Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XII. rész: Nem félünk a szobroktól!

2018.07.04. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

A legutóbbi bejegyzésből megtudtuk, hogy Bravo megkezdte kiképzését a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolában, amivel lezárult élete első szakasza. Legyen szó tömegközlekedésről, utcai tárgyakról vagy a látássérült gazdival való kommunikációról, Bravo folyamatosan tanul és sikeresen veszi az akadályokat.

Bravo képzése szépen halad előre a maga útján. Az engedelmességi vizsga letétele egyre közelebb kerül, még néhány feladat pontosítása után hamarosan meg is történik. A hosszas gyakorlások alatt megtanulta, hogy a falatot finoman kell elvenni a kiképző kezéből, illetve nagyon ügyesen visszajön, amikor hívják. A helybenmaradást is nagyon sokat gyakoroltuk, akár egészen nehéz zavaró körülmények között is. Ilyen volt például a háta mögött csobogó, változó hangot adó köztéri szökőkút, amiben ő nagyon szívesen megmártózott volna, de hát első a kötelesség.

 bravo1.jpg

A vezetőmunka során először az alapokat tesszük le, amiket a kiképzés során végig, nap mint nap gyakorlunk. Ilyen például a járda végének és kezdetének jelzése. A kutya így adhatja a látássérült tudtára, mikor ér a biztonságos járda végére, hogy ő ott aztán felmérhesse – akár egy beszélő lámpa segítségével, akár a hallására támaszkodva – hogy veszélyes-e az átkelés. Bravo annyira ügyes, hogy sokszor már magától is megáll, nem kell figyelmeztetnem erre. Ilyenkor természetesen nagyon megdicsérem ezért a feladatért.

Ebben az időszakban teszteljük többek között a vakvezető tanuló tárgyaktól való félelmét is. A kutyák sokféle dologtól megijedhetnek, például egy szobortól vagy egy, az út szélén álló, nagyméretű szemeteszsáktól, de kutyaszemmel akár egy felnőtt nyakában ülő kisgyerek is lehet egy érthetetlen, megugatni való jelenség. Bravo gyerekkorában kölyöknevelőinek hála nagyon sok ilyesmivel találkozott már, igy őt egy csapat köztéren legelésző unikornis sem billenti ki a lelki nyugalmából.

 bravo2.jpg

A tömegközlekedés elviselése is egy olyan alapkészség, amivel egy vakvezetőkutyának rendelkeznie kell, így Bravóval minél többféle járművet próbálunk ki a képzés időszaka alatt. Bravo probléma nélkül vette a régebbi gyártású távolsági busz hangos menetzaját és erőteljes rázkódását is.

bravo3.jpg

Hamarosan pedig engedelmességi vizsga, szurkoljatok!

Tudtad? A látássérültség foka nem befolyásolja, hogy egy látássérült vakvezető kutyához jusson.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet

 

Szólj hozzá!

5+1 mókás gif, amivel minden gazdi azonosulni tud

2018.07.02. 11:00 :: KisállatorvosHU

Az alábbi gifek biztosan eszünkbe juttatják a kutyánkat és a vele eltöltött vicces, szeretettel teli éveket. Szívmelengető pillanatok következnek!

Mindig örömet okoz, ha vicces és kedves gifeket nézegetünk az interneten, hiszen ilyenkor nemcsak hangosan kacagunk, de az őrült, imádnivaló kisállatunkra is gondolunk. Ha van kutyád, az alábbi gyűjtemény biztosan elnyeri a tetszésedet!

1. Minden gazdinak ismerős lehet az a pillanat, amikor ráébredünk, hogy a kisállatunk egy igazán… furcsa dolgot élvez, például a porszívó érintését.

Cím: Ez igazán jól esik, gazdi!


2. … és persze ott vannak azok a percek, amikor borzalmasan elunjunk magunkat. Ekkor kerül képbe legjobb négylábú barátunk, hogy szórakoztasson minket.


3. Ugyanakkor a kutyánk hajlamos elbújni, ha fürdetésre kerül a sor. Hiszen ki szereti, ha sampon kerül a szőrébe?


4. Néha egyszerűen annyira bolondos, hogy nem tudjuk abbahagyni a nevetést…


5. …és persze ott vannak azok a kínos esetek, amikor a kutyánk egy nagyon, nagyon, nagyon nem alkalmas helyen végzi el a dolgát. Ne aggódjunk, bárkivel megtörténhet!


+1. Persze a vicces pillanatokért, a szeretetért és törődésért mindez abszolút megéri!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya gif kiskutya állattartás

Négy ok arra, hogy miért kérjük állatorvosunk segítségét a paraziták elleni védekezéshez

2018.06.29. 10:00 :: KisállatorvosHU

Ha megkérdezünk egy kutya- vagy macskabarátot, azt fogja mondani, hogy szükség van valamiféle parazita elleni védelemre. De hogyan kell ezt jól csinálni? Minden egyes kutya és macska különleges, és speciális igényekkel rendelkezik, amikor a parazitaellenes védelem kiválasztására kerül sor. Az internet és a kisállat-kereskedések korában egyszerűbbnek tűnik a parazitaellenes készítmények online vagy üzletben történő megvásárlása. Azonban helyes ez a hozzáállás? Miért forduljunk állatorvoshoz az ilyen gyógyszerek kiválasztásakor? Íme, négy ok arra, hogy szakember tanácsát kérjük, mielőtt kedvencünket paraziták ellen kezelnénk!

2621-kicsi.jpg

(kép: Shutterstock)

1. Számos parazitaellenes termék található a piacon, és mindegyik sajátos jellemzőkkel rendelkezik. Komplex tudás szükséges ahhoz, hogy megfelelő kombinációt válasszunk ki kedvencünk számára. Vannak például olyan kullancsok és bolhák, amelyek már ellenállóvá váltak bizonyos hatóanyagokkal szemben. Vannak olyan paraziták, amelyek területspecifikusak, előfordulásuk az éghajlattól vagy a földrajzi helytől függ. Az interneten vagy a kisállat-kereskedésekben ilyen információk nem állnak megfelelő pontossággal rendelkezésre. Az állatorvosok ellenben felmérik a kedvencünkre leselkedő veszélyeket, és kiválasztják a megfelelő hatóanyagot és termékbeadási módot.

2. A kisállat-kereskedés eladója vagy egy online kereskedő nem tudja felmérni kutyánk vagy macskánk egészségi állapotát. Nem ismerik az állat kórelőzményét, amely befolyásolhatja a parazitaellenes készítmény végső kiválasztását, valamint a beadás gyakoriságát, és nem tudják felmérni a kezelés hatékonyságát sem. Az állatorvos viszont pontosan fel tudja mérni kedvencünk egészségügyi állapotát, alkalmazni tudja a megfelelő gyógyszereket, és szükség esetén a szakszerű ellenőrzést is elvégzi.

3. A kutyáknak megfelelő parazitaellenes szerek mérgezők lehetnek a macskák számára, és esetleg alkalmatlanok arra, hogy kisgyermekek érintkezzenek velük. „Ilyen esetekben az állatorvos javasolhat olyan gyógyszert, amelynek használata ideális az adott körülmények között. A kezelés vízállóságát is figyelembe kell vennünk, amennyiben szükséges, hogy kedvencünket samponnal fürdessük” mondta Dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health Magyarország Társállat Üzletágának Értékesítési Menedzsere. Ne felejtsük el megemlíteni az állatorvosnak kedvencünk életének minden aspektusát, például, ha más állatokkal él együtt, vagy ha kisgyerekekkel játszik.

4. Egy másik fontos tényező az, hogy minden parazitaellenes gyógyszert megfelelő módon kell alkalmazni. Tudni kell, hogyan használjuk, milyen gyakran, milyen időintervallumokban és milyen alkalmazásformában (tabletta, spot-on vagy nyakörv). Ezekre a kérdésekre pontosan és szakszerűen válaszolhat egy állatorvos, aki rendelkezik a szükséges tudással, tapasztalattal.

A parazitaellenes védekezés hatékony alkalmazása szakmai tudást, tanácsadást igényel. Erre pedig állatorvosunk a legjobb forrás. Sok aggodalomtól kíméljük meg magunkat, ha felkeressük az állatorvost és a legjobb, személyre szabott védelmet kérjük kedvencünk számára.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska állatorvos parazita állattartás

Milyen kisállat illik a személyiségedhez?

2018.06.27. 16:11 :: KisállatorvosHU

Magadhoz vennél egy négylábú társat? Egy kisállat örökbefogadása hosszú éveken át meghatározhatja a mindennapjaidat. Ha megtalálod azt a házikedvencet, amelyik a leginkább illik hozzád, sok-sok nevetésben és szeretetben lehet részed, így érdemes alaposan átgondolni ezt a döntést! Az alábbi kvíz segíthet neked az első lépésben és a legfontosabb kérdés eldöntésében: te kutyás vagy macskás típus vagy?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kvíz playbuzz

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - XI. rész: Egy új kezdet

2018.05.29. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

20180525_091645-kicsi.jpg

A legutóbbi bejegyzésben Bravo elbúcsúzott kölyökkori nevelőitől, és az addigi otthonából átköltözött a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolába, amivel lezárult élete első szakasza. Azóta két hónap telt el, és Bravo azóta folyamatosan tanul és gyakorol, hogy hamarosan sikerrel teljesítse első vizsgáját.

Bravo nemrégiben a kölyöknevelőtől hozzánk, a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolába került, és kezdetét vette a megfigyelési időszaka. Ebben a fázisban a képességeinek felmérésén és esetleges bizonytalanságainak leküzdésén van a fókusz. Már most egyértelmű, hogy kölyöknevelői nagyon jó munkát végeztek, hiszen a tesztek során kiderült, magabiztosan használja az összes tömegközlekedési eszközt. A buszra, villamosra, mertóra nyugodtan száll fel, utazás alatt elhelyezkedik és leszállásig szépen várakozik.

Lépcsőkön félelem nélkül megy fel és le, ezért itt már elkezdtük tanítani neki, hogy az első lépcsőfoknál mindig álljon meg, ezzel jelezve a látássérültnek a lépcső kezdetét. Kipróbáltuk, hogy van-e esetleg tériszonya, de Bravo-t nem rettenti meg holmi magasság. Szobatisztasága megbízható, így bátran vihetjük őt közösségbe, akár zárt térbe is.

20180525_091602-kicsi.jpg

Bravo nagyon szereti a hasát, így jutalomfalattal nagyon jól motiválható, szinte bármit hajlandó megtenni pár finom falatért. Legnagyobb kihívásunk jelenleg, hogy hívásra azonnal visszamenjen a kiképzőjéhez. Behíváskor Bravo inkább szeretne még szaglászni, vagy a többiekkel játszani még egy kicsit, de hamar rájött, hogy a kiképző minden hívás után valami nyalánksággal várja őt. Így aztán a neve hallatára egyre többször fülhegyezve, azonnal rohan vissza a jól megérdemelt jutalomért.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfigyelési időszakot záró engedelmességi vizsgát sikeresen teljesítsük. Ehhez még sokat kell gyakorolnunk, különösen a más kutyák iránt való közömbösséget és az engedelmességi gyakorlatok kivitelezését.

Időközben Bravo átesett az első tüzelésen is, ami jellemében és küllemében is pozitív változásokat hozott. Jellemét tekintve magabiztosabb lett, külső megjelenésében pedig már a felnőtt kutyák arányos testfelépítésével rendelkezik. Eddig úgy tűnik, hogy Bravo nagyon vagány, magabiztos kamasz kutyus, aki emellett egy rendkívül ígéretes vakvezetőkutya-tanonc.

Tudtad?

Egy vakvezető kutya átlagosan 8 évig dolgozik gazdája mellett.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kiskutya kutyatartás állataim vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás állatgyógyászat Bravo kisállat tippek

Immunizációs világhét: ezekről az oltásokról sose felejtkezzünk el!

2018.04.27. 11:48 :: KisállatorvosHU

Április 24. és 30. között ünnepeli a világ az Immunizációs Világhetet, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hirdetett meg, hogy felhívja a figyelmet a védőoltások fontos szerepére. Az univerzális és kötelező védőoltások felnőttek és gyermekek millióinak életét és egészségét védik. Az oltásoknak köszönhetően sikerült teljesen kiirtani a himlőt, és számos más betegség is hamarosan eltűnik a föld színéről.

immunizacios_vilaghet_kicsi.png

(Kép: Shutterstock)

Idén április 25-én kerül sor az Állatorvosi Világszervezet kezdeményezésére létrehozott Állategészségügyi Világnapra. „Ez megfelelő alkalom lesz arra, hogy kiemeljük az állat- és humán egészségügy integrált megközelítésének szükségességét,” mondta Walter Winding, az Európai Gyakorló Állatorvosok Szövetsége (FVE) elnöke, utalva ezzel a szövetség „One Health” („Egy egészség”) kezdeményezésére. „Az állatorvosoknak kulcsszerepe van az állatok, tulajdonosaik és a társadalom körében, emlékeztetett. Ez a szerep azonban nem korlátozódik az állatok egészségére, hanem kiterjed az állatok jólétére és a közegészségügyre, beleértve az élelmiszerbiztonságot is.”

Ezt szem előtt tartva szeretnénk emlékeztetni arra, hogy mennyire fontos a fertőző betegségek elleni rendszeres védőoltás mind az állatok jóléte, mind a saját biztonságunk szempontjából. Néhány betegség, mint a veszettség vagy a leptospirózis nemcsak kedvenceinkre jelentenek veszélyt, hanem az emberekre is. A rendszeres vakcinázások segítenek csökkenteni a fertőző betegségek terjedését a környezetünkben. Kérdezze meg állatorvosát a védőoltásokról, ő tud kedvence fajának és korának megfelelő oltási programot ajánlani.

Védőoltások kutyáknak
A legveszélyesebb fertőző betegségek, amelyek megtámadhatják a kutyát, és amelyek a megfelelő védőoltásokkal megelőzhetők, a következők: szopornyica, parvovírus, veszettség vagy leptospirózis. A szopornyica minden kutyára veszélyes, függetlenül a fajtától, kortól, vagy nemtől. Ez egy rendkívül veszélyes betegség, amelynek a halálozási aránya akár a 80% -ot is elérheti. Az oltásoknak köszönhetően a betegség terjedése ma már korlátozott, a szórványosan megjelenő esetek azonban emlékeztetnek arra, hogy soha ne feledkezzünk meg a szopornyica elleni védőoltásról. A parvovírusos fertőzésekért egy vírus felelős, melynek jellemzője, hogy rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. Hónapokig képes túlélni a fertőzött ürülékben és talajban. Ez a vírus főleg a fiatal, legfeljebb 6 hónapos kutyákat fertőzi meg, melyeket még nem vakcináztak teljes egészében. A fiatal kutyákon kívül veszélyben vannak még az idős, 8 éven felüli példányok, azok, amelyek soha nem voltak beoltva, valamint a nagy csoportokban élő kutyák. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a bélgyulladást, súlyos hasmenést és hányást okozó parvovírus fertőzés kezelése nem mindig sikeres.

A következő két betegség (veszettség, leptospirózis) mind a kutyákra, mind az emberekre nézve veszélyes. A veszettség az állatok és az emberek virulens, vírusos megbetegedése, amely gyulladást okoz az agyban. A veszettség gyógyíthatatlan és mindig végzetes. Bár a betegség előfordulása jelentősen csökkent a kutyák kötelező és a rókák rendszeres védőoltása miatt (a vadon élő állatokat speciális orális vakcinával oltják be, amelyet az erdőkben szórnak szét), Kelet- és Közép-Európa még nem mentes a veszettségtől.

A leptospirózis az állatok és emberek fertőző betegsége, melyet a Leptospira baktérium okoz. Az emberi egészség szempontjából aggályos, mivel a fertőzött kutyák könnyen átadhatják az embernek. Mivel a leptospirózis veszélyes zoonózis, a védelem első vonalában a betegség kutyákban való kialakulását kell megakadályozni.

Védőoltások macskáknak
Sajnálatos módon tartja magát egy tévhit, miszerint a benti cicákat nem kell beoltani. Ez nem igaz, hiszen számos kórokozót vihetünk be otthonunkba a ruhánkon vagy a cipőnkön. Minden macskát be kell oltani panleukopénia, herpeszvírus és calicivírus ellen. Ezek a vírusok olyan betegségeket okoznak, amelyek bármilyen fajú vagy fajtájú macskát megfertőzhetnek. A panleukopénia más néven macskák fertőző bélgyulladásaként, macska szopornyicaként, macska pestisként vagy macska ataxiaként ismert. Ez a betegség az egész világon jelen van. A panleukopénia fertőzésért egy vírus felelős, melynek jellemzője, hogy rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. Több mint egy évig képes túlélni a szervezeten kívül.

Két másik betegség (macska leukémia és veszettség) elleni védőoltás többnyire kinti cicáknak ajánlott. Az elsőt a Retroviridae családba tartozó macskaleukémia vírus (FeLV) okozza. Kinti, nem ivartalanított és nem vakcinázott hímek valószínűleg a küzdelmeik során kerülnek kapcsolatba a vírussal. A veszettség gyógyíthatatlan betegség, az ellene való védekezés egyetlen módja a védőoltás. Macskánk veszettség elleni védelmével megvédjük magunkat is, és a környezetünkben lévő embereket és állatokat is. Annak ellenére, hogy Lengyelországban jelenleg nem kötelező a macskák oltása e halálos betegség ellen, javasoljuk, hogy kérje a védőoltás beadását állatorvosától, különösen akkor, ha a macska a szabadban él, és érintkezésbe kerülhet a vadon élő állatokkal.

Védőoltások nyulaknak
A kedvtelésből tartott nyulak esetében is fennáll a veszély, hogy fertőző betegségeket okozó vírusokkal kerülnek kapcsolatba. A myxomatosis a vad és a házi nyulak fertőző betegsége. Egy, a Poxviridae családba tartozó vírus okozza. A nyulak vérzéses betegsége (RHD) egy nagyon fertőző betegség, amelyet egy a Caliciviridae családból származó vírus okoz. A nyúl megfertőződhet egy már fertőzött egyeddel történő közvetlen érintkezés során, vagy közvetett érintkezés útján azokon a tárgyakon és bútorokon keresztül, amelyeken már megtalálható a vírus. Ezt a vírust a bolhák is terjeszthetik.

Szólj hozzá!

Címkék: nyúl kutya kisállat macska kiscica nyuszi háziállat kiskutya állatorvos háziállatok állategészség

Gyerünk ki a szabadba! 5+1 tavaszi tipp kutyás gazdiknak

2018.04.25. 10:30 :: KisállatorvosHU

Ahogy melegszik az idő, a levegő pedig megtelik kellemes virágillattal és madárcsicsergéssel, egyre inkább a szabadba kívánkozunk – akárcsak kedvenceink. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan élvezhetjük legjobban a tavaszi napokat négylábú barátunkkal!

18_0421_normal.jpg

(Kép: Shutterstock)

1. Gyönyörködjünk a természetben mindennap!
Egy hosszú, jóleső séta a kutyusunkkal a legkézenfekvőbb dolog, amit ebben az időszakban tehetünk. Érdemes egy-egy új útvonalat is felfedezni, amit a természet apró szépségei öveznek, hogy gyönyörködhessünk a zöldülő és virágzó növényekben, nemcsak a megszokott épületek szürkeségében. Saját egészségünk érdekében is érdemes felkeresni a város azon részeit, ahol egy falatnyi zöld területet találunk, hiszen a természettől való elszakadás a tudósok szerint is számtalan fizikai és mentális problémát okozhat.

2. Kiránduljunk egy nagyot!
A téli időszakban mindenki a jó időre vár, hogy kimozdulhasson egy kicsit, azonban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a lehetőségekről, mikor végre megérkezik a tavasz. Miért is kellene hétvégenként a négy fal között maradnunk, mikor annyira szép az idő? Vesszünk el a közeli hegyekben, erdőkben vagy réteken, és fedezzük fel a természetet a kutyánkkal! Az ilyen típusú élmények elmélyítik a kapcsolatunkat, arról nem is beszélve, hogy a testmozgás ember és állat számára egyaránt számtalan előnnyel jár. Viszont legyünk figyelmesek: ha a kutyánk nincsen formában, hamar elfáradhat és izomláza lehet. Mielőtt belevágunk a kalandokba, bizonyosodjunk meg arról is, hogy kedvencünket elláttuk a megfelelő ektoparazita-ellenes védelemmel!

3. Szervezzünk „játszó-randikat”!
Könnyebb megszervezni egy találkozót a kutyás barátainkkal vagy a közelben lakó gazdikkal, ha jó az idő. Az ilyen típusú „játszó-randik” hasznosak lehetnek: a kutyánk nyitottabb lesz más négylábú állatokra, mi pedig új baráti kapcsolatokra tehetünk szert, vagy elmélyíthetjük a régieket, miközben a kisállatunkkal is foglalkozunk.

4. Járjunk iskolába!
Napsütésben több kedvünk van felkeresni a kutyasulit, használjuk ki ezt a lehetőséget is! Gondosan válasszuk ki a kutyakiképzőt: ellenőrizzük a képesítését, kérdezzünk rá, hogyan fejleszti tovább a már meglévő szakmai tudását, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy olyan módszereket alkalmaz, amikkel mi is azonosulni tudunk.

5. Mozogjunk többet!
Ha futásra vagy biciklizésre adjuk a fejünket, vigyük magunkkal a kutyánkat is! Ehhez természetesen stabil viszonyra van szükség, hogy biztosak lehessünk abban, kedvencünk nem lesz túl izgatott, és nem fut el vagy rántja meg túl erősen a biciklit. Ha attól félünk, hogy felmerülhetnek ilyen problémák, kérjünk tanácsot a kutyakiképzőnktől arra vonatkozóan, hogy az adott helyzetben hogyan nyugtassuk le és irányítsuk a jószágot.

+1. Csak élvezzük a nap melegét!
A jó idő arra motivál minket, hogy többet mozogjunk és erősítsük az izmainkat, de néha az időtöltés legtökéletesebb formája az, ha lehunyjuk a szemünket és pihenünk egyet… méghozzá hol máshol, ha nem a lágy, meleg tavaszi napsütésben, szőrös kis barátunk oldalán?

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kutyatartás állattartás kutyasétáltatás

A külső élősködők elleni védelem - 2. rész

2018.04.07. 13:24 :: KisállatorvosHU

A légkör évről-évre egyre melegszik. Az enyhe telek és a forró, nedves nyarak kiváló feltételeket teremtenek az olyan parazitáknak, mint például a bolhák és a kullancsok. A bolhák egész évben veszélyesek, ezért nem szabad megfeledkeznünk az ellenük való védekezésről, de a kullancsok is egyre aktívabbá válnak, és gondolnunk kell arra, hogy még azokban a hónapokban is támadhatnak, amelyekben korábban esetleg nem tették.

kulso_eloskodok_s2_330x220.png

(Kép: Shutterstock)

Hol találhat bolhákat és kullancsokat?
A bolhák és a kullancsok előfordulása egyre gyakoribb. A bolhák egy másik fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján terjednek, vagy egy olyan területen való áthaladás során, ahol korábban fertőzött állat tartózkodott. A kullancsok azonban nemcsak réteken és erdőkben élnek, hanem igen gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban vagy városi zöldterületeken.

Minden állatnak szüksége van védelemre?
Egy tévhit szerint a benti cicák és a házat ritkán elhagyó kutyák védettek a külső élősködőkkel szemben. Semmi sem áll távolabb az igaságtól. A benti cicák ugyanúgy lehetnek bolhásak, és azok a kutyusok, melyek csak rövid sétákat tesznek az udvaron, szintén vihetnek haza kullancsokat.

Milyen tulajdonságai vannak egy jó külső élősködők (ektoparaziták) elleni terméknek?
Bármit is alkalmazunk, hogy megszabaduljunk a bolháktól és kullancsoktól, annak hatékonynak kell lennie. Fontos, hogy folyamatosan védjük kedvenceinket elsősorban azokban az időszakokban, melyekben az ektoparaziták aktívak, ami azt jelenti, hogy egy termék, amelynek a hatása tovább tart, jobb, mint egy rövidebb hatóidejű. Gyakran elfelejtjük rendszeresen alkalmazni azokat a termékeket, melyek hatása rövidebb időtartamú, ami azt jelenti, hogy kedvencünk sebezhető az alkalmazások közötti időszakban. Ha kutyánk szeret úszni, figyelnünk kell arra is, hogy vízálló terméket vegyünk. Forduljon állatorvosához, aki segít megtalálni a kedvence méretének megfelelő vegyületet. Az is fontos, hogy a termék egyenletesen oszoljon el az állat teljes testfelületén, az orrtól a farok hegyéig. A kullancsok gyakran olyan nehezen elérhető helyeken kapaszkodnak meg, mint a hónalj, az ágyék, vagy akár a talppárnák.

Használhatjuk ugyanazt a terméket macskán és kutyán is?
A terméknek, amelyet a paraziták elleni védelemhez választottunk, biztonságosnak kell lennie nemcsak a szóban forgó állatra nézve, hanem a körülötte lévők számára is. Néhány hatóanyag, melyet a kutyák védőszereiben használnak, néha mérgező lehet más fajokra, akár macskákra is. Amennyiben macskája és kutyája is van, válasszon olyan terméket, amely mindkettő számára hatékony és biztonságos. Ilyen esetben a legjobb olyasvalamit keresni, mely kutyákon és macskákon is alkalmazható, vagy egy belső hatóanyagot választani a kutyának. Ez megakadályozza, hogy a nyalogatás vagy összebújás során a macska elfogyassza a védőszert. A belsőleg használatos termékek kisgyermekes családoknak is ajánlottak.

Mi a helyzet a külföldi utakkal?
Ha külföldre utazunk kedvenceinkkel (különösen, ha meleg égövre), ne felejtsük védeni őket az ektoparaziták ellen is. A bolhák és a kullancsok mellett a kedvtelésből tartott állatok érintkezhetnek más parazitákkal, pl. legyekkel a Phlebotomus nemzetségből (lepkeszúnyogok) vagy szúnyogokkal, amelyek leishmaniasist, egy emberekre és állatokra is veszélyes betegséget hordozhatnak. A leishmaniasist a Leishmania nemzetséghez tartozó egysejtű organizmusok okozzák. A betegség leginkább a Földközi-tenger környékén fordul elő, de szórványosan már Északnyugat-Németországban, Svájcban vagy Belgiumban is megjelent. Az idegenforgalom növekedésével több megbetegedésre számíthatunk Európában máshol is. A szúnyogok által terjesztett másik veszélyes betegség a dirofilariosis, amelyet a Dirofilaria nemzetségbe tartozó fonálféreg okoz. Az általános hiedelem szerint ezek a paraziták csak melegebb területeken fordulnak elő, mint Dél-Európa és Ázsia. A globális felmelegedés hatására azonban a mi régiónkban is találkozhatunk vele (az elmúlt 10 évben Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában figyelték meg).

Szólj hozzá!

Külső élősködők - 1. rész

2018.04.06. 13:21 :: KisállatorvosHU

A tavasz közeledtével a nappalok egyre hosszabbá és melegebbé válnak. A napsütés arra buzdít, hogy kutyánkkal hosszabb sétákat tegyünk. Aktívabbak leszünk. De nem csak mi vagyunk ezzel így! Ne feledjük, hogy ez a legjobb időszak a külső élősködők számára. A bolhák és kullancsok rendkívül veszélyesek kedvenceinkre nézve, hiszen számos betegséget hordoznak. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az általuk terjesztett parazitákat és betegségeket.

kulso_eloskodok_s1_330x220.png

(Kép: Shutterstock)

Kullancsok
A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok véréből táplálkoznak. Megtámadnak egereket, nyulakat, macskákat, szarvasmarhát és embereket is. Március és november között a legaktívabbak, habár a hőmérséklet függvényében korábban is megjelenhetnek, és tovább aktívak maradhatnak. A kullancsokat nemcsak erdőkben és réteken figyelhetjük meg. Gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban, vagy akár a városi zöldterületeken. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek:

Babéziózis – ez az egyik legveszélyesebb betegség, amely a kutyákat sújtja. A fertőzés után az egysejtű paraziták (leggyakrabban Babesia canis) elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. Ez a betegség Európa-szerte jelen van, változatos intenzitással annak különböző részein. A parazitát a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) terjeszti.

Lyme kór – ezt a krónikus betegséget a Borrelia burgdorferi baktérium okozza. A kullancs minden fejlődési alakja hordozó (lárva, nimfa, kifejlett). A betegséget az áldozat megcsípésekor nyálukkal terjesztik. A baktériumok ezután a véráramba kerülnek, majd később eljutnak a szervekbe, az idegrendszerbe és az ízületekbe. A baktériumok hosszú ideig túlélnek az ízületi nedvben és a központi idegrendszerben. Ez az oka annak, hogy a kutyák gyakran szembesülnek hosszú ideig tartó, tünetmentes fertőzéssel.

Anaplazmózis – az Anaplasma phagocytophilum baktérium okozza. Ezt a betegséget kullancsok terjesztik, leggyakrabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Megtámadja és elpusztítja a kutya fehérvérsejtjeit. Az első tünetek a fertőzés kezdetét követően 4-11 nap elteltével jelentkeznek. A kutya letargikussá, étvágytalanná válhat, felszökhet a láza, sántikálhat az ízületek fájdalma miatt. Hányás, hasmenés, vérzés és idegrendszeri tünetek szintén előfordulhatnak.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz) - fertőző betegség, amely számos szervet megtámad a szervezetben. Az Ehrlichiaceae családba tartozó rickettsia-félék okozzák. Feltételezzük, hogy az összes kullancs 12-21% -a hordozza ezt a baktériumot. A rickettsia-félék a fehérvérsejtekben és a vérlemezkékben élnek, és az egész testben szétterjednek. Ez csontvelő-károsodást, alacsony vörös- és fehérvérsejtszámot, valamint alacsony vérlemezkeszámot eredményez.

Bolhák
A bolhák kicsi, függőlegesen lapos, szárny nélküli rovarok, amelyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik. Egy kifejlett nősténynek vérrel kell táplálkoznia a peterakáshoz. A bolhapeték nem tapadnak a gazda szőréhez, hanem a földre esnek. Úgy néznek ki, mintha apró, fényes golyók lennének, és csak nagy nagyításban látszanak. Kikelés után a lárvák kicsi hernyóknak tűnnek, és szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. Lárva alakban a bolhák kerülik a száraz és napfényes helyeket, a padlón lévő résekben rejtőznek, ahol bebábozódnak. Ebben a formában a bolha rendkívül ellenálló a páratartalommal és a hőmérséklettel szemben, és báb formában marad, amíg a légmozgások azt nem jelzik, hogy egy potenciális gazda van a közelben. A bolhák a szezontól függetlenül aktívak.

A bolhák ráadásul allergiás bőrgyulladást okozhatnak. Ez a kutya vagy a macska immunrendszerének túlzott reakciója a bolha nyálában lévő fehérjével szemben. A vakarózás vagy a bolha kiváltotta allergiás reakció másodlagos bakteriális fertőzést eredményez, amely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. A bolhák által okozott egyéb betegségek: bartonellózis, macskák fertőző vérszegénysége, rickettsia fertőzés. Mi több, a bolhák a galandféreg köztigazdái.

Szólj hozzá!

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - X. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…

2018.03.29. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

file_004.jpeg

Két hét kellett, hogy meg tudjam írni az utolsó bejegyzést.

Aki már búcsúzott kutyától, tudja milyen érzés. Még ha nem is kell végső búcsút venni az állattól, akkor is fáj. Még ha az első naptól ott van az ember fejében, hogy ez a nap el fog jönni. Még ha tudja, hogy boldog ott, ahol most van, hogy foglalkoznak vele, tanítják és rengeteget játszik. Még ha tudja, hogy hamar újra látni fogja. Még ha tudja, hogy egy szép napon valakinek megkönnyíti majd a mindennapjait, és vezetni fogja sok éven át. Akkor is rettenetesen nehéz.

file_000.jpeg

Eljött a nap, hogy Bravo elinduljon az iskolába. Reggel összekészítettük az oltási könyvét és a pórázát, és leültünk kitölteni az utolsó kérdőívet, ahol beszámoltunk az elmúlt 2 hónap változásairól. Még hagytuk, hadd szaglásszon egyet az irodában. Még letiltottuk, hogy megkergesse Stella cicát. Majd – egy ideig legalábbis – utoljára beraktuk az autóba, hogy elvigyük Csepelre.

Azért, hogy a kutya számára könnyebb legyen a búcsú, az oktatók ilyenkor kiviszik az udvarra, hogy játsszon a többi növendék kutyával, amíg mi kimegyünk az ajtón. Tudjuk, mi következik. Az ember elkezd forgolódni, hogy elrejtse az arcán legördülő könnyeket. Titokban zsepit keresgél, nem akar senki szemébe nézni, lehajtott fejjel köszön el a gondozóktól. Próbálja tartani magát, hogy tudjon a vezetésre koncentrálni. Próbálja úgy tovább élni a napját, mintha mi sem történt volna. Aztán megtalálja az első rejtett sarkot, ahol senki nem látja és kisírhatja magát…

file_001_1.jpeg

Sokan azt gondolhatják, milyen hatalmas önfeláldozás egy leendő vakvezető kutya befogadását, kezdeti nevelését vállalni. Szerintem mi vagyunk a szerencsések, hogy egy ilyen remek kutya első évében a családja lehettünk, miközben láthattuk felcseperedni, és felfedezni a világot.

file_004_1.jpeg

Egy kutya, legyen velünk egy évig, vagy egy egész életén át, ezerszer több boldogságot és örömet ad ez idő alatt az embernek, mint amennyi szomorúsággal jár a búcsú.

Köszönjük a Csepeli Vakvezetőknek, hogy megtiszteltek minket bizalmukkal, és újra minket választottak erre a nemes feladatra. Köszönjük Bravonak a sok szeretetet (és hogy nem rágott szét mindent itthon). Légy nagyon jó vakvezető kutya! Várunk vissza nyugdíjas éveidre!

img_3175.JPG

Tudtad?

A kiképzők és a kölyöknevelők is általában nehezen szakadnak el a négylábú nebulóktól. Viszont annál nagyobb örömöt éreznek, amikor látják, hogy milyen nagy segítséget jelent egy látássérült számára egy megfelelően kiképzett vakvezető kutya.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás vakvezető kutya Bravo