Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Vízből is megárt a sok – A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai

2016.08.22. 12:00 :: Kisállatorvos

A hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a friss víz elérhetőségének fontosságát, különösen a kertben tartott kedvencek esetében. A kutyák és a cicák rendszeresen tartanak vízszüneteket a nap folyamán, előbbiek egy-egy séta után különösen sokat isznak, míg a cicák beérik kevesebb vízzel is. A drasztikusan megnövekvő vízigényt viszont érdemes komolyan venni, mivel súlyos betegségeket jelezhet.

A kutya igényei

A kutyusok testének mintegy 60-65%-a víz, és 10% körüli vízvesztés már komoly problémákat okozhat: hőségben, árnyék és víz nélkül nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Nehéz általános szabályt állítani arra, mennyi egy kutya napi vízigénye, kb. 50 ml/testsúlykg mennyiség az átlagos. Tévhit, hogy hőségben folyamatosan hideg vízre kell cserélni a kutya vizét, ez csak torokgyulladáshoz vezethet. A friss, külső hőmérséklettel megegyező víz megfelelő, ha naptól, széltől, esőtől védett helyen van.

Keresd fel az állatorvost, ha azt tapasztalod egyik napról a másikra, hogy a kutya:

 • itatótálját sokkal gyakrabban után kell töltened, akár egyszerre kiissza és újra igényi a vizet ezután is,
 • olyan hevesen iszik, hogy azonnal vissza is öklendezi azt,
 • hirtelen szívesen iszik a WC kagylóból is,
 • sokkal gyakrabban vizel a megszokottnál.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai kutyáknál

A folyamatos szomjúság és extrém vízfogyasztás mögött számos probléma állhat, a baj forrását minden esetben állatorvos feladata megállapítani. A leggyakoribb ok, a kutyák esetében is kiválóan kezelhető cukorbetegség

Kiváltó oka lehet ezen kívül a vese -és májbetegség, mellékvese problémák, valamint a tartós stressz is.

blog_w34_tulzott_viz.jpgKép: Pinterest

Akik kevéssel is beérik – A macskák vízigénye 

A kutyákkal szemben a cicák sokkal kevesebb vizet igényelnek, és a vízvesztést is jobban viselik. Ennek több oka van. A kutyákkal ellentétben például nem csak lihegéssel hűtik magukat, így a hőséget jobban elviselik. Kb. naponta 10-12-szer isznak, egy átlagos 4 kg-os macska kb. 2 dl vizet fogyaszt el, beleértve a táplálékot is. Az igényt nagyban befolyásolja a tápláléka, száraz táp esetében több, konzervek esetében kevesebbel is beérik.

A vizük minőségére nagyon kényesek, fém és üvegtálból megfigyelések szerint szívesebben isznak, mint műanyagból. Sőt, egyes cicák – tudományosan nem tisztázott okokból, talán mert jobban látják a folyóvizet – csak folyóvizet hajlandóak fogyasztani.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai macskáknál

A legtöbb gazdi inkább azért aggódik, hogy kedvence kevés vizet fogyaszt, ám ez többnyire alaptalan. Ha azonban azt látod, hogy cicád vízigénye (100 ml/testsúlykg és felette) és vizeletének mennyisége is hirtelen megnő, érdemes az állatorvos tanácsát kérni, ugyanis több betegség jele is lehet:

Ha a vízfogyasztással kapcsolatban bármilyen szokásostól eltérő viselkedést tapasztalsz, mihamarabb vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Szerencsés esetben kiderülhet, hogy a félelmed alaptalan volt, de jobb az óvatosság – főleg, mivel ha betegség áll a háttérben, megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyos, sokszor már visszafordíthatatlan állapotromlás.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség állatgyógyászat kisállat tippek

5 gazdiszokás, amelyek valójában stresszelik a kutyát

2016.08.15. 12:00 :: Kisállatorvos

A kutyák szinte a végsőkig hűségesek, türelmesek gazdájukkal és az ismerős családtagokkal. Éppen ezért nem is gondolnád, valójában mennyi minden nyugtalaníthatja kedvencedet, amikor Te csak szeretetedet akarod kimutatni felé. Valószínűleg a Te kutyád is hálás lesz, ha az alábbi 5 dolgot elkerülöd a jövőben.

1. Túl sok beszéd, kevés testbeszéd
A kutyák rengeteg parancsszót képesek elsajátítani. Sőt, egyes fajták, mint például a border colliek, akár több százat is megtanulnak. A tömör parancsszavakon túl mégis az emberi testbeszéd a legfontosabb számukra. Ezt sokan elfelejtik, és hajlamosak „kedveskedő” körmondatokban beszélni a kutyához. Ne feledd: kutyád hallgathat az „ül, fekszik, marad” parancsokra, de nem érti a nyelvedet. Mozdulataidból viszont néha előbb tudja, mit érzel, mire készülsz, mint Te magad.

A legfontosabb, hogy szavaid és testbeszéded összhangban legyenek. Ez nem mindig egyszerű, emberként mindenki a szavakra koncentrál. Összezavarhatod kutyádat például akkor, ha karoddal hadonászva, valamilyen irányba haladva adod ki neki a „maradj” parancsszót. Testeddel azt mondod, gyere felém, kövess, miközben azt hallja, maradjon, ahol van. Érdemes kipróbálnod a „testbeszéd nap” kísérletet, amikor egész nap egy szót sem szólsz a kutyádhoz, csak jelekkel, testbeszéddel kommunikáltok. Meg fogsz lepődni, milyen sokat „beszélsz” valójában nap mint a nap a testeddel, és kutyád ebből milyen sokat ért.

blog_w33_kutyastressz.jpgKép: Pinterest

2. Ölelgetés, pofa, mancsok paskolgatása
Akárcsak Neked, a kutyának is fontos a személyes tere, az ölelgetés és a pofák, mancsok paskolgatása pedig ennek megsértését jelenti. Hiába szeretnéd csak rajongásodat kifejezni egy imádnivaló kölyökkutya felé egy öleléssel, ez félelemmel töltheti el. Ekkor ugyanis blokkolod a mozgásban.

Megfigyelések szerint némelyik kutya kényelmesen érzi magát ölelgetések közben is, de a legtöbbjük nem kedveli. A stressz jelei: lesunyított fülek, „félhold, meredt szemek”, szorosan zárt száj, szemkontaktus kerülése.

3. Szabályok hiánya
Azt gondolnád, a szigorú, következetes szabályok betartatásától kutyusod boldogtalanabb lesz elkényeztetett társainál, de nem így van. A kutyának ugyanis szüksége van határozott keretekre és követendő szabályokra, szereti tudni, mit vár el tőle a falkavezér. A következetes szabályok számukra megkönnyítik az életet, kiszámíthatóbbá, így kevésbé stresszessé teszik azt. Ide tartozik a parancsszavak következetes használata is: egy utasításra ne használj felváltva többféle szót, összezavarja, frusztrálja a kutyát.

4. Heccelés, viccesnek vélt utánzás
Bár a legtöbb kutyatulajdonosnak egyértelmű, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni a heccelés mellőzését. Sokan gondolják, hogy „visszaugatni” egy épp morgó kutyára mókás. Ám ők közel sem tartják viccesnek, ha az ember – legyen az a gazdája, vagy idegen a kerítésen túlról – utánozza őket. Sőt, ez épp ellentétes érzelmeket, frusztrációt vált ki a kutyákban. Hasonlóan veszélyes a kutya „megviccelése” ijesztgetéssel, farkának hirtelen megcibálásával.

5. Kutyaruhák
Biztosan Te is láttál már cukinak vélt fotókat karácsonyi vagy húsvéti fejdíszbe, jelmezbe öltöztetett kutyákról. Amennyire népszerűek ezek a képek, annyira zavarja a rajta szereplőket. Természetesen vannak fajták, amelyek hálásak a téli a hidegben tett sétákon a hátukat, hasukat védő öltözetért. A kutyák többsége azonban inkább eltűri, mintsem szereti az öltöztetést.

Ha kölyökkortól hozzá van szoktatva a kutya, hogy bizonyos körülmények között valamilyen védőruhát kap, általában nem okoz neki gondot. A csupán dísznek szánt kutyaruhákat azonban érdemes kerülni, szinte biztos, hogy kedvenced megszabadulna ruhadarabjaitól, ha az irántad érzett hűsége nem akadályozná ebben.

33 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kisállat tippek

5 tipp a szúnyogmentes otthonért

2016.08.08. 14:00 :: Kisállatorvos

A klímaváltozás miatt egyre hosszabb és intenzívebb szúnyogszezon mind a gazdikat, mind a kedvenceket megviseli. A fülledt, csapadékos időjárás jó terepet biztosít a számtalan betegséget, köztük a kutyákra, macskákra nézve életveszélyes szívférgességet is terjesztő vérszívóknak. Mutatunk pár tippet, hogyan védd meg tőlük otthonodat és négylábú lakótársadat.

1. Növényekkel a vérszívók ellen

Nem kell azonnal a vegyszerekhez nyúlni, ha esténként nem tudsz nyugodtan üldögélni a teraszon. Szerencsére a szúnyogokat épp azok a növények taszítják, amelyek számodra csak még kellemessebbé teszik az otthon töltött időt. A teába, koktélokba sem utolsó citromfű vagy menta, az esti sütögetésekhez kiváló rozmaring, bazsalikom, zsálya vagy a kakassarkantyú mind szúnyogriasztó növények.

Macskamentával nemcsak a parazitákat tarthatod távol, hanem cicádnak is kedvére tehetsz: erős illóolajtartalma miatt a macskák imádnak mindent, ami ezt az illatot árasztja.

A szúnyogok a fokhagymát sem kedvelik, ezért érdemes permetezni vele a kertben, és ha a környezeted elviseli, akár a bőrödre is kenheted, például egy kirándulás vagy egy kerti sütögetés alkalmával.

2. A sokoldalú levendula

Bár a levendulát valószínűleg nyugtató illatáért, illetve színéért kedveled, kiválóan felveszi a harcot a szúnyogok ellen is. A gyógynövény erős illata a legtöbb rovart taszítja, a szúnyogok különösen nem kedvelik. Érdemes a kertben vagy a balkonra jó sok levendulát ültetni.

Az illóolaja is jó fegyver: hatékony, bőrre kenhető szúnyogírtó készíthető 30 ml olíva-, jojoba-, vagy mandulaolaj és 10 ml tiszta levendula illóolaj keverékéből. Ha már megcsípett a szúnyog, akkor is segít a levendula, az illóolaja kiváló gyulladáscsökkentő.

blog_w32_szunyogmentes_tippek.jpgKép: Pinterest

3. Szellőztess, világíts okosan!

Ha Te sem szereted, hogy éjszaka a körülötted keringő szúnyog hangja tart ébren, gondold át, mikor szellőztetsz. A vérszívók szürkületkor a legaktívabbak, ilyenkor érdemes kerülni az ablak- és ajtó-nyitogatást. Éjjel is csak sértetlen és jól illeszkedő szúnyogháló mellett ajánlatos nyitott ablaknál aludni.

Az sem mindegy, mivel világítasz: a LED izzókkal nem csak energiát takarítasz meg, de a hagyományos izzóval szemben ez a fény kevéssé vonzza a szúnyogokat. Nem kedvelik a szeles időt sem: érdemes a teraszon vagy a lakásban mennyezeti- vagy álló ventilátort használni, a mozgó levegő ugyanis elhajtja a nem várt vendégeket.

4. Ápolt kert, kevesebb szúnyog

A szúnyoglárvák a nedves, párás helyeket szeretik. Ha kerted van, gyakran nyírd a füvet, és ne hagyd elgazosodni a bokrok alját. Esős, fülledt időben ezek kiválóak a szúnyogok számára. A madáritatók, kis tavak, vagy mocsarasabb, pocsolyás részek szintén a vérszívók kedvencei.

5. Így óvd kedvencedet

Minden praktika ellenére a kutyád, cicád védelméről külön gondoskodnod kell. Akár lakásban, akár kertben laknak, a szúnyogszezon számukra különösen veszélyes, és nem csak akkor, ha gyakran sétáltok víz közelben. A klímaváltozással eddig szinte sosem látott betegségek jelentek meg Magyarországon is. Ilyen a kutyákat, cicákat egyaránt érintő bőrférgesség és a nagyon nehezen kezelhető, életveszélyes szívférgesség – mindkét betegséget a szúnyogok terjesztik.

Mindenképpen érdemes állatorvos véleményét kérni, milyen termék a legideálisabb kedvencednek. Védheted őt repellens készítményekkel (gyógyszeres nyakörv, spot-on oldatok), amelyek távol tartják a kifejlett szúnyogokat, valamint a szúnyog által terjesztett féreg lárvális alakjai elleni készítményekkel. Utóbbiak vénykötelesek, használatukról így mindképpen állatorvossal kell konzultálnod.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska háziállat kiskutya szúnyog kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők kisállat tippek

Sétáltass okosan! – 3 +1 tipp a felhőtlen nyári kalandokért

2016.08.01. 12:00 :: Kisállatorvos

Ha sétáról van szó, a kutyusoknak nem számít az időjárás: a lényeg, hogy minél többet mehessenek. A nagy kalandozások ideje mégis nyáron jön el, nincs is jobb a hosszas erdei, mezei sétáknál, főleg, ha kéretlen vendégek nélkül, egészségesen ér haza kedvenced is. Íme, 3+1 tipp, hogy a kutyusod elkerülje az erdőn-mezőn összeszedhető kisebb-nagyobb problémákat.

blog_w31_seta_tippek.jpg(Kép: Pinterest)

1. Vízparti veszélyek

Naplemente után a szúnyogok szinte mindenhol veszélyt jelentenek a kutyádra nézve, de a tó– és folyópartok közelében, mocsaras erdőkben még nagyobb a kockázat. A két leggyakoribb, szúnyoglárvák által terjesztett betegség az életveszélyes szívférgesség, valamint az ennél gyakoribb, de nehezen észrevehető bőrférgesség.  A szúnyogok elleni védekezés módjairól tájékozódj az állatorvosnál, kora tavasszal vagy késő ősszel pedig érdemes vérvizsgálattal is meggyőződni arról, hogy nem találhatóak féreglárvák a kutyus szervezetében, amelyek kifejlődési ideje 6-7 hónap is lehet.

2. Kullancs – ellenőrzés, megelőzés

A szúnyogokkal ellentétben a kullancsok a földről másznak fel a kutyára. Sötét, nedvesebb testrészeken, hajlatokban szeretnek megbújni, a hosszú szőrű kutyák pedig még kedvezőbb terepet jelentenek nekik. Minden séta után nézd át a kutyust, a következő módszer szerint: előszőr a fejét érdemes alaposan áttapogatni, nézz bele a fülekbe, majd a nyakörve alatt, a mellkason, illetve a mellső lábak hajlatában. A faroktő alatt és a lábujjak között is ellenőrizd minden nap. Mivel például az életveszélyes Lyme-kór főleg a kullancsok aktív időszakában, május és november között terjed, az egyetlen biztos védekezés a megelőzés. A kullancsok távoltartására is többféle termék létezik, a nyakörvtől, a cseppeken át, az állatorvostól kérhető ízesített rágótablettáig. A napi ellenőrzésről ezek mellett se feledkezz meg!

3. Toklászveszély

A gazos, elhanyagolt területek is veszélyesek: a toklász különösen alattomos. Az egérárpa kalász része széles több problémát is okozhat: a bundára ragadástól kezdve, a fülgyulladáson át egészen a gennyes, gyulladt sipolyig. Ha a kutya véletlenül belelép, és a toklász a hegyével beleáll a mancsába, vagy máshol a bőrébe, csak egyre beljebb jut, amíg végül olyan mélyre kerül, hogy csak műtéttel távolítható el.

A fül belső részén és az ujjak között nyírattasd rövidebbre a szőrt. Amennyiben időben meglátod, még jó eséllyel szabad kézzel eltávolítható a toklász a bundáról, ezért a séta utána feltétlenül nézd át a kutya lábát, fülét és hajlatait. Ha kedvenced folyton a talpát nyaldossa, fülét rázza, netán sántikál, ne habozz állatorvoshoz fordulni – ilyenkor az időben érkező szakszerű segítség a legfontosabb. Minden esetben bízd az állatorvosra a toklász eltávolítását a kutya füléből, illetve ha már kis része bőr alá került, a mancsból is: bódítás nélkül, otthon próbálkozva szinte esélytelen helyesen kivenni, csak még mélyebbre kerülhet. 

+1. 30 percenként vízszünet

Ha nagyobb sétát tesztek, fontos külön vizespalackot vinni a kutyának is. Nagy melegben kb. 30 percenként álljatok meg egy vízszünetre. Érdemes vinni egy üres jégkrémes dobozt vagy nagyobb műanyag ételhordó tálat, amiből inni tud a kutyus. A köztereken található vonzó szökőkutakat felejtsd el, ezeknek a vize nem biztos, hogy iható. A dehidratáció a kutyák esetében is életveszélyes lehet!

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kullancs háziállat kutyatartás állataim állattartás állategészség kutyasétáltatás élősködők kisállat tippek kutya kiegészítők Scalibor Exspot

Kedvenced viharfóbiás? Így segíthetsz neki átvészelni!

2016.07.25. 14:00 :: Kisállatorvos

A nagy nyári viharok sok esetben annyi stresszt okoznak az arra érzékeny kutyusoknak, macskáknak, mint a rettegett szilveszteri petárdázások. Egyes állatok inkább elbújnak, de sajnos jelentősen nő ilyenkor az ijedtükben elkószáló kedvencek száma is. Mutatunk pár tippet, hogyan segíthetsz kutyádnak, cicádnak átvészelni a viharos órákat.

blog_w30_kutya_vihar.jpg

Számos kutya és cica szenved kisebb vagy nagyobb mértékű zaj– és viharfóbiában, amelyet főleg a dörgés hangja vált ki. Sok állat már jóval a vihar érkezése előtt jelzi a bajt. A kutyáknál többnyire 1-5 éves kor között kezdődik a viharoktól való félelem.

A viharfóba tünetei:

 • elrejtőzés (leggyakoribb reakció)
 • parancsszavak, utasítások figyelmen kívül hagyása
 • a kutyusokra jellemzőbb, hogy nem mozdulnak a gazda mellől
 • vagy éppen hogy menekülőre fogják: kertből kiássák magukat, házon belül ajtó, padló kényszeres kaparása
 • remegés
 • vizelettartási gondok súlyosabb esetben
 • vonyítás, folyamatos elnyújtott ugatás

Így segíthetsz enyhíteni kedvenced félelmét
A legtöbb kutya és cica a lakáson belül szeret bútorok alá, mögé, vagy a csendes fürdőszobába (mosdóba, kádba) elbújni. Ha itt láthatóan megnyugszik, hagyd békén, amíg elvonul a vihar. Érdemes a cica– és kutyahordozó ketrecet, illetve kennelt felajánlani az állatnak, sokuk ebben biztonságban érzi magát, és el is alszik. A lakáson belüli ajtókat természetesen hagyd nyitva, ne érezze bezárva magát. Ellenben a lakás bejáratát gondosan zárd be, nehogy kiszökjön félelmében a kiskedvenc. A mozgás, lefárasztás csökkentheti a stresszt, ha már előre tudod, aznap vihar közeleg, tegyetek nagyobb sétát a kutyával.

blog_w30_macska_furdo.jpg

Ezt ne tedd!
Soha ne szidd meg, de ne is dicsérd vagy pátyolgasd az állatot ilyenkor, bármilyen stresszesen viselkedik. A szidás értelemszerűen csak fokozza frusztrációját, de a kényeztetéssel sem segítesz neki – így a vihart és a félelmét a jutalmazással köti össze. Ne mutass félelmet! Az sem használ az állatnak, ha érzi, a „falka többi tagja”, azaz a család is ideges a vihartól, és fel-le rohangál a házban, lesve a villámokat. Ezt látva rettegése csak nőni fog.

Stresszkezelés szakember segítségével
A zaj– vagy viharfóbia rövidebb-hosszabb ideig fennálló stresszt eredményez. Ez bizonyos fokig persze normális minden kutya és cica életében. Ha azonban tartósan fennáll, vagy túlzott mértékűvé válik, komoly viselkedési problémákhoz, sérülésekhez vezethet. Ez nem csak az állatok részére kellemetlen, de megviseli az egész családot is. Ha arra gyanakszol, hogy kutyád vagy macskád „stresszes”, ne habozz felkeresni az állatorvost! Egy alapos kivizsgálás – vér- és vizeletvizsgálattal egybekötve – eldöntheti, hogy betegség áll-e a tünetek hátterében, vagy valóban „csak” a zajoktól való félelemről, illetve viharfóbiáról van szó. Speciális nyugtató hatású készítményekkel az állatorvos sokat segíthet kedvenced állapotán, így nyugodtan kérd ki a véleményét.

5 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

5 tipp, hogy cicád egyedül se unatkozzon

2016.07.18. 12:00 :: Kisállatorvos

Tény, hogy a lakásban tartott cicák általában jóval hosszabb ideig élnek, mint kinti társaik. Ez a kényelem viszont könnyen unalommal társul, ha a cica gyakran van egyedül, ingerszegény környezetben. S bár életük közel kétharmadát szunyókálással töltik, az egész nap még nekik sem telhet alvással. Ha a lakás már minden más szempontból cicabiztos, mutatunk 5 tippet, amivel nappal is lefoglalhatod a lakásban egyedül hagyott cicádat.

kisallat_blog_29_cicatv.jpg

Hagyd bekapcsolva a cica-Tv-t!

Biztos te is szeretsz kikapcsolódásként megnézni egy jó filmet, vagy egyszerűen csak nézni a Tv-t. A cicádnak ugyanezt a műsort a külvilág jelenti. Ezért fontos, hogy legyen egy vagy akár több olyan ablak a lakásban, ahol kényelmes, biztos helye és rálátása van a szemközti fán lakó madárcsaládra, a szomszéd kutyára, vagy az utcán zajló jövés-menésre. Kedvencednek garantáltan az egyik legkedvesebb szórakozása a cica-Tv bámulása lesz.

Párban minden jobb!

Tévhit, hogy a cicák maguknak valók. Ellenkezőleg, nagyon is társas lények. Ha lehetőséged van rá, a leghatékonyabb unaloműző megoldás egy cicatárs beszerzése, vagy már a kezdetekkor egy testvárpár örökbefogadása. Ez kis lakásban is megoldható, sokkal több helyet két cica sem igényel, mint egy. Idősebb korban az összeszoktatás nehezebb lehet, ha az öreg barátunk már hozzászokott a kényszerű magányhoz. De egy próbát ekkor is megér. A közös játék, összebújva alvás sokat javít egy magányos cica lelkiállapotán.

kisallat_blog_29_parban.jpg

Örök felfedezők

A macskák többnyire éjszaka aktívabbak, főleg, ha nappal kevés inger éri őket. Ez mind a cica, mind a pihenni próbáló gazdi(k) számára frusztráló lehet. A cicák lételeme a folyamatos felfedezés, új dolgok megismerése. Ehhez nem kell a lakást drága kalandparkká varázsolnod. Elég, ha napközben gyakran hagysz kint a cicának valami apró újdonságot, amivel szabadon garázdálkodhat: pl. egy lukakkal ellátott kartondoboz, egy új cipő doboza, vagy egy nagyobb papírszatyor (a füleit érdemes levágni!) hosszú időre leköti az érdeklődését.  

Vadászatra fel!

A pajkos játékkal összekötött vadászat a cicák vérében van. Erről a lakásban sem kell lemondani, a számtalan verzióban kapható macskaetető játékok segítségével ingergazdag, szórakoztató módon lakathatod jól kedvencedet. A különböző formájú speciális játékok rekeszeibe lehet elrejteni a cica kedvenc falatkáit, az evés így igazi vadászattá válik, ahogy előbogarássza őket.

kisallat_blog_29_szatyor.jpg

Lazító házikoncert

A halk, megfelelően kiválasztott zene a megfigyelések szerint nem csak az embereket lazítja el, de a cicákra is jó hatással van. Érdemes először a klasszikusokkal próbálkozni, amikor otthon vagy, és megfigyelni, hogy reagál rá a cicád. A hangos, illetve dobszólókkal teli zenét érdemes kerülni. Ha bármelyik stílus láthatóan elnyeri tetszését, nyugtatóan hat rá, elalszik a zene mellett, érdemes néha bekapcsolva hagyni halk módban a lejátszót nappalra, ha pár órára elmegyünk otthonról.

Az unalomhoz hasonlóan a folyamatos stressz is veszélyes lehet a cicákra. Ha a macska nem hajlandó a lakás különböző helyiségeibe hirtelen bemenni, viselkedési zavarai támadnak, nagyon visszahúzódó lesz, drasztikusan megváltoznak étkezési szokásai, érdemes felkeresni az állatorvost. Speciális nyugtató hatású készítményekkel kiválóan kezelhetők a túlzott stressz jelei, és viselkedésterápiás megoldásként is használhatóak.

3 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Így takarít egy jó gazdi!

2016.07.11. 12:00 :: Kisállatorvos

Készülj fel arra, ha új kedvenc érkezik az otthonodba, hogy jelenléte az életed szinte minden területére hatással lesz. Hozzá kell igazítanod a napi rutinodat, az otthonod helyiségeit, de még a takarítási szokásaidat is.

kedd_de_pexels_2.jpeg

Hogy miért?
Mert egyes vegyszerek, felmosó- és mosószerek kikezdhetik a kedvenced tappancsát, allergiát vagy bőrirritációt okozhatnak, lenyelésük pedig akár életveszélyes is lehet. Ha azt tapasztalod, hogy takarítás után a kedvenced sokat prüszköl vagy vakaródzik, akkor váltsál hipoallergén termékre. Ha tanácstalan vagy, milyen tisztítószert válassz, az állatorvostól is kérhetsz tanácsokat.

Ne legyenek szem előtt!
A legjobb, ha az összes tisztítószert, mosószert és egyéb, a kisállat egészségére veszélyt jelentő terméket olyan elzárt helyen tartod, ahol nem fér hozzá a négylábúd. Ezzel megelőzheted, hogy kedvenced megdézsmálja, vagy véletlenül magára borítsa a vegyszereket. Mindig ügyelj arra is, hogy kedvenced ne igyon bele, vagy mártsa bele a tappancsát a felmosóvízbe!

A ruháit, a játékait és az ágyát nyugodtan kimoshatod a mosógépben, bár mosószerből is ajánlott hipoallergén terméket választanod. Az öblítő használatát kerüld, ugyanis néhány kutyánál irritációt okozhat.

Állatszag ellen alapossággal
Az állatszag akkor érezhető a lakásban, ha nincs alaposan kitakarítva. Húzd el a bútorokat, és az eldugott helyekről is porszívózd ki a por- és szőrlabdákat – főleg, ha cicád van, aki minden zugot felfedez, és rejtekhelynek használ. Elengedhetetlen a fertőtlenítés is, amit szintén hipoallergén szerrel, vagy ecetes vízzel végezz el.

Kárpitok
Ha a kedvenced felmehet a kanapéra, a bútort egyszerűen megóvhatod egy pokróccal, amit bármikor bedobhatsz a mosógépbe. A mélymosást és a vegyszeres tisztítást ugyanakkor nem pótolja semmi, ezért a szőnyegeket, illetve a kárpitokat nem árt évente egyszer-kétszer szakemberekkel kitakaríttatni. Az alapos fertőtlenítés megszünteti a kellemetlen szagokat, és a bacilusokat is elpusztítja.

2 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Sportolj a kutyáddal!

2016.07.04. 12:00 :: Kisállatorvos

Sosem késő elkezdeni a mozgást, ráadásul olyan sportolási formák is léteznek, amelyekből a kutyádat sem kell kihagynod!

kedd_de_pexels_1.jpeg

Fussatok!
Ha olyan kutyád van, amelynek nagy a mozgásigénye, és jól bírja - akár hosszútávon is - a kocogást vagy a futást, akkor ezt a tevékenységet nektek találták ki. A juhászkutyák, a retrieverek, az agarak vagy a terrierek jobban bírják a tempót, az ölebek viszont inkább sétálni szeretnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt elkezdenétek a közös futást, érdemes a kedvencedet elvinni az állatorvoshoz, hogy megbizonyosodj, egészségügyileg sincs akadálya a közös programnak. Ha ezzel megvagytok, fokozatosan növeljétek a távolságot és a tempót, nehogy túlterheljétek magatokat már az első alkalommal. Ha hosszabb távot futtok, pihenjetek közben eleget, és ne felejts el vizet vinni a kedvencednek is.

Eleinte lehet, hogy nem lesz könnyű összehangolni a mozgásotokat, de türelemmel és következetes neveléssel egy idő után akár póráz nélkül is együtt tudtok majd futni.

Kiránduljatok!
Remek társ lehet a négylábú kedvenced egy kiadós erdei, vagy hegyi kirándulás alkalmával. Egy ilyen túrára még egy kisebb méretű kutyust is magaddal vihetsz, de azért nem árt, ha van nálad egy könnyen cipelhető hordozó, amiben megpihenhet a kedvenced, ha már nem bírja a gyaloglást. A vízről ne feledkezz meg ezúttal sem, és lehetőleg olyan terepet válassz, ami nem sérti fel a kutyus tappancsát.

Frizbizzetek!
Az egyik legnépszerűbb kutyás sport majdnem negyven éves múltra tekint vissza: az 1970-es évek közepétől kezdtek el gyártani kifejezetten kutyáknak szánt frizbit is, hogy a közös játék számukra is a lehető legkényelmesebb legyen. Szuper családi elfoglaltság, amely során a gyerekek és a kedvenc együtt ügyesednek a dobásban, elkapásban. Az első próbálkozásoktól ne várj csodát; türelemre és sok gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy mindenki belejöjjön.

Versenyezzetek!
A tapasztaltabbaknak ajánljuk az Agilityt, ami tényleg nem a legegyszerűbb játék, viszont nagyon jól fejleszti a kedvenced ügyességét, mozgását, és számodra is izgalmas kikapcsolódást jelenthet – arról nem is beszélve, hogy nem csak a kutya, de Te is jól elfáradsz benne. Célszerű először oktató segítségével kezdeni az edzéseket, hogy kutyáddal együtt szakszerűen sajátíthasd el a parancsszavakat és a jutalmazási technikákat. Ha jól megy, még versenyekre is mehettek együtt!

Táncoljatok!
Ha már profi vagy a kutyusoddal közös mozgásban, kipróbálhatjátok a legújabb trendet, a dogdancinget. Ez lényegében az agility során megtanult együttműködés magasabb szintje, a cél pedig a szinkrontánc, a szinkronmozgás. A páros követési és fegyelmezési gyakorlatokat végez, ezek pedig kiválóan fejlesztik a kutya és a gazdi állóképességét is.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat háziállat kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás kisállat tippek

Milyen kutyát válasszak?

2016.06.27. 12:00 :: Kisállatorvos

Mindegy hogy milyen fajta, csak végre legyen? Annyira vágysz egy kutyusra, hogy már a mérete, a szőrének a hossza is mindegy? Bármennyire is rajongsz az ebekért, a kutyavásárlás, vagy az örökbefogadás korántsem egyszerű döntés. A kedvenc kiválasztásakor több szempontot is mérlegelj – az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Mielőtt egy kép alapján kutyát választanál, érdemes kikérned szakember véleményét is, és nem árt tájékozódnod az általad kedvelt fajták igényeiről. Ha örökbe fogadsz, akkor kérdezősködj a menhelyen az állat előtörténetéről, a gondozók tapasztalatairól, ha pedig keverék kutyusról van szó, felmenői fajtája alapján pontosabb képet kaphatsz például a mozgásigényéről is.

kedd_de_pexels.jpg

Miket gondolj át feltétlenül a választás előtt?

Élettér
Mekkora lakásba keresel kutyust? Kényelmesen el fogtok férni, tudsz neki egy szeparált helyet biztosítani, ahova elvonulhat?

Mozgásigény
Egyes fajtáknak különösen nagy a mozgásigényük és szenvednek, ha nincsenek eleget a szabadban. A közhiedelemmel ellentétben a mozgásigény mértéke nem egyenesen arányos a kutya méretével, a kistestűek, így például a minipincser, sokszor izgágábbak, mint nagyobb társaik, a nagytestűek között – ilyen a bulldog vagy a spániel – pedig vannak kifejezetten nyugodt fajták. Ha imádsz mozogni és szívesen kocognál együtt az új barátoddal, akkor érdemes olyan ebet keresni, amelyik jól bírja az aktív életet. Ilyen a Weimari vizsla, a német juhászkutya, a Border collie vagy a boxer.

Költségvonzat
Ellentétben a mozgásigénnyel, a kutyusok fenntartási költségei bizony egyenesen arányosak a méretükkel. Egy nagytestű kutyáról való gondoskodás jóval több pénzbe kerül, ezért a választás során mindenképpen mérlegeld, hogy egy hónapban mekkora összeget tudsz elkülöníteni az új kedvencre.
Többletköltséggel kell számolni azoknál a fajtáknál is, amelyek szőrzete folyamatos ápolást és rendszeres látogatást igényel a kutyakozmetikusnál. Ha úgy érzed, ez nem a Te műfajod, akkor mindenképpen konzultálj a vásárlás vagy az örökbefogadás előtt állatorvossal, hozzáértővel.

Idős családtagok, gyerekek?
Amennyiben idős ember, vagy kisgyerek mellé keresel kutyát, fontos, hogy nyugodt természetű legyen. Vannak kifejezetten családbarát kutyus hírében álló fajták: könnyen a legkisebbek és a legidősebbek favoritjává válhat például a shetlandi juhászkutya, az óriás masztiff vagy a bernáthegyi.

Szőrhullatás
Ha nem bírod a szőr látványát a lakásban, akkor mindenképp kerüld az erősen vedlő fajtákat. A szőr hossza és a vedlés mértéke azonban nincs összefüggésben egymással. A rövidszőrű dalmaták, a labradorok és a vizslák erősen vedlenek, de a Coton de tulear, az ír vízispániel, vagy a Kerry Blue terrier, nagy szőrük ellenére sem hullajtanak sok szőrt.

Házőrző vagy pajtás?
Fontos hogy jövendőbeli kutyusod, ne csak megbízható társ legyen, hanem jó házőrző is? Nem mindegyik kutyafajta alkalmas a veszély jelzésére, így alaposan tájékozódj a választás előtt. A schnauzernek, a dobermannak vagy a boxernek a vérében van a házőrzés, de egy harcias tacskó, vagy egy erélyes hangú törpepincser is kiváló jelzőkutya lehet. Ha pedig arra vágysz, hogy az eb csendes legyen, akkor jó választás lehet például a spániel.

Természetesen minden kutyafajta türelemmel sok mindenre megtanítható, de sok bosszúságot megspórolhatsz magadnak, ha a fentieket is számításba veszed, amikor kutyát választasz. Ha bizonytalan vagy, akkor érdemes konzultálnod állatorvossal is, aki segít feltérképezni az igényeket, és hasznos tanácsokkal lát el a kedvenc kiválasztásában.

9 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kisállat tippek

Így lesz állatbarát az otthonod

2016.06.20. 12:00 :: Kisállatorvos

Szeretnéd, hogy a kedvenced jól érezze magát nálad? Mutatunk néhány tippet, amelyekkel állatbaráttá teheted az otthonodat.

kutyaagy.jpg

Alternatív kutyaágy

Ha kedvencednek heverőre van szüksége, és lakásodat főként vintage hangulatú bútorokkal rendezted be, tökéletes választás ez az újrahasznosított kutyafekhely – feltéve, hogy kistestű a kutyád. Nem kell hozzá más, csak egy régi bőrönd, és egy szivacsos párna vagy jó sok puha rongy, amibe bele tudja fúrni magát.

Legyen szó saját készítésű, vagy boltban vásárolt kutyaágyról, fontos, hogy biztosítsd kedvenced számára a kuckót, ami csak az övé – még akkor is, ha az ágyban alszik veled. Néha ugyanis az ebeknek is szükségük van arra, hogy elvonuljanak a világ elől, és maratoni alvást rendezzenek egy csendes sarokban. Arra azonban ügyelj, hogy a kedvenced fekhelyét az otthonod olyan részében alakítsd ki, ami ugyan félreeső, de lehetővé teszi a kutyusod számára, hogy szemmel tartsa a birodalmát. A cicákkal ellentétben ugyanis a kutyák nem szeretik a teljes magányt.

Biztonságos ablakok és ajtók
Akár kutyusod, akár cicád van, oda kell figyelned arra, hogy otthonod nyílászáróit kedvencbiztossá tedd. Macskák esetében az ablakokra és a teraszokra ajánlatos hálót felszerelni, nehogy a cicus lezuhanjon – mert óriási tévhit, hogy a cicák minden esetben érzékelik a veszélyhelyzetet. Ami pedig talán még fontosabb, hogy semmiképp se legyenek az otthonodban olyan ajtók, amik rácsapódhatnak a kedvencedre.

Bútor vs. kisállat
A kölykök imádják szétszedni a bútorokat, ezért ha kiskutya vagy kiscica érkezik a házhoz, készülj fel arra, hogy könnyen kedvenced áldozatává válnak. Mindig tartsd szem előtt, hogy a kiabálással és a szidással csak ártasz – inkább alkalmazz a bútoraidat kímélő praktikákat. A cicák kaparása ellen például tuti tipp a kétoldalú ragasztó – mivel nem szeretik a tapintását, elég egy pár napig fent hagynod, és kedvencednek teljesen elmegy majd a kedve a bútorkaparástól. A kutyák pedig általában azért rombolnak, mert unatkoznak. Amellett, hogy minél több időt töltesz vele, áraszd el neki való játékokkal, hogy inkább azokat tegye tönkre a díszpárnáid helyett.

Mászóka másképpcicamaszoka.jpg
Ha a cicádnak szeretnél egy mászókát, de nem költenél sok pénzt bolti macskabútorra, akkor ezt a létrás megoldást neked találták ki. Lényegében semmit nem kell csinálnod, csak szerezni egy régi fa létrát, és lefesteni a lakásodhoz passzoló színnel. Nem csak feldobja az otthonodat, de a cicók is imádni fogják, mivel a legtöbben magaslatról szeretik szemlélni a területüket. A „kilátótorony” kialakítása mellett, ha az alsóbb fokokat és a létra lábait betekered vastag madzaggal, tökéletes karomkoptatót alkothatsz, ami a lakásban tartott cicák esetében különösen fontos.

A tökéletes alom
Cicák esetében a megfelelő cicabútorok mellett fontos egy alom beszerzése is, amelyben nyugodtan tudja elvégezni a dolgát. Ha a lakás olyan pontján helyezed el, ahol szem előtt van, érdemes tetővel ellátott alomdobozt választanod, mivel a macskák nem szeretik, ha zavarják őket vécézés közben. Az alom márkájával valószínűleg kísérletezned kell majd, ugyanis a cicák elég finnyásak, és a legtöbben csak egy bizonyos fajta alomba hajlandóak elvégezni a dolgukat.

Mindent a helyére
Egy kisállat olyan, mint egy kisgyerek: semmit sem szabad előtte hagyni, mert azonnal a szájába veszi. :) A kutyáknál és cicáknál is ügyelned kell arra, hogy semmi olyat ne hagyj elöl, amit a kedvenced megehet, és amit elfogyasztva esetleg meg is betegedhet.

A listánkon kívül természetesen még egy rakás apróság van, amire gondolnod kell, ha kisállatot veszel magadhoz. Éppen ezért ismét hangsúlyozzuk, hogy csak akkor dönts úgy, hogy gazdi leszel, ha tényleg vállalni tudod a házi kedvenc tartásával járó felelősséget.

[Képek: Pinterest, Flickr]

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás kisállat tippek kutya kiegészítők