Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Európa-szerte támad a lepkeszúnyog által terjesztett, emberre is veszélyes betegség – Mit kell tudni a Leishmaniosisról?

2017.05.12. 14:15 :: Kisállatorvos

A klímaváltozás következtében hazánkban is évről-évre egyre gyakoribbak a nyári hőhullámok és az áradások. A melegedő idő és az elöntött területek együttesen kiváló terepet nyújtanak a pár éve még csak Európa délebbi területein honos vérszívóknak, az emberre és állatra egyaránt veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyognak is.

majus_12.jpg(Kép: Shutterstock)

 

Mi a Leishmaniosis? Hol és hogyan terjed?

A megbetegedést kórokozója egy, az állat fehérvérsejtjeiben élősködő egysejtű.  A fertőzés kezelése nélkül a kutyák pár éven belül el is pusztulhatnak. A betegség minden esetben halálos kimenetelű, gyógykezeléssel egyelőre csak a tünetek enyhíthetőek, tehát a hangsúlyt a védekezésre kell helyezni. A lepkeszúnyog alkonyatkor és éjjel aktív, épphogy 2 mm-es mérete miatt a hagyományos szúnyoghálón átfér, ráadásul az itthon ismert „szúnyog-zümmögés” sem kíséri mozgását.

A Leishmaniosis kórokozójának köztigazdája a lepkeszúnyog, amit Magyarországon a déli megyékben, folyóink mentén már több alkalommal fogtak be. Egyes felmérések szerint Dél-Franciaországban a kutyák mintegy fele is fertőzött lehet, de a betegség már megjelent Észak-Franciaországban, Dél-Németországban, Svájcban, valamint Belgiumban is. Akkor is legyünk elővigyázatosak, ha nyáron a kutyánkkal Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba vagy Szerbiába utazunk.

Mik a betegség tünetei az állatokon?

A súlyos betegség látható tüneteinek megjelenése és a fertőződés között akár hónapok, sőt évek is eltelhetnek. A tünetek sokfélék lehetnek: szőrhiány (kezdetben főleg a szemek körül körkörösen), ekcéma, hasmenés, hányás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, duzzadt nyirokcsomók, orrvérzés és kötőhártya-gyulladás. A végstádiumhoz közeledve a kutyák erős hasmenés mellett csontsoványra fogynak, mozgásuk koordinálatlanná válik.

Emberre is veszélyes?

Ugyan kutyáról emberre közvetlenül nem terjed a betegség, a lepkeszúnyog az embert is megfertőzheti, a kórokozókat közte és a kutya között terjesztve. Az emberi szervezetbe jutva az élősködő általában lázat, hasmenést, duzzadt nyirokcsomókat, nyálkahártya-fertőzéseket, fekélyeket okoz. A fertőzött kismamák a betegséget átadhatják a méhlepényen keresztül a magzatnak is. A betegség egy fajtája a belső szerveket is érintheti, a májat, a lépet és a csontvelőt megtámadva. Embereknél is végzetes kimenetelű. 

Az egyetlen megoldás: megelőzés

A betegség ellen jelenleg nem létezik kutyák számára kifejlesztett vakcina, sőt, a betegség gyógyszeres kezelése is eredménytelen, így elengedhetetlen a megelőzésre koncentrálni. Az egyetlen lehetséges védekezést a homoki- vagy lepkeszárnyú szúnyog csípésétől való megóvás jelenti, amelyhez rendelkezésre áll a Scalibor® gyógyszeres nyakörv (www.scalibor.hu) és az Exspot rácseppentő oldat (www.exspot.hu).

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás állategészség élősködők állatgyógyászat Scalibor Exspot lepkeszúnyog leishmaniosis

Mi köze van a klímaváltozásnak az élősködőkhöz? Szezon nincs, csak egész éves veszély

2017.04.28. 12:00 :: Kisállatorvos

Míg a klímaváltozás következtében a nem túl távoli jövőben szinte az egész világon megszűnhet a hagyományos értelemben vett élősködőszezon, addig Magyarországon már most is ez a jellemző. A kullancsokat és a bolhákat illetően hazánkban szinte egész éves veszéllyel kell számolnunk. Az ektoparaziták a változó klíma mellett kiválóan alkalmazkodnak a megelőző szerekhez is, ezért fontos, hogy innovatív, állatorvosnál elérhető terméket válasszunk kedvencünk védelmére.

 

 

A klímaváltozás is jelentős szerepet játszik abban, hogy hazánkban egyre nagyobb teret hódítanak az ektoparaziták, például a kullancs, szúnyog és a bolha, valamint az általuk terjesztett betegségek. Pár évvel ezelőtt a babéziózis, a leishmaniosis, a szúnyog okozta bőrférgesség és a vérzéses kullancsláz első sorban a Földközi-tenger térségében fordult elő, ám ezeket a betegségeket ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják a hazai rendelőkben is.

 

A melegedés a kullancsoknak kedvez

2016 volt az eddigi legmelegebb év a Földön 1880 óta[1], amióta időjárási feljegyzéseket végeznek. Az előrejelzések szerint a tendencia folytatódni fog, amely számos egészségügyi következményt vonhat maga után, többek között az emberre és állatra egyaránt veszélyes betegségeket hordozó élősködők terjedését. Az utóbbi években a hagyományosan hidegebb éghajlatáról ismert Észak-Svédországot is elérte a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, az Egyesült Államok északi, hűvösebb államaiban pedig megduplázódott a kullancsok száma.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2017. januári jelentése[2] szerint a folyók áradása, a hőhullámok gyakoribbá válása súlyosbodni fog, a kullancsfajok, a tigrisszúnyog és más vírusgazdafajok pedig növelik az általuk hordozott betegségek terjedésének esélyét. 

Az éghajlatváltozás következményei Magyarországot sem kerülik el. Hazánkban a kullancsok 10-50 százaléka hordoz valamilyen betegséget, a fertőző kullancsok pedig nagy számban hordozzák a Lyme-kór és a Babéziózis kórokozóit.

A legfertőzöttebb megyéink a nagyobb vadállomány következtében továbbra is Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod megye. Ugyanakkor az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Lyme-kóros megbetegedés minden megyében előfordul, és itt már a főváros is az élbolyban szerepel. Így egy terület sem tekinthető teljesen biztonságosnak az országban.

 

Egyre több áradás, egyre több szúnyog

Magyarországon nem csak az egyre melegedő klíma, de az áradások számának növekedése is gondot jelent. Az elöntött területek és a meleg idő együttesen hatalmas vérszívó inváziót vetít előre. A Közép-Európában élő 100 szúnyogfaj mintegy tizede okozhat mind az emberre, mind az állatokra veszélyes megbetegedést.

Az emberre és a kutyára nézve is veszélyes Leishmaniosis kórokozóját hordozó lepkeszúnyog már évekkel ezelőtt átlépte a déli határainkat. Bár eddig még csak kutyákon észlelték a csípését, fontos, hogy kellő körültekintéssel kezeljük, ugyanis kis mérete miatt nagyon nehéz védekezni ellene, még a szúnyoghálón is átfér.

A szívférgességet terjesztő dalos szúnyogok a trópusi, szubtrópusi országok után már hazánkban is megjelentek: egyre több, az országot el nem hagyó kutyában találják meg a betegséget okozó fonálféregfajt.

 

A megelőzés nem csak a kedvencek egészsége miatt fontos

Az élősködők távoltartása kedvenceinktől azért különösen fontos, mert, ha például egy szívférgességgel fertőzött kutyát csíp meg egy szúnyog, az a vérrel a betegséget tovább olthatja az emberbe. Ha a kutya nem kap rendszeresen szívféreg elleni féreghajtót, a betegség elterjedhet mind a kutyák, mind pedig az emberek között. Ugyanez bár igaz a macskákra is, az átterjedés esélye ritkább.

Védekezni az ektoparaziták által terjesztett betegségek ellen csak megelőzéssel lehet. Ezek az élőlények pedig a klíma változása mellett a megelőző szerekhez is kiválóan alkalmazkodnak. Ezért is fontos, hogy korszerű, innovatív, először az állatorvosoknál elérhető terméket válasszunk. A kutyapopulációban gyorsan terjed a fertőzöttség, és a kezeletlen egyedek elhullásával jár. Az úgynevezett repellens készítmények, mint például az Exspot rácseppentő oldat (www.exspot.hu), valamint a Scalibor gyógyszeres nyakörv (www.scalibor.hu) nagymértékben meggátolják a fertőződés lehetőségét.

Ha kutya és cica is van a családban, mindig csak a számukra kapható készítményt alkalmazzuk, mert ami jó a kutyának, az mérgező lehet a macskának. A kutyák számára állatorvosoknál kapható ízesített rágótabletta, és a macskáknál alkalmazható innovatív rácseppentő oldat biztonságos védelmet nyújthat egyszerre, így arra sem lesz szükség, hogy a hatóanyag felszívódásáig elkülönítsük az állatokat. Ráadásul a gyerekekre nézve sem jelentenek veszélyt.

A belső paraziták ellen a rendszeres, szakszerű féregtelenítés, valamint a terjesztésben résztvevő bolhák elleni megelőző védelem a legjobb fegyver. A bolhák elleni védelemről további hasznos információk találhatóak letölthető kiadványunkban.

Az alább letölthető alkalmazással figyelemmel követhetjük a környékünkön észlelt kullancsokat, és gazditársainkat is figyelmeztethetjük a veszélyre: http://kisallatorvos.hu/kullancsterkep.

 

[1] Forrás: Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA),  Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA)

[2] EEA: Klímaváltozás, hatások és kiszolgáltatottság Európában 2016-ban

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica kullancs védőoltás háziállat kiskutya állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás élősködők állatgyógyászat kutyabolha kisállat tippek Scalibor

Örökbefogadás előtt és után – Tippek az első 30 napra

2017.04.20. 12:00 :: Kisállatorvos

Egy örökbefogadott kiskutya életében az új gazdinál töltött első hetek a legmeghatározóbbak, hiszen az ebben az időszakban szerzett élményei alapjában határozzák meg a családdal kialakított közös életét. Az új jövevény érkezésére már az örökbefogadás előtt érdemes készülni, amelyhez most tippeket is adunk.  

 

 

Érkezés előtt

 • Előre határozzuk meg, hol lesz a kutyus helye. Az első napokra jelöljünk ki könnyen takarítható, biztonságot nyújtó, nyugodt helyet, ahol kedvencünk stresszmentesen szoktathatja magát az új otthonhoz és játékaival is foglalkozhat. 
 • Tegyük kutyabiztossá azokat a területeket, ahová a kiskutya a következő hónapokban bemehet: pakoljuk el a féltett tárgyakat, zárjuk el a vegyszereket, és gondoskodjunk a szeretett vagy mérgező növények áthelyezéséről is. 
 • A nevelést már a kezdetektől kezdjük el, tájékozódjunk, mely módszer áll hozzánk a legközelebb. Fontos, hogy a családban mindenki azonos parancsszavakat használjon (ül, fekszik, hozzám stb.), annak érdekében, hogy ne zavarjuk össze a kiskutyát a tanulási időszakban. 
 • Tegyünk telefonszámmal, névvel ellátott bilétát a kutyus nyakörvére arra az esetre, ha az első stresszes napon kereket oldana. (Természetesen a legbiztosabb megoldás az azonnali chipezés az első állatorvosi látogatás alkalmával, ld. alább.)

 

Az első napok

 • Amint hazaértünk, mutassuk meg neki, hol végezheti el a dolgát. A nyugalom érdekében javasolt a barátok, kíváncsi szomszédok látogatását későbbre időzíteni. Ha kisgyerek van a családban, tanítsuk meg arra, hogyan szabad egy kiskutyához közelíteni. Az izgalmakkal és heves játékkal ráérünk, most a nyugalom és biztonságérzet megteremtése a legfontosabb. 
 • Tudjuk meg, mit evett a kutyus, mielőtt hozzánk került, és ne váltsunk azonnal más tápra. Az első napokban kapja ugyanazt a tápot, majd fokozatosan, keverve szoktassuk át másik termékre.

 

Az első hetek

 • A kutya valódi személyisége csak pár hét után mutatkozik meg. A türelem így kulcsfontosságú az első hetekben, de érdemes már ebben az időszakban is következetes gazdinak lennünk (mit tehet, hova mehet stb.). A napirend kialakítása, majd betartása is kulcsfontosságú: tartsuk magunkat a kijelölt etetési- és séta időpontokhoz, hiszen ez a kutyus biztonságérzetét is jelentősen növeli. 
 • Kedvencünk más kutyákkal történő szocializációja, kutyafuttató látogatása csak akkor kezdhető meg, ha minden ehhez szükséges oltásban már részesült. Erről egyeztessünk állatorvosunkkal ( alább)!

 

Az első állatorvosi vizit

 • Amennyiben más házikedvenc is van a családban, vagy az új családtag korábbi körülményei, egészségi állapota indokolják, örökbefogadás után az első utunk vezessen a választott állatorvoshoz. Ha ezt más nem indokolja, hagyjunk a vizit előtt pár nap nyugalmat a kutyusnak. Az első látogatás alkalmával az állatorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a chip behelyezést és regisztrációt, emellett megbeszélhetjük vele a javasolt oltási protokoll menetét is. A külső és belső paraziták elleni testreszabott védelemről már ekkor érdemes gondoskodni állatorvosunk ajánlásait követve. 
 • A kiskutyák első oltásukat – amelyek kombinált formában is elérhetőek – általában 8 hetes korukban kapják meg a kölyökkutyákra komoly veszélyt jelentő szopornyica, illetve a parvovírusos bélgyulladás ellen. Ezzel egy időben féreghajtáson is keresztülesnek (az első féreghajtást három hetes korukban kapják), és a törvény által előírt, veszettség elleni oltásokat is ekkor kell elkezdeni. Az oltási program körülbelül 5 hónapos korukban ér véget, ez idő alatt a kedvencünk védetté válik a legtöbb kórokozó és fertőzés ellen.

 

Oltási program, ami garancia az egészségre

 • A kutyák számára ajánlott éves oltási program egész életen át tartó követése több szempontból fontos. Kedvencünk életét szó szerint egy szúrással menthetjük meg, de a család egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen, különösen, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős ember érintkezik az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár. 
 • Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, amely ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

 

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kullancs védőoltás háziállat állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás kutya betegség élősködők állatgyógyászat kutyabolha kisállat tippek kutya kiegészítők

Ápolt bunda, fél egészség: a külső paraziták elleni védekezés során is fontos

2017.03.31. 09:00 :: Kisállatorvos

Bár a kullancsok és bolhák ellen egész évben fontos védekezni, hiszen különösen ellenálló parazitákról van szó, a meleg idő beköszöntével elengedhetetlen a megelőzés. Ezek az élősködők nem csupán kellemetlenséget jelenthetnek kedvencünknek, de komoly, részben emberre is veszélyes betegségeket terjesztenek. Az állatorvos segítségével kiválasztott megelőző szer mellett tavasztól őszig a bundaápolásra is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, az ápolatlan szőrzet az élősködők melegágya.

(Kép: Pinterest)

Nem csak hiúsági kérdés – az ápolatlan bunda veszélyei

Bár ápolt bundával kedvenceink szebbek és kellemesebb őket simogatni is, a rendszeres szőrápolás – különösen tavasszal – elsősorban nem ezért fontos. A tisztaság fél egészség – tartja a mondás, és ez kutyánkra, cicánkra is igaz. Az ápolatlan, csomós, idővel akár filces bunda több veszélyt is rejt:

 • rendszeres ápolás híján nehéz észrevenni a számtalan betegséget, problémát (bolhafertőzöttséget) jelző szőrhullást, ami így kontrollálhatatlan;
 • a napi kullancs-ellenőrzés is problémássá válik, hiszen a sok csomó között nehezebb észrevenni a megtelepedett élősködőt, különösen pl. a lábujjak között - elhanyagolt mancs esetén;
 • a filces, összetapadt bunda a bolhák melegágya, különösen, ha senki soha nem bolygatja nyugalmukat.

Ha idejében megszokják, mind a cicák, mind a kutyák kedvelik bundájuk alapos átkefélését, a tavaszi vedlés idején akár napi rendszerességgel. Az ápolás kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy fürdessük-e vagy sem a kedvencünket. Ez természetesen fajtától és életmódtól is nagyban függ, de általában minden kutyának, cicának szüksége van a rendszeres, de nem túl gyakori fürdetésre. A túl gyakori fürdetés ugyanis nagyon kiszáríthatja az állat bőrét a védő olajréteg megbontásával. Bolhafertőzés esetén hasznosak a speciális samponok, de fontos tudni, hogy egy fürdetéssel még nem oldottuk meg a problémát, állatorvosunkkal konzultálva gondoskodjunk kedvencünk folyamatos megelőző védelméről.

 

A szép külső nem elég – Így védekezzünk a bolhák, kullancsok ellen

A külső paraziták, így a bolha és kullancs elleni védelem egyik fontos alapköve az ápolt bunda. Ugyanakkor sem a kutyus rendszeres fésülése, sem a magukat lelkiismeretesen tisztogató cicák nem nyújtanak megoldást az életveszélyes betegségeket terjesztő külső élősködők ellen. Konzultáljunk állatorvosunkkal, mely megelőző szer a legjobb kedvencünk számára: kutyáknak például a kullancs és szúnyog elleni Scalibor nyakörv, vagy az Exspot kullancs, bolha és szúnyog elleni csepp. Ha a családban kisgyermek is érintkezik rendszeresen kedvencünkkel, vagy kutya és cica együtt tagja a háztartásnak, érdemes megfontolni a kutyák számára kapható ízesített rágótabletta, illetve a macskáknál alkalmazható korszerű rácseppentő oldat használatát.

 (Kép: Pinterest)

Kullancsok által terjesztett betegségek – nem csak kedvencünk van veszélyben

A kullancsok számos betegség terjesztéséért felelősek, némelyik csak az embert, némelyik csak az állatokat betegíti meg, de olyan is létezik, amely mindkettőre veszélyes. Sok, kullancs által terjesztett betegség halállal vagy súlyos szervi, idegrendszeri károsodással járhat. A kutyamalária néven is ismert babéziózis a kutyákra nézve életveszélyes, ám a kullancs nem azonnal fertőz. 2-3 napra is szüksége lehet, ezért fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük az élősködő jelenlétét.

A Lyme-kór mind a kutyára, mind az emberre veszélyes, de a fertőződés a kullancscsípés útján következik be, a kutyától, macskától közvetlenül nem lehet elkapni. A macskákra nézve a Lyme-kór ritkábban okoz megbetegedést, ám gyakori a kullancsok és bolhák által is terjesztett macskák fertőző anémiája (Haemobartonellózis). Az emberre is veszélyes a fertőzött kullancs csípése vagy a macska karmolása, illetve nyílt seb megnyalása. A tünetek lehetnek duzzadt nyirokmirigyek, láz és fejfájás, súlyos esetben antibiotikum szükséges.

A hazánkban gyakori közönséges kullancs által terjesztett kullancsencephalitis vagy kora nyári agyvelő és agyhártyagyulladás főleg az embereknél fordul elő, általában idegrendszeri zavarokat okoz, a kutyában rendszerint tünetmentes marad. Az emberekkel szemben a kutyák számára nem létezik védőoltás a görcsökkel, idegi károsodással, bénulással járó betegség ellen, ezért különösen fontos az élősködők távoltartása. Az ehrlichiosist vagy vérzéses kullancsláz terjesztéséért a barna kutyakullancs a felelős. A bágyadtsággal, étvágytalansággal, légszomjjal, lázzal kezdődő, betegség kezelés nélkül visszafordíthatatlan szervi károsodásokat, többek között a kutya vakságát okozhatja.

 

Bolhák által terjesztett, emberre is veszélyes betegségek

A bolhák nagyon gyorsan okozhatnak súlyos problémát nem csak kedvencünknek, de az egész családnak is. Egy nőstény bolha 40-50, vagy még ennél is több petét képes rakni 24 óra alatt, így akár egy nap alatt megfertőzhetik az otthonunkat. Bár a bolhák többsége vagy csak a macskákat, vagy csak a kutyákat csípi meg, előfordul, hogy az embert is megcsípik. Kisgyerekeknél vagy érzékenyebb személyeknél ez csalángöböt (urticaria) okoz a bőrön.

A bolhák által terjesztett, kutyák vékonybelében megtelepedő lapos galandférgek a legveszélyesebbek az emberre. A féreg lárvái az ember májába, esetleg agyába, tüdejébe is befészkelhetik magukat, komoly rendellenességeket okozva a szerv működésében. A galandférgekkel is elsősorban simogatás révén fertőződhetünk meg. Ez kisgyerekekre nézve fokozottan veszélyes. A kutya székletével a külvilágba jutó féregízeket a bolhalárvák felveszik, és bennük alakul ki a galandféreg fertőző lárvája.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska kiscica kullancs háziállat fürdetés kiskutya állatorvos szúnyog bolhák állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek macskafürdetés Scalibor

Egyetlen szúrás életet menthet!

2017.03.20. 15:19 :: Kisállatorvos

Az éves oltási program követése nem csak kedvenceink egészsége miatt fontos. A közismert veszettségen túl számos más, emberre is veszélyes betegség létezik, amit alapimmunizálás hiányában kutyánktól, macskánktól mi is elkaphatunk. A zoonózis, azaz az állatról emberre terjedő betegségek skálája ráadásul igen széles. Ezek közül csak egy az egyik legrettegettebb betegség, a leptospirózis, ami főleg tavasszal és nyáron veszélyes. 

szuras_330_x_220.jpg

Mi az a leptospirózis?

A leptospirózis egy baktérium okozta betegség, amely több állatfajt, és az embert is érinti világszerte. Hazánkban évente 30-40 új emberi esetet diagnosztizálnak annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg csak kis mértékben adottak a járvány terjedéséhez szükséges feltételek (trópusi éghajlat, pangó állóvizek, gyenge higiénia, áradások). Az állott vizekben, pocsolyákban, lassú patakokban a jó idő beálltával elszaporodhatnak a leptospirózisért felelős baktériumok, amelyek az állat szervezetébe kerülve betegséget okoznak.

Veszélyben a kutyám?

A betegséget a rágcsálók, egerek, patkányok terjesztik, akik az állóvizeket, tócsákat, ivóvizet, kint hagyott táplálékot vizeletükkel szennyezik. Szinte minden kutya esetén felmerül valamilyen szintű lehetősége a betegségnek. Magas a kockázat olyan esetekben, ahol valószínű a gyakori érintkezés rágcsálókkal, például gazdaságokban élő kutyáknál, vagy vadász- és terelőkutyáknál. Gyakoribb a fertőzés továbbá a rendszeresen kiránduló vagy olyan állatoknál is, amelyek álló vagy lassan folyó természetes vizekhez könnyen hozzáférnek. Nem szabad megfeledkezni a városok utcáin kialakuló pocsolyákról sem egy-egy eső után, hisz a rágcsálók ezeket is fertőzhetik.

Mik a tünetek?

A lappangási idő 4-12 nap. Kutyánál a klinikai tünetek alapján nehéz felismerni a betegséget a korai stádiumban, mivel ilyenkor csak bizonytalan és nem specifikus tünetek jelentkeznek, mint például láz, étvágytalanság és sárgaság. A leptospirózis potenciálisan végzetes máj és/vagy veseelégtelenséggé fejlődhet, ha nem sikerül időben kezelni. Nemrégiben új klinikai formákat is leírtak a leptospirózissal kapcsolatban, például a tüdővérzéses szindrómát.

Emberre is veszélyes?

Igen, a fertőzés vérrel (harapással), de fertőzött vizelettel is átvihető az emberre. A gyakoribb Leptospira icterohaemorrhagiae nevű baktérium komoly, akár végzetes betegséget okozhat kutyánál és embernél egyaránt. A baktériumok a vízen, majd a bőrön át jutnak a szervezetbe és fertőzhetik az embert és a kutyát is. A betegség lázzal, hányással, hasi fájdalmakkal, akár sárgasággal járhat, és halálos is lehet.

 

Hogyan védekezhetünk a rettegett betegség ellen? 

Egész tavasszal és nyáron minden vízi szórakozástól, kisebb lefetyeléstől megfosztani a kutyát lehetetlen. A betegség ellen azonban létezik korszerű védőoltás, amely biztonságos védelmet nyújt. Egyes országokban ráadásul kötelező is vakcinázni a betegség ellen, hiszen a fertőzésveszélynek közegészségügyi jelentősége van, tekintve, hogy fennáll az emberi megbetegedés lehetősége. A legújabb kutatások szerint két új leptospira törzs is megjelent, de az új, négykomponensű vakcina szerencsére már ezek ellen is védelmet nyújt. A leptospirózis elleni vakcinázás a kombinált oltás részeként kiskutyánk 8-12 hetes korában, majd évente egyszer ajánlott.

Oltási program, ami garancia az egészségre

A kutyák és macskák számára ajánlott éves oltási program követése több szempontból fontos. Nem csupán kedvencünk életét menthetjük meg szó szerint egy szúrással, de az egész család egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Ez különösen igaz, ha gyengébb immunrendszerű kisgyermekek, illetve idős emberek érintkeznek gyakran az állatokkal.  Nem is beszélve arról, hogy egy-egy súlyos, életveszélyes betegség kezelése rengeteg költséggel és stresszel jár.

Az állat számára ideális éves ajánlott oltási programot az állatorvos szakmai tudása alapján állítja össze kedvencünknek.. A kutyák számára ma már elérhető olyan komplett program, amely garanciát is vállal az alapimmunizálásra. Ha ugyanis az előírt vakcinázási protokoll ellenére olyan kórban betegszik meg a kutya, ami ellen a vakcinának védettséget kellett volna biztosítania, a felmerülő kezelési költségeket bizonyos keretek között vállalja az oltóanyag gyártója.

Mit jelent a garancia a kutyavakcináknál?

https://www.youtube.com/watch?v=IR_cJNhR2FY

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica védőoltás háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

5 macska-mítosz, ami nem is igaz

2017.03.10. 10:00 :: Kisállatorvos

A cicáknak 9 életük van, ősellenségeik a kutyák, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz. Ez csak néhány a cicákkal kapcsolatos tévhitek közül, de tudtad, hogy egyes hiedelmek akár a kedvenced egészségére is károsak lehetnek? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezekről a mítoszokról.

kedd_de_pinterest.jpg(Kép: Pinterest)

1. Mindig a talpukra esnek

Tény, hogy a macskák kimagaslóan ügyesen érkeznek a talpukra, ám erre csak akkor képesek, ha elég magasról esnek, és van idejük a testük csavarásával hasra fordítani magukat. Ha azonban túl alacsonyról zuhannak, az balesethez vezet. Éppen ezért mindig ügyelj arra, hogy az emeleti ablakok és teraszajtók zárva legyenek, vagy szerezz be macskahálót.

2. Szeretik a tejet és a halat

Sem a tehéntej, sem a hal nem tartozik a macska természetes étrendjébe. A legtöbb cica laktózérzékeny, nem tudja rendesen feldolgozni a tejtermékeket, így azok gyakori fogyasztása hasmenéshez vezet. A cicák legjobb szomjoltója a víz, ha pedig néha tejjel kényeztetnéd, csakis speciális macskatejet kínálj neki.  A hal még kevésbé való a macskáknak, mert nem tartalmazza a cicák számára létfontosságú taurint, nagy mennyiségben történő fogyasztása pedig higanymérgezéshez vezethet.

3. Éjszakai állatok, kiválóan látnak a sötétben

Valójában szürkületi állatoknak nevezhetjük őket. A cicák ugyanis alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak, amikor a legtöbb természetes ellenségük és zsákmányuk is pihen. A macskáknak az emberhez képest kevesebb fényre van szükségük, hogy a tárgyakat és környezetüket jól érzékeljék, de teljes sötétben ők sem látnak.

4. Csak akkor dorombolnak, ha elégedettek

 A szakértők máig kutatják a dorombolás pontos okát, de az egészen biztos, hogy a cicusok nem csak pozitív érzelmeket fejeznek ki ilyen formában. A leggyakrabban valóban az elégedettség jele, de félelmükben, stressz hatására vagy fájdalom miatt is dorombolhatnak. Éppen ezért, ha a cicádon változást észlelsz, például levert vagy megváltoznak az étkezési szokásai, ezekhez pedig heves dorombolás társul, mielőbb vidd el az állatorvoshoz.

5. Lenyalogatják magukról a bolhákat

Sokan gondolják, hogy a hosszas bundanyalogatások közben a cica a bolháit is eltávolítja, ám ha bolhás, az általuk terjesztett belső paraziták is veszélyeztetik az egészségét. Ugyanis a cica a bolhák összerágásával és lenyelésével fertőződhet meg a leggyakoribb galandféreg típussal, az „uborkamag képű galandféreggel”, amelynek lárvái a bolhában fejlődnek. A leggyakoribb külső paraziták, így a kullancsok és főleg a bolhák nem alszanak téli álmot. A cica meleg bundája és fekhelye kiváló búvóhelyet jelent a bolháknak és lárváiknak. Ezért télen se feledkezz meg a rendszeres bolhaellenes védelemről, akkor sem, ha lakásmacskád van. Kérd az állatorvosotok tanácsát, mely bolhaellenes szer a legalkalmasabb a cicádnak. Már elérhető olyan innovatív készítmény, amely 4 hétnél is hosszabb védelmet nyújt a külső paraziták ellen, ráadásul a kisgyerekekre sem jelent veszélyt.

21 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás macska viselkedés kisállat tippek

Ismerd fel, ha unatkozik a cicád!

2017.02.13. 12:00 :: Kisállatorvos

 A cicák a nap jelentős részét szunyókálással töltik, így sokan gondolják azt, hogy ők nem is szoktak unatkozni. Pedig a lakásban tartott, sokszor egyedül hagyott macskák esetében az unalom és az ezzel járó stressz igen gyakori. Posztunkban ismertetjük, mely jelek árulkodhatnak arról, hogy a cicád unatkozik, és adunk pár tippet, hogyan kösd le a kedvencedet akkor is, ha egyedül kell hagynod.

 blog_w5_unalom_cica.jpg(Kép: Pinterest)

Az unalom jelei

1. Evési kényszer

A túlevés az unalom egyik legelső jele. A cicák, hasonlóan az emberekhez, unalmukban folyamatosan nassolnak, innen pedig egyenes út vezet a túlsúlyhoz. Az elhízott macskák még jobban eltompulnak, még kevésbé sarkallhatók aktivitásra, és a cukorbetegség kialakulása is jobban veszélyezteti őket.

2. Kényszeres bundaápolás

Bár a cicák alapvetően is alaposak a tisztálkodás terén, ha az alváson kívül szinte csak ezzel vannak elfoglalva, vagy a bundájukat tépkedik, rágják magukat, biztos lehetsz abban, hogy egyéb stimuláció híján teszik ezt. Fontos tudni azonban, hogy a folyamatos vakaródzás és harapdálás paraziták jelenlétére is utalhat, ezért soha ne feledkezz meg cicád bolha elleni védelméről, még a lakásban tartott kedvenceknél sem!

3. Agresszivitás

A tartós unalom könnyen fordul át agresszióba. Ilyenkor nem ritka, hogy a cicák más házi állaton töltik ki mérgüket: még a jóval nehezebb kutyákra is rátámadhatnak, de kiszemelhetnek prédaként egy másik macskát. Leggyakrabban pedig rajtad, a családtagokon vagy kedvenc tárgyaidon állnak bosszút.

4. Levertség, inaktivitás

Bár a cicák naponta akár 15-18 órát is alszanak, intő jel lehet, ha szinte csak az ételért kelnek fel a kanapéról. Ha korábban játékos, kíváncsi cicád aktív idejében is csak leverten, kedvetlenül ténfereg, nem kelti fel semmi az érdeklődését, gyanakodhatsz, hogy sem szellemileg, sem fizikailag nincs kellőképpen lefoglalva. 

 

Unaloműző praktikák

1. Kaparófa

Ha még nem szereztél be cicakaparót, ideje megtenni. Ez egyrészt hasznos a cica körmeinek koptatása miatt, másrészt alkalmas a territórium kijelölésére, mivel a tappancsukból származó illatanyaggal jelölik meg a területüket. A kaparás tehát egy olyan tevékenység, amit egy cica sem un meg. Figyelj arra, hogy elég magas legyen a kaparófa ahhoz, hogy a kedvenced ki tudjon nyújtózni a körömkoptatás közben.

2. Kilátás

Attól, hogy a cicád folyamatosan a lakásban tölti az idejét, érdekli, mi zajlik a külvilágban. Ha teheted, alakíts ki a számára egy biztonságos helyet egy olyan ablakban, ahonnan jól belátja a környéket. Ha végképp el akarod kápráztatni, tegyél madáretetőt egy közeli fára, cica-tévét biztosítva a macskád számára. Arról mindig gondoskodj, hogy ne tudjon kiugrani: ne hagyd egyedül nyitott ablaknál és ha lehet, szerelj fel egy macskahálót, hogy teljes védelmet nyújts a balesetekkel szemben.

3. Megfelelő játék kiválasztása, rotálása

Tele van a lakás cicajátékokkal, amikhez a macskád hozzá sem nyúl? Nem minden cica egyforma, a játékok terén nagyon eltérő ízlésük lehet. Érdemes kitapasztalni, milyen típusú játék köti le leginkább a kedvencedet, és abból párat beszerezni, majd váltogatni, hogy ne unja meg őket. Vannak cicák, akik megőrülnek a sípolós labdákért, mások rettegnek tőlük. Jó móka a jutalomfalat-keresés, erre is léteznek speciális játékok, amin a macskád kiélheti a vadászösztöneit.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség macska viselkedés kisállat tippek

Miért nyalogat a cicám?

2017.02.06. 12:00 :: Kisállatorvos

A cicák napjának jelentős részét leköti, hogy bundájukat nyalogatva tisztogatják magukat, de legalább ilyen szívesen nyalogatják gazdijukat vagy akár egy idegent. Vajon ez a hízelgés jele, vagy valami más áll a háttérben? Lássuk, mik lehetnek az okok.

kedd_du_pinterest_1.jpg(Kép: Pinterest)

1. Kölyökkori emlékek

A nyalogatással a cicád jelzi, hogy családtagként tekint rád, hiszen jól emlékszik, hogy kölyökkorában az anyja ugyanígy tett vele. Úgy érzi, a lehető legjobban úgy gondoskodhat rólad, ha megpróbál tökéletesen tisztára nyalni.

2. Csak az enyém vagy

A nyalogatás a birtoklás, a terület kijelölésének jele is lehet: a megnyalt emberek (vagy állatok), így már az ő szagát viselik, hozzá tartoznak. Az anyamacska is részben a megjelölés miatt nyalogatja a kölykeit.

3. Finom vagy

Néha egészen egyszerű oka van a nyalogatásnak: ha izzadt a tenyered, a sós íz finom lehet a cicádnak. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha épp főztél valamit, és a cica még érzi az étel ízét a bőrödön. Sok macska furcsamód rajong néhány kézkrémért is, de ezeket a termékeket jobb távol tartani a kedvencedtől.

4. Önnyugtatás, stressz levezetés

Árván maradt cicáknál még gyakrabban tapasztalni a heves nyalogatási rohamokat, hiszen ez a cselekvés áll a legközelebb a szopási ösztönhöz. Mivel ez kimaradt az életükből, így próbálják magukat nyugtatni. Kényszeres nyalogatás törhet elő cicádból akkor is, ha különösen ideges vagy fél valamitől. Ilyenkor fordíts rá még több figyelmet, a simogatás, csitítgatás általában csökkenti a stresszt.

5. Miért fáj?

A nyalogatás hatékonyságának növelése érdekében (akár a tisztálkodáshoz, akár az evéshez) a cicák nyelve érdes. Ha azonban téged kezd el nyalogatni, ez az érdesség egy idő után kellemetlenné válhat – főleg, ha a kedvenced a hajadat igyekszik „megmosni”, ami a hajszálaid kitépését eredményezi. Fontos, hogy soha ne szidd őt le ezért, hiszen nem bántani akar – épp ellenkezőleg!

29 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség macska viselkedés kisállat tippek

10 étel és ital, ami nem való a cicának

2017.01.23. 12:00 :: Kisállatorvos

A macskák okos állatok, ezért hajlamos lehetsz azt gondolni, biztosan tudják, mi a jó nekik. Ám a legtöbbször az eszük helyett a hasuk után mennek, és nem állnak ellen mondjuk egy felbontott tonhalkonzervnek. Ez azonban csak egy azon ételek közül, amelyek nem tesznek jót a kedvencednek. Íme 10 étel, amely fogyasztása kifejezetten veszélyes a számára.


(Kép: Pinterest)

1. Tonhal

Hamar alultápláltsághoz vezethet, ha a macska rendszeresen emberi fogyasztásra készült tonhalkészítményeket eszik, mivel ezek nem tartalmazzák azt a tápanyag mennyiséget, amire szükségük van, a nagy mennyiségben fogyasztott tonhal ráadásul higanymérgezéshez is vezethet. A legegyszerűbben úgy kerülheted el, hogy a cicád rászokjon a tonhalra, ha meg sem kóstoltatod vele. 

2. Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása szalmonella vagy e-coli fertőzést okozhat. Ritkább, de súlyosabb esetben pedig megzavarhatja a cica szervezetében a biotin, vagyis az egészséges bőr, szőr és karmok megőrzéséhez szükséges B7-vitamin felszívódását, ami bőr- és szőrproblémákhoz vezethet. 

3. Máj

Egy-egy apró falat máj alkalmi fogyasztása nem okoz gondot, de nagy mennyiségben A-vitamin mérgezést okoz, amely a cica csontozatának roncsolódását, deformációját okozza, csontritkuláshoz vezethet, súlyos esetben pedig halálos kimenetelű is lehet. 

4. Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma

A hagyma minden formában – nyers, por vagy szárított – veszélyes a macskára, mivel a vörösvérsejtek lebomlásához és súlyos vérszegénységhez vezethet. Még a hagymaport tartalmazó bébiételek is veszélyesek! Mindig ügyelj arra, hogy ne adj kedvencednek kóstolót semmilyen hagymát tartalmazó ételből. 

5. Tej és tejtermékek

Hatalmas tévhit, hogy a cicának jó a tej. A macskák többsége laktózérzékeny, így az emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejtermékeket. A tej fogyasztása hasmenéshez és más emésztési gondokhoz vezet. 

6. Alkohol

Minden alkoholtartalmú étel vagy ital ártalmas a macskának. Az alkohol ugyanis pont olyan hatással van a cica májára és agyára, mint az emberére, azonban sokkal kisebb mennyiség is hatalmas károkhoz vezet. Már két teáskanál whisky kómát okozhat egy átlagos súlyú macskánál, három teáskanál akár halálos is lehet. 

7. Szőlő és mazsola

Bár az oka nem tisztázott, a szőlő és a mazsola vesekárosodást okozhat a macskáknál. Intő jel ezek fogyasztása esetén a folyamatos hányás és hiperaktivitás.  Egyes macskáknak nincs gondjuk a fogyasztásukkal, de érdemes inkább kerülni a bajt, és a cica számára nem elérhető helyen tartani ezeket a gyümölcsöket. 

8. Koffein

Nagy mennyiségben a koffein a macskák halálát okozhatja. A koffein-mérgezés tünetei: szapora légzés, nyugtalanság, szapora szívverés, izomgörcsök. A tea és a kávé mellett koffein található a kakaóban, a csokiban, a kólában és egyéb energiaitalokban, valamint néhány, emberek számára készült fájdalomcsillapítóban is. Mindig ügyelj arra, hogy a kedvenced soha ne férhessen hozzá egyikhez sem.

9. Csokoládé, cukorka, rágó

A csokoládéban és a kakaóban megtalálható teobromin nevű vegyület szívritmus-zavart és halált is okozhat. A legveszélyesebb az étcsokoládé, de még a fehércsokoládé is tartalmazza ezt a vegyületet.  A xylitollal édesített cukorkák, rágók, diétás pékáruk (sőt, a fogkrémek is!) kifejezetten veszélyesek, ugyanis a vércukorszint vészes zavarát, leesését okozzák.

10. Nyesedék és csontok

Mind a zsíros nyesedékek, mind a csontok veszélyesek. A zsír, legyen akár sült vagy nyers, komoly emésztési gondokat okozhat, hasmenéssel és hányással járhat. A csontok pedig fulladásveszélyt jelentenek, valamint a bélrendszer elzáródását is okozhatják.

35 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Hogyan óvd cicádat a galandférgektől?

2017.01.10. 12:27 :: Kisállatorvos

A felnőtt macskák belső élősködői közé tatoznak a galandférgek. Ezek közül a bolhák által terjesztett „uborkamag képű galandféreg” gyakran fordulhat elő és zoonózisnak számít. Mivel az élősködők emberre is veszélyesek, a megelőzés különösen fontos, amelynek a rendszeres féreghajtás és a fertőzést okozó bolha elleni kezelés elengedhetetlen része. Posztunkban a galandféreggel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttünk össze.

blog_w1_galandf.jpeg(Kép: Pinterest)

Hogy lesz galandférges a cica?

A különös elnevezésű uborkamag képű galandféreg nevét a parazita levált, uborkamaghoz hasonlító részeiről kapta. Mivel lárvái a bolhában fejlődnek, a macska azok összerágásával és lenyelésével fertőződhet meg. A ritkábban előforduló galandféreg, a Taenia taeniaeformis esetében a köztigazdák rágcsálók, például egerek vagy patkányok. A paraziták ennél a fajtánál a bélfalba rögzítik magukat, és kezelés híján akár 50 cm hosszúra is megnőhetnek.

Mik a tünetek?

Kezdeti stádiumában a férgesség nehezen állapítható meg. Aggodalomra adhat okot viszont, ha a macska gyakran hány, hasmenése van és a bundája kopottá, fénytelenné válik. Sok esetben normál vagy fokozott étvágy mellett lesoványodást tapasztalhatsz. Ahogy a kutyáknál, a macskáknál is előfordulhat a „szánkázás", mivel galandférgesség esetén a petékkel teli féreg ízek irritálhatják a végbél környékét. A végbél környék gyakori nyalogatása, rágása is intő jel. Egy idő után a tünetek egyre jellegzetesebbé válnak, és a macska általános állapota is romlik. Megfelelő kezelés hiányában a bélférgek okozta fertőzöttség mértéke növekszik, és a férgek egyre nagyobb számban ürítik a petéiket, ezzel pedig növelik a környezet féregterheltségét, ami tovább emeli a fertőződés kockázatát.  

Veszélyes az emberre?

Sajnos igen. A galandférgek az embert is fertőzhetik, mivel a macska simogatása közben a szőrzeten lévő, szétrágott, fertőzött bolhák maradványai a kézre, kézmosás híján pedig onnan a szájba kerülhetnek.  A galandféreg a gyerekekre különösen veszélyes.

Hogyan kezelhető?

A galandférgesség megállapítása során az állatorvos féreghajtó kezelést ír elő, amit ismételni szükséges.

Hogyan előzhető meg?

Akár kinti, akár bent lakó macskád van, erősen ajánlott a háromhavonkénti féreghajtás. A modern, széles hatásspektrumú féreghajtó készítményekről az állatorvosnál érdeklődhetsz. Mivel a bolhák magukban hordozhatják a galandféreg lárváit, így a férgek köztigazdái lehetnek, nem szabad megfeledkezni a bolha elleni védelemről sem. A legmegfelelőbb szer kiválasztásában kérd ki állatorvosod tanácsát. Már elérhető olyan innovatív szer, amely 4 hétnél is tovább nyújt hatékony védelmet a külső paraziták ellen, ráadásul kisgyermekekre sem jelent veszélyt. Ne feledd: ha kutya és cica is van a családban, csak a macskán alkalmazd a számára kapható készítményt, kutyusodnak pedig ízesített rágótablettát kérj az állatorvostól. Így ugyanis nem lesz szükség arra, hogy a hatóanyag felszívódásáig elkülönítsd az állatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek