Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

5 őszi tipp idősebb kutyusokhoz

2016.10.21. 12:00 :: Kisállatorvos

Az egyre hidegebb, változékony, szeles-esős időjárást hozzánk hasonlóan a kutyáknak sem könnyű megszokni. A megváltozott szükségletekre pedig különösen fontos odafigyelni, ha a kutyusod már nyugdíjas korba lépett. A hideg idő súlyosbíthat egyes panaszokat, de ezek megfelelő gondozással enyhíthetők.

blog_w42_osz_kutya.jpg(Kép: Pinterest)

Fajtától, táplálástól, korábbi életmódtól is függ, mikortól számít a kutyád idősnek: amíg a nagytestű fajták, mint pl. a dogok már 5-6 évesen átlépik ezt a küszöböt, egy csivavát csak 10-11 évesen nevezhetünk szeniornak. Ahogy a kutyád idősödni kezd, sok tekintetben az emberhez hasonló tüneteket mutat: deresedni kezd a bundája, veszít energikusságából, nehézkesebben mozog, reflexei lassulnak, romlik a hallása és a látása. Ezek a folyamatok nem visszafordíthatók, de kellő odafigyeléssel és megfelelő gondozással sokat javíthatsz idős kedvenced életminőségén.

1. Őszi vizit

Az állatorvosotok tudni fogja, mikor lép a kutyád az idősek klubjába. Ettől kezdve a rendszeres orvosi ellenőrzések fontosabbak, mint valaha, így az éves viziteket érdemes féléves látogatásokra cserélni. Egy felnőtt kutya ugyanis egy naptári év alatt biológiailag 3 évet öregszik. Az őszi oltási szezonnal egybekötött alapos kivizsgálás ráadásul segít jobban felkészülni az őszre és a hideg télre is.

2. Mozgékonyabb ízületek

Lehet, hogy a kutyusod nehezebben, lassabban mozog, nincs kedve már a nagy sétákhoz úgy, ahogy régen, ráadásul a fájó ízületeknek a változékony idő sem kedvez. Beszéld meg az állatorvosotokkal a problémákat, és ha porcerősítő glukozamin/kondroitin etetését javasolja étrendkiegészítőként a kedvenced ízületi problémáira, fogadd meg a tanácsát. Ha szükséges enyhíteni a fájdalmát, naponta adj be neki fájdalomcsillapítót az orvos által megállapított adagolással. Emberek számára gyártott, otthon fellelhető fájdalomcsillapítókkal, házi módszerekkel tilos kísérletezni.

3. Kényelmes(ebb) fekhely

Minden kutya szeret puha helyen aludni, de az idősebb, esetleg ízületi gyulladással küzdő kutyáknak még fontosabb a megfelelő, védett fekhely. Ha a kutya állandó jelleggel a kertben él, mindenképpen fontos a jól szigetelt, könnyen elérhető kutyaház, amelyhez nem kell nagyokat ugrania vagy lépcsőket másznia. A hideg, nyirkos helyen való alvás akár tüdőgyulladáshoz is vezethet, ami idősebb kutyánál életveszélyes.

A fekhely és a kutya környezetének tisztán tartása a hosszú élet fontos eleme: az élősködők számára a kutya ágya kiváló terep az áttelelésre - ne adj esélyt nekik az elszaporodásra.

4. Megfelelő táplálás

Fontos, hogy az evés pozitív élmény legyen. A földre tett etetőtálakból nem mindig kényelmes ennie az idősebb, vagy nagyobb testű kutyáknak. Különösen fájdalmas lehet ez hidegben, ízületi gondok esetén. Érdemes magasabb helyre, speciális kutyaetető asztalokra helyezni a tálakat, vagy olcsóbb megoldásként a kutya magasságának megfelelő sámlira.

Ahogyan a kutyád idősödik, módosítanod kell az étrendjén is. Bár hidegebb időben az állatok táplálóbb, zsírosabb élelmet igényelnek, ha a kutyád az időskori elhízás jeleit mutatja, változtass. A súlyfelesleg ugyanis felgyorsítja kedvenced egészségi állapotának romlását, súlyosbodhatnak a szívműködés elégtelenségére utaló tünetek, valamint bőr-, légzési- és ízületi problémák jelentkezhetnek. Vannak ugyanakkor olyan kutyák, amelyek pontosan az ellenkezőjével küzdenek, és lassan fogyni kezdenek. Mindkét esetben az állatorvossal egyeztess a kedvenced ideális diétájáról.

5. Az élénkség megőrzése

Ha a kutyusodnál azt tapasztalod, hogy a korábban energikus, játékos, fürge négylábú ki sem akar mozdulni, egyre lassabban reagál, nincs kedve már a játékhoz,  mihamarabb keresd fel az állatorvost. Az öregedéssel párhuzamosan ugyanis csökken a vér oxigén-szintje, lelassul a szívműködés, és romlani kezdenek az agyi funkciók, amelyek  az éberség csökkenéséhez, levertséghez és a testmozgásra való hajlandóság mérséklődéséhez vezethetnek. Ezek a tünetek azonban enyhíthetők, hiszen ma már elérhető olyan készítmény idős kutyák számára, amelynek rendszeres adása fokozza az oxigénfelvételt és serkenti az energia-háztartást, így kedvenced nyugdíjas éveiben is aktív életet élhet.

1 komment

Címkék: kutya háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kisállat tippek idős kutya

5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét

2016.10.19. 12:00 :: Kisállatorvos

Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.

blog_w41_kutya_elettartam.jpg(Kép: Pinterest)

1. Elhízás, nassolás

A kutyád súlya a Te válladat nyomja: egyedül a Te felelősséged a kedvenced optimális testsúlya. Sokat elmond, hogy tavaly a világ legnagyobb kutyakiállításán minden negyedik kutyus túlsúlyos volt. Ez azért különösen szomorú tény, mert a kiállításokon egyébként jóval kisebb arányban szerepelnek túlsúlyos kutyák, mint amennyire gyakori ez a probléma a hétköznapokban. Az elhízott kutyák gazdáinak jelentős része ráadásul teljesen tévesen ítéli meg az ideális súlyt, és nem gondolja, hogy legjobb barátja ilyen problémákkal küzd. A túlsúly a kutyák esetében komoly gond: ortopédiai, légzőszervi problémákhoz, egyes ráktípusok esélyének növekedéséhez, valamint cukorbetegséghez vezethet. A súlyfelesleg nem csak az élettartamot, de az állat életminőségét is jelentősen rontja. A rendszeres mozgás és a kornak, állapotnak megfelelő táplálás mellett az asztalról való etetést, nassolást mindenképpen kerüld.

2. Napi mozgás elhanyagolása

Az inaktív életmód nem csak a kutyád elhízásához, és számtalan betegség kialakulásához vezethet, de lelkiállapotára, viselkedésére is negatív hatással van. A megfelelő mennyiségű napi szabad mozgás elhanyagolása (ami alatt ne csak a pórázon sétáltatásra gondolj, hanem lehetőleg napi két nagy rohangálásra, pl. kutyafuttatón) komoly stresszfaktort jelent a kutyádnak. A rendszeres szellemi stimuláció nagyon fontos. A közös mozgással ráadásul nem csak a kedvenced, hanem saját életed hosszát is növeled.

3. Fogak elhanyagolása

A kutyák esetében nagyon fontos odafigyelni a fogak és a száj megfelelő állapotára. A modern táplálási szokások miatt ma már messze nem rágnak annyit, mint az őseik, pedig a kutyák esetében ez egyfajta természetes „fogkefeként” működött.  A lerakódott lepedékből kialakuló fogkő kiváló táptalaj a baktériumok számára, ami ínybetegségekhez, kilazuló fogakhoz, sőt, idővel szívproblémákhoz is vezethet. Rendszeres fogápolóként ne csontot adj kutyádnak (legalábbis ne mindig), mert hosszútávon ez csak a fogkopáshoz járul hozzá. Inkább használj speciális rágókákat, tápokat, amelyek mechanikusan tisztítják a fogakat, és segítenek megelőzni a fogkő kialakulását is. Ha nem tudod biztosan, milyen típusú termék a legmegfelelőbb a kutyusod számára, kérd az állatorvos segítségét, aki kedvenced fajtáját figyelembe véve hasznos fogápolási tippekkel szolgál majd.

4. Passzív dohányzás

Nem sokan gondolnak rá, pedig az emberhez hasonlóan a kutyák tüdeje sem dohányfüstre termett, sőt. A passzív dohányzás épp úgy károsítja kedvenced szervezetét, mint a Tiédet, vagy a család bármely más tagjáét. A légzési problémák mellett a dohányfüstben élő kutyák szervezetét (a macskákét is!) jóval nagyobb eséllyel támadja meg valamilyen rákos megbetegedés, mint a tiszta levegőt szívó társaikét.

5. Paraziták elleni átfogó védelem elhanyagolása

A bolhák, kullancsok, szúnyogok elleni védelemnek olyan alapvetőnek kell lennie, mint az éves rendszeres állatorvosi vizitnek. A kutyádat ugyanis legalább akkora veszélynek teszed ki a repellens termékek használata nélkül, mintha nem gondoskodnál a rendszeres oltásokról. Ezek a vérszívók ugyanis nem csak kellemetlen vendégek, de olyan életveszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint a szívférgesség vagy a bőrférgesség (szúnyogok), a Lyme-kór, és babéziózis (kullancsok), vagy akár az emberre is veszélyes belső paraziták (bolhák). Az állatorvosoddal egyeztetve érdemes megtalálni a kutyád életmódjához legjobban passzoló megelőző módszert, ami lehet rácseppentő készítmény, gyógyszeres nyakörv, rágótabletta, vagy ezek kombinációja.

21 komment

Címkék: kutya kullancs háziállat kiskutya bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás élősködők kutyabolha kisállat tippek

Hol jobb a cicának: kint vagy bent?

2016.10.05. 12:00 :: Kisállatorvos

Kanapéhuszárság vagy kalandok a természetben? Az örök kérdés, ami nem csak a gazdikat, de a szakembereket is megosztja. Sokan azonnal rávágják, hogy a macska ragadozó állat és nagyon önálló lény, így a szabadban jobb neki. Ez a kérdés azonban jóval összetettebb, így nincs rá egyetemesen jó válasz. Jellemzően a gazdik lehetőségei szabják meg, hogy a cica a lakásban vagy a kertben él-e, ha a döntés viszont csak rajtad múlik, akkor több szempontot is érdemes mérlegelned.

blog_w40_kint.jpg

Szabad élet, rövidebb élet?

Mindenki tud példát mondani hosszú életű, állatorvost soha nem látott, szabadon egerésző macskára. A statisztikák szerint viszont a kalandozó, betegségek ellen védtelen macskák átlagosan csak 4-5 évig, míg a rendszeresen oltott, élősködők ellen megfelelően védett cicák akár 14-15 évig vagy tovább is élnek. A lakásban tartott kedvencekre nézve ez a magasabb várható élettartam fokozottan igaz, hiszen őket nagyobb eséllyel kerülik el az olyan veszélyek, mint az éjszakai verekedésekből adódó fertőzések (pl. macskaleukózis, FIV, fertőző hashártyagyulladás), vagy a fertőzött állatoktól szerzett egyéb betegségek.

Megfelelően oltva (lásd alább), rendszeres állatorvosi ellenőrzés mellett ugyanakkor egy kertben élő cica is számíthat a nyugdíjas évekre. Ehhez viszont biztonságos terepre van szüksége, ugyanis sajnos tévhit, hogy a cicák ösztönösen kerülik a zajos, forgalmas utakat. Az autók okozta balesetek nagyon gyakoriak a macskák körében, így ez a kockázat szintén csökkenti a várható élettartamukat.

Oltások - Lakásban élő cicáknak is fontos

A megfelelő vakcinázás a legjobb védelem a fertőzések ellen, akár kint, akár bent él a cicád. A tévhitekkel ellentétben a lakásban tartott macskáknál is szükséges a 8 és 11 hetes korban esedékes, majd évente ismétlendő kombinált oltás, amely véd a leggyakoribb fertőző betegségek ellen (calicivírus okozta nátha, parvovírus okozta panleukomenia, FHV).

Bár a Leukózis vírus főleg macskák közvetlen érintkezésekor, így párzáson, verekedésen keresztül fertőz, lakásban tartott állatok is fertőződhetnek, ezért 14, 17 hetes korban, majd évente Leukózis ellen oltatni minden kedvencet érdemes.

A veszettség emberre és állatra egyaránt végzetes, így még ha cicád az erkélyt sem hagyja el, 20 hetesen, majd évente ismételve az oltás életet menthet. 

blog_w40_bent.jpg

Paraziták – kint is bent is

Tény, hogy a kertben élő, messze kalandozó cicák fokozottan ki vannak téve a különféle parazitáknak – elsősorban az immár kertekben is megbúvó kullancsoknak. Súlyos tévhit azonban, hogy a lakásban tartva nem fenyegetik őket a külső vagy belső élősködők. A bolhák például még a téli fagyokat is képesek átvészelni, és a lakás meleg, sötét zugai kiváló búvóhelyet jelentenek, így a bent élő cicák is veszélyeztetettek.

A bolhák által terjesztett galandférgek ugyancsak kockázati tényezők, de az orsóféreg megjelenése sem zárható ki (például fertőzött bélsártól, vagy akár egértől). A cicára nézve a négy fal között is veszélyesek lehetnek a szúnyogok, amelyek a szívférgességet terjesztik.

Akár kinti, akár lakásban élő cicád van, a hangsúly a megelőzésen van: a kullancsok, a szúnyogok, valamint a bolhák okozta fertőzések megelőzésére (vagy gyógykezelésére) az állatorvossal egyeztetve érdemes kialakítani a kezelési rutint, igény szerint spot-on készítmények formájában.

Lakás = unalom és magány?  

Sokan kegyetlenségnek tartják az alapvetően kalandozó, vadászni szerető cicák lakásban tartását. Mások a betegségektől féltve pont a kalandoktól óvják kedvencüket, és sok cica kifejezetten szereti és igényli a lakás biztos melegét. Itt igazságot tenni nem lehet, és nem is szeretnénk.

A tartós magány és az ingerszegény környezet azonban idővel szinte minden élőlényt stresszel, és a cicáknál olyan viselkedési zavarokhoz vezethet, mint a lakás különböző pontjaira való ürítés, a jelölgetés, az agresszivitás vagy a levertség. Ezért ha cicád folyamatosan a lakásban tölti mindennapjait, és sokat van egyedül, gondoskodj számára megfelelő elfoglaltságról, és játssz vele sokat.

(Képek: Pinterest)

12 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

5 egészségvédő tipp kerti cicáknak a hidegebb időre

2016.09.30. 11:00 :: Kisállatorvos

A szabadságnak bizony ára van. Ha a cicád nem csak a lakásban tölti a mindennapjait, akkor kisebb-nagyobb veszélyek folyamatosan leselkednek rá. A hűvösre forduló őszi idővel is számolni kell, de a problémák többsége egy kis előrelátással és odafigyeléssel megelőzhető.

blog_w39_kerti_macska.jpg(Kép: Pinterest)

Nem mindegy, hogy folyamatosan kertben élő, vagy csak oda kijáró cicáról van szó. Előbbi esetében minden alábbi kockázat fokozottabban érvényes. A kizárólag szabadban élő macska ugyanakkor jobban tud vigyázni magára, mint egy alapvetően szobacica.

1. Fagyálló folyadék, útszóró só

A hideg, őszi idő beköszöntével jó pár szezonális veszély leselkedik a cicára. Amikor az autókban lecserélik a fagyálló folyadékot, a kifolyó maradék vagy a rossz helyen felejtett, el nem használt folyadék könnyen bajt okoz. A hűtőfolyadék édes ízét a kutyák ugyan még jobban szeretik (rájuk is nagyon veszélyes), de a cicákra nézve sokkal gyorsabban halálhoz vezethet a fellefetyelése. Az alkoholszerű mérgezés tünetei az első 12 órában jelentkeznek hányás, nyáladzás, bágyadtság, egyensúlytévesztés formájában. Ha ezt a fázist túléli a cica, a következő tünetek a vese súlyos károsodása utalnak. Ha felmerül a mérgezés gyanúja, ne késlekedj, és azonnal fordulj állatorvoshoz.

Szerencsére egyre kevesebb helyen használják, de a jeges utak szórására szolgáló só is veszélyes, elsősorban a cica mancsára és bundájára nézve. Ellenőrizzük gyakran a cica mancsait, a súlyosabb sómarásos sebek megelőzése érdekében.

2. Veszélyes menedékkeresés

Ahogy az extrém meleget, úgy a hideget sem tűrik jól a macskák, még ha vastag aljszőrzetet is növesztenek télire. Élettartamukat jelentősen csökkentheti a folyamatos hidegben töltött idő. A rossz idő elől sok cica keres menedéket a meleg autómotor környékén, nem látható részen, a kerékre kuporodva vagy a motortérbe bemászva. Ez akár végzetes is lehet, ha valaki hirtelen beindítja a kocsit, és a cica épp mélyen alszik. Hideg időben érdemes indulás előtt nagyokat koppantani a motorháztetőre, vagy dudálni egyet – ezzel életet menthetsz.

Mindenképpen gondoskodj cicád számára olyan speciális, rongyokkal, pléddel bélelt menedékről, ami megfelelő méretű ahhoz, hogy saját testével bemelegítse.

3. Csökkenő hőmérséklet, növekvő tápigény

Bár ősszel még kevésbé jellemzők a vizestálat is befagyasztó hidegek, azért éjjel már előfordulhat talajmenti fagy. Ellenőrizd gyakran cicád vizestálkáját, nem lett-e jégkásás, jéghártyás. A szabadban élő cicák továbbá hidegebb időben kb. 10 százalékkal több, vitamindús táplálékot igényelnek.

4. Paraziták

A kinti cicákra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt a paraziták jelentik. Az élősködők ellen nem csak melegebb időben kell óvni a cicát. Sőt, a kullancsok szezonja igazán csak szeptemberben, októberben jön el újra.

Amíg egy kutyával sétálva nagyjából követhető, mennyire veti be kedvenced magát kullancs által jellemzően fertőzött területekre (például egy bozótosba), ez az éjjelente kalandozó cicáknál követhetetlen. A kullancsokat elsősorban a macska pofáján, a fején és a mancsain keresd. A kutyákkal ellentétben a Lyme-kór ritkábban támadja meg a cicákat, de a kutyákat érintő babéziózishoz hasonló fertőző anémia gyakoribb, amit Haemobartonellózisnak hívunk. A fertőzést gyengeség, étvágytalanság, láz követi, a kezelése pedig antibiotikummal, súlyosabb esetben akár vérátömlesztéssel lehetséges, de tudni kell róla, hogy akár évekig is észrevétlen marad és más fertőzéssel együtt lángol fel a betegség.

A bolha okozta bőrgyulladások, bolhaallergia mind a kerti, mind a lakásban tartott cicát veszélyezteti. A bolha szaporasága miatt a fertőzöttség nehezen kiirtható, az egész háztartást érintheti. A cica kinti búvóhelyének rendszeres karbantartása, tisztítása így különösen fontos, még ha a fekhely nincs is szem előtt. A bolhák hónapokig túlélnek akár hideg időben is, megbújva a meleg, sötét helyeken.

Akár bolháról, akár kullancsról van szó, a legjobb megoldás a megelőzés: kérd az állatorvosod tanácsát, hogy megtalálhassátok a cicád igényeinek és szokásainak megfelelő parazitaellenes készítményt.

5. Cicachip, rugalmas láthatósági nyakörv

A kutyákkal ellentétben a cicáknál még kevésbé elterjedt az azonosító chipezés, pedig az éjjelente akár több 10 km-es köröket megtevő kalandorok esetében ez nagyon fontos.

A kerti cicáknál sajnos gyakoriak a gázolásos balesetek is, főleg, ha forgalmas környéken laktok. Érdemes a cica nyakára rugalmas, elakadás (például egy faágba) esetén szétnyíló, fényvisszaverő nyakörvet tenni: ez egyfelől már jelzi, hogy nem kóborállatról van szó, valamint a balesetek megelőzésében is nagy segítség lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Ki feküdt az ágyacskámban? – 5 nem várt vendég a kutya, cica fekhelyén

2016.09.21. 12:00 :: Kisállatorvos

A házi kedvencek pihe-puha fekhelyén szabad szemmel alig látható élőlények komoly problémák forrásai lehetnek: a párnákon, a takarókon és az alvóskosárban számos, emberre is veszélyes betegséget terjesztő bolhafaj, atka, baktérium és gomba is megtelepedhet. A kuckók és a teljes környezet tisztán tartása, valamint az élősködők elleni megelőző védelem az egyetlen hatásos módszer ellenük.

blog_w38_fekhely.jpg(Kép: Pinterest)

1. Bolha

A leggyakoribb bajt az igen „hűséges” kutya– és macskabolhák jelentik. Ha például 4-5 bolhát látsz a kutyádon, biztos lehetsz benne, hogy további közel 100 lárva várja már egy biztos sötét helyen, hogy támadásba lendülhessen. A fekhelyek pedig kiváló terepet jelentenek, hiszen a lárvaállapotot megelőzően a bolhapeték ennél sokkal zordabb körülmények között hónapokig is kibírják. A bolha számos gond okozója lehet: a viszketés miatti idegességtől kezdve a szőrhulláson át egészen a bolha nyála okozta komolyabb allergiáig, ami idővel bőrgyulladáshoz vezethet.

Megfelelően védekezni a bolhák ellen nem csak a kutya, de az egész család érdekében fontos, hiszen ők az emberre nézve egyaránt veszélyes kutyagalandféreg terjesztői is.  

2. Atkák

Mind a kutyáknak, mind a macskáknak gyakran okoznak gondot a különböző rühatkák. A leggyakoribb gond a fülrühösség. A macskák esetében a mikroszkopikus, pókformájú atkák a külső hallójárat bőrében raknak petéket, ott táplálkoznak. Fekete törmelékes váladék alakul ki a fülben, idővel a hallójárat gyulladását okozva.

A kutyáknál sokszor vakaródzással, fülrázással jár, a hallójáratban barna váladék jelenik meg. Ritkábban, elsősorban fiatal kutyáknál fordul elő a fejrühösség, amikor a rühatka a bőrbe ássa magát, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyítható jelenléte.  A rühösség lehet gyenge immunrendszer eredménye, állatorvosi kezelése pedig elengedhetetlen.

3. Ótvart okozó gombák

A közhiedelemmel ellentétben az ótvart nem egy féreg, hanem gombás fertőzés okozza. A fertőzés jelei közé tartozik a bőrpír, a szőrhullás, a gennyes hólyagok és a töredező karmok. A fertőzést okozó gomba spórái akár 2 évig is túlélnek egy elhanyagolt fekhelyen, és a gomba idővel nem csak a kutyát, de az egész környezetét veszélyezteti.

4. Belső élősködők: fonálférgek, galandférgek

A fonálférgek közé tartozó orsóféregfajok a kölyök állatok leggyakoribb élősködői, a vékonybélben kifejlődő paraziták kölyökkutyáknál súlyosabb következményeket okozhatnak, mint az azt aránylag jobban tűrő macskáknál.

A fonálférgek petéi bélsárral, az állatot simogatva, de a fekhelyen tenyészve akár az emberre is veszélyesek lehetnek.

Kutya esetében a galandférgek szintén a vékonybélben élősködnek, elérhetik az 1-2m hosszúságot, a köztes gazda bolhák pedig szinte a kutyák mindennapos társai. A féregdarabok a bélsárral kijuthatnak a külvilágba (erre utal például, ha a kutya a fenekét jellegzetesen a földön törli, húzza, köznyelven „szánkázik”), ezt veszik fel a bolhalárvák, és bennük alakul ki a fertőző galandféreg.

Ilyen módon a macskák is terjeszthetik, amikor a vékonybelet irritálják a féregdarabok.

Az állatok simogatásával, elhanyagolt alvóhellyel az ember is megfertőződhet. A bolha elleni védekezés – spot-on készítményekkel vagy speciális, állatorvosnál kérhető, ízesített tablettákkal -   így a belső élősködők megelőzése szempontjából is nagyon fontos. 

blog.jpg(Kép: Pinterest)

5. Szalmonella, lisztéria

A szalmonella és a listéria szavak hallatán szinte mindenkinek az emberi élelmiszerek okozta megbetegedés jut eszébe. Ám sajnos a fagyasztott állattápok illetve a nyers húsok nem kis hányada lehet fertőzött ezekkel a baktériumokkal. A szalmonella és listéria baktériumok okozta tünetek kutyák esetében is a magas láz, étvágytalanság, fogyás, hasmenés.

A baktériumok az állatok ürülékében akár 3 hónapig is lappanghatnak. Főleg a lakásban tartott kedvencekkel együtt élő állapotos nők, idősek és kisgyermekek vannak kitéve az állatok testváladékával, illetve a szennyezett étellel terjesztett baktériumoknak.

Kézmosással – etetés és simogatás után – jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.  Soha ne hagyd, hogy kutyád, cicád nyalogassa az arcodat! Moss mindig kezet, miután cicádat simogattad. A lakásban alvó kedvencek esetében a fekhelyek rendszeres tisztítása is alapvető fontosságú.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők kutyabolha kisállat tippek

Indul a suli - Milyen a jó kutyaiskola?

2016.09.12. 16:24 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy a gyerekek számára sincs általános recept a jó iskolára, a kutyáknak is eltérő igényeik vannak. Ami a szomszéd kutyus esetében tökéletesen működött, lehet, hogy a te kedvencednél egyáltalán nem hatékony. Szerencsére váltani bármikor lehet, hiszen nem mindig könnyű az ideális iskola és oktató megtalálása. Pár alapvető dolgot azonban mindig érdemes figyelembe venni az iskolaválasztás során.

1. Oktatási feltételek: csoportméret, ellenőrzés, felszerelés

Természetesen az iskola területének nagysága befolyásolja a csoport méretét, de egy lelkiismeretes oktató maximum 6-7 kutyával és gazdival tud minőségi figyelem mellett, hatékonyan dolgozni. A kutyaovikra ez fokozottan igaz. Már a kezdetekkor ellenőrizzük, hogy van-e állatnak és embernek megfelelő elsősegély felszerelés a helyszínen. Intő jel, ha a beiratkozásnál az iskola nem kéri el tőled a kutyus oltási bizonyítványát.

2. Ellenőrizhető képesítések, innovatív megoldások

Az iskolával való ismerkedéskor bizonyosodjunk meg a vezető, illetve az oktatók képzettségéről. A papír fontos, de azt is jó megfigyelni, mennyire nyitott az iskola az új módszerekre és az egyéni igényekre.

blog_w37_kutyaiskola.jpgKép: Google újrafelhasználható

3. Kioktatás helyett partnerség

A jó tréner nem bánik lekezelően veled, nem kioktató hangnemben beszél, és nem akarja azt éreztetni, hogy vele ellentétben hozzá nem értő vagy. Minden kutya és minden gazda más: egyeseknek több türelemre van szükségük, mint másoknak. A folyamatosan nyugodt és türelmes hangnem a jó tréner egyik fontos ismérve.

4. Félelemkeltés helyett pozitív megerősítés  

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a fájdalomra és félelemérzetre építés a kutyaoktatás terén (is) visszaüt. Válassz olyan iskolát, ahol pozitív oktatási módszereket alkalmaznak, úgy, mint a világszerte egyre népszerűbb klikkerre, vagy a jutalmazásra, pozitív megerősítésre épülő rendszer. Az erőszakra, kiabálásra, agresszív fegyelmezésre építő oktató jó eséllyel hozzá nem értését akarja leplezni.

5. Farokcsóválás minden mennyiségben

A jó kutyasuliban a kutya és a gazdi egyaránt szívesen töltik az időt. A kutyák számára legyen élvezetes a „munka”. Kérj egy ingyenes próbaórát, kutyád testbeszéde a legbiztosabb mérce: ha folyamatosan ásít, azaz ideges, vagy ha farkát lába közé húzza, esetleg utána gyakran hasmenése van, biztosan nem érzi jól magát.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok

Kiskutyád lesz? Ezt az 5 dolgot tanítsd meg először neki

2016.09.05. 12:00 :: Kisállatorvos

Sok családba a nyári utazások után érkezik új négylábú családtag. Egy kölyökkutya az első hónapokban viszont nagyon sok időt és odafigyelést kíván – ez alól pedig az iskolakezdés miatti rohanás se ad felmentést. Erre, a kutya fejlődési szempontjából különösen fontos időszakra vonatkozóan mutatunk most 5 lépést, amelyekkel megalapozhatod a további nevelést és a harmonikus közös életet.

blog_w36_kolyokkutya.jpg(Kép: Pinterest)

1. A legfontosabb – Behívás

A gyors visszahívás (vagy behívás) az egyik legfontosabb dolog, amit kutyusodnak megtaníthatsz. A kutya ösztönlény. Bármilyen egyszerűen is hangzik, azt elérni, hogy parancsszóra akarata (azaz ösztöne) ellenére is azonnal visszajöjjön hozzád, nem feltétlenül gyors folyamat. Nem magától értetődő, de fontos, hogy soha ne parancsold magadhoz a kutyád a nevelés során olyan teendők miatt, amit ő nem szeret, így pl. tabletta beadása, fültisztítás. Fontos, hogy mindig hallgasson a vezényszóra, hiszen akár az életét mentheti meg. A parancs teljesítésének jó élményhez kell kapcsolódnia – pl. a kedvenc játékához vagy jutalomfalathoz.

A lényeg a pozitív nevelés, büntetni pedig semmiképpen sem szabad a kutyát, ha parancsszóra nem jön lábhoz.

2. A szocializációs ablak gyorsan csukódik...

Nagyon fontos, hogy kutyusod úgy érezze, a világ egy boldog és biztonságos hely – ezt nevezhetjük formálisan szocializációnak is. Lényeges, hogy kiskorától kezdve minél több helyet, szituációt, más állatokat, embereket megismerjen, megszokjon.

Kevesen tudják, hogy az elsődleges és tökéletes ún. „szocializációs ablak” viszonylag rövid ideig van nyitva: 3-4 hetes kortól kb. 14 hetes korig. Ez a legtökéletesebb időszak a kutyusban rögzíteni, hogy kutyák, emberek között és idegen helyzetekben lenni jó és izgalmas dolog. Általában 2 hónapos korban kerül a kölyök az új gazdihoz, az „ablak” félidőnél jár, csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle.

3. Szeparációs szorongás megelőzése tréninggel

A kutyusok társasági lények, a magány és az unalom az egyik legnagyobb ellenségük. A farkasok és a kutyák eredetileg falkában élnek. Ma a kutyus általában egyedül él új családjával (falkájával), akik azonban gyakran 8-10 órára is egyedül hagyják őt.

A magánytól való félelem és az azzal járó stressz megelőzése érdekében fokozatosan szoktasd hozzá őt az egyedülléthez. Érdemes pár teljes napot rászánni (akár szabadságot kivenni), ha a kölyök megérkezik, amikor csak vele vagy, segítesz neki megszokni az új környezetet. Pár nap után lehet rövidebb időre, kezdetben 1, majd 2 órára magára hagyni kedvenc játékával, vagy egy finom rágókával, hogy érezze, ilyenkor sincs oka aggodalomra. Majd az időt fokozatosan növelheted.

4. Rágni, nem rágni...

Tévhit, hogy a kutyák csak 6 hónapos korig rágnak, amit érnek, amíg felnőtt fogaik meg nem jelennek. Ez a nehéz átmeneti időszak gyakran csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb kutya egész életében igényli ezt, így idejekorán fontos kijelölnöd, mit szabad és mit nem. Ökölszabályként általában egyéves korig nem szabad a kutyában bízni ilyen téren, azaz egyedül hagyni például a lakásban féltett tárgyak között. A gyerekkapuk jó határolók lehetnek ilyen esetben is. Fontos már kezdetektől biztosítani neki a megfelelő rágcsálható játékot, speciális táplálékot (étellel kitömött játékok, szárított bőrök, csontok stb.), amelyekkel kiélheti ezt a szenvedélyét. A következetesség ugyancsak fontos, egyik családtag se nézze el neki, ha a papucsát csócsálja.

5. Nem minden wc, ami annak látszik

Akár lakásban, akár kertesházban él a kutya, fontos kijelölni neki, hol végezheti el kis– és nagydolgát. A lakásban tartott kedvenceknél persze alapvető a szobatisztaságra nevelés, ám a kertben is fontosak a kijelölt területek, még rendszeres sétáltatás esetén is.

Kezdetben akár óránként vidd a kutyust a kijelölt helyre/helyekre, mutasd meg neki, hol végezheti el dolgát. Akkor is, ha ilyen gyakran nem lenne rá igénye. Idővel lehet növelni a szüneteket. Érdemes többféle „felületre” vinni, nem jó, ha például megszokásból csak a fűre hajlandó vizelni. Jó tudni, hogy a kölyköknek általában nem sokkal evés után fontos „kimenni”, a rendszeres toalett-szüneteket ehhez is igazítsd.

Ne szidd őt hangosan akkor sem, ha rajtakaptad. Így csak azt tanítod meg, nem biztonságos előtted végeznie a dolgát, inkább titokban kellene, így az előszoba helyett a hátsó fürdőt vagy a pinceajtót választja majd.

Az alaposabb kiképzés, kutyaovi, majd kutyaiskola látogatása mindezeken felül jó és hasznos döntés. A szellemi és fizikai aktivitás nagyon fontos a kutya számára, a tartós unalom is egyfajta stressz, az ezzel járó esetleges viselkedészavarokat pedig mind a kutya, mind a gazda érdekében jobb megelőzni.

4 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás futtató kisállat tippek

Vége a nyárnak, vége a kullancsszezonnak? - 5 tévhit a kullancsokról

2016.08.29. 12:00 :: Kisállatorvos

Rohamtempóban közeledik az ősz, „a kullancsszezonnak pedig a nyárral együtt” vége - többek között ez is egy a gyakori tévhitek közül, amelyek a négylábú kedvencekre komoly veszélyt jelentő kullancsot övezik. Valójában szeptemberben jön el a második főszezon, ami a kullancsok aktivitását illeti.

blog_w35_kullancs.jpgKép: Pinterest

1. Tévhit – A kullancsok fákról pottyannak az állatok bundájára

A két irányból érkező kullancs támadására nem csak az erdős részeken számíthatsz. A kertekben, közparkokban is egyre gyakoribb kullancsok bár elsősorban a fűszálak közül másznak fel és kapaszkodnak meg az állat bundájában, a cserjékről, a dús aljnövényzetről is kedvenceden landolhatnak. A parkokban tett, vagy erdei, mezei séták kerülése helyett válaszd a hatékony megelőzést gyógyszeres nyakörvvel, spot-on készítményekkel, vagy tablettával, amelyek precíz használatával kapcsolatban tanácsos állatorvossal egyeztetni. A bunda rendszeres ellenőrzése se maradjon el.

2. Tévhit – Házi praktikákkal is eltávolítható az állatból a kullancs

Máig tartják magukat az olyan tippek, mint a kullancs „fagyasztása”, gyufával való kiégetése, olajjal, ecettel, parfümmel való kenegetése, megfullasztása hatásos. Ezek valójában nem működnek, sőt, további fertőzést okozhatnak, és komoly sérülésveszélyt jelentenek az állat számára. Kézzel sem ajánlatos hozzányúlni, a további fertőzések elkerülése végett. A legjobb módszer a gyógyszertárban, állatorvosnál kapható kullancs csipesz. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük az orvos segítségét a parazita eltávolításában.

3. Tévhit – A Lyme-kórt elkaphatom a kutyámtól, cicámtól

Ez nem igaz, közvetlenül a házi kedvencektől az ember nem kaphatja el a Lyme-kórt, az állat szőrén „hazahozott” kullancstól viszont annál inkább. Emiatt nagyon fontos, hogy a kullancsokat távoltartó, megelőző védelemben részesítsd kedvencedet. Az átvizsgálás fontos, hiszen a fertőzés esélye nagyobb, ha 24 órán túl a kutyában marad a kullancs.

4. Tévhit – A kullancs „csak” a Lyme-kór miatt veszélyes a kutyára

A legfontosabb talán ezt a tévhitet eloszlatni. A kutyák ugyan – az emberrel ellentétben – valóban beolthatók Lyme-kór ellen, ám a kullancsok emellett még számos súlyos betegséget terjesztenek. Az Európa-szerte elterjedt, magas lázzal, étvágytalansággal jelentkező Babéziózis (vagy kutyamalária) átadására például 2-3 napra is szüksége lehet a kullancsnak, a gyors eltávolítás ezért is fontos. A betegség életveszélyes a kutyára nézve. Kevesen ismerik továbbá a vérzéses kullancsláz nevű betegséget, amelyért az Európa több országában is egyre elterjedtebb (Magyarországon még nem található) barna kutyakullancs felelős, amely a fehérvérsejteket támadja meg. A csípést követően 8-20 nappal lázzal, bágyadtsággal, légszomjjal és hányással jelentkeznek az első tünetek. Kezelés nélkül a betegség vaksághoz, életveszélyes állapothoz vezethet.

5. Tévhit - Elég csak nyáron védekezni a kullancsok ellen

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok ellen csak késő tavasztól nyár végéig kell védeni a kutyust és a kijáró cicákat. Valójában a kullancsok a száraz, forró nyári időt nem annyira kedvelik, ahogy a direkt napfényt sem. Ám a megfelelő páratartalmú, enyhébb őszi időben fokozottan aktívvá válnak, így az európai második csúcsszezon valójában a szeptember. Az enyhe ősz és tél folyamán pedig a globális éghajlatváltozásnak köszönhetően szinte folyamatosan aktívak a kullancsok. Az egész éves védelem tehát fontos, a korszerű, akár fél évig is hatékony gyógyszeres nyakörvekkel, ami még a feledékenyebb gazdiknak sem jelent problémát.

3 komment

Címkék: kutya kisállat macska kiscica kullancs háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

Vízből is megárt a sok – A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai

2016.08.22. 12:00 :: Kisállatorvos

A hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a friss víz elérhetőségének fontosságát, különösen a kertben tartott kedvencek esetében. A kutyák és a cicák rendszeresen tartanak vízszüneteket a nap folyamán, előbbiek egy-egy séta után különösen sokat isznak, míg a cicák beérik kevesebb vízzel is. A drasztikusan megnövekvő vízigényt viszont érdemes komolyan venni, mivel súlyos betegségeket jelezhet.

A kutya igényei

A kutyusok testének mintegy 60-65%-a víz, és 10% körüli vízvesztés már komoly problémákat okozhat: hőségben, árnyék és víz nélkül nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Nehéz általános szabályt állítani arra, mennyi egy kutya napi vízigénye, kb. 50 ml/testsúlykg mennyiség az átlagos. Tévhit, hogy hőségben folyamatosan hideg vízre kell cserélni a kutya vizét, ez csak torokgyulladáshoz vezethet. A friss, külső hőmérséklettel megegyező víz megfelelő, ha naptól, széltől, esőtől védett helyen van.

Keresd fel az állatorvost, ha azt tapasztalod egyik napról a másikra, hogy a kutya:

  • itatótálját sokkal gyakrabban után kell töltened, akár egyszerre kiissza és újra igényi a vizet ezután is,
  • olyan hevesen iszik, hogy azonnal vissza is öklendezi azt,
  • hirtelen szívesen iszik a WC kagylóból is,
  • sokkal gyakrabban vizel a megszokottnál.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai kutyáknál

A folyamatos szomjúság és extrém vízfogyasztás mögött számos probléma állhat, a baj forrását minden esetben állatorvos feladata megállapítani. A leggyakoribb ok, a kutyák esetében is kiválóan kezelhető cukorbetegség

Kiváltó oka lehet ezen kívül a vese -és májbetegség, mellékvese problémák, valamint a tartós stressz is.

blog_w34_tulzott_viz.jpgKép: Pinterest

Akik kevéssel is beérik – A macskák vízigénye 

A kutyákkal szemben a cicák sokkal kevesebb vizet igényelnek, és a vízvesztést is jobban viselik. Ennek több oka van. A kutyákkal ellentétben például nem csak lihegéssel hűtik magukat, így a hőséget jobban elviselik. Kb. naponta 10-12-szer isznak, egy átlagos 4 kg-os macska kb. 2 dl vizet fogyaszt el, beleértve a táplálékot is. Az igényt nagyban befolyásolja a tápláléka, száraz táp esetében több, konzervek esetében kevesebbel is beérik.

A vizük minőségére nagyon kényesek, fém és üvegtálból megfigyelések szerint szívesebben isznak, mint műanyagból. Sőt, egyes cicák – tudományosan nem tisztázott okokból, talán mert jobban látják a folyóvizet – csak folyóvizet hajlandóak fogyasztani.

A túlzott vízfogyasztás lehetséges okai macskáknál

A legtöbb gazdi inkább azért aggódik, hogy kedvence kevés vizet fogyaszt, ám ez többnyire alaptalan. Ha azonban azt látod, hogy cicád vízigénye (100 ml/testsúlykg és felette) és vizeletének mennyisége is hirtelen megnő, érdemes az állatorvos tanácsát kérni, ugyanis több betegség jele is lehet:

Ha a vízfogyasztással kapcsolatban bármilyen szokásostól eltérő viselkedést tapasztalsz, mihamarabb vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. Szerencsés esetben kiderülhet, hogy a félelmed alaptalan volt, de jobb az óvatosság – főleg, mivel ha betegség áll a háttérben, megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyos, sokszor már visszafordíthatatlan állapotromlás.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség állatgyógyászat kisállat tippek

5 gazdiszokás, amelyek valójában stresszelik a kutyát

2016.08.15. 12:00 :: Kisállatorvos

A kutyák szinte a végsőkig hűségesek, türelmesek gazdájukkal és az ismerős családtagokkal. Éppen ezért nem is gondolnád, valójában mennyi minden nyugtalaníthatja kedvencedet, amikor Te csak szeretetedet akarod kimutatni felé. Valószínűleg a Te kutyád is hálás lesz, ha az alábbi 5 dolgot elkerülöd a jövőben.

1. Túl sok beszéd, kevés testbeszéd
A kutyák rengeteg parancsszót képesek elsajátítani. Sőt, egyes fajták, mint például a border colliek, akár több százat is megtanulnak. A tömör parancsszavakon túl mégis az emberi testbeszéd a legfontosabb számukra. Ezt sokan elfelejtik, és hajlamosak „kedveskedő” körmondatokban beszélni a kutyához. Ne feledd: kutyád hallgathat az „ül, fekszik, marad” parancsokra, de nem érti a nyelvedet. Mozdulataidból viszont néha előbb tudja, mit érzel, mire készülsz, mint Te magad.

A legfontosabb, hogy szavaid és testbeszéded összhangban legyenek. Ez nem mindig egyszerű, emberként mindenki a szavakra koncentrál. Összezavarhatod kutyádat például akkor, ha karoddal hadonászva, valamilyen irányba haladva adod ki neki a „maradj” parancsszót. Testeddel azt mondod, gyere felém, kövess, miközben azt hallja, maradjon, ahol van. Érdemes kipróbálnod a „testbeszéd nap” kísérletet, amikor egész nap egy szót sem szólsz a kutyádhoz, csak jelekkel, testbeszéddel kommunikáltok. Meg fogsz lepődni, milyen sokat „beszélsz” valójában nap mint a nap a testeddel, és kutyád ebből milyen sokat ért.

blog_w33_kutyastressz.jpgKép: Pinterest

2. Ölelgetés, pofa, mancsok paskolgatása
Akárcsak Neked, a kutyának is fontos a személyes tere, az ölelgetés és a pofák, mancsok paskolgatása pedig ennek megsértését jelenti. Hiába szeretnéd csak rajongásodat kifejezni egy imádnivaló kölyökkutya felé egy öleléssel, ez félelemmel töltheti el. Ekkor ugyanis blokkolod a mozgásban.

Megfigyelések szerint némelyik kutya kényelmesen érzi magát ölelgetések közben is, de a legtöbbjük nem kedveli. A stressz jelei: lesunyított fülek, „félhold, meredt szemek”, szorosan zárt száj, szemkontaktus kerülése.

3. Szabályok hiánya
Azt gondolnád, a szigorú, következetes szabályok betartatásától kutyusod boldogtalanabb lesz elkényeztetett társainál, de nem így van. A kutyának ugyanis szüksége van határozott keretekre és követendő szabályokra, szereti tudni, mit vár el tőle a falkavezér. A következetes szabályok számukra megkönnyítik az életet, kiszámíthatóbbá, így kevésbé stresszessé teszik azt. Ide tartozik a parancsszavak következetes használata is: egy utasításra ne használj felváltva többféle szót, összezavarja, frusztrálja a kutyát.

4. Heccelés, viccesnek vélt utánzás
Bár a legtöbb kutyatulajdonosnak egyértelmű, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni a heccelés mellőzését. Sokan gondolják, hogy „visszaugatni” egy épp morgó kutyára mókás. Ám ők közel sem tartják viccesnek, ha az ember – legyen az a gazdája, vagy idegen a kerítésen túlról – utánozza őket. Sőt, ez épp ellentétes érzelmeket, frusztrációt vált ki a kutyákban. Hasonlóan veszélyes a kutya „megviccelése” ijesztgetéssel, farkának hirtelen megcibálásával.

5. Kutyaruhák
Biztosan Te is láttál már cukinak vélt fotókat karácsonyi vagy húsvéti fejdíszbe, jelmezbe öltöztetett kutyákról. Amennyire népszerűek ezek a képek, annyira zavarja a rajta szereplőket. Természetesen vannak fajták, amelyek hálásak a téli a hidegben tett sétákon a hátukat, hasukat védő öltözetért. A kutyák többsége azonban inkább eltűri, mintsem szereti az öltöztetést.

Ha kölyökkortól hozzá van szoktatva a kutya, hogy bizonyos körülmények között valamilyen védőruhát kap, általában nem okoz neki gondot. A csupán dísznek szánt kutyaruhákat azonban érdemes kerülni, szinte biztos, hogy kedvenced megszabadulna ruhadarabjaitól, ha az irántad érzett hűsége nem akadályozná ebben.

34 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kisállat tippek