Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - III. rész: Élet a pótgazdival

2017.09.20. 14:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Az igazi gazdik nyaralni mentek, így közel 2 hétig én lehettem Bravo és társai pótgazdija. Hatalmas élmény napról napra látni ennek a csöpp állatnak a fejlődését, és szemtanúja lenni mindannak, amit a tanulást követően már egyedül is magabiztosan megért és megcsinál.

kep_1.jpg

Régen és most

Eleinte bizonytalanul totyogott, mára már biztonsággal sétál a házban, a kertben, az utcán, és a játszóhelyeken is. Remekül eligazodik a környéken: tudja, hogy hazafelé menet hol kell bekanyarodni az utcába, és megáll a kapu előtt, mert tudja, hogy hazaértünk. Javult az állóképessége is, jól bírja a hosszabb távokat, és még a nagy futkosások után is haza lehet vele sétálni.

Ahogy kezdi kiismerni magát, egyre figyelmesebb a környezete iránt is. Minden újdonság érdekli, ami a látóterébe kerül, és azonnal ki is próbálja. Nem válogat: lelöki a virágcserepet, felborítja a hátizsákot, elveszi és széttépi az iratokat az asztalról, vagy cipelgeti ide-oda a kerti szerszámokat és a papucsokat, hogy biztosan semmi ne maradjon a helyén. :) Szívesen használja rágókának a bútorokat, párnákat, ruhákat, cipőket – sőt, még a szemétlapátot is!

Szereti a társaságot, mindenkivel játszani akar. Nem ijed meg a nagytestű kutyusoktól sem. Zebulon cicával is szívesen játszana, de a cicus fél tőle, többnyire menekül, Bravo meg fut utána (bár ezt nem lenne szabad neki).

kep_2.jpg

Bravo napközben rendesen iszik, megjegyezte mindhárom itatótálja helyét. Önállóan jár ki a kertbe elvégezni a dolgát, tudja, hogy a lakásba nem piszkíthat. Szerintem ez a legnagyobb fejlődés – én legalábbis ennek örülök a legjobban. :) Szereti a dinnyét (héjastul!) és a körtét is. Kutyatársával, Pötyivel többször csemegéztek a kertben, mert megtanulták, hogy a lakásban nem ehetnek ilyesmit. Tudja, hogy az autóban melyik az ő helye, bár kellett egy kis idő, mire megtanulta, hogy nem jöhet az első ülésre, hátul kell maradnia a saját helyén Pötyi társaságában.

kep_3.jpg

Kommunikáció

Egy kölyök kutyus számára minden új – az emberek, a szűkebb és tágabb környezete – és szép lassan mindent meg kell tanulnia ahhoz, hogy a későbbiekben magabiztosan eligazodjon. Emellett pedig az is fontos, hogy megtanulja, mit szabad neki és mit nem.  A gazdiktól egyelőre az alábbi fontos vezényszavakat tanulta meg:

  1. TIÉD!

Az engedélyt az evéshez hamar megtanulta. Már előre leül az edénye mellé, amikor Pötyi megkapja az adagját, vagy leül a szekrény elé, és várja, mikor kap enni – hiszen már azt is tudja, hol tartjuk az élelmét. Mivel már elmúlt 3,5 hónapos, átálltunk a napi háromszori helyett a reggeli és esti etetésre.

  1. GYERE!

Ez a behívásnál, illetve akkor fontos, amikor a nap folyamán oda kell, hogy jöjjön a gazdihoz.

  1. BRAVO

Sűrűn szólítjuk a nevén, amit már azonosított saját magával, így reagál is rá, amikor meghallja.

  1. NEM! és NEM SZABAD!

Megérteni is nehezen, tudomásul venni pedig még úgy sem akarta a tiltást és korlátozást. Ilyenkor éles vakkantással fejezte ki ellenállását, és eljátszottuk a „Ki az erősebb?” játékot. Türelmet, kitartást és szigorú következetességet igényelt a nevelése. Az egész nap ismétlődő szituációkból végül kénytelen volt megtanulni a szó jelentését. Igaz, néha azért van még némi viaskodás a saját igazáért.

kep_4.jpg

Érintkezés, kapcsolatok

A simogatás és dögönyözés jöhet neki minden mennyiségben. Igazi féltékenységi jelenetet rendeznek Pötyivel, ha az egyikük előbb kapja meg a simit, a másiknak pedig várnia kell.

kep_5.jpg

A kedveskedést nyalogatással fejezi ki, a harapdálásról viszont nem volt könnyű feladat leszoktatni. Korából fakadóan szinte mindent a szájába vett és megrágcsált – kitartó figyelmet igénylő nevelés kellett ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől a szokástól. Breaking news: 4 tejfoga már kiesett! :)

kep_6.jpg

Tudtad?

A legfőbb különbség egy hobbi kutyakölyök és egy vakvezetésre nevelt kölyök között, hogy az utóbbit sokkal több szocializációs helyzet éri. A 10 hónapos nevelési időszakban a kölyköket napi szinten a koruknak megfelelő időben a lehető legtöbb ingerhez szoktatják az utcai forgalomban, bevásárló központokban, és egyéb frekventált helyeken. Idegen állatokkal, emberekkel ismertetik meg őket, hogy szokják a leggyakoribb hang- és optikai ingereket.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

  1. rész: Az első lépések
  2. rész: A világ felfedezése

2 komment

Címkék: kutya kiskutya kutyatartás vakvezető kutya Bravo kutya viselkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://kisallatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr8112880190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.