Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Miért köhög a kutyám?

2016.11.18. 16:00 :: Kisállatorvos

A változékony, nyirkosabb időben nem csak téged kap el könnyebben a megfázás - a kutyatársaságokban is ekkor terjed jobban egy száraz, görcsös köhögéssel járó betegség, a kennel köhögés. Ugyan általában pár hét alatt gyógyítható, de rendkívül kellemetlen élmény a kutya és gazdi számára is. Ma már létezik ellene vakcina, ezért jobb megelőzni, mint gyógyítani!

blog_w45_kennelkoh.jpg(Kép: Pinterest)

Mi is az a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutyák ragályos légzőszervrendszeri betegsége. Rendszerint több kórokozó együttes hatására keletkezik, a kórokozók között találhatók a kutyák parainfluenza-, adeno-, herpes- és reovírusai, valamint szopornyicájának vírusa, a baktériumok közül pedig a Bordatella bronchiseptica.

Hogyan terjed?

A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel, kutyáról kutyára terjed. A kedvencek olyan találkozóhelyeken vannak kitéve leginkább a fertőzés veszélyének, ahol több társuk is tartózkodik egyszerre, így például kutyapanziókban, kutyafuttatón, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, a parkban, vagy akár az állatorvosi rendelők várószobáiban.

Mik a tünetei?

A betegség jellemző tünete az emberi szárazköhögéshez nagyon hasonlító érdes, száraz, görcsös köhögés. Kezdeti tünetként enyhén lázas állapot és étvágyvesztés is jelentkezhet. Ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, ennek jele a "nedvessé" váló köhögés lehet.

Miért veszélyes?

Bár alapesetben jóindulatú, kezelhető megbetegedésről van szó, a köhögés akár több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények - például tüdőgyulladás - is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek. A gyógyult kutya még hónapokig ürítheti a kórokozókat.

Hogyan kezelhető?

Ha a fenti tüneteket látod a kedvenceden, vidd mielőbb állatorvoshoz. Ha a betegség már kialakult, keveset tudsz tenni a kutya meggyógyítása érdekében azon túlmenően, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítod számára, és próbálod csillapítani a köhögését. Súlyosabb esetekben más gyógyszerek adására is szükség lehet a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdésére. A betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de mint minden betegséget, ha van rá lehetőség, jobb megelőzni, mint gyógyítani!

Megelőzhető? Igen!

Ma már a betegség több kórokozója ellen is véd vakcina. Ha a kutyusod gyakran kerül közeli érintkezésbe más kutyákkal, például kutyaiskolába jár, kiállításokon vesz részt, vagy gyakran vendégeskedik kutyapanziókban, mindenképpen érdemes megfontolnod a vakcinával történő immunizálását. Jó hír, hogy létezik olyan vakcina, amely beadásához nem kell a kutyát megszúrni, orrba csepegtetés után 3 nappal már immunitást eredményez a Bordatella bronchiseptica ellen. A védőoltást (orrba csepegtetést) csak évente kell megismételni. Már a három hetesnél idősebb kölykök és a vemhes állatok is olthatók.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat védőoltás háziállat kiskutya állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség futtató állatgyógyászat kisállat tippek kutya oltás

Téli műszak a lakásban – így segíts a cicádnak

2016.11.12. 10:00 :: Kisállatorvos.hu

A téli időjárás akkor is változást jelent a cicád életében, ha a mindennapjait a négy fal között tölti. Amíg Te felhúzol otthon egy vastagabb zoknit vagy pulóvert, ő csak egy kis extra téli bundára számíthat, és persze Rád, hogy pár aprósággal segítesz neki komfortosabbá tenni a hideg hónapokat.

blog_w44_macska_tel.jpg(Kép: Pinterest)

1. Bundaápolás

A cicák vastagabb bundát növesztenek télire, amelynek rendszeres ápolása különösen fontos. Az összetapadt, akár filcessé váló szőrzet ugyanis sokkal rosszabbul szigetel, mint a gondosan ápolt bunda, ezért a rendszeres fésülést ne csak a vedlés idejére tartogasd.

2. Ropogó ízületek

Minden cica szereti a meleget, de télen az idősebb vagy ízületi gondokkal küzdő cicák különösen kedvelik az extra meleg pontokat, pl. fűtőtesten heverészni naphosszat. Ilyenkor akár a mozgásuk is nehézkesebbé válik, ízületeik a megszokottnál kevésbé ruganyosak.

Ha azt látod, idősebb cicád télen nehezebben mozog, egyrészt mindenképpen konzultálj az állatorvossal, másrészt a fekhelyét könnyen elérhető, meleg helyre tedd, ahova nem kell ugrania, másznia.

3. A megfelelő klíma kialakítása

Te is visszaveszed a fűtést éjszakára, vagy ha nappal elmész otthonról? Egy egészséges, megfelelően vastag bundával rendelkező cicának ez meg se kottyan. Ám ha netán szőr nélküli, idősebb, vékonyka, vagy ízületi gondokkal küzdő macskád van, gondoskodj egy olyan pontról a lakásban, ahol komfortos melegben érezheti magát. A fűtés ugyanakkor nagyon szárazzá teszi a levegőt, egy párásító használata nem csak a cica, de az egész család egészsége szempontjából előnyös lehet.

Ha a cicád szeret a napsütésben sütkérezni, célszerű egy kényelmes helyet kialakítani neki a legnaposabb ablakban, ahol virágok vagy kényes függöny sem zavarja a feltöltődést.

Érdemes továbbá a cica fekhelyét olyan helyre tenni, ahol nem éri a huzat, pl. ha eddig kevéssé jól szigetelt előszobaajtó vagy teraszablak előtt volt, védettebb helyre tenni.  Néhány cica nincs jó barátságban a speciális cicaágyakkal, nekik elég egy ráadás régi takaróval a kedvenc fekhelyüket kibélelni.

Kaphatók fűthető cicafekhelyek az igazán elszánt gazdiknak, ám ha ilyet választasz, fontos arra figyelni, hogy soha ne legyen melegebb a cica saját testhőmérsékleténél.

4. Egy kis ráadás finomság

Télen néha Neked is jobban esnek a táplálóbb, kissé nehezebb ételek, így van ezzel a cicád is, persze módjával. A nyári adaghoz képest kb. 10 %-kal több élelemre van szükségük, különösen igaz ez, ha kijáró cicáról van szó, de a lakásban tartott kedvencednek is növekedhet az étvágya. A tél kezdetén mindenképpen érdemes az állatorvosotoknál látogatást tenni, hogy javasol-e cicádnak valamilyen vitaminpótlást vagy speciális diétát erre az időszakra. Különösen ajánlott a féléves látogatás 7 évesnél idősebb macskák esetében.

2 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás macskatartás állategészség kisállat tippek

Stresszmentes állatorvosi vizit a cicával? Lehetséges!

2016.11.04. 13:02 :: Kisállatorvos

Az állatorvosi vizit nem tartozik a cicák kedvenc elfoglaltságai közé. Néha szabályos közelharcot vívtok egy-egy ilyen alkalommal, így már Te magad is félve várod a nagy napot? Íme néhány tipp, amelyekkel könnyebbé teheted ezeket a nagyon fontos, legalább évente egyszer esedékes látogatásokat. 

blog_w43_macska_allatorvosnal.jpg(Kép: Pinterest)

Az állatorvosi látogatást kevés macska éli meg hétköznapi eseményként, de a cicákat fenyegető súlyos betegségek ellen védő rendszeres oltások és az általános állapotfelmérés szó szerint létfontosságú a négylábú kedvenced számára. A stressz ugyanakkor hátráltató tényező a vizsgálat során, hiszen jelentősen csökkentheti a cica fájdalomküszöbét, agresszívvé teheti, egyes diagnosztikai vizsgálatok eredményét is befolyásolhatja, ráadásul olyan hosszantartó negatív hatásokkal járhat, mint a hasmenés vagy a viselkedési zavarok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a cicádat már az állatorvosi látogatás előtt megnyugtasd. A feladat nem egyszerű, de kellő türelemmel és odafigyeléssel pozitív hatást érhetsz el.

1. Stresszcsökkentés a vizit előtt

A stressz legtöbbször már otthon elkezdődik: amint a cica meglátja a hordozóját, kereket old és igyekszik elbújni. Ez ellen a legjobb módszer a hordozóketrec megszerettetése a cicával: hagyd elöl, nyitott állapotban, hogy a cica akár fekhelyként is használhassa, így ne csak kellemetlen eseménnyel azonosítsa. Tegyél bele érdekes játékokat, jutalomfalatot, és akár spriccelj bele macskamentát, amelynek illóolajáért odavannak a cicák.

2. Stresszcsökkentés útközben

A cicák többnyire az állatorvosi látogatások során autóznak, ezért az utazás nem hagy bennünk pozitív élményeket. A cicák általában nem szeretnek utazni, de ha már kiskorától rövidebb utakkal (akár csak néha a környező utcákban), mindig a saját hordozójában hozzászoktatod a fuvarhoz, ez a stresszfaktor is csökkenthető. Fontos, hogy olyan helyen legyen a hordozó, ahol a cica megfelelően kilát belőle, és soha ne felejtsd el a hordozó rögzítését, nehogy baleset érje a kedvencedet.

Az etetést érdemes az út utánra hagyni, mert sok cica rosszul lesz a kocsiban, illetve a stressztől eleve felborulhat az emésztésük.  Érdemes a rádiót halkan hallgatni, és ha teheted, akkor ültess valakit a cica mellé, akinek a jelenléte nyugtatóan hat rá. Az is jó megoldás, ha a hordozót az anyósülésre teszed magad mellé.

3. Stresszcsökkentés a rendelőben

A stressz ragadós, a cicák pedig nagyon érzékenyek: ha kedvenced érzi rajtad, hogy feszült vagy, ő is az lesz, ezért próbáld meg vidáman kezelni ezt a látogatást. Pl. ne gügyögj hozzá szokatlan módon, amivel – szerinted – megnyugtatod őt. Viselkedj természetesen.

Ha lehetőséged van rá – az állatorvossal egyeztetve – érdemes barátkozós látogatásokat tenni az állatorvosnál, amikor a cica csak nézelődik, ismerkedik, és semmi olyasmi nem történik, ami kellemetlen emlék lenne neki (pl. oltás, alapos vizsgálat stb.). A látogatások során vigyél magaddal a cicád kedvenc jutalomfalatjából, és – csakis állatorvosotok engedélye mellett – a vizsgálat során és végén adogass néhányat a kedvencednek.

4. Stresszcsökkentés otthon, beavatkozások után

Ha komolyabb beavatkozás, pl. műtét után értek haza a cicával, érdemes még egy órát a hordozóban hagyni, különösen akkor, ha több cica is van a háztartásban. Ilyenkor ugyanis a műtéten átesett cica „fura szagot” áraszt számukra, akár ellenségesen is viselkedhetnek vele. Hagyni kell szaglászni őket. Célszerű egy tiszta törölközővel átdörzsölni a hazatérő cicát, majd ugyanezzel a többi cicát, így a szagok elfogadása könnyebbé válik. A legfontosabb, hogy hagyd pihenni, legyen egy nyugodt zug – akár a komfortossá tett hordozója – ahova el tud vonulni.

5. Egy kis plusz segítség

Előfordulhat, hogy – esetleg egy korábbi nagyon rossz élmény miatt – a cicádat egyszerűen képtelenség megnyugtatni a rendelőben. Ha komollyá válna a probléma, érdemes az állatorvossal egyeztetni a kifejezetten házi kedvencek számára, természetes alapanyagokból készült nyugtató hatású készítményről, a Zylkénéről, amelynek alkalmazásával megóvhatod a cicust a stressz okozta lelki és fizikai problémáktól.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állatorvos állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség állatgyógyászat kisállat tippek Zylkéne

5 őszi tipp idősebb kutyusokhoz

2016.10.21. 12:00 :: Kisállatorvos

Az egyre hidegebb, változékony, szeles-esős időjárást hozzánk hasonlóan a kutyáknak sem könnyű megszokni. A megváltozott szükségletekre pedig különösen fontos odafigyelni, ha a kutyusod már nyugdíjas korba lépett. A hideg idő súlyosbíthat egyes panaszokat, de ezek megfelelő gondozással enyhíthetők.

blog_w42_osz_kutya.jpg(Kép: Pinterest)

Fajtától, táplálástól, korábbi életmódtól is függ, mikortól számít a kutyád idősnek: amíg a nagytestű fajták, mint pl. a dogok már 5-6 évesen átlépik ezt a küszöböt, egy csivavát csak 10-11 évesen nevezhetünk szeniornak. Ahogy a kutyád idősödni kezd, sok tekintetben az emberhez hasonló tüneteket mutat: deresedni kezd a bundája, veszít energikusságából, nehézkesebben mozog, reflexei lassulnak, romlik a hallása és a látása. Ezek a folyamatok nem visszafordíthatók, de kellő odafigyeléssel és megfelelő gondozással sokat javíthatsz idős kedvenced életminőségén.

1. Őszi vizit

Az állatorvosotok tudni fogja, mikor lép a kutyád az idősek klubjába. Ettől kezdve a rendszeres orvosi ellenőrzések fontosabbak, mint valaha, így az éves viziteket érdemes féléves látogatásokra cserélni. Egy felnőtt kutya ugyanis egy naptári év alatt biológiailag 3 évet öregszik. Az őszi oltási szezonnal egybekötött alapos kivizsgálás ráadásul segít jobban felkészülni az őszre és a hideg télre is.

2. Mozgékonyabb ízületek

Lehet, hogy a kutyusod nehezebben, lassabban mozog, nincs kedve már a nagy sétákhoz úgy, ahogy régen, ráadásul a fájó ízületeknek a változékony idő sem kedvez. Beszéld meg az állatorvosotokkal a problémákat, és ha porcerősítő glukozamin/kondroitin etetését javasolja étrendkiegészítőként a kedvenced ízületi problémáira, fogadd meg a tanácsát. Ha szükséges enyhíteni a fájdalmát, naponta adj be neki fájdalomcsillapítót az orvos által megállapított adagolással. Emberek számára gyártott, otthon fellelhető fájdalomcsillapítókkal, házi módszerekkel tilos kísérletezni.

3. Kényelmes(ebb) fekhely

Minden kutya szeret puha helyen aludni, de az idősebb, esetleg ízületi gyulladással küzdő kutyáknak még fontosabb a megfelelő, védett fekhely. Ha a kutya állandó jelleggel a kertben él, mindenképpen fontos a jól szigetelt, könnyen elérhető kutyaház, amelyhez nem kell nagyokat ugrania vagy lépcsőket másznia. A hideg, nyirkos helyen való alvás akár tüdőgyulladáshoz is vezethet, ami idősebb kutyánál életveszélyes.

A fekhely és a kutya környezetének tisztán tartása a hosszú élet fontos eleme: az élősködők számára a kutya ágya kiváló terep az áttelelésre - ne adj esélyt nekik az elszaporodásra.

4. Megfelelő táplálás

Fontos, hogy az evés pozitív élmény legyen. A földre tett etetőtálakból nem mindig kényelmes ennie az idősebb, vagy nagyobb testű kutyáknak. Különösen fájdalmas lehet ez hidegben, ízületi gondok esetén. Érdemes magasabb helyre, speciális kutyaetető asztalokra helyezni a tálakat, vagy olcsóbb megoldásként a kutya magasságának megfelelő sámlira.

Ahogyan a kutyád idősödik, módosítanod kell az étrendjén is. Bár hidegebb időben az állatok táplálóbb, zsírosabb élelmet igényelnek, ha a kutyád az időskori elhízás jeleit mutatja, változtass. A súlyfelesleg ugyanis felgyorsítja kedvenced egészségi állapotának romlását, súlyosbodhatnak a szívműködés elégtelenségére utaló tünetek, valamint bőr-, légzési- és ízületi problémák jelentkezhetnek. Vannak ugyanakkor olyan kutyák, amelyek pontosan az ellenkezőjével küzdenek, és lassan fogyni kezdenek. Mindkét esetben az állatorvossal egyeztess a kedvenced ideális diétájáról.

5. Az élénkség megőrzése

Ha a kutyusodnál azt tapasztalod, hogy a korábban energikus, játékos, fürge négylábú ki sem akar mozdulni, egyre lassabban reagál, nincs kedve már a játékhoz,  mihamarabb keresd fel az állatorvost. Az öregedéssel párhuzamosan ugyanis csökken a vér oxigén-szintje, lelassul a szívműködés, és romlani kezdenek az agyi funkciók, amelyek  az éberség csökkenéséhez, levertséghez és a testmozgásra való hajlandóság mérséklődéséhez vezethetnek. Ezek a tünetek azonban enyhíthetők, hiszen ma már elérhető olyan készítmény idős kutyák számára, amelynek rendszeres adása fokozza az oxigénfelvételt és serkenti az energia-háztartást, így kedvenced nyugdíjas éveiben is aktív életet élhet.

1 komment

Címkék: kutya háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kisállat tippek idős kutya

5 dolog, amivel megrövidíted a kutyád életét

2016.10.19. 12:00 :: Kisállatorvos

Mint minden gazdi, bizonyára Te is a lehető legjobbat akarod a kedvencednek. Egyes szokásokkal azonban akaratodon kívül is évekkel csökkentheted kutyusod várható élettartamát. Az alábbiakra éppen ezért mindenképpen figyelj oda.

blog_w41_kutya_elettartam.jpg(Kép: Pinterest)

1. Elhízás, nassolás

A kutyád súlya a Te válladat nyomja: egyedül a Te felelősséged a kedvenced optimális testsúlya. Sokat elmond, hogy tavaly a világ legnagyobb kutyakiállításán minden negyedik kutyus túlsúlyos volt. Ez azért különösen szomorú tény, mert a kiállításokon egyébként jóval kisebb arányban szerepelnek túlsúlyos kutyák, mint amennyire gyakori ez a probléma a hétköznapokban. Az elhízott kutyák gazdáinak jelentős része ráadásul teljesen tévesen ítéli meg az ideális súlyt, és nem gondolja, hogy legjobb barátja ilyen problémákkal küzd. A túlsúly a kutyák esetében komoly gond: ortopédiai, légzőszervi problémákhoz, egyes ráktípusok esélyének növekedéséhez, valamint cukorbetegséghez vezethet. A súlyfelesleg nem csak az élettartamot, de az állat életminőségét is jelentősen rontja. A rendszeres mozgás és a kornak, állapotnak megfelelő táplálás mellett az asztalról való etetést, nassolást mindenképpen kerüld.

2. Napi mozgás elhanyagolása

Az inaktív életmód nem csak a kutyád elhízásához, és számtalan betegség kialakulásához vezethet, de lelkiállapotára, viselkedésére is negatív hatással van. A megfelelő mennyiségű napi szabad mozgás elhanyagolása (ami alatt ne csak a pórázon sétáltatásra gondolj, hanem lehetőleg napi két nagy rohangálásra, pl. kutyafuttatón) komoly stresszfaktort jelent a kutyádnak. A rendszeres szellemi stimuláció nagyon fontos. A közös mozgással ráadásul nem csak a kedvenced, hanem saját életed hosszát is növeled.

3. Fogak elhanyagolása

A kutyák esetében nagyon fontos odafigyelni a fogak és a száj megfelelő állapotára. A modern táplálási szokások miatt ma már messze nem rágnak annyit, mint az őseik, pedig a kutyák esetében ez egyfajta természetes „fogkefeként” működött.  A lerakódott lepedékből kialakuló fogkő kiváló táptalaj a baktériumok számára, ami ínybetegségekhez, kilazuló fogakhoz, sőt, idővel szívproblémákhoz is vezethet. Rendszeres fogápolóként ne csontot adj kutyádnak (legalábbis ne mindig), mert hosszútávon ez csak a fogkopáshoz járul hozzá. Inkább használj speciális rágókákat, tápokat, amelyek mechanikusan tisztítják a fogakat, és segítenek megelőzni a fogkő kialakulását is. Ha nem tudod biztosan, milyen típusú termék a legmegfelelőbb a kutyusod számára, kérd az állatorvos segítségét, aki kedvenced fajtáját figyelembe véve hasznos fogápolási tippekkel szolgál majd.

4. Passzív dohányzás

Nem sokan gondolnak rá, pedig az emberhez hasonlóan a kutyák tüdeje sem dohányfüstre termett, sőt. A passzív dohányzás épp úgy károsítja kedvenced szervezetét, mint a Tiédet, vagy a család bármely más tagjáét. A légzési problémák mellett a dohányfüstben élő kutyák szervezetét (a macskákét is!) jóval nagyobb eséllyel támadja meg valamilyen rákos megbetegedés, mint a tiszta levegőt szívó társaikét.

5. Paraziták elleni átfogó védelem elhanyagolása

A bolhák, kullancsok, szúnyogok elleni védelemnek olyan alapvetőnek kell lennie, mint az éves rendszeres állatorvosi vizitnek. A kutyádat ugyanis legalább akkora veszélynek teszed ki a repellens termékek használata nélkül, mintha nem gondoskodnál a rendszeres oltásokról. Ezek a vérszívók ugyanis nem csak kellemetlen vendégek, de olyan életveszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint a szívférgesség vagy a bőrférgesség (szúnyogok), a Lyme-kór, és babéziózis (kullancsok), vagy akár az emberre is veszélyes belső paraziták (bolhák). Az állatorvosoddal egyeztetve érdemes megtalálni a kutyád életmódjához legjobban passzoló megelőző módszert, ami lehet rácseppentő készítmény, gyógyszeres nyakörv, rágótabletta, vagy ezek kombinációja.

22 komment

Címkék: kutya kullancs háziállat kiskutya bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás élősködők kutyabolha kisállat tippek

Hol jobb a cicának: kint vagy bent?

2016.10.05. 12:00 :: Kisállatorvos

Kanapéhuszárság vagy kalandok a természetben? Az örök kérdés, ami nem csak a gazdikat, de a szakembereket is megosztja. Sokan azonnal rávágják, hogy a macska ragadozó állat és nagyon önálló lény, így a szabadban jobb neki. Ez a kérdés azonban jóval összetettebb, így nincs rá egyetemesen jó válasz. Jellemzően a gazdik lehetőségei szabják meg, hogy a cica a lakásban vagy a kertben él-e, ha a döntés viszont csak rajtad múlik, akkor több szempontot is érdemes mérlegelned.

blog_w40_kint.jpg

Szabad élet, rövidebb élet?

Mindenki tud példát mondani hosszú életű, állatorvost soha nem látott, szabadon egerésző macskára. A statisztikák szerint viszont a kalandozó, betegségek ellen védtelen macskák átlagosan csak 4-5 évig, míg a rendszeresen oltott, élősködők ellen megfelelően védett cicák akár 14-15 évig vagy tovább is élnek. A lakásban tartott kedvencekre nézve ez a magasabb várható élettartam fokozottan igaz, hiszen őket nagyobb eséllyel kerülik el az olyan veszélyek, mint az éjszakai verekedésekből adódó fertőzések (pl. macskaleukózis, FIV, fertőző hashártyagyulladás), vagy a fertőzött állatoktól szerzett egyéb betegségek.

Megfelelően oltva (lásd alább), rendszeres állatorvosi ellenőrzés mellett ugyanakkor egy kertben élő cica is számíthat a nyugdíjas évekre. Ehhez viszont biztonságos terepre van szüksége, ugyanis sajnos tévhit, hogy a cicák ösztönösen kerülik a zajos, forgalmas utakat. Az autók okozta balesetek nagyon gyakoriak a macskák körében, így ez a kockázat szintén csökkenti a várható élettartamukat.

Oltások - Lakásban élő cicáknak is fontos

A megfelelő vakcinázás a legjobb védelem a fertőzések ellen, akár kint, akár bent él a cicád. A tévhitekkel ellentétben a lakásban tartott macskáknál is szükséges a 8 és 11 hetes korban esedékes, majd évente ismétlendő kombinált oltás, amely véd a leggyakoribb fertőző betegségek ellen (calicivírus okozta nátha, parvovírus okozta panleukomenia, FHV).

Bár a Leukózis vírus főleg macskák közvetlen érintkezésekor, így párzáson, verekedésen keresztül fertőz, lakásban tartott állatok is fertőződhetnek, ezért 14, 17 hetes korban, majd évente Leukózis ellen oltatni minden kedvencet érdemes.

A veszettség emberre és állatra egyaránt végzetes, így még ha cicád az erkélyt sem hagyja el, 20 hetesen, majd évente ismételve az oltás életet menthet. 

blog_w40_bent.jpg

Paraziták – kint is bent is

Tény, hogy a kertben élő, messze kalandozó cicák fokozottan ki vannak téve a különféle parazitáknak – elsősorban az immár kertekben is megbúvó kullancsoknak. Súlyos tévhit azonban, hogy a lakásban tartva nem fenyegetik őket a külső vagy belső élősködők. A bolhák például még a téli fagyokat is képesek átvészelni, és a lakás meleg, sötét zugai kiváló búvóhelyet jelentenek, így a bent élő cicák is veszélyeztetettek.

A bolhák által terjesztett galandférgek ugyancsak kockázati tényezők, de az orsóféreg megjelenése sem zárható ki (például fertőzött bélsártól, vagy akár egértől). A cicára nézve a négy fal között is veszélyesek lehetnek a szúnyogok, amelyek a szívférgességet terjesztik.

Akár kinti, akár lakásban élő cicád van, a hangsúly a megelőzésen van: a kullancsok, a szúnyogok, valamint a bolhák okozta fertőzések megelőzésére (vagy gyógykezelésére) az állatorvossal egyeztetve érdemes kialakítani a kezelési rutint, igény szerint spot-on készítmények formájában.

Lakás = unalom és magány?  

Sokan kegyetlenségnek tartják az alapvetően kalandozó, vadászni szerető cicák lakásban tartását. Mások a betegségektől féltve pont a kalandoktól óvják kedvencüket, és sok cica kifejezetten szereti és igényli a lakás biztos melegét. Itt igazságot tenni nem lehet, és nem is szeretnénk.

A tartós magány és az ingerszegény környezet azonban idővel szinte minden élőlényt stresszel, és a cicáknál olyan viselkedési zavarokhoz vezethet, mint a lakás különböző pontjaira való ürítés, a jelölgetés, az agresszivitás vagy a levertség. Ezért ha cicád folyamatosan a lakásban tölti mindennapjait, és sokat van egyedül, gondoskodj számára megfelelő elfoglaltságról, és játssz vele sokat.

(Képek: Pinterest)

12 komment

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

5 egészségvédő tipp kerti cicáknak a hidegebb időre

2016.09.30. 11:00 :: Kisállatorvos

A szabadságnak bizony ára van. Ha a cicád nem csak a lakásban tölti a mindennapjait, akkor kisebb-nagyobb veszélyek folyamatosan leselkednek rá. A hűvösre forduló őszi idővel is számolni kell, de a problémák többsége egy kis előrelátással és odafigyeléssel megelőzhető.

blog_w39_kerti_macska.jpg(Kép: Pinterest)

Nem mindegy, hogy folyamatosan kertben élő, vagy csak oda kijáró cicáról van szó. Előbbi esetében minden alábbi kockázat fokozottabban érvényes. A kizárólag szabadban élő macska ugyanakkor jobban tud vigyázni magára, mint egy alapvetően szobacica.

1. Fagyálló folyadék, útszóró só

A hideg, őszi idő beköszöntével jó pár szezonális veszély leselkedik a cicára. Amikor az autókban lecserélik a fagyálló folyadékot, a kifolyó maradék vagy a rossz helyen felejtett, el nem használt folyadék könnyen bajt okoz. A hűtőfolyadék édes ízét a kutyák ugyan még jobban szeretik (rájuk is nagyon veszélyes), de a cicákra nézve sokkal gyorsabban halálhoz vezethet a fellefetyelése. Az alkoholszerű mérgezés tünetei az első 12 órában jelentkeznek hányás, nyáladzás, bágyadtság, egyensúlytévesztés formájában. Ha ezt a fázist túléli a cica, a következő tünetek a vese súlyos károsodása utalnak. Ha felmerül a mérgezés gyanúja, ne késlekedj, és azonnal fordulj állatorvoshoz.

Szerencsére egyre kevesebb helyen használják, de a jeges utak szórására szolgáló só is veszélyes, elsősorban a cica mancsára és bundájára nézve. Ellenőrizzük gyakran a cica mancsait, a súlyosabb sómarásos sebek megelőzése érdekében.

2. Veszélyes menedékkeresés

Ahogy az extrém meleget, úgy a hideget sem tűrik jól a macskák, még ha vastag aljszőrzetet is növesztenek télire. Élettartamukat jelentősen csökkentheti a folyamatos hidegben töltött idő. A rossz idő elől sok cica keres menedéket a meleg autómotor környékén, nem látható részen, a kerékre kuporodva vagy a motortérbe bemászva. Ez akár végzetes is lehet, ha valaki hirtelen beindítja a kocsit, és a cica épp mélyen alszik. Hideg időben érdemes indulás előtt nagyokat koppantani a motorháztetőre, vagy dudálni egyet – ezzel életet menthetsz.

Mindenképpen gondoskodj cicád számára olyan speciális, rongyokkal, pléddel bélelt menedékről, ami megfelelő méretű ahhoz, hogy saját testével bemelegítse.

3. Csökkenő hőmérséklet, növekvő tápigény

Bár ősszel még kevésbé jellemzők a vizestálat is befagyasztó hidegek, azért éjjel már előfordulhat talajmenti fagy. Ellenőrizd gyakran cicád vizestálkáját, nem lett-e jégkásás, jéghártyás. A szabadban élő cicák továbbá hidegebb időben kb. 10 százalékkal több, vitamindús táplálékot igényelnek.

4. Paraziták

A kinti cicákra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt a paraziták jelentik. Az élősködők ellen nem csak melegebb időben kell óvni a cicát. Sőt, a kullancsok szezonja igazán csak szeptemberben, októberben jön el újra.

Amíg egy kutyával sétálva nagyjából követhető, mennyire veti be kedvenced magát kullancs által jellemzően fertőzött területekre (például egy bozótosba), ez az éjjelente kalandozó cicáknál követhetetlen. A kullancsokat elsősorban a macska pofáján, a fején és a mancsain keresd. A kutyákkal ellentétben a Lyme-kór ritkábban támadja meg a cicákat, de a kutyákat érintő babéziózishoz hasonló fertőző anémia gyakoribb, amit Haemobartonellózisnak hívunk. A fertőzést gyengeség, étvágytalanság, láz követi, a kezelése pedig antibiotikummal, súlyosabb esetben akár vérátömlesztéssel lehetséges, de tudni kell róla, hogy akár évekig is észrevétlen marad és más fertőzéssel együtt lángol fel a betegség.

A bolha okozta bőrgyulladások, bolhaallergia mind a kerti, mind a lakásban tartott cicát veszélyezteti. A bolha szaporasága miatt a fertőzöttség nehezen kiirtható, az egész háztartást érintheti. A cica kinti búvóhelyének rendszeres karbantartása, tisztítása így különösen fontos, még ha a fekhely nincs is szem előtt. A bolhák hónapokig túlélnek akár hideg időben is, megbújva a meleg, sötét helyeken.

Akár bolháról, akár kullancsról van szó, a legjobb megoldás a megelőzés: kérd az állatorvosod tanácsát, hogy megtalálhassátok a cicád igényeinek és szokásainak megfelelő parazitaellenes készítményt.

5. Cicachip, rugalmas láthatósági nyakörv

A kutyákkal ellentétben a cicáknál még kevésbé elterjedt az azonosító chipezés, pedig az éjjelente akár több 10 km-es köröket megtevő kalandorok esetében ez nagyon fontos.

A kerti cicáknál sajnos gyakoriak a gázolásos balesetek is, főleg, ha forgalmas környéken laktok. Érdemes a cica nyakára rugalmas, elakadás (például egy faágba) esetén szétnyíló, fényvisszaverő nyakörvet tenni: ez egyfelől már jelzi, hogy nem kóborállatról van szó, valamint a balesetek megelőzésében is nagy segítség lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat macska kiscica háziállat állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kisállat tippek

Ki feküdt az ágyacskámban? – 5 nem várt vendég a kutya, cica fekhelyén

2016.09.21. 12:00 :: Kisállatorvos

A házi kedvencek pihe-puha fekhelyén szabad szemmel alig látható élőlények komoly problémák forrásai lehetnek: a párnákon, a takarókon és az alvóskosárban számos, emberre is veszélyes betegséget terjesztő bolhafaj, atka, baktérium és gomba is megtelepedhet. A kuckók és a teljes környezet tisztán tartása, valamint az élősködők elleni megelőző védelem az egyetlen hatásos módszer ellenük.

blog_w38_fekhely.jpg(Kép: Pinterest)

1. Bolha

A leggyakoribb bajt az igen „hűséges” kutya– és macskabolhák jelentik. Ha például 4-5 bolhát látsz a kutyádon, biztos lehetsz benne, hogy további közel 100 lárva várja már egy biztos sötét helyen, hogy támadásba lendülhessen. A fekhelyek pedig kiváló terepet jelentenek, hiszen a lárvaállapotot megelőzően a bolhapeték ennél sokkal zordabb körülmények között hónapokig is kibírják. A bolha számos gond okozója lehet: a viszketés miatti idegességtől kezdve a szőrhulláson át egészen a bolha nyála okozta komolyabb allergiáig, ami idővel bőrgyulladáshoz vezethet.

Megfelelően védekezni a bolhák ellen nem csak a kutya, de az egész család érdekében fontos, hiszen ők az emberre nézve egyaránt veszélyes kutyagalandféreg terjesztői is.  

2. Atkák

Mind a kutyáknak, mind a macskáknak gyakran okoznak gondot a különböző rühatkák. A leggyakoribb gond a fülrühösség. A macskák esetében a mikroszkopikus, pókformájú atkák a külső hallójárat bőrében raknak petéket, ott táplálkoznak. Fekete törmelékes váladék alakul ki a fülben, idővel a hallójárat gyulladását okozva.

A kutyáknál sokszor vakaródzással, fülrázással jár, a hallójáratban barna váladék jelenik meg. Ritkábban, elsősorban fiatal kutyáknál fordul elő a fejrühösség, amikor a rühatka a bőrbe ássa magát, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyítható jelenléte.  A rühösség lehet gyenge immunrendszer eredménye, állatorvosi kezelése pedig elengedhetetlen.

3. Ótvart okozó gombák

A közhiedelemmel ellentétben az ótvart nem egy féreg, hanem gombás fertőzés okozza. A fertőzés jelei közé tartozik a bőrpír, a szőrhullás, a gennyes hólyagok és a töredező karmok. A fertőzést okozó gomba spórái akár 2 évig is túlélnek egy elhanyagolt fekhelyen, és a gomba idővel nem csak a kutyát, de az egész környezetét veszélyezteti.

4. Belső élősködők: fonálférgek, galandférgek

A fonálférgek közé tartozó orsóféregfajok a kölyök állatok leggyakoribb élősködői, a vékonybélben kifejlődő paraziták kölyökkutyáknál súlyosabb következményeket okozhatnak, mint az azt aránylag jobban tűrő macskáknál.

A fonálférgek petéi bélsárral, az állatot simogatva, de a fekhelyen tenyészve akár az emberre is veszélyesek lehetnek.

Kutya esetében a galandférgek szintén a vékonybélben élősködnek, elérhetik az 1-2m hosszúságot, a köztes gazda bolhák pedig szinte a kutyák mindennapos társai. A féregdarabok a bélsárral kijuthatnak a külvilágba (erre utal például, ha a kutya a fenekét jellegzetesen a földön törli, húzza, köznyelven „szánkázik”), ezt veszik fel a bolhalárvák, és bennük alakul ki a fertőző galandféreg.

Ilyen módon a macskák is terjeszthetik, amikor a vékonybelet irritálják a féregdarabok.

Az állatok simogatásával, elhanyagolt alvóhellyel az ember is megfertőződhet. A bolha elleni védekezés – spot-on készítményekkel vagy speciális, állatorvosnál kérhető, ízesített tablettákkal -   így a belső élősködők megelőzése szempontjából is nagyon fontos. 

blog.jpg(Kép: Pinterest)

5. Szalmonella, lisztéria

A szalmonella és a listéria szavak hallatán szinte mindenkinek az emberi élelmiszerek okozta megbetegedés jut eszébe. Ám sajnos a fagyasztott állattápok illetve a nyers húsok nem kis hányada lehet fertőzött ezekkel a baktériumokkal. A szalmonella és listéria baktériumok okozta tünetek kutyák esetében is a magas láz, étvágytalanság, fogyás, hasmenés.

A baktériumok az állatok ürülékében akár 3 hónapig is lappanghatnak. Főleg a lakásban tartott kedvencekkel együtt élő állapotos nők, idősek és kisgyermekek vannak kitéve az állatok testváladékával, illetve a szennyezett étellel terjesztett baktériumoknak.

Kézmosással – etetés és simogatás után – jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.  Soha ne hagyd, hogy kutyád, cicád nyalogassa az arcodat! Moss mindig kezet, miután cicádat simogattad. A lakásban alvó kedvencek esetében a fekhelyek rendszeres tisztítása is alapvető fontosságú.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők kutyabolha kisállat tippek

Indul a suli - Milyen a jó kutyaiskola?

2016.09.12. 16:24 :: Kisállatorvos.hu

Ahogy a gyerekek számára sincs általános recept a jó iskolára, a kutyáknak is eltérő igényeik vannak. Ami a szomszéd kutyus esetében tökéletesen működött, lehet, hogy a te kedvencednél egyáltalán nem hatékony. Szerencsére váltani bármikor lehet, hiszen nem mindig könnyű az ideális iskola és oktató megtalálása. Pár alapvető dolgot azonban mindig érdemes figyelembe venni az iskolaválasztás során.

1. Oktatási feltételek: csoportméret, ellenőrzés, felszerelés

Természetesen az iskola területének nagysága befolyásolja a csoport méretét, de egy lelkiismeretes oktató maximum 6-7 kutyával és gazdival tud minőségi figyelem mellett, hatékonyan dolgozni. A kutyaovikra ez fokozottan igaz. Már a kezdetekkor ellenőrizzük, hogy van-e állatnak és embernek megfelelő elsősegély felszerelés a helyszínen. Intő jel, ha a beiratkozásnál az iskola nem kéri el tőled a kutyus oltási bizonyítványát.

2. Ellenőrizhető képesítések, innovatív megoldások

Az iskolával való ismerkedéskor bizonyosodjunk meg a vezető, illetve az oktatók képzettségéről. A papír fontos, de azt is jó megfigyelni, mennyire nyitott az iskola az új módszerekre és az egyéni igényekre.

blog_w37_kutyaiskola.jpgKép: Google újrafelhasználható

3. Kioktatás helyett partnerség

A jó tréner nem bánik lekezelően veled, nem kioktató hangnemben beszél, és nem akarja azt éreztetni, hogy vele ellentétben hozzá nem értő vagy. Minden kutya és minden gazda más: egyeseknek több türelemre van szükségük, mint másoknak. A folyamatosan nyugodt és türelmes hangnem a jó tréner egyik fontos ismérve.

4. Félelemkeltés helyett pozitív megerősítés  

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a fájdalomra és félelemérzetre építés a kutyaoktatás terén (is) visszaüt. Válassz olyan iskolát, ahol pozitív oktatási módszereket alkalmaznak, úgy, mint a világszerte egyre népszerűbb klikkerre, vagy a jutalmazásra, pozitív megerősítésre épülő rendszer. Az erőszakra, kiabálásra, agresszív fegyelmezésre építő oktató jó eséllyel hozzá nem értését akarja leplezni.

5. Farokcsóválás minden mennyiségben

A jó kutyasuliban a kutya és a gazdi egyaránt szívesen töltik az időt. A kutyák számára legyen élvezetes a „munka”. Kérj egy ingyenes próbaórát, kutyád testbeszéde a legbiztosabb mérce: ha folyamatosan ásít, azaz ideges, vagy ha farkát lába közé húzza, esetleg utána gyakran hasmenése van, biztosan nem érzi jól magát.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok

Kiskutyád lesz? Ezt az 5 dolgot tanítsd meg először neki

2016.09.05. 12:00 :: Kisállatorvos

Sok családba a nyári utazások után érkezik új négylábú családtag. Egy kölyökkutya az első hónapokban viszont nagyon sok időt és odafigyelést kíván – ez alól pedig az iskolakezdés miatti rohanás se ad felmentést. Erre, a kutya fejlődési szempontjából különösen fontos időszakra vonatkozóan mutatunk most 5 lépést, amelyekkel megalapozhatod a további nevelést és a harmonikus közös életet.

blog_w36_kolyokkutya.jpg(Kép: Pinterest)

1. A legfontosabb – Behívás

A gyors visszahívás (vagy behívás) az egyik legfontosabb dolog, amit kutyusodnak megtaníthatsz. A kutya ösztönlény. Bármilyen egyszerűen is hangzik, azt elérni, hogy parancsszóra akarata (azaz ösztöne) ellenére is azonnal visszajöjjön hozzád, nem feltétlenül gyors folyamat. Nem magától értetődő, de fontos, hogy soha ne parancsold magadhoz a kutyád a nevelés során olyan teendők miatt, amit ő nem szeret, így pl. tabletta beadása, fültisztítás. Fontos, hogy mindig hallgasson a vezényszóra, hiszen akár az életét mentheti meg. A parancs teljesítésének jó élményhez kell kapcsolódnia – pl. a kedvenc játékához vagy jutalomfalathoz.

A lényeg a pozitív nevelés, büntetni pedig semmiképpen sem szabad a kutyát, ha parancsszóra nem jön lábhoz.

2. A szocializációs ablak gyorsan csukódik...

Nagyon fontos, hogy kutyusod úgy érezze, a világ egy boldog és biztonságos hely – ezt nevezhetjük formálisan szocializációnak is. Lényeges, hogy kiskorától kezdve minél több helyet, szituációt, más állatokat, embereket megismerjen, megszokjon.

Kevesen tudják, hogy az elsődleges és tökéletes ún. „szocializációs ablak” viszonylag rövid ideig van nyitva: 3-4 hetes kortól kb. 14 hetes korig. Ez a legtökéletesebb időszak a kutyusban rögzíteni, hogy kutyák, emberek között és idegen helyzetekben lenni jó és izgalmas dolog. Általában 2 hónapos korban kerül a kölyök az új gazdihoz, az „ablak” félidőnél jár, csak rajtad múlik, mit hozol ki belőle.

3. Szeparációs szorongás megelőzése tréninggel

A kutyusok társasági lények, a magány és az unalom az egyik legnagyobb ellenségük. A farkasok és a kutyák eredetileg falkában élnek. Ma a kutyus általában egyedül él új családjával (falkájával), akik azonban gyakran 8-10 órára is egyedül hagyják őt.

A magánytól való félelem és az azzal járó stressz megelőzése érdekében fokozatosan szoktasd hozzá őt az egyedülléthez. Érdemes pár teljes napot rászánni (akár szabadságot kivenni), ha a kölyök megérkezik, amikor csak vele vagy, segítesz neki megszokni az új környezetet. Pár nap után lehet rövidebb időre, kezdetben 1, majd 2 órára magára hagyni kedvenc játékával, vagy egy finom rágókával, hogy érezze, ilyenkor sincs oka aggodalomra. Majd az időt fokozatosan növelheted.

4. Rágni, nem rágni...

Tévhit, hogy a kutyák csak 6 hónapos korig rágnak, amit érnek, amíg felnőtt fogaik meg nem jelennek. Ez a nehéz átmeneti időszak gyakran csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb kutya egész életében igényli ezt, így idejekorán fontos kijelölnöd, mit szabad és mit nem. Ökölszabályként általában egyéves korig nem szabad a kutyában bízni ilyen téren, azaz egyedül hagyni például a lakásban féltett tárgyak között. A gyerekkapuk jó határolók lehetnek ilyen esetben is. Fontos már kezdetektől biztosítani neki a megfelelő rágcsálható játékot, speciális táplálékot (étellel kitömött játékok, szárított bőrök, csontok stb.), amelyekkel kiélheti ezt a szenvedélyét. A következetesség ugyancsak fontos, egyik családtag se nézze el neki, ha a papucsát csócsálja.

5. Nem minden wc, ami annak látszik

Akár lakásban, akár kertesházban él a kutya, fontos kijelölni neki, hol végezheti el kis– és nagydolgát. A lakásban tartott kedvenceknél persze alapvető a szobatisztaságra nevelés, ám a kertben is fontosak a kijelölt területek, még rendszeres sétáltatás esetén is.

Kezdetben akár óránként vidd a kutyust a kijelölt helyre/helyekre, mutasd meg neki, hol végezheti el dolgát. Akkor is, ha ilyen gyakran nem lenne rá igénye. Idővel lehet növelni a szüneteket. Érdemes többféle „felületre” vinni, nem jó, ha például megszokásból csak a fűre hajlandó vizelni. Jó tudni, hogy a kölyköknek általában nem sokkal evés után fontos „kimenni”, a rendszeres toalett-szüneteket ehhez is igazítsd.

Ne szidd őt hangosan akkor sem, ha rajtakaptad. Így csak azt tanítod meg, nem biztonságos előtted végeznie a dolgát, inkább titokban kellene, így az előszoba helyett a hátsó fürdőt vagy a pinceajtót választja majd.

Az alaposabb kiképzés, kutyaovi, majd kutyaiskola látogatása mindezeken felül jó és hasznos döntés. A szellemi és fizikai aktivitás nagyon fontos a kutya számára, a tartós unalom is egyfajta stressz, az ezzel járó esetleges viselkedészavarokat pedig mind a kutya, mind a gazda érdekében jobb megelőzni.

4 komment

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás futtató kisállat tippek