Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

A külső élősködők elleni védelem - 2. rész

2018.04.07. 13:24 :: KisállatorvosHU

A légkör évről-évre egyre melegszik. Az enyhe telek és a forró, nedves nyarak kiváló feltételeket teremtenek az olyan parazitáknak, mint például a bolhák és a kullancsok. A bolhák egész évben veszélyesek, ezért nem szabad megfeledkeznünk az ellenük való védekezésről, de a kullancsok is egyre aktívabbá válnak, és gondolnunk kell arra, hogy még azokban a hónapokban is támadhatnak, amelyekben korábban esetleg nem tették.

kulso_eloskodok_s2_330x220.png

(Kép: Shutterstock)

Hol találhat bolhákat és kullancsokat?
A bolhák és a kullancsok előfordulása egyre gyakoribb. A bolhák egy másik fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján terjednek, vagy egy olyan területen való áthaladás során, ahol korábban fertőzött állat tartózkodott. A kullancsok azonban nemcsak réteken és erdőkben élnek, hanem igen gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban vagy városi zöldterületeken.

Minden állatnak szüksége van védelemre?
Egy tévhit szerint a benti cicák és a házat ritkán elhagyó kutyák védettek a külső élősködőkkel szemben. Semmi sem áll távolabb az igaságtól. A benti cicák ugyanúgy lehetnek bolhásak, és azok a kutyusok, melyek csak rövid sétákat tesznek az udvaron, szintén vihetnek haza kullancsokat.

Milyen tulajdonságai vannak egy jó külső élősködők (ektoparaziták) elleni terméknek?
Bármit is alkalmazunk, hogy megszabaduljunk a bolháktól és kullancsoktól, annak hatékonynak kell lennie. Fontos, hogy folyamatosan védjük kedvenceinket elsősorban azokban az időszakokban, melyekben az ektoparaziták aktívak, ami azt jelenti, hogy egy termék, amelynek a hatása tovább tart, jobb, mint egy rövidebb hatóidejű. Gyakran elfelejtjük rendszeresen alkalmazni azokat a termékeket, melyek hatása rövidebb időtartamú, ami azt jelenti, hogy kedvencünk sebezhető az alkalmazások közötti időszakban. Ha kutyánk szeret úszni, figyelnünk kell arra is, hogy vízálló terméket vegyünk. Forduljon állatorvosához, aki segít megtalálni a kedvence méretének megfelelő vegyületet. Az is fontos, hogy a termék egyenletesen oszoljon el az állat teljes testfelületén, az orrtól a farok hegyéig. A kullancsok gyakran olyan nehezen elérhető helyeken kapaszkodnak meg, mint a hónalj, az ágyék, vagy akár a talppárnák.

Használhatjuk ugyanazt a terméket macskán és kutyán is?
A terméknek, amelyet a paraziták elleni védelemhez választottunk, biztonságosnak kell lennie nemcsak a szóban forgó állatra nézve, hanem a körülötte lévők számára is. Néhány hatóanyag, melyet a kutyák védőszereiben használnak, néha mérgező lehet más fajokra, akár macskákra is. Amennyiben macskája és kutyája is van, válasszon olyan terméket, amely mindkettő számára hatékony és biztonságos. Ilyen esetben a legjobb olyasvalamit keresni, mely kutyákon és macskákon is alkalmazható, vagy egy belső hatóanyagot választani a kutyának. Ez megakadályozza, hogy a nyalogatás vagy összebújás során a macska elfogyassza a védőszert. A belsőleg használatos termékek kisgyermekes családoknak is ajánlottak.

Mi a helyzet a külföldi utakkal?
Ha külföldre utazunk kedvenceinkkel (különösen, ha meleg égövre), ne felejtsük védeni őket az ektoparaziták ellen is. A bolhák és a kullancsok mellett a kedvtelésből tartott állatok érintkezhetnek más parazitákkal, pl. legyekkel a Phlebotomus nemzetségből (lepkeszúnyogok) vagy szúnyogokkal, amelyek leishmaniasist, egy emberekre és állatokra is veszélyes betegséget hordozhatnak. A leishmaniasist a Leishmania nemzetséghez tartozó egysejtű organizmusok okozzák. A betegség leginkább a Földközi-tenger környékén fordul elő, de szórványosan már Északnyugat-Németországban, Svájcban vagy Belgiumban is megjelent. Az idegenforgalom növekedésével több megbetegedésre számíthatunk Európában máshol is. A szúnyogok által terjesztett másik veszélyes betegség a dirofilariosis, amelyet a Dirofilaria nemzetségbe tartozó fonálféreg okoz. Az általános hiedelem szerint ezek a paraziták csak melegebb területeken fordulnak elő, mint Dél-Európa és Ázsia. A globális felmelegedés hatására azonban a mi régiónkban is találkozhatunk vele (az elmúlt 10 évben Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában figyelték meg).

Szólj hozzá!

Külső élősködők - 1. rész

2018.04.06. 13:21 :: KisállatorvosHU

A tavasz közeledtével a nappalok egyre hosszabbá és melegebbé válnak. A napsütés arra buzdít, hogy kutyánkkal hosszabb sétákat tegyünk. Aktívabbak leszünk. De nem csak mi vagyunk ezzel így! Ne feledjük, hogy ez a legjobb időszak a külső élősködők számára. A bolhák és kullancsok rendkívül veszélyesek kedvenceinkre nézve, hiszen számos betegséget hordoznak. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az általuk terjesztett parazitákat és betegségeket.

kulso_eloskodok_s1_330x220.png

(Kép: Shutterstock)

Kullancsok
A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok véréből táplálkoznak. Megtámadnak egereket, nyulakat, macskákat, szarvasmarhát és embereket is. Március és november között a legaktívabbak, habár a hőmérséklet függvényében korábban is megjelenhetnek, és tovább aktívak maradhatnak. A kullancsokat nemcsak erdőkben és réteken figyelhetjük meg. Gyakran találkozhatunk velük városközpontokban, parkokban, vagy akár a városi zöldterületeken. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek:

Babéziózis – ez az egyik legveszélyesebb betegség, amely a kutyákat sújtja. A fertőzés után az egysejtű paraziták (leggyakrabban Babesia canis) elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. Ez a betegség Európa-szerte jelen van, változatos intenzitással annak különböző részein. A parazitát a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhiphicephalus sanguineus) terjeszti.

Lyme kór – ezt a krónikus betegséget a Borrelia burgdorferi baktérium okozza. A kullancs minden fejlődési alakja hordozó (lárva, nimfa, kifejlett). A betegséget az áldozat megcsípésekor nyálukkal terjesztik. A baktériumok ezután a véráramba kerülnek, majd később eljutnak a szervekbe, az idegrendszerbe és az ízületekbe. A baktériumok hosszú ideig túlélnek az ízületi nedvben és a központi idegrendszerben. Ez az oka annak, hogy a kutyák gyakran szembesülnek hosszú ideig tartó, tünetmentes fertőzéssel.

Anaplazmózis – az Anaplasma phagocytophilum baktérium okozza. Ezt a betegséget kullancsok terjesztik, leggyakrabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Megtámadja és elpusztítja a kutya fehérvérsejtjeit. Az első tünetek a fertőzés kezdetét követően 4-11 nap elteltével jelentkeznek. A kutya letargikussá, étvágytalanná válhat, felszökhet a láza, sántikálhat az ízületek fájdalma miatt. Hányás, hasmenés, vérzés és idegrendszeri tünetek szintén előfordulhatnak.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz) - fertőző betegség, amely számos szervet megtámad a szervezetben. Az Ehrlichiaceae családba tartozó rickettsia-félék okozzák. Feltételezzük, hogy az összes kullancs 12-21% -a hordozza ezt a baktériumot. A rickettsia-félék a fehérvérsejtekben és a vérlemezkékben élnek, és az egész testben szétterjednek. Ez csontvelő-károsodást, alacsony vörös- és fehérvérsejtszámot, valamint alacsony vérlemezkeszámot eredményez.

Bolhák
A bolhák kicsi, függőlegesen lapos, szárny nélküli rovarok, amelyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik. Egy kifejlett nősténynek vérrel kell táplálkoznia a peterakáshoz. A bolhapeték nem tapadnak a gazda szőréhez, hanem a földre esnek. Úgy néznek ki, mintha apró, fényes golyók lennének, és csak nagy nagyításban látszanak. Kikelés után a lárvák kicsi hernyóknak tűnnek, és szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. Lárva alakban a bolhák kerülik a száraz és napfényes helyeket, a padlón lévő résekben rejtőznek, ahol bebábozódnak. Ebben a formában a bolha rendkívül ellenálló a páratartalommal és a hőmérséklettel szemben, és báb formában marad, amíg a légmozgások azt nem jelzik, hogy egy potenciális gazda van a közelben. A bolhák a szezontól függetlenül aktívak.

A bolhák ráadásul allergiás bőrgyulladást okozhatnak. Ez a kutya vagy a macska immunrendszerének túlzott reakciója a bolha nyálában lévő fehérjével szemben. A vakarózás vagy a bolha kiváltotta allergiás reakció másodlagos bakteriális fertőzést eredményez, amely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. A bolhák által okozott egyéb betegségek: bartonellózis, macskák fertőző vérszegénysége, rickettsia fertőzés. Mi több, a bolhák a galandféreg köztigazdái.

Szólj hozzá!

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - X. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…

2018.03.29. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

file_004.jpeg

Két hét kellett, hogy meg tudjam írni az utolsó bejegyzést.

Aki már búcsúzott kutyától, tudja milyen érzés. Még ha nem is kell végső búcsút venni az állattól, akkor is fáj. Még ha az első naptól ott van az ember fejében, hogy ez a nap el fog jönni. Még ha tudja, hogy boldog ott, ahol most van, hogy foglalkoznak vele, tanítják és rengeteget játszik. Még ha tudja, hogy hamar újra látni fogja. Még ha tudja, hogy egy szép napon valakinek megkönnyíti majd a mindennapjait, és vezetni fogja sok éven át. Akkor is rettenetesen nehéz.

file_000.jpeg

Eljött a nap, hogy Bravo elinduljon az iskolába. Reggel összekészítettük az oltási könyvét és a pórázát, és leültünk kitölteni az utolsó kérdőívet, ahol beszámoltunk az elmúlt 2 hónap változásairól. Még hagytuk, hadd szaglásszon egyet az irodában. Még letiltottuk, hogy megkergesse Stella cicát. Majd – egy ideig legalábbis – utoljára beraktuk az autóba, hogy elvigyük Csepelre.

Azért, hogy a kutya számára könnyebb legyen a búcsú, az oktatók ilyenkor kiviszik az udvarra, hogy játsszon a többi növendék kutyával, amíg mi kimegyünk az ajtón. Tudjuk, mi következik. Az ember elkezd forgolódni, hogy elrejtse az arcán legördülő könnyeket. Titokban zsepit keresgél, nem akar senki szemébe nézni, lehajtott fejjel köszön el a gondozóktól. Próbálja tartani magát, hogy tudjon a vezetésre koncentrálni. Próbálja úgy tovább élni a napját, mintha mi sem történt volna. Aztán megtalálja az első rejtett sarkot, ahol senki nem látja és kisírhatja magát…

file_001_1.jpeg

Sokan azt gondolhatják, milyen hatalmas önfeláldozás egy leendő vakvezető kutya befogadását, kezdeti nevelését vállalni. Szerintem mi vagyunk a szerencsések, hogy egy ilyen remek kutya első évében a családja lehettünk, miközben láthattuk felcseperedni, és felfedezni a világot.

file_004_1.jpeg

Egy kutya, legyen velünk egy évig, vagy egy egész életén át, ezerszer több boldogságot és örömet ad ez idő alatt az embernek, mint amennyi szomorúsággal jár a búcsú.

Köszönjük a Csepeli Vakvezetőknek, hogy megtiszteltek minket bizalmukkal, és újra minket választottak erre a nemes feladatra. Köszönjük Bravonak a sok szeretetet (és hogy nem rágott szét mindent itthon). Légy nagyon jó vakvezető kutya! Várunk vissza nyugdíjas éveidre!

img_3175.JPG

Tudtad?

A kiképzők és a kölyöknevelők is általában nehezen szakadnak el a négylábú nebulóktól. Viszont annál nagyobb örömöt éreznek, amikor látják, hogy milyen nagy segítséget jelent egy látássérült számára egy megfelelően kiképzett vakvezető kutya.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás vakvezető kutya Bravo

Egyedül hagyott állatok: 3 + 3 hasznos ötlet hosszú hétvégékre

2018.03.28. 11:00 :: KisállatorvosHU

A jó idő beköszöntével elkezdődött a tavaszi kirándulások és vakációk időszaka: a ragyogó napsütés és a virágba boruló táj szinte csábít minket, hogy a közelgő hosszú hétvégéken kimozduljunk otthonról, és egy minivakáció révén kiszakadjunk a hétköznapokból. De mit tegyünk kisállatainkkal, ha nem vihetjük őket magunkkal? Szerencsére több lehetőség közül is választhatunk!

Mindig élvezetes egy kicsit hátrahagyni a stresszes hétköznapokat, főként, amikor véget ér a hideg, szürke tél, és megjelennek a tavasz első jelei. Sajnos azonban nem mindig van lehetőségünk olyan vakációra alkalmas helyet találni, ahova kisállatainkat is magunkkal vihetjük, így van, hogy pár napra otthon kell hagynunk macskánkat vagy kutyánkat. Természetesen nem maradhatnak teljesen egyedül, így muszáj kitalálnunk, kivel és hol lennének biztonságban.

kutya_porazon_res_72.jpg

(Kép: Shutterstock)

Egy barát vagy egy családtag kézenfekvő választás lehet, másrészről viszont gyakran nem könnyű megtalálni a tökéletes személyt, hiszen ez nem csak szabadidő és elérhetőség kérdése. Nézzük, mit gondoljunk végig, amikor „kisállat-szitterre” van szükségünk:

 1. Válasszunk olyan rokont vagy barátot, aki jól ismeri az állatot!

A „kisállat-szitternek” nagyon jól kell ismernie a kedvencünket, főként, ha hosszabb időre utazunk el. Kisállatunk elveszettnek érezheti magát, amikor nem vagyunk vele, azonban egy általa is jól ismert barát közelsége megnyugtathatja őt.

 1. Mutassuk be a kisállat kedvenc helyeit!

A „kisállat-szitternek” a környezetet is jól kell ismernie. Mutassuk meg kedvencünk rejtekhelyeit és mindennapi sétájának útvonalát. Ezzel a kis, elővigyázatos lépéssel sok kellemetlen meglepetést megakadályozhatunk.

 1. Csak okosan!

Végül, de nem utolsósorban, gondoljunk a gondozó fizikumára is. Nem praktikus a 90 éves, törékeny nagymamánkra hagyni az 50 kilós leonbergi kutyánkat, vagy a macskaszőrre allergiás barátunkra karmos jószágunkat. Kétszer is gondoljuk végig, kinek a segítsége mellett döntünk!

 

Ha nincs senki, akire rábízhatnánk kedvencünk felügyeletét távollétünk alatt, egy állatpanzió lehet a megoldás. Három fontos részletre érdemes különösen figyelni, amikor meglátogatunk egy állatpanziót:

 1. Tisztaság és a kennelek mérete

Elég tiszta a környezet, kellő teret biztosítanak a kennelek a mozgásra? Kis helyen idegessé és feszültté válhat kedvencünk, a tisztaság pedig szintén meghatározó szempont. Egy koszos ketrecben könnyű elkapni valamilyen fertőzést, különösen, ha korábban egy beteg állatot tartottak ott.

 1. Kedvesek a gondozók?

Kedvesnek tűnnek a gondozók, ugyanakkor határozott a fellépésük? Egyszerre több állatot kell felügyelniük, sokszor akár lenyugtatniuk őket. Figyeljük meg, hogy vajon a gondozók fel vannak-e készülve arra, hogy megfelelő gondoskodást biztosítsanak négylábú barátunknak!

 1. Állatorvosi szolgáltatások

Az állatpanziókban eltérő lehet a szolgáltatások listája. Nem lehet kizárni az állatok megbetegedését, így az állatorvosi beavatkozás elkerülhetetlen lehet. Válasszunk mindig olyan állatpanziót, ahol van állatorvosi ügyelet, hogy biztonságban tudhassuk állatkánkat, amíg mi pihenünk!

 

Plusz tipp: ha kedvencünket garantáltan biztonságban szeretnénk tudni, érdemes előzetesen konzultálni az állatorvosunkkal, aki számos hasznos tanácsot tud adni arra vonatkozóan, miként készülhetünk fel a külön töltött időre – részletesen tájékoztathat például az állatpanziókban gyakori kennelköhögés elleni védőoltásról és más betegségek megelőzésének hatékony módjairól.

 

Tudj meg még többet a kennelköhögésről korábbi cikkünkből: https://kisallatorvos.hu/aktualis/segitseg_kohog_a_kutyam_fontos_tudnivalok_a_kennel_kohogesrol

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás kisállat tippek kutya szokások kutya viselkedés

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - IX. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés

2018.02.16. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Bravo már nem kölyök többé, belépett a kamaszkorba. Az emberekhez hasonlóan, a kutyáknál is ez az egyik legnehezebb időszak. Ilyenkor sokszor úgy tűnik, mintha a kutya elfelejtette volna a korábban tanultakat, pedig csak makacsságról van szó. Egy tini kutya, épp úgy, mint egy embergyerek, gyakran engedetlen, és esze ágában sincs azt csinálni, amit várnánk tőle.

img_2976.JPG

Bravoval azért szerencsénk van, mivel házon kívül alig észrevehető a különbség. Itthon kicsit szertelenebb, mint eddig megszoktuk, sokat feszegeti a határait, és gyakran produkálja szelektív hallás tüneteit.

Hogyan vészeljük át a kutya kamaszkorát? Le kell vezetni az energiáit. Történhet séta formájában, a futtatóban a többi kutyával együtt – hisz a játék egyúttal stresszoldó hatású is –, vagy a fizikai lefárasztás helyett szellemileg is stimulálhatjuk tréning formájában, illetve ezek kombinációját is választhatjuk.

Mivel a családnak mostanában sűrűbb a napirendje, ezért Bravo néha napköziben van. Ez annyit jelent, hogy reggel elviszik, és este hazahozzák, napközben pedig a többi kutyával játszik és szaladgál hozzáértő szemek felügyelete mellett.

Amikor viszont itthon van, akkor mi gondoskodunk a lefárasztásáról és az oktatásáról. Az oktatáshoz jutalomfalatot és dicséretet használunk. Fontos, hogy a tanításnál kis lépésekben haladjunk, és egyszerre ne várjunk el túl sokat a kutyától. Bravo most például a „Marad!” parancsot tanulja. Itt a fokozatosság azt jelenti, hogy első körben a kutya ülve maradását jutalmazom. Majd, ha ezt stabilan teljesíti, akkor hátra lépek egyet, és ismét elvégezzük a gyakorlatot A következő körben még egy kicsit hátrébb megyek, majd fokozatosan tovább lehet növelni az időt és a távolságot.

img_2990.JPG

Akkor sem szidom le Bravot, ha elrontja a feladatot, hanem az egészet elölről kezdjük. Azért, hogy a kutyában jó emlékkel záruljon a tanulás, mindig egy jól elvégzett feladattal, jutalommal és simogatással fejezzük be!

A hosszabb gyakorlás nem feltétlenül hatékonyabb, mivel a fiatal kutyák nem tudnak egyhuzamban túl sokáig koncentrálni. Néhány két perces etap tökéletesen megfelel, a fő, hogy napi rendszerességgel gyakoroljunk!

img_2978.JPG

Repül az idő

Mintha csak most lett volna, hogy a Bravo által elpusztított karácsonyi díszek darabkáit szedegettem a szőnyegről, pedig már nyakunkon a tavasz, így újra aktuálissá vált, hogy Bravo kullancs és bolha elleni védelméről gondoskodjunk. Sajnos a paraziták egész évben aktívak és komoly veszélyt jelentenek a kutyákra, így Bravoval mi is rendszeresen ellátogatunk az állatorvoshoz, hogy felírja nekünk a megfelelő védelmet.

Tudtad?

Vakvezetőkutya kiképző az lehet, aki elkötelezett a látássérültekkel szemben, ismeri és tudja, hogyan lehet kutyát következetesen képezni.

Trénernek jelentkezni az OKJ-s Habilitációs, majd pedig a Vakvezető kutya kiképző tanfolyamok elvégzését követően lehet a kiképző szervezeteknél.

 

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat kullancs kiskutya állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás vakvezető kutya kutyanapközi állategészség élősködők Bravo kamasz kutya

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VIII. rész: Bravo és az ünnepek

2018.01.19. 14:18 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

A hét kérdése: hány karácsonyfadíszt kell elpusztítani egy boldog karácsonyhoz?

img_2843_1.JPG

Közeledett Bravo első karácsonya. Ahogy azt már az előző beszámolóban is említettem, az előkészületekből már ő is aktívan kivette a részét.

A téllel együtt megérkezett az első hó is. Bravo eleinte kicsit gyanakodva nézte az udvaron azt a fehér valamit, hirtelen nem tudott vele mit kezdeni, de végül nem izgatta különösebben. Sokkal érdekesebb volt Pötyi kabátját tépkedni…

img_2622.JPG

A karácsonyi partik időszaka nem csak engem érintett: Bravo is hivatalos volt két buliba. Az egyik a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskola kölyöknevelők számára szervezett eseménye volt, a másik karácsonyi rendezvényt – itt inkább Pötyi kapcsán voltunk érintettek – a Futrinka Egyesület szervezete, ahol Bravo nagyon jól érezte magát a többi kutya társaságában.

Az ilyen események mindig remek alkalmat teremtenek a szocializációra, Bravo találkozhat más kutyákkal és persze játszhat velük. Jó látni, hogy minden évben van olyan étterem, aki vállalja, hogy helyet ad a rendezvénynek, és nem bánják, ha 40-50 kutya – nem csak tacskó :) – rohangál fel-alá, amíg a gazdik ünnepelnek.

kep_075.jpg

Bravo kicsit szemtelen, mert Pötyi itthon szinte mindent megenged neki. Éppen ezért örülök, ha összetalálkozunk olyan kutyákkal, akik megmutatják neki, hogy mindenkinél máshol vannak a határok, és hogy nem engedhet meg magának bármit. Hamarosan abba a korba fog lépni, amikor a felnőtt kutyák már nem fognak neki mindent elnézni, mint egy kölyöknek, ezért meg kell tanulnia a társas viselkedés szabályait.

Elérkezett a karácsony, amire itthon is felkészültünk, és felállítottuk a fát. Nem volt még olyan állatunk, aki miatt aggódnunk kellett volna – egészen mostanáig. Alapszabály, hogy üveg díszeket nem teszünk a fára, csak műanyagot, de a mai napig szedegetem a rojtos szőnyegből a kis műanyag darabkákat, amiket Bravo szétrágott. Most már tudom, hogy a boltok miért tudnak évről évre újabb adag karácsonyfadíszt eladni. Bravo az idén szépen megritkította a mi készletünket is: egy lila, két piros, egy átlátszó, egy sárga, meg egy angyalka esett Bravo áldozatául – legalábbis ezeknek a maradványait találtam meg.

img_2770.JPG

Itt azért eszembe jut az előző vakvezető kölyök, akit neveltünk: Sunny. Az ő nevéhez kicsit több csibészség fűződik. El sem tudom dönteni, melyik emlékezetesebb: amikor a másfél méteres növényt éjjel elrágta, majd a gyökeret végighurcolta a lakáson úgy, hogy nem ébredtünk fel; amikor a gipszet egyenletesen szétterítette három szőnyegen; vagy esetleg, amikor két hét alatt három szemüveget rágott szét – csapatmunkában a macskával, mert a macska lökte le mindet…Hozzá képest Bravo egy igazi angyal. :D

img_0090_1.JPG

Persze, a kutyák sem maradhattak ajándék nélkül karácsonykor: egy-egy füstölt csont várt rájuk a fa alatt.

img_2755.JPG

Az ünnepek végső állomása volt a rettegett szilveszter. Az eddigi évek tapasztalata alapján nem aggódtam különösebben. Pötyi tavaly kisebb ugatással letudta, Sunny akkor örömmel nézte velünk a tűzijátékot. Az idei évre viszont egyáltalán nem voltam felkészülve. Pötyi teljesen belelovallta magát az ugatásba, Bravo utánozta. Délután 2-től hajnali 4-ig őrültek háza volt. Rossz volt látni a kutyákon, hogy mennyire megviseli őket, és egymást felülmúlva ugatnak. Sajnos ez Pötyinél napokkal később sem múlt el teljesen.

Nem vagyok tűzijáték-ellenes, hiszen kell az embereknek néha egy nap, amikor felszabadultan ünnepelhetnek. Az eset tanulsága azonban az, hogy a következő években erre az időre el fogunk utazni egy csendesebb helyre, hogy a kutyáknak ne jelentsen ekkora stresszt a szilveszter.

Tudtad?

Hazánkban először V.L. Rithnovszky János közlekedett a maga által kiképzett vakvezető kutyával. Ő alapozta meg Magyarországon a vakvezetőkutya képzést és hozta létre a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolát.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat kiskutya állataim állattartás vakvezető kutya állategészség Bravo

Hogyan legyünk jó gazdik?

2018.01.16. 16:11 :: KisállatorvosHU

Négylábú barátaink javítják az életminőségünket, ezt minden állattartó tudja. Az állatok rengeteg örömöt, biztonságérzetet adnak nekünk, és aktívabbá is teszik mindennapjainkat. Az állattartás pozitívan befolyásolja az érzelmeinket, csökkentheti a depressziót, a stresszt és a szorongást. Kiskedvencünk közelsége testünkre is jótékonyan hat: csökkentheti a vérnyomást, illetve akár a szívroham és az agyvérzés kockázatát is, valamint serkenti az immunrendszert. Mindezt a szeretetet megfelelő gondoskodás formájában viszonozhatjuk kedvenceinknek: az alábbi tippek segítségével még jobb gazdivá válhatunk.

normal.jpg

(Kép: Shutterstock)

Teljes értékű és kiegyensúlyozott étrend

Első lépésként elengedhetetlen a megfelelő élelem kiválasztása, mely során figyelembe kell vennünk házikedvencünk fajtáját, életkorát és energiaszintjét, hogy a táplálék az állat minden igényét kielégítse. Semmiképpen se etessük kedvencünket maradékokkal, hiszen rengeteg étel, amit mi emberek jóízűen elfogyasztunk, az állat egészségére nézve káros lehet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy folyamatosan biztosítsunk számára friss ivóvizet.

Tartsuk tisztán a környezetét

Ahogy a saját környezetünk esetében, úgy a házikedvencünk környezetében is teremtsük meg a higiénikus körülményeket. A tálkáját minden étkezés után tisztítsuk ki, és legalább naponta cseréljük az ivóvizét. Az almot rendszeresen takarítsuk, hiszen sok macska nem szereti a szilárd almot, és ha nincs rendesen kitisztítva az illemhelyisége, máshol végezheti el a dolgát. Kisállatunk fekvőhelyének rendszeres cseréjével biztosíthatjuk, hogy megszabadítjuk ágyát az ürüléktől és az ételmaradékoktól. Kutyasétáltatás közben sose felejtsük el összegyűjteni az ürüléket négylábú társunk után, ezért mindig legyen nálunk zacskó, majd a csomagot helyezzük az erre kijelölt szemetesbe.

Mozgás

Felelős gazdiként mindig gondoskodnunk kell arról, hogy a kedvencünk eleget és a számára megfelelő formában mozogjon. Minden nap szánjunk arra időt, hogy átmozgassuk kedvencünket, különböző játékokkal fejlesszük, szórakoztassuk és mélyítsük el a kapcsolatunkat. Az iránta érzett szeretetünket pedig rendszeresen fejezzük ki simogatással.

Oktatás

A közösen eltöltött idő épp olyan fontos, mint hogy kutyusunk akkor is jól érezze magát, ha épp nem tudunk vele lenni. Számos kutya és macska szenved, ha egyedül hagyják, ezt a szeparációs szorongás váltja ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyedül otthon hagyott kutya rombolni kezdi környezetét, vagy a szomszédok arról számolnak be, hogy az állat sokat nyüszít, érdemes felkeresnünk az állatorvost, aki megoldásokat tud ajánlani kutyusunk szorongó viselkedésére. Mindig jutalmazzuk meg kedvencünket, ha jól viselkedik, így idővel megtanulhatják, hogy nincs mitől félniük.

Egészség

Mindig legyünk tekintettel kedvencünk viselkedésére, ugyanis a változások, mint például a megnövekedett vagy lecsökkent étvágy, a túlbuzgóság vagy letargikus viselkedés, a hízás vagy fogyás mind intő jel lehet és betegségre utalhat. Ha bármi gyanús viselkedést tapasztalunk, ne habozzunk és keressünk fel egy állatorvost.

Fontos hangsúlyozni, hogy az állatorvos felkeresésére nem csak akkor van szükség, ha kisállatunk beteg, hanem kellő energiát kell fordítani a megelőzésre, rendszeres oltások, féreghajtás és paraziták elleni védelem formájában, így sok veszélyes betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket.

Szőrápolás

Jó gazdiként ne feledkezzünk meg kiskedvencünk szőrének ápolásáról sem, a rendszeres fésülés és fürdetés ugyanis segít a bőr és a szőr jó állapotának egész éves fenntartásában.

Eltűnés megelőzése

Magyarországon 2013 januárjától kötelező a kutyák mikrochippel történő ellátása. A mikrochip beültetése mellett úgy is megóvhatjuk kutyánkat az eltűnés okozta veszélytől, hogy az esti séták alkalmával világító nyakörvet adunk kedvencünkre.

4 komment

Címkék: kisállat háziállat kutyatartás állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás kisállat tippek

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VII. rész: Napom – variációk egy témára

2017.12.21. 16:37 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Hogy telik egy napunk, ha nem otthon a melegben alszunk vagy játszunk?

Bravonak a lehető legtöbb ingerrel kell találkoznia, mielőtt elkezdenék a kiképzését. Ennek érdekében, ahova csak tudom, viszem magammal. Most, hogy nem dolgozom, szinte mindig velem tart az ügyintézésben. Lássuk, milyen egy napunk a városban!

Munkanap #1

Autóval indultunk el otthonról, majd miután leértünk a hegyről, azt a műhelyben hagytuk műszaki vizsgára. Visszafelé villamossal jöttünk, ahol eszembe jutott, hogy HÉV-vel még sosem utaztunk, és most épp útba esik. Leszálltunk a villamosról, lifteztünk egyet (ilyenkor mindig a kutya számára „macerásabb”, szokatlanabb útvonalat választjuk), majd irány a HÉV. Nem egyszerű eset, mert elég magasan van a padló, és a reggeli csúcsban a kedvünkért nem áll a megállóban percekig a szerelvény, úgyhogy határozottan és gyorsan kellett felszállnunk. Szerencsére nem volt semmi gond, egy kis jutalom ellenében Bravo ügyesen, probléma nélkül szállt fel a HÉV-re.

img_2583.JPG

Ezután elmentünk a bankba. Nagyon pozitív fogadtatásban volt részünk, még egy kicsit túlzásba is vitték, amikor egy ott dolgozó szó és megkérdezés nélkül megsimogatta Bravot. Fontos tudni, hogy munka közben mindig hám van a kutyán, ezért bárhova bemehet. De számára ez munkaidő, ilyenkor nem szabad zavarni vagy simogatni. Megvan az ideje a játéknak, dögönyözésnek, de a hám azt jelenti, hogy „szolgálatban” van – ami nyilván akkor a legkönnyebb számára, ha a lehető legjobban tud koncentrálni, és nem vonják el a járókelők a figyelmét.

img_2551.JPG

A bank után beültem egy kávézóba reggelizni. Bravo folyamatosan a kuka tartalmát akarta kielemezni, bármennyire is próbáltam erről lebeszélni. A kávézóban dolgozók segíteni akartak azzal, hogy elrakják a kukát, de az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nem az a megoldás, hogy elvesszük az általánosan felbukkanó zavaró tényezőket, hanem, hogy Bravo megtanulja, ezeket nem bánthatja. A kukát még hám nélkül sem (:

img_2555.JPG

Újra buszra szálltunk, és meglátogattuk a Pótgazdit. Felújítás van náluk, jöttek a mesteremberek, nagy volt a sürgés-forgás, ezért igyekeztünk nem láb alatt lenni. Nekem még volt néhány elintéznivalóm, de mivel Bravo már kicsit elfáradt, otthagytam. Felvettem az autót a szervizből, és haza már azzal mentünk. Az eseménydús délelőtt után a délután folyamán a séta és játék volt főszerepben. (:

img_2565.JPG

Munkanap #2

Reggel busszal indultunk otthonról, mert a lezárások miatt nem nagyon lehetett mozdulni a városban. A téren egy nagy szaladgálással kezdtünk, hogy a nap többi részében nyugodtan tudjunk közlekedni.

img_2572.JPG

Busszal mentünk a Jászai Mari térre, ahol Bravo összebarátkozott Columbo hadnagy szobor kutyájával. Innen villamossal mentünk tovább meglátogatni Bravo támogatóit, az MSD Animal Health irodájában.

img_2586.JPG

Bravonak meg kell tanulnia sok olyan dolgot elfogadni, amivel más kutyák sohasem találkoznak. Ilyenek a keskeny hidak, a lépcsők, ahol rés van az egyes fokok között, vagy a különböző felületek (üveg, rács). Ezek a legtöbb kutyának ismeretlen dolgok, ezért sokan kerülik is őket. Bravo mindent képes lesz elfogadni, amivel fiatal korában már találkozik, ezért külön odafigyelünk arra, hogy minél többféle felülettel érintkezzen. Igyekszem én is magabiztosan állni az iroda előtti rácson, nehogy ezzel elbizonytalanítsam a kutyát.

A recepción igazolni kellett, hogy Bravo bemehet, mert az irodaház, ahova mentünk, nem kutyabarát. Bravonak van egy igazolványa, amiben megtalálhatók a legfontosabb információk róla.

Mint általában a munkahelyeken, ahol nem megszokott egy kutya jelenléte, itt is nagy sikert aratott Bravo. Neki a nap fénypontja lehetett az az óra, amikor minden körülötte forgott, és rengeteg simogatást zsebelhetett be. Na meg egy kis ételt. (: Remélem, az ott dolgozóknak is feldobtuk kicsit a napját!

Hazafelé még vásároltunk, bementünk egy pékségbe, kicsit beleszagoltunk a karácsonyi hangulatba, a napot pedig újra sétával és játékkal zártuk – na meg egy nagy velőscsonttal.

img_2598.JPG

img_2648.JPG

Tudtad?

Egy 1 éves korban elkezdett vakvezető kutya képzés 6 hónapig tart.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő

Szólj hozzá!

Címkék: állatorvos állataim állattartás vakvezető kutya állategészség állatgyógyászat Bravo

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VI. rész: Egy kutya vagy kettő

2017.12.05. 17:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Sokáig ágálltam az ellen, hogy legyen-e egy második kutyánk is, még ha csak egy évre is. Aztán egy szép napon mégis beadtam a derekamat…

De mégis miért lehet problémás egy második kutya?

Az előző kölyök, akit neveltünk hiperaktív volt, önmagában lekötötte az egész családot. Vele szemben Bravo egy egyszerűen kezelhető és tanítható kutya, akit (kutyatársa, Pötyi segítségével) egészen könnyű lefárasztani.

img_2502.JPG

Hogy mitől tartottam még? Akinél volt már kölyökkutya a családban, az pontosan tudja, hogy az új jövevény mennyi energiát emészt fel minden nap időjárástól és a gazdi kedvétől függetlenül és hogy mennyi foglalkozást és tanítást igényel, nem is beszélve arról, hogy mennyi mindent tönkre tehet a lakásban. Nincs szabadnap, nincs kibúvó: ha kölyök van a háznál, és biztonságban akarjuk tudni a dolgainkat, akkor minden nap le kell fárasztanunk a kiskutyát. Nekünk nyert ügyünk volt, mert egyrészt Bravo és Pötyi naponta kétszer fél órát mindig birkózik, másrészt pedig Pötyi Bravonál nagyobb mozgásigényű, így nem jelentett több sétát a létszámnövekedés.

Mik azok a területek, ahol igenis érezhető, hogy már nem csak egy kutyáról kell gondoskodni? Ez akár egészen apró dolgokban is megmutatkozhat:

 • két kutyát pórázon vinni sokkal nehezebb az első időszakban, viszont annál jobb érzés, amikor kialakul hármótok között az összhang
 • egy etetés során mindig van, aki a másik táljába akar belemászni. Mostanra már mindenki tudja, melyik az ő vacsorája, és nem nyúl a másikéhoz, így nem kell tartanunk attól, hogy ételféltés miatt az egyik megharapja a másikat.

 • mindegyik kutya - kölyök vagy felnőtt - igényli azt a foglalkozást, amikor csak rá szánok időt, és a másik kutya nem ugrabugrál körülöttünk. Rendszeresen szükség van olyan sétákra, ahol vagy csak az egyik, vagy csak a másik kutya jön velem.
 • a tanítás szintén csak egyénileg működik. Amikor a jutalomfalat előkerül, mind a két kutya fejvesztve rohan, tanítani azonban egyszerre csak egy kutyát tudok, ráadásul nem is egy szinten vannak.

 

És mik azok, amik egészen könnyűvé váltak? Mik azok a dolgok, amiket a kölyök szinte észrevétlenül sajátít el a nagyobbtól?

 • séta közben nem kell megőrülni a kerítések mellett, ha a kertekben van egy másik kutya is
 • hagyni kell, hogy a sarat a gazdi letörölje a mancsokról a sáros időben
 • nem kell felugrálni
 • ha a gazdi nincs otthon, nem kell pánikba esni, rombolni, helyette nyugodtan lehet aludni (jó esetben a helyükön, és nem a kanapén :))
 • Bravo állóképessége – az eddigi kutyás tapasztalataimhoz mérten – nem volt a legjobb, ezen is segít, ha van ki után futni
 • nem kell félni az állatorvostól – a két kutyát mindig egyszerre visszük az állatorvoshoz, így Bravo könnyedén példát tud venni Pötyiről, hogy nincs mitől félnie egy állatorvosi látogatás során. Így történt ez a legutóbb is, amikor Bravo újra megkapta az állatorvos által javasolt, hónapokig tartó védelmet nyújtó kullancs és bolha elleni kezelést, hiszen a téli hónapokban is nagyon fontos a paraziták elleni védekezés.

Ezek a dolgok szinte észrevétlenül működnek Bravonál, nem kellett bele sok energiát fektetni.

Azokat a példákat nem írom le, amikor a kunyerálást, a huncutságokat és visszafeleseléseket (meg a kaki felevést) is eltanulja Bravo, de lássuk be: összességében nagy segítség, hogy van a családban egy felnőtt, egészen jól nevelt kutya (:

De számolni kell azzal is, hogy a már meglévő kutya egész egyszerűen szétesik. Nem érti, mi történt, megrengették a királyságát, már nem csak vele foglalkoznak, elveszik a csontját, az ágyát, a gazdiját, ezért gyakran engedetlen lesz. Erre a megoldás a már fentebb említett egyéni foglalkozás.

A korai sötétedés miatt a nagy sétákat áttettük reggelre. Az utóbbi időszakban újra felfedeztük magunknak a Hajógyári szigetet. A hely szép, különösen a hajnali órákban, kicsi a forgalom, és sok kutyával össze lehet futni. Sőt, egy kakaduval is szoktunk találkozni, aki rendszeresen elkíséri a gazdáit a reggeli sétákra. A Duna a sziget északi részén kellemesen sekély, Bravo imád a vízben futkározni.

img_2477_1.JPG

Azért a tanulás terén is van előrelépés. Sok kutyának az a legnehezebb, hogy fel merjen menni egy olyan lépcsőn, ahol a fokok között rés van. A következő videón jól láthatjátó, hogy Bravonak már ez sem akadály!

Voltunk Csepelen a kutyasuliban, ahol beszámoltunk a haladásról, megfigyelték Bravo viselkedését, és segítséget is kértünk néhány  témában, például feleselgetés. A visszajelzések nagyon pozitívak, bízunk benne, hogy jó vakvezető lesz Bravoból.

img_2489_1.JPG

Tudtad?

Aki vakvezető kutyát kap, szabad és önálló életet nyer, nem szorul egy látó támogatására. A vakvezető kutya segítséget nyújt a közlekedésben, az akadályok kikerülésében, a munkavállalásban és a társadalmi beilleszkedésben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kiskutya kutyatartás állattartás vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás Bravo kutya szokások kutya viselkedés

A macskák cukorbetegsége

2017.12.01. 09:00 :: Kisállatorvos.hu

MI A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség (diabétesz) az anyagforgalom egyensúlyzavara, melyet a vér megemelkedett glükózkoncentrációja jellemez. A betegséget az inzulin elégtelen mennyiségű termelődése vagy nem megfelelő hatásossága okozza. Az inzulin egy hormon, melyet a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek. Más hatásai mellett az inzulin tartja megfelelő szinten a vér glükózkoncentrációját. A macskák cukorbetegsége miatt kialakuló folyamatosan magas vércukorszint számos szerv – többek között a szem, a vese és az idegrendszer – károsodását eredményezi. Ha kezeletlenül hagyják, a diabétesz az egész szervezet mérgezését okozza, és halálos kimenetelű is lehet. A cukorbetegség a macskák körülbelül 0,5%-át érinti.

További információk a macskák cukorbetegségéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_what_is.asp

 shutterstock_358711892_300kb.jpg

(Kép: Shutterstock)

MELY MACSKÁKBAN FORDUL ELŐ A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség többnyire 9 évesnél idősebb macskákban fordul elő, de ennél fiatalabb életkorban is jelentkezhet. A kandúrokat gyakrabban érinti, mint a nőstényeket (az előfordulási arány a két ivarban 1,5:1). A betegség kialakulását befolyásoló egyik fő tényező a kondíció (kövér macskáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki diabétesz). A Birman és a sziámi macskák különösen hajlamosak a cukorbetegségre. A pajzsmirigy-túlműködés és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) szintén diabéteszhez vezethet.

TÜNETEK

A leggyakoribb korai tünet a fokozott szomjúság és a gyakori vizeletürítés. A macska tulajdonosa azt veszi észre, hogy gyakrabban kell kitisztítania a macska alomtálcáját. A diabéteszben szenvedő macskák rendszerint aluszékonyabbak, levertek és kevésbé játékosak. Nem tisztálkodnak a szokott gondossággal, ezért bundájuk durvább és fénytelenebb lesz. A cukorbeteg macskák étvágya fokozódhat, a testsúlyuk mégis csökken. Előfordulhat, hogy a hátulsó lábak meggyengülése miatt a macska már nem ugrik fel magas helyekre. Amikor elhagyja az alomtálcát, a macska lábának alsó lábközépcsonti részéhez homok tapadhat, amit a vizelet nagyobb viszkozitása okoz (ennek oka, hogy cukor jelenik meg a vizeletben). Súlyosabb esetekben a macska a hátulsó lábain a csánkon jár („nyúlláb-járás”).

DIAGNÓZIS

A megemelkedett vércukorszint önmagában nem elég a macskák cukorbetegségének diagnosztizálásához. A macskák nagyon érzékenyek a stresszre. Az állatorvosi rendelőben gyakran még az egészséges macska vércukorszintje is megemelkedhet. Ez nem a fennálló diabétesz tünete. Emiatt kulcsfontosságú a vizeletvizsgálat. Ha a vércukorszint tartósan magas, a vesék a feleslegben lévő cukrot kiválasztják a vizeletbe. Az állatorvosnak végig kell haladnia a teljes diagnosztikai folyamatsoron, hogy helyesen meg tudja állapítani vagy ki tudja zárni a diabétesz fennállását.

KEZELÉS

A diagnózis felállítását követően az állatorvos írja elő a megfelelő kezelést. Ez nagyon gyakran inzulin adásából áll. Az inzulint macskáknak leggyakrabban naponta kétszer adják szubkután injekció formájában. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú, különösen a kezelés kezdetén. Ez lehetővé teszi az inzulinadag pontos beállítását.

Ha a macska nem kövér, a napi eleség kalóriaértékét állandó szinten kell tartani. Ugyancsak létfontosságú a rendszeres etetési idők betartása. A macskát akkor kell megetetni, amikor az inzulin még hat.

Az elhízott macskákat diétára kell állítani. A megfelelő diétát állatorvosnak kell előírnia.

DIÉTA

A cukorbetegség megelőzésében a legfontosabb a megfelelő étrend. Az elhízott macskáknál körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint a megfelelő testsúlyúaknál. A macska diétáját állatorvossal kell megbeszélni a diabétesz megelőzése vagy helyes kezelése érdekében.

További hasznos információk a cukorbeteg macska étrendjéről: http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/cat_managing_diet.asp

ÖSSZEFOGLALÁS

A cukorbetegség a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Helyes diagnosztizálása és megfelelő kezelése azonban hosszú és boldog életet biztosíthat a macska számára. A tulajdonos elkötelezettsége és az állatorvossal való együttműködése befolyásolja a macska életminőségét és élettartamát.

Szólj hozzá!

Címkék: macska kiscica állatorvos állataim állattartás macskatartás állategészség állatgyógyászat macska viselkedés