Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Ki feküdt az ágyacskámban? – 5 nem várt vendég a kutya, cica fekhelyén

2016.09.21. 12:00 :: Kisállatorvos

A házi kedvencek pihe-puha fekhelyén szabad szemmel alig látható élőlények komoly problémák forrásai lehetnek: a párnákon, a takarókon és az alvóskosárban számos, emberre is veszélyes betegséget terjesztő bolhafaj, atka, baktérium és gomba is megtelepedhet. A kuckók és a teljes környezet tisztán tartása, valamint az élősködők elleni megelőző védelem az egyetlen hatásos módszer ellenük.

blog_w38_fekhely.jpg(Kép: Pinterest)

1. Bolha

A leggyakoribb bajt az igen „hűséges” kutya– és macskabolhák jelentik. Ha például 4-5 bolhát látsz a kutyádon, biztos lehetsz benne, hogy további közel 100 lárva várja már egy biztos sötét helyen, hogy támadásba lendülhessen. A fekhelyek pedig kiváló terepet jelentenek, hiszen a lárvaállapotot megelőzően a bolhapeték ennél sokkal zordabb körülmények között hónapokig is kibírják. A bolha számos gond okozója lehet: a viszketés miatti idegességtől kezdve a szőrhulláson át egészen a bolha nyála okozta komolyabb allergiáig, ami idővel bőrgyulladáshoz vezethet.

Megfelelően védekezni a bolhák ellen nem csak a kutya, de az egész család érdekében fontos, hiszen ők az emberre nézve egyaránt veszélyes kutyagalandféreg terjesztői is.  

2. Atkák

Mind a kutyáknak, mind a macskáknak gyakran okoznak gondot a különböző rühatkák. A leggyakoribb gond a fülrühösség. A macskák esetében a mikroszkopikus, pókformájú atkák a külső hallójárat bőrében raknak petéket, ott táplálkoznak. Fekete törmelékes váladék alakul ki a fülben, idővel a hallójárat gyulladását okozva.

A kutyáknál sokszor vakaródzással, fülrázással jár, a hallójáratban barna váladék jelenik meg. Ritkábban, elsősorban fiatal kutyáknál fordul elő a fejrühösség, amikor a rühatka a bőrbe ássa magát, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyítható jelenléte.  A rühösség lehet gyenge immunrendszer eredménye, állatorvosi kezelése pedig elengedhetetlen.

3. Ótvart okozó gombák

A közhiedelemmel ellentétben az ótvart nem egy féreg, hanem gombás fertőzés okozza. A fertőzés jelei közé tartozik a bőrpír, a szőrhullás, a gennyes hólyagok és a töredező karmok. A fertőzést okozó gomba spórái akár 2 évig is túlélnek egy elhanyagolt fekhelyen, és a gomba idővel nem csak a kutyát, de az egész környezetét veszélyezteti.

4. Belső élősködők: fonálférgek, galandférgek

A fonálférgek közé tartozó orsóféregfajok a kölyök állatok leggyakoribb élősködői, a vékonybélben kifejlődő paraziták kölyökkutyáknál súlyosabb következményeket okozhatnak, mint az azt aránylag jobban tűrő macskáknál.

A fonálférgek petéi bélsárral, az állatot simogatva, de a fekhelyen tenyészve akár az emberre is veszélyesek lehetnek.

Kutya esetében a galandférgek szintén a vékonybélben élősködnek, elérhetik az 1-2m hosszúságot, a köztes gazda bolhák pedig szinte a kutyák mindennapos társai. A féregdarabok a bélsárral kijuthatnak a külvilágba (erre utal például, ha a kutya a fenekét jellegzetesen a földön törli, húzza, köznyelven „szánkázik”), ezt veszik fel a bolhalárvák, és bennük alakul ki a fertőző galandféreg.

Ilyen módon a macskák is terjeszthetik, amikor a vékonybelet irritálják a féregdarabok.

Az állatok simogatásával, elhanyagolt alvóhellyel az ember is megfertőződhet. A bolha elleni védekezés – spot-on készítményekkel vagy speciális, állatorvosnál kérhető, ízesített tablettákkal -   így a belső élősködők megelőzése szempontjából is nagyon fontos. 

blog.jpg(Kép: Pinterest)

5. Szalmonella, lisztéria

A szalmonella és a listéria szavak hallatán szinte mindenkinek az emberi élelmiszerek okozta megbetegedés jut eszébe. Ám sajnos a fagyasztott állattápok illetve a nyers húsok nem kis hányada lehet fertőzött ezekkel a baktériumokkal. A szalmonella és listéria baktériumok okozta tünetek kutyák esetében is a magas láz, étvágytalanság, fogyás, hasmenés.

A baktériumok az állatok ürülékében akár 3 hónapig is lappanghatnak. Főleg a lakásban tartott kedvencekkel együtt élő állapotos nők, idősek és kisgyermekek vannak kitéve az állatok testváladékával, illetve a szennyezett étellel terjesztett baktériumoknak.

Kézmosással – etetés és simogatás után – jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.  Soha ne hagyd, hogy kutyád, cicád nyalogassa az arcodat! Moss mindig kezet, miután cicádat simogattad. A lakásban alvó kedvencek esetében a fekhelyek rendszeres tisztítása is alapvető fontosságú.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők kutyabolha kisállat tippek

Indul a suli - Milyen a jó kutyaiskola?

2016.09.12. 16:24 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy a gyerekek számára sincs általános recept a jó iskolára, a kutyáknak is eltérő igényeik vannak. Ami a szomszéd kutyus esetében tökéletesen működött, lehet, hogy a te kedvencednél egyáltalán nem hatékony. Szerencsére váltani bármikor lehet, hiszen nem mindig könnyű az ideális iskola és oktató megtalálása. Pár alapvető dolgot azonban mindig érdemes figyelembe venni az iskolaválasztás során.

1. Oktatási feltételek: csoportméret, ellenőrzés, felszerelés

Természetesen az iskola területének nagysága befolyásolja a csoport méretét, de egy lelkiismeretes oktató maximum 6-7 kutyával és gazdival tud minőségi figyelem mellett, hatékonyan dolgozni. A kutyaovikra ez fokozottan igaz. Már a kezdetekkor ellenőrizzük, hogy van-e állatnak és embernek megfelelő elsősegély felszerelés a helyszínen. Intő jel, ha a beiratkozásnál az iskola nem kéri el tőled a kutyus oltási bizonyítványát.

2. Ellenőrizhető képesítések, innovatív megoldások

Az iskolával való ismerkedéskor bizonyosodjunk meg a vezető, illetve az oktatók képzettségéről. A papír fontos, de azt is jó megfigyelni, mennyire nyitott az iskola az új módszerekre és az egyéni igényekre.

blog_w37_kutyaiskola.jpgKép: Google újrafelhasználható

3. Kioktatás helyett partnerség

A jó tréner nem bánik lekezelően veled, nem kioktató hangnemben beszél, és nem akarja azt éreztetni, hogy vele ellentétben hozzá nem értő vagy. Minden kutya és minden gazda más: egyeseknek több türelemre van szükségük, mint másoknak. A folyamatosan nyugodt és türelmes hangnem a jó tréner egyik fontos ismérve.

4. Félelemkeltés helyett pozitív megerősítés  

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a fájdalomra és félelemérzetre építés a kutyaoktatás terén (is) visszaüt. Válassz olyan iskolát, ahol pozitív oktatási módszereket alkalmaznak, úgy, mint a világszerte egyre népszerűbb klikkerre, vagy a jutalmazásra, pozitív megerősítésre épülő rendszer. Az erőszakra, kiabálásra, agresszív fegyelmezésre építő oktató jó eséllyel hozzá nem értését akarja leplezni.

5. Farokcsóválás minden mennyiségben

A jó kutyasuliban a kutya és a gazdi egyaránt szívesen töltik az időt. A kutyák számára legyen élvezetes a „munka”. Kérj egy ingyenes próbaórát, kutyád testbeszéde a legbiztosabb mérce: ha folyamatosan ásít, azaz ideges, vagy ha farkát lába közé húzza, esetleg utána gyakran hasmenése van, biztosan nem érzi jól magát.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok

Kiskutyád lesz? Ezt az 5 dolgot tanítsd meg először neki

2016.09.05. 12:00 :: Kisállatorvos

Sok családba a nyári utazások után érkezik új négylábú családtag. Egy kölyökkutya az első hónapokban viszont nagyon sok időt és odafigyelést kíván – ez alól pedig az iskolakezdés miatti rohanás se ad felmentést. Erre, a kutya fejlődési szempontjából különösen fontos időszakra vonatkozóan mutatunk most 5 lépést, amelyekkel megalapozhatod a további nevelést és a harmonikus közös életet.

blog_w36_kolyokkutya.jpg(Kép: Pinterest)

1. A legfontosabb – Behívás

A gyors visszahívás (vagy behívás) az egyik legfontosabb dolog, amit kutyusodnak megtaníthatsz. A kutya ösztönlény. Bármilyen egyszerűen is hangzik, azt elérni, hogy parancsszóra akarata (azaz ösztöne) ellenére is azonnal visszajöjjön hozzád, nem feltétlenül gyors folyamat. Nem magától értetődő, de fontos, hogy soha ne parancsold magadhoz a kutyád a nevelés során olyan teendők miatt, amit ő nem szeret, így pl. tabletta beadása, fültisztítás. Fontos, hogy mindig hallgasson a vezényszóra, hiszen akár az életét mentheti meg. A parancs teljesítésének jó élményhez kell kapcsolódnia – pl. a kedvenc játékához vagy jutalomfalathoz.

A lényeg a pozitív nevelés, büntetni pedig semmiképpen sem szabad a kutyát, ha parancsszóra nem jön lábhoz.

2. A szocializációs ablak gyorsan csukódik...

Nagyon fontos, hogy kutyusod úgy érezze, a világ egy boldog és biztonságos hely – ezt nevezhetjük formálisan szocializációnak is. Lényeges, hogy kiskorától kezdve minél több helyet, szituációt, más állatokat, embereket megismerjen, megszokjon.

Kevesen tudják, hogy az elsődleges és tökéletes ún. „szocializációs ablak” viszonylag rövid ideig van nyitva: 3-4 hetes kortól kb. 14 hetes korig. Ez a legtökéletesebb időszak a kutyusban rögzíteni, hogy kutyák, emberek között és idegen helyzetekben lenni jó és izgalmas dolog. Általában 2 hónapos korban kerül a kölyök az új gazdihoz, az „ablak” félidőnél jár, csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle.

3. Szeparációs szorongás megelőzése tréninggel

A kutyusok társasági lények, a magány és az unalom az egyik legnagyobb ellenségük. A farkasok és a kutyák eredetileg falkában élnek. Ma a kutyus általában egyedül él új családjával (falkájával), akik azonban gyakran 8-10 órára is egyedül hagyják őt.

A magánytól való félelem és az azzal járó stressz megelőzése érdekében fokozatosan szoktasd hozzá őt az egyedülléthez. Érdemes pár teljes napot rászánni (akár szabadságot kivenni), ha a kölyök megérkezik, amikor csak vele vagy, segítesz neki megszokni az új környezetet. Pár nap után lehet rövidebb időre, kezdetben 1, majd 2 órára magára hagyni kedvenc játékával, vagy egy finom rágókával, hogy érezze, ilyenkor sincs oka aggodalomra. Majd az időt fokozatosan növelheted.

4. Rágni, nem rágni...

Tévhit, hogy a kutyák csak 6 hónapos korig rágnak, amit érnek, amíg felnőtt fogaik meg nem jelennek. Ez a nehéz átmeneti időszak gyakran csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb kutya egész életében igényli ezt, így idejekorán fontos kijelölnöd, mit szabad és mit nem. Ökölszabályként általában egyéves korig nem szabad a kutyában bízni ilyen téren, azaz egyedül hagyni például a lakásban féltett tárgyak között. A gyerekkapuk jó határolók lehetnek ilyen esetben is. Fontos már kezdetektől biztosítani neki a megfelelő rágcsálható játékot, speciális táplálékot (étellel kitömött játékok, szárított bőrök, csontok stb.), amelyekkel kiélheti ezt a szenvedélyét. A következetesség ugyancsak fontos, egyik családtag se nézze el neki, ha a papucsát csócsálja.

5. Nem minden wc, ami annak látszik

Akár lakásban, akár kertesházban él a kutya, fontos kijelölni neki, hol végezheti el kis– és nagydolgát. A lakásban tartott kedvenceknél persze alapvető a szobatisztaságra nevelés, ám a kertben is fontosak a kijelölt területek, még rendszeres sétáltatás esetén is.

Kezdetben akár óránként vidd a kutyust a kijelölt helyre/helyekre, mutasd meg neki, hol végezheti el dolgát. Akkor is, ha ilyen gyakran nem lenne rá igénye. Idővel lehet növelni a szüneteket. Érdemes többféle „felületre” vinni, nem jó, ha például megszokásból csak a fűre hajlandó vizelni. Jó tudni, hogy a kölyköknek általában nem sokkal evés után fontos „kimenni”, a rendszeres toalett-szüneteket ehhez is igazítsd.

Ne szidd őt hangosan akkor sem, ha rajtakaptad. Így csak azt tanítod meg, nem biztonságos előtted végeznie a dolgát, inkább titokban kellene, így az előszoba helyett a hátsó fürdőt vagy a pinceajtót választja majd.

Az alaposabb kiképzés, kutyaovi, majd kutyaiskola látogatása mindezeken felül jó és hasznos döntés. A szellemi és fizikai aktivitás nagyon fontos a kutya számára, a tartós unalom is egyfajta stressz, az ezzel járó esetleges viselkedészavarokat pedig mind a kutya, mind a gazda érdekében jobb megelőzni.

3 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás futtató kisállat tippek

Vége a nyárnak, vége a kullancsszezonnak? - 5 tévhit a kullancsokról

2016.08.29. 12:00 :: Kisállatorvos

Rohamtempóban közeledik az ősz, „a kullancsszezonnak pedig a nyárral együtt” vége - többek között ez is egy a gyakori tévhitek közül, amelyek a négylábú kedvencekre komoly veszélyt jelentő kullancsot övezik. Valójában szeptemberben jön el a második főszezon, ami a kullancsok aktivitását illeti.

blog_w35_kullancs.jpgKép: Pinterest

1. Tévhit – A kullancsok fákról pottyannak az állatok bundájára

A két irányból érkező kullancs támadására nem csak az erdős részeken számíthatsz. A kertekben, közparkokban is egyre gyakoribb kullancsok bár elsősorban a fűszálak közül másznak fel és kapaszkodnak meg az állat bundájában, a cserjékről, a dús aljnövényzetről is kedvenceden landolhatnak. A parkokban tett, vagy erdei, mezei séták kerülése helyett válaszd a hatékony megelőzést gyógyszeres nyakörvvel, spot-on készítményekkel, vagy tablettával, amelyek precíz használatával kapcsolatban tanácsos állatorvossal egyeztetni. A bunda rendszeres ellenőrzése se maradjon el.

2. Tévhit – Házi praktikákkal is eltávolítható az állatból a kullancs

Máig tartják magukat az olyan tippek, mint a kullancs „fagyasztása”, gyufával való kiégetése, olajjal, ecettel, parfümmel való kenegetése, megfullasztása hatásos. Ezek valójában nem működnek, sőt, további fertőzést okozhatnak, és komoly sérülésveszélyt jelentenek az állat számára. Kézzel sem ajánlatos hozzányúlni, a további fertőzések elkerülése végett. A legjobb módszer a gyógyszertárban, állatorvosnál kapható kullancs csipesz. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük az orvos segítségét a parazita eltávolításában.

3. Tévhit – A Lyme-kórt elkaphatom a kutyámtól, cicámtól

Ez nem igaz, közvetlenül a házi kedvencektől az ember nem kaphatja el a Lyme-kórt, az állat szőrén „hazahozott” kullancstól viszont annál inkább. Emiatt nagyon fontos, hogy a kullancsokat távoltartó, megelőző védelemben részesítsd kedvencedet. Az átvizsgálás fontos, hiszen a fertőzés esélye nagyobb, ha 24 órán túl a kutyában marad a kullancs.

4. Tévhit – A kullancs „csak” a Lyme-kór miatt veszélyes a kutyára

A legfontosabb talán ezt a tévhitet eloszlatni. A kutyák ugyan – az emberrel ellentétben – valóban beolthatók Lyme-kór ellen, ám a kullancsok emellett még számos súlyos betegséget terjesztenek. Az Európa-szerte elterjedt, magas lázzal, étvágytalansággal jelentkező Babéziózis (vagy kutyamalária) átadására például 2-3 napra is szüksége lehet a kullancsnak, a gyors eltávolítás ezért is fontos. A betegség életveszélyes a kutyára nézve. Kevesen ismerik továbbá a vérzéses kullancsláz nevű betegséget, amelyért az Európa több országában is egyre elterjedtebb (Magyarországon még nem található) barna kutyakullancs felelős, amely a fehérvérsejteket támadja meg. A csípést követően 8-20 nappal lázzal, bágyadtsággal, légszomjjal és hányással jelentkeznek az első tünetek. Kezelés nélkül a betegség vaksághoz, életveszélyes állapothoz vezethet.

5. Tévhit - Elég csak nyáron védekezni a kullancsok ellen

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok ellen csak késő tavasztól nyár végéig kell védeni a kutyust és a kijáró cicákat. Valójában a kullancsok a száraz, forró nyári időt nem annyira kedvelik, ahogy a direkt napfényt sem. Ám a megfelelő páratartalmú, enyhébb őszi időben fokozottan aktívvá válnak, így az európai második csúcsszezon valójában a szeptember. Az enyhe ősz és tél folyamán pedig a globális éghajlatváltozásnak köszönhetően szinte folyamatosan aktívak a kullancsok. Az egész éves védelem tehát fontos, a korszerű, akár fél évig is hatékony gyógyszeres nyakörvekkel, ami még a feledékenyebb gazdiknak sem jelent problémát.

3 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica kullancs háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

Vízből is megárt a sok – A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai

2016.08.22. 12:00 :: Kisállatorvos

A hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a friss víz elérhetőségének fontosságát, különösen a kertben tartott kedvencek esetében. A kutyák és a cicák rendszeresen tartanak vízszüneteket a nap folyamán, előbbiek egy-egy séta után különösen sokat isznak, míg a cicák beérik kevesebb vízzel is. A drasztikusan megnövekvő vízigényt viszont érdemes komolyan venni, mivel súlyos betegségeket jelezhet.

A kutya igényei

A kutyusok testének mintegy 60-65%-a víz, és 10% körüli vízvesztés már komoly problémákat okozhat: hőségben, árnyék és víz nélkül nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Nehéz általános szabályt állítani arra, mennyi egy kutya napi vízigénye, kb. 50 ml/testsúlykg mennyiség az átlagos. Tévhit, hogy hőségben folyamatosan hideg vízre kell cserélni a kutya vizét, ez csak torokgyulladáshoz vezethet. A friss, külső hőmérséklettel megegyező víz megfelelő, ha naptól, széltől, esőtől védett helyen van.

Keresd fel az állatorvost, ha azt tapasztalod egyik napról a másikra, hogy a kutya:

 • itatótálját sokkal gyakrabban után kell töltened, akár egyszerre kiissza és újra igényi a vizet ezután is,
 • olyan hevesen iszik, hogy azonnal vissza is öklendezi azt,
 • hirtelen szívesen iszik a WC kagylóból is,
 • sokkal gyakrabban vizel a megszokottnál.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai kutyáknál

A folyamatos szomjúság és extrém vízfogyasztás mögött számos probléma állhat, a baj forrását minden esetben állatorvos feladata megállapítani. A leggyakoribb ok, a kutyák esetében is kiválóan kezelhető cukorbetegség

Kiváltó oka lehet ezen kívül a vese -és májbetegség, mellékvese problémák, valamint a tartós stressz is.

blog_w34_tulzott_viz.jpgKép: Pinterest

Akik kevéssel is beérik – A macskák vízigénye 

A kutyákkal szemben a cicák sokkal kevesebb vizet igényelnek, és a vízvesztést is jobban viselik. Ennek több oka van. A kutyákkal ellentétben például nem csak lihegéssel hűtik magukat, így a hőséget jobban elviselik. Kb. naponta 10-12-szer isznak, egy átlagos 4 kg-os macska kb. 2 dl vizet fogyaszt el, beleértve a táplálékot is. Az igényt nagyban befolyásolja a tápláléka, száraz táp esetében több, konzervek esetében kevesebbel is beérik.

A vizük minőségére nagyon kényesek, fém és üvegtálból megfigyelések szerint szívesebben isznak, mint műanyagból. Sőt, egyes cicák – tudományosan nem tisztázott okokból, talán mert jobban látják a folyóvizet – csak folyóvizet hajlandóak fogyasztani.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai macskáknál

A legtöbb gazdi inkább azért aggódik, hogy kedvence kevés vizet fogyaszt, ám ez többnyire alaptalan. Ha azonban azt látod, hogy cicád vízigénye (100 ml/testsúlykg és felette) és vizeletének mennyisége is hirtelen megnő, érdemes az állatorvos tanácsát kérni, ugyanis több betegség jele is lehet:

Ha a vízfogyasztással kapcsolatban bármilyen szokásostól eltérő viselkedést tapasztalsz, mihamarabb vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Szerencsés esetben kiderülhet, hogy a félelmed alaptalan volt, de jobb az óvatosság – főleg, mivel ha betegség áll a háttérben, megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyos, sokszor már visszafordíthatatlan állapotromlás.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség állatgyógyászat kisállat tippek

5 gazdiszokás, amelyek valójában stresszelik a kutyát

2016.08.15. 12:00 :: Kisállatorvos

A kutyák szinte a végsőkig hűségesek, türelmesek gazdájukkal és az ismerős családtagokkal. Éppen ezért nem is gondolnád, valójában mennyi minden nyugtalaníthatja kedvencedet, amikor Te csak szeretetedet akarod kimutatni felé. Valószínűleg a Te kutyád is hálás lesz, ha az alábbi 5 dolgot elkerülöd a jövőben.

1. Túl sok beszéd, kevés testbeszéd
A kutyák rengeteg parancsszót képesek elsajátítani. Sőt, egyes fajták, mint például a border colliek, akár több százat is megtanulnak. A tömör parancsszavakon túl mégis az emberi testbeszéd a legfontosabb számukra. Ezt sokan elfelejtik, és hajlamosak „kedveskedő” körmondatokban beszélni a kutyához. Ne feledd: kutyád hallgathat az „ül, fekszik, marad” parancsokra, de nem érti a nyelvedet. Mozdulataidból viszont néha előbb tudja, mit érzel, mire készülsz, mint Te magad.

A legfontosabb, hogy szavaid és testbeszéded összhangban legyenek. Ez nem mindig egyszerű, emberként mindenki a szavakra koncentrál. Összezavarhatod kutyádat például akkor, ha karoddal hadonászva, valamilyen irányba haladva adod ki neki a „maradj” parancsszót. Testeddel azt mondod, gyere felém, kövess, miközben azt hallja, maradjon, ahol van. Érdemes kipróbálnod a „testbeszéd nap” kísérletet, amikor egész nap egy szót sem szólsz a kutyádhoz, csak jelekkel, testbeszéddel kommunikáltok. Meg fogsz lepődni, milyen sokat „beszélsz” valójában nap mint a nap a testeddel, és kutyád ebből milyen sokat ért.

blog_w33_kutyastressz.jpgKép: Pinterest

2. Ölelgetés, pofa, mancsok paskolgatása
Akárcsak Neked, a kutyának is fontos a személyes tere, az ölelgetés és a pofák, mancsok paskolgatása pedig ennek megsértését jelenti. Hiába szeretnéd csak rajongásodat kifejezni egy imádnivaló kölyökkutya felé egy öleléssel, ez félelemmel töltheti el. Ekkor ugyanis blokkolod a mozgásban.

Megfigyelések szerint némelyik kutya kényelmesen érzi magát ölelgetések közben is, de a legtöbbjük nem kedveli. A stressz jelei: lesunyított fülek, „félhold, meredt szemek”, szorosan zárt száj, szemkontaktus kerülése.

3. Szabályok hiánya
Azt gondolnád, a szigorú, következetes szabályok betartatásától kutyusod boldogtalanabb lesz elkényeztetett társainál, de nem így van. A kutyának ugyanis szüksége van határozott keretekre és követendő szabályokra, szereti tudni, mit vár el tőle a falkavezér. A következetes szabályok számukra megkönnyítik az életet, kiszámíthatóbbá, így kevésbé stresszessé teszik azt. Ide tartozik a parancsszavak következetes használata is: egy utasításra ne használj felváltva többféle szót, összezavarja, frusztrálja a kutyát.

4. Heccelés, viccesnek vélt utánzás
Bár a legtöbb kutyatulajdonosnak egyértelmű, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni a heccelés mellőzését. Sokan gondolják, hogy „visszaugatni” egy épp morgó kutyára mókás. Ám ők közel sem tartják viccesnek, ha az ember – legyen az a gazdája, vagy idegen a kerítésen túlról – utánozza őket. Sőt, ez épp ellentétes érzelmeket, frusztrációt vált ki a kutyákban. Hasonlóan veszélyes a kutya „megviccelése” ijesztgetéssel, farkának hirtelen megcibálásával.

5. Kutyaruhák
Biztosan Te is láttál már cukinak vélt fotókat karácsonyi vagy húsvéti fejdíszbe, jelmezbe öltöztetett kutyákról. Amennyire népszerűek ezek a képek, annyira zavarja a rajta szereplőket. Természetesen vannak fajták, amelyek hálásak a téli a hidegben tett sétákon a hátukat, hasukat védő öltözetért. A kutyák többsége azonban inkább eltűri, mintsem szereti az öltöztetést.

Ha kölyökkortól hozzá van szoktatva a kutya, hogy bizonyos körülmények között valamilyen védőruhát kap, általában nem okoz neki gondot. A csupán dísznek szánt kutyaruhákat azonban érdemes kerülni, szinte biztos, hogy kedvenced megszabadulna ruhadarabjaitól, ha az irántad érzett hűsége nem akadályozná ebben.

34 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kisállat tippek

5 tipp a szúnyogmentes otthonért

2016.08.08. 14:00 :: Kisállatorvos

A klímaváltozás miatt egyre hosszabb és intenzívebb szúnyogszezon mind a gazdikat, mind a kedvenceket megviseli. A fülledt, csapadékos időjárás jó terepet biztosít a számtalan betegséget, köztük a kutyákra, macskákra nézve életveszélyes szívférgességet is terjesztő vérszívóknak. Mutatunk pár tippet, hogyan védd meg tőlük otthonodat és négylábú lakótársadat.

1. Növényekkel a vérszívók ellen

Nem kell azonnal a vegyszerekhez nyúlni, ha esténként nem tudsz nyugodtan üldögélni a teraszon. Szerencsére a szúnyogokat épp azok a növények taszítják, amelyek számodra csak még kellemessebbé teszik az otthon töltött időt. A teába, koktélokba sem utolsó citromfű vagy menta, az esti sütögetésekhez kiváló rozmaring, bazsalikom, zsálya vagy a kakassarkantyú mind szúnyogriasztó növények.

Macskamentával nemcsak a parazitákat tarthatod távol, hanem cicádnak is kedvére tehetsz: erős illóolajtartalma miatt a macskák imádnak mindent, ami ezt az illatot árasztja.

A szúnyogok a fokhagymát sem kedvelik, ezért érdemes permetezni vele a kertben, és ha a környezeted elviseli, akár a bőrödre is kenheted, például egy kirándulás vagy egy kerti sütögetés alkalmával.

2. A sokoldalú levendula

Bár a levendulát valószínűleg nyugtató illatáért, illetve színéért kedveled, kiválóan felveszi a harcot a szúnyogok ellen is. A gyógynövény erős illata a legtöbb rovart taszítja, a szúnyogok különösen nem kedvelik. Érdemes a kertben vagy a balkonra jó sok levendulát ültetni.

Az illóolaja is jó fegyver: hatékony, bőrre kenhető szúnyogírtó készíthető 30 ml olíva-, jojoba-, vagy mandulaolaj és 10 ml tiszta levendula illóolaj keverékéből. Ha már megcsípett a szúnyog, akkor is segít a levendula, az illóolaja kiváló gyulladáscsökkentő.

blog_w32_szunyogmentes_tippek.jpgKép: Pinterest

3. Szellőztess, világíts okosan!

Ha Te sem szereted, hogy éjszaka a körülötted keringő szúnyog hangja tart ébren, gondold át, mikor szellőztetsz. A vérszívók szürkületkor a legaktívabbak, ilyenkor érdemes kerülni az ablak- és ajtó-nyitogatást. Éjjel is csak sértetlen és jól illeszkedő szúnyogháló mellett ajánlatos nyitott ablaknál aludni.

Az sem mindegy, mivel világítasz: a LED izzókkal nem csak energiát takarítasz meg, de a hagyományos izzóval szemben ez a fény kevéssé vonzza a szúnyogokat. Nem kedvelik a szeles időt sem: érdemes a teraszon vagy a lakásban mennyezeti- vagy álló ventilátort használni, a mozgó levegő ugyanis elhajtja a nem várt vendégeket.

4. Ápolt kert, kevesebb szúnyog

A szúnyoglárvák a nedves, párás helyeket szeretik. Ha kerted van, gyakran nyírd a füvet, és ne hagyd elgazosodni a bokrok alját. Esős, fülledt időben ezek kiválóak a szúnyogok számára. A madáritatók, kis tavak, vagy mocsarasabb, pocsolyás részek szintén a vérszívók kedvencei.

5. Így óvd kedvencedet

Minden praktika ellenére a kutyád, cicád védelméről külön gondoskodnod kell. Akár lakásban, akár kertben laknak, a szúnyogszezon számukra különösen veszélyes, és nem csak akkor, ha gyakran sétáltok víz közelben. A klímaváltozással eddig szinte sosem látott betegségek jelentek meg Magyarországon is. Ilyen a kutyákat, cicákat egyaránt érintő bőrférgesség és a nagyon nehezen kezelhető, életveszélyes szívférgesség – mindkét betegséget a szúnyogok terjesztik.

Mindenképpen érdemes állatorvos véleményét kérni, milyen termék a legideálisabb kedvencednek. Védheted őt repellens készítményekkel (gyógyszeres nyakörv, spot-on oldatok), amelyek távol tartják a kifejlett szúnyogokat, valamint a szúnyog által terjesztett féreg lárvális alakjai elleni készítményekkel. Utóbbiak vénykötelesek, használatukról így mindképpen állatorvossal kell konzultálnod.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska háziállat kiskutya szúnyog kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők kisállat tippek

Sétáltass okosan! – 3 +1 tipp a felhőtlen nyári kalandokért

2016.08.01. 12:00 :: Kisállatorvos

Ha sétáról van szó, a kutyusoknak nem számít az időjárás: a lényeg, hogy minél többet mehessenek. A nagy kalandozások ideje mégis nyáron jön el, nincs is jobb a hosszas erdei, mezei sétáknál, főleg, ha kéretlen vendégek nélkül, egészségesen ér haza kedvenced is. Íme, 3+1 tipp, hogy a kutyusod elkerülje az erdőn-mezőn összeszedhető kisebb-nagyobb problémákat.

blog_w31_seta_tippek.jpg(Kép: Pinterest)

1. Vízparti veszélyek

Naplemente után a szúnyogok szinte mindenhol veszélyt jelentenek a kutyádra nézve, de a tó– és folyópartok közelében, mocsaras erdőkben még nagyobb a kockázat. A két leggyakoribb, szúnyoglárvák által terjesztett betegség az életveszélyes szívférgesség, valamint az ennél gyakoribb, de nehezen észrevehető bőrférgesség.  A szúnyogok elleni védekezés módjairól tájékozódj az állatorvosnál, kora tavasszal vagy késő ősszel pedig érdemes vérvizsgálattal is meggyőződni arról, hogy nem találhatóak féreglárvák a kutyus szervezetében, amelyek kifejlődési ideje 6-7 hónap is lehet.

2. Kullancs – ellenőrzés, megelőzés

A szúnyogokkal ellentétben a kullancsok a földről másznak fel a kutyára. Sötét, nedvesebb testrészeken, hajlatokban szeretnek megbújni, a hosszú szőrű kutyák pedig még kedvezőbb terepet jelentenek nekik. Minden séta után nézd át a kutyust, a következő módszer szerint: előszőr a fejét érdemes alaposan áttapogatni, nézz bele a fülekbe, majd a nyakörve alatt, a mellkason, illetve a mellső lábak hajlatában. A faroktő alatt és a lábujjak között is ellenőrizd minden nap. Mivel például az életveszélyes Lyme-kór főleg a kullancsok aktív időszakában, május és november között terjed, az egyetlen biztos védekezés a megelőzés. A kullancsok távoltartására is többféle termék létezik, a nyakörvtől, a cseppeken át, az állatorvostól kérhető ízesített rágótablettáig. A napi ellenőrzésről ezek mellett se feledkezz meg!

3. Toklászveszély

A gazos, elhanyagolt területek is veszélyesek: a toklász különösen alattomos. Az egérárpa kalász része széles több problémát is okozhat: a bundára ragadástól kezdve, a fülgyulladáson át egészen a gennyes, gyulladt sipolyig. Ha a kutya véletlenül belelép, és a toklász a hegyével beleáll a mancsába, vagy máshol a bőrébe, csak egyre beljebb jut, amíg végül olyan mélyre kerül, hogy csak műtéttel távolítható el.

A fül belső részén és az ujjak között nyírattasd rövidebbre a szőrt. Amennyiben időben meglátod, még jó eséllyel szabad kézzel eltávolítható a toklász a bundáról, ezért a séta utána feltétlenül nézd át a kutya lábát, fülét és hajlatait. Ha kedvenced folyton a talpát nyaldossa, fülét rázza, netán sántikál, ne habozz állatorvoshoz fordulni – ilyenkor az időben érkező szakszerű segítség a legfontosabb. Minden esetben bízd az állatorvosra a toklász eltávolítását a kutya füléből, illetve ha már kis része bőr alá került, a mancsból is: bódítás nélkül, otthon próbálkozva szinte esélytelen helyesen kivenni, csak még mélyebbre kerülhet. 

+1. 30 percenként vízszünet

Ha nagyobb sétát tesztek, fontos külön vizespalackot vinni a kutyának is. Nagy melegben kb. 30 percenként álljatok meg egy vízszünetre. Érdemes vinni egy üres jégkrémes dobozt vagy nagyobb műanyag ételhordó tálat, amiből inni tud a kutyus. A köztereken található vonzó szökőkutakat felejtsd el, ezeknek a vize nem biztos, hogy iható. A dehidratáció a kutyák esetében is életveszélyes lehet!

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kullancs háziállat kutyatartás állataim állattartás állategészség kutyasétáltatás élősködők kisállat tippek kutya kiegészítők Scalibor Exspot

Kedvenced viharfóbiás? Így segíthetsz neki átvészelni!

2016.07.25. 14:00 :: Kisállatorvos

A nagy nyári viharok sok esetben annyi stresszt okoznak az arra érzékeny kutyusoknak, macskáknak, mint a rettegett szilveszteri petárdázások. Egyes állatok inkább elbújnak, de sajnos jelentősen nő ilyenkor az ijedtükben elkószáló kedvencek száma is. Mutatunk pár tippet, hogyan segíthetsz kutyádnak, cicádnak átvészelni a viharos órákat.

blog_w30_kutya_vihar.jpg

Számos kutya és cica szenved kisebb vagy nagyobb mértékű zaj– és viharfóbiában, amelyet főleg a dörgés hangja vált ki. Sok állat már jóval a vihar érkezése előtt jelzi a bajt. A kutyáknál többnyire 1-5 éves kor között kezdődik a viharoktól való félelem.

A viharfóba tünetei:

 • elrejtőzés (leggyakoribb reakció)
 • parancsszavak, utasítások figyelmen kívül hagyása
 • a kutyusokra jellemzőbb, hogy nem mozdulnak a gazda mellől
 • vagy éppen hogy menekülőre fogják: kertből kiássák magukat, házon belül ajtó, padló kényszeres kaparása
 • remegés
 • vizelettartási gondok súlyosabb esetben
 • vonyítás, folyamatos elnyújtott ugatás

Így segíthetsz enyhíteni kedvenced félelmét
A legtöbb kutya és cica a lakáson belül szeret bútorok alá, mögé, vagy a csendes fürdőszobába (mosdóba, kádba) elbújni. Ha itt láthatóan megnyugszik, hagyd békén, amíg elvonul a vihar. Érdemes a cica– és kutyahordozó ketrecet, illetve kennelt felajánlani az állatnak, sokuk ebben biztonságban érzi magát, és el is alszik. A lakáson belüli ajtókat természetesen hagyd nyitva, ne érezze bezárva magát. Ellenben a lakás bejáratát gondosan zárd be, nehogy kiszökjön félelmében a kiskedvenc. A mozgás, lefárasztás csökkentheti a stresszt, ha már előre tudod, aznap vihar közeleg, tegyetek nagyobb sétát a kutyával.

blog_w30_macska_furdo.jpg

Ezt ne tedd!
Soha ne szidd meg, de ne is dicsérd vagy pátyolgasd az állatot ilyenkor, bármilyen stresszesen viselkedik. A szidás értelemszerűen csak fokozza frusztrációját, de a kényeztetéssel sem segítesz neki – így a vihart és a félelmét a jutalmazással köti össze. Ne mutass félelmet! Az sem használ az állatnak, ha érzi, a „falka többi tagja”, azaz a család is ideges a vihartól, és fel-le rohangál a házban, lesve a villámokat. Ezt látva rettegése csak nőni fog.

Stresszkezelés szakember segítségével
A zaj– vagy viharfóbia rövidebb-hosszabb ideig fennálló stresszt eredményez. Ez bizonyos fokig persze normális minden kutya és cica életében. Ha azonban tartósan fennáll, vagy túlzott mértékűvé válik, komoly viselkedési problémákhoz, sérülésekhez vezethet. Ez nem csak az állatok részére kellemetlen, de megviseli az egész családot is. Ha arra gyanakszol, hogy kutyád vagy macskád „stresszes”, ne habozz felkeresni az állatorvost! Egy alapos kivizsgálás – vér- és vizeletvizsgálattal egybekötve – eldöntheti, hogy betegség áll-e a tünetek hátterében, vagy valóban „csak” a zajoktól való félelemről, illetve viharfóbiáról van szó. Speciális nyugtató hatású készítményekkel az állatorvos sokat segíthet kedvenced állapotán, így nyugodtan kérd ki a véleményét.

5 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

5 tipp, hogy cicád egyedül se unatkozzon

2016.07.18. 12:00 :: Kisállatorvos

Tény, hogy a lakásban tartott cicák általában jóval hosszabb ideig élnek, mint kinti társaik. Ez a kényelem viszont könnyen unalommal társul, ha a cica gyakran van egyedül, ingerszegény környezetben. S bár életük közel kétharmadát szunyókálással töltik, az egész nap még nekik sem telhet alvással. Ha a lakás már minden más szempontból cicabiztos, mutatunk 5 tippet, amivel nappal is lefoglalhatod a lakásban egyedül hagyott cicádat.

kisallat_blog_29_cicatv.jpg

Hagyd bekapcsolva a cica-Tv-t!

Biztos te is szeretsz kikapcsolódásként megnézni egy jó filmet, vagy egyszerűen csak nézni a Tv-t. A cicádnak ugyanezt a műsort a külvilág jelenti. Ezért fontos, hogy legyen egy vagy akár több olyan ablak a lakásban, ahol kényelmes, biztos helye és rálátása van a szemközti fán lakó madárcsaládra, a szomszéd kutyára, vagy az utcán zajló jövés-menésre. Kedvencednek garantáltan az egyik legkedvesebb szórakozása a cica-Tv bámulása lesz.

Párban minden jobb!

Tévhit, hogy a cicák maguknak valók. Ellenkezőleg, nagyon is társas lények. Ha lehetőséged van rá, a leghatékonyabb unaloműző megoldás egy cicatárs beszerzése, vagy már a kezdetekkor egy testvárpár örökbefogadása. Ez kis lakásban is megoldható, sokkal több helyet két cica sem igényel, mint egy. Idősebb korban az összeszoktatás nehezebb lehet, ha az öreg barátunk már hozzászokott a kényszerű magányhoz. De egy próbát ekkor is megér. A közös játék, összebújva alvás sokat javít egy magányos cica lelkiállapotán.

kisallat_blog_29_parban.jpg

Örök felfedezők

A macskák többnyire éjszaka aktívabbak, főleg, ha nappal kevés inger éri őket. Ez mind a cica, mind a pihenni próbáló gazdi(k) számára frusztráló lehet. A cicák lételeme a folyamatos felfedezés, új dolgok megismerése. Ehhez nem kell a lakást drága kalandparkká varázsolnod. Elég, ha napközben gyakran hagysz kint a cicának valami apró újdonságot, amivel szabadon garázdálkodhat: pl. egy lukakkal ellátott kartondoboz, egy új cipő doboza, vagy egy nagyobb papírszatyor (a füleit érdemes levágni!) hosszú időre leköti az érdeklődését.  

Vadászatra fel!

A pajkos játékkal összekötött vadászat a cicák vérében van. Erről a lakásban sem kell lemondani, a számtalan verzióban kapható macskaetető játékok segítségével ingergazdag, szórakoztató módon lakathatod jól kedvencedet. A különböző formájú speciális játékok rekeszeibe lehet elrejteni a cica kedvenc falatkáit, az evés így igazi vadászattá válik, ahogy előbogarássza őket.

kisallat_blog_29_szatyor.jpg

Lazító házikoncert

A halk, megfelelően kiválasztott zene a megfigyelések szerint nem csak az embereket lazítja el, de a cicákra is jó hatással van. Érdemes először a klasszikusokkal próbálkozni, amikor otthon vagy, és megfigyelni, hogy reagál rá a cicád. A hangos, illetve dobszólókkal teli zenét érdemes kerülni. Ha bármelyik stílus láthatóan elnyeri tetszését, nyugtatóan hat rá, elalszik a zene mellett, érdemes néha bekapcsolva hagyni halk módban a lejátszót nappalra, ha pár órára elmegyünk otthonról.

Az unalomhoz hasonlóan a folyamatos stressz is veszélyes lehet a cicákra. Ha a macska nem hajlandó a lakás különböző helyiségeibe hirtelen bemenni, viselkedési zavarai támadnak, nagyon visszahúzódó lesz, drasztikusan megváltoznak étkezési szokásai, érdemes felkeresni az állatorvost. Speciális nyugtató hatású készítményekkel kiválóan kezelhetők a túlzott stressz jelei, és viselkedésterápiás megoldásként is használhatóak.

3 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek