak akkor, ha kutyusoddal rendszeresen sétáltok, és sok időt töltötök a szabad levegőn. A magas koleszterinszinthez nagyban hozzájárul a mozgásszegény és / vagy stresszes életmód, ezeken pedig egy örökmozgó, hűséges kutyus sokat tud segíteni, hiszen ha esik, ha fúj, a séta nem maradhat el. A cukorbetegek számára a napi rendszeres, hosszabb séták szintén jelentős javulást eredményezhetnek. Sőt, szívrohamon átesett betegeknek kifejezetten ajánlott a kutya egészségük megőrzése érdekében.  

A cicákról se feledkezzünk meg: a Minnesotai Egyetem több mint 4000 embert vizsgált meg egy felmérés során. Az eredmények szerint a 30 és 75 év közötti cicatulajdonosok átlagosan 40 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek szívrohamot, mint a cicával nem rendelkezők.

3. Fájdalomcsökkentés

Tény, hogy a kedvenced néha fájdalmat tud okozni, például a kedvenc cipőd elcsócsálásával, vagy önfeledt játék közben egy véletlen karmolással. Azonban ha krónikus fájdalmak gyötörnek – pl. ízületi fájdalmak, migrén, gyakori fejfájás – egy négylábú társ szó szerint fájdalomcsillapító hatással lehet rád. A Loyola Egyetem kutatása szerint a terápiás kutyákkal foglalkozó, ízületi protézis műtéten átesett betegek 50 %-kal kevesebb műtét utáni fájdalomról számoltak be felépülésük során, mint a többi beteg.

4. Kisebb esély a későbbi allergiára

Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy a kutya közelében felnövő gyerekek akár 50 %-kal kisebb eséllyel lesznek allergiások, asztmások. Legyen szó kutyáról vagy macskáról, a kisállatok körében felnövő babáknak jó eséllyel erősebb lesz az immunrendszere, mint a széltől is óvott társaiknak.

5. Boldogabb gyerekkor, kiegyensúlyozottabb kapcsolatok

Azon túl, hogy az állatok körében felnövő gyerekek immunrendszere is erősebb, a kis kedvencek szellemileg is serkentő hatással vannak rájuk. Egy hűséges, szerető kutya szófogadása a fontosság érzetét kelti a gyerekben már kiskortól kezdve, erősítve ezzel magabiztosságát.

Az állatokról való gondoskodás továbbá a felelősségvállalást is megtanítja a gyerekeknek, az érzelmi kötődés által pedig későbbi emberi kapcsolataik is mélyebbek lehetnek. A hiperaktív vagy egyéb magatartási problémával küzdő gyerekek esetében a terápiás kutyák társasága hihetetlen eredményekhez vezet, de természetesen ez csak megfelelően képzett kutyákkal érhető el.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a szülőkkel és a tanárokkal ellentétben a kutya vagy a cica sosem kritizál, nem szól rá az emberre. Épp ellenkezőleg: a négylábú társak mindig kaphatók a játékra, és mivel folyton otthon vannak, a biztonság és az állandóság érzetét nyújtják a gyerekeknek.

3 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség

Miért köhög a kutyám?

2016.11.18. 16:00 :: Kisállatorvos

A változékony, nyirkosabb időben nem csak téged kap el könnyebben a megfázás - a kutyatársaságokban is ekkor terjed jobban egy száraz, görcsös köhögéssel járó betegség, a kennel köhögés. Ugyan általában pár hét alatt gyógyítható, de rendkívül kellemetlen élmény a kutya és gazdi számára is. Ma már létezik ellene vakcina, ezért jobb megelőzni, mint gyógyítani!

blog_w45_kennelkoh.jpg(Kép: Pinterest)

Mi is az a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutyák ragályos légzőszervrendszeri betegsége. Rendszerint több kórokozó együttes hatására keletkezik, a kórokozók között találhatók a kutyák parainfluenza-, adeno-, herpes- és reovírusai, valamint szopornyicájának vírusa, a baktériumok közül pedig a Bordatella bronchiseptica.

Hogyan terjed?

A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel, kutyáról kutyára terjed. A kedvencek olyan találkozóhelyeken vannak kitéve leginkább a fertőzés veszélyének, ahol több társuk is tartózkodik egyszerre, így például kutyapanziókban, kutyafuttatón, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, a parkban, vagy akár az állatorvosi rendelők várószobáiban.

Mik a tünetei?

A betegség jellemző tünete az emberi szárazköhögéshez nagyon hasonlító érdes, száraz, görcsös köhögés. Kezdeti tünetként enyhén lázas állapot és étvágyvesztés is jelentkezhet. Ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, ennek jele a "nedvessé" váló köhögés lehet.

Miért veszélyes?

Bár alapesetben jóindulatú, kezelhető megbetegedésről van szó, a köhögés akár több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények - például tüdőgyulladás - is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek. A gyógyult kutya még hónapokig ürítheti a kórokozókat.

Hogyan kezelhető?

Ha a fenti tüneteket látod a kedvenceden, vidd mielőbb állatorvoshoz. Ha a betegség már kialakult, keveset tudsz tenni a kutya meggyógyítása érdekében azon túlmenően, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítod számára, és próbálod csillapítani a köhögését. Súlyosabb esetekben más gyógyszerek adására is szükség lehet a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdésére. A betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de mint minden betegséget, ha van rá lehetőség, jobb megelőzni, mint gyógyítani!

Megelőzhető? Igen!

Ma már a betegség több kórokozója ellen is véd vakcina. Ha a kutyusod gyakran kerül közeli érintkezésbe más kutyákkal, például kutyaiskolába jár, kiállításokon vesz részt, vagy gyakran vendégeskedik kutyapanziókban, mindenképpen érdemes megfontolnod a vakcinával történő immunizálását. Jó hír, hogy létezik olyan vakcina, amely beadásához nem kell a kutyát megszúrni, orrba csepegtetés után 3 nappal már immunitást eredményez a Bordatella bronchiseptica ellen. A védőoltást (orrba csepegtetést) csak évente kell megismételni. Már a három hetesnél idősebb kölykök és a vemhes állatok is olthatók.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat védőoltás háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség futtató állatgyógyászat kisállat tippek kutya oltás

Téli műszak a lakásban – így segíts a cicádnak

2016.11.12. 10:00 :: Kisállatorvos.hu

A téli időjárás akkor is változást jelent a cicád életében, ha a mindennapjait a négy fal között tölti. Amíg Te felhúzol otthon egy vastagabb zoknit vagy pulóvert, ő csak egy kis extra téli bundára számíthat, és persze Rád, hogy pár aprósággal segítesz neki komfortosabbá tenni a hideg hónapokat.

blog_w44_macska_tel.jpg(Kép: Pinterest)

1. Bundaápolás

A cicák vastagabb bundát növesztenek télire, amelynek rendszeres ápolása különösen fontos. Az összetapadt, akár filcessé váló szőrzet ugyanis sokkal rosszabbul szigetel, mint a gondosan ápolt bunda, ezért a rendszeres fésülést ne csak a vedlés idejére tartogasd.

2. Ropogó ízületek

Minden cica szereti a meleget, de télen az idősebb vagy ízületi gondokkal küzdő cicák különösen kedvelik az extra meleg pontokat, pl. fűtőtesten heverészni naphosszat. Ilyenkor akár a mozgásuk is nehézkesebbé válik, ízületeik a megszokottnál kevésbé ruganyosak.

Ha azt látod, idősebb cicád télen nehezebben mozog, egyrészt mindenképpen konzultálj az állatorvossal, másrészt a fekhelyét könnyen elérhető, meleg helyre tedd, ahova nem kell ugrania, másznia.

3. A megfelelő klíma kialakítása

Te is visszaveszed a fűtést éjszakára, vagy ha nappal elmész otthonról? Egy egészséges, megfelelően vastag bundával rendelkező cicának ez meg se kottyan. Ám ha netán szőr nélküli, idősebb, vékonyka, vagy ízületi gondokkal küzdő macskád van, gondoskodj egy olyan pontról a lakásban, ahol komfortos melegben érezheti magát. A fűtés ugyanakkor nagyon szárazzá teszi a levegőt, egy párásító használata nem csak a cica, de az egész család egészsége szempontjából előnyös lehet.

Ha a cicád szeret a napsütésben sütkérezni, célszerű egy kényelmes helyet kialakítani neki a legnaposabb ablakban, ahol virágok vagy kényes függöny sem zavarja a feltöltődést.

Érdemes továbbá a cica fekhelyét olyan helyre tenni, ahol nem éri a huzat, pl. ha eddig kevéssé jól szigetelt előszobaajtó vagy teraszablak előtt volt, védettebb helyre tenni.  Néhány cica nincs jó barátságban a speciális cicaágyakkal, nekik elég egy ráadás régi takaróval a kedvenc fekhelyüket kibélelni.

Kaphatók fűthető cicafekhelyek az igazán elszánt gazdiknak, ám ha ilyet választasz, fontos arra figyelni, hogy soha ne legyen melegebb a cica saját testhőmérsékleténél.

4. Egy kis ráadás finomság

Télen néha Neked is jobban esnek a táplálóbb, kissé nehezebb ételek, így van ezzel a cicád is, persze módjával. A nyári adaghoz képest kb. 10 %-kal több élelemre van szükségük, különösen igaz ez, ha kijáró cicáról van szó, de a lakásban tartott kedvencednek is növekedhet az étvágya. A tél kezdetén mindenképpen érdemes az állatorvosotoknál látogatást tenni, hogy javasol-e cicádnak valamilyen vitaminpótlást vagy speciális diétát erre az időszakra. Különösen ajánlott a féléves látogatás 7 évesnél idősebb macskák esetében.

2 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás macskatartás állategészség kisállat tippek