Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója - VI. rész: Egy kutya vagy kettő

2017.12.05. 17:00 :: Kisállatorvos.hu

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Sokáig ágálltam az ellen, hogy legyen-e egy második kutyánk is, még ha csak egy évre is. Aztán egy szép napon mégis beadtam a derekamat…

De mégis miért lehet problémás egy második kutya?

Az előző kölyök, akit neveltünk hiperaktív volt, önmagában lekötötte az egész családot. Vele szemben Bravo egy egyszerűen kezelhető és tanítható kutya, akit (kutyatársa, Pötyi segítségével) egészen könnyű lefárasztani.

img_2502.JPG

Hogy mitől tartottam még? Akinél volt már kölyökkutya a családban, az pontosan tudja, hogy az új jövevény mennyi energiát emészt fel minden nap időjárástól és a gazdi kedvétől függetlenül és hogy mennyi foglalkozást és tanítást igényel, nem is beszélve arról, hogy mennyi mindent tönkre tehet a lakásban. Nincs szabadnap, nincs kibúvó: ha kölyök van a háznál, és biztonságban akarjuk tudni a dolgainkat, akkor minden nap le kell fárasztanunk a kiskutyát. Nekünk nyert ügyünk volt, mert egyrészt Bravo és Pötyi naponta kétszer fél órát mindig birkózik, másrészt pedig Pötyi Bravonál nagyobb mozgásigényű, így nem jelentett több sétát a létszámnövekedés.

Mik azok a területek, ahol igenis érezhető, hogy már nem csak egy kutyáról kell gondoskodni? Ez akár egészen apró dolgokban is megmutatkozhat:

 • két kutyát pórázon vinni sokkal nehezebb az első időszakban, viszont annál jobb érzés, amikor kialakul hármótok között az összhang
 • egy etetés során mindig van, aki a másik táljába akar belemászni. Mostanra már mindenki tudja, melyik az ő vacsorája, és nem nyúl a másikéhoz, így nem kell tartanunk attól, hogy ételféltés miatt az egyik megharapja a másikat.

 • mindegyik kutya - kölyök vagy felnőtt - igényli azt a foglalkozást, amikor csak rá szánok időt, és a másik kutya nem ugrabugrál körülöttünk. Rendszeresen szükség van olyan sétákra, ahol vagy csak az egyik, vagy csak a másik kutya jön velem.
 • a tanítás szintén csak egyénileg működik. Amikor a jutalomfalat előkerül, mind a két kutya fejvesztve rohan, tanítani azonban egyszerre csak egy kutyát tudok, ráadásul nem is egy szinten vannak.

 

És mik azok, amik egészen könnyűvé váltak? Mik azok a dolgok, amiket a kölyök szinte észrevétlenül sajátít el a nagyobbtól?

 • séta közben nem kell megőrülni a kerítések mellett, ha a kertekben van egy másik kutya is
 • hagyni kell, hogy a sarat a gazdi letörölje a mancsokról a sáros időben
 • nem kell felugrálni
 • ha a gazdi nincs otthon, nem kell pánikba esni, rombolni, helyette nyugodtan lehet aludni (jó esetben a helyükön, és nem a kanapén :))
 • Bravo állóképessége – az eddigi kutyás tapasztalataimhoz mérten – nem volt a legjobb, ezen is segít, ha van ki után futni
 • nem kell félni az állatorvostól – a két kutyát mindig egyszerre visszük az állatorvoshoz, így Bravo könnyedén példát tud venni Pötyiről, hogy nincs mitől félnie egy állatorvosi látogatás során. Így történt ez a legutóbb is, amikor Bravo újra megkapta az állatorvos által javasolt, hónapokig tartó védelmet nyújtó kullancs és bolha elleni kezelést, hiszen a téli hónapokban is nagyon fontos a paraziták elleni védekezés.

Ezek a dolgok szinte észrevétlenül működnek Bravonál, nem kellett bele sok energiát fektetni.

Azokat a példákat nem írom le, amikor a kunyerálást, a huncutságokat és visszafeleseléseket (meg a kaki felevést) is eltanulja Bravo, de lássuk be: összességében nagy segítség, hogy van a családban egy felnőtt, egészen jól nevelt kutya (:

De számolni kell azzal is, hogy a már meglévő kutya egész egyszerűen szétesik. Nem érti, mi történt, megrengették a királyságát, már nem csak vele foglalkoznak, elveszik a csontját, az ágyát, a gazdiját, ezért gyakran engedetlen lesz. Erre a megoldás a már fentebb említett egyéni foglalkozás.

A korai sötétedés miatt a nagy sétákat áttettük reggelre. Az utóbbi időszakban újra felfedeztük magunknak a Hajógyári szigetet. A hely szép, különösen a hajnali órákban, kicsi a forgalom, és sok kutyával össze lehet futni. Sőt, egy kakaduval is szoktunk találkozni, aki rendszeresen elkíséri a gazdáit a reggeli sétákra. A Duna a sziget északi részén kellemesen sekély, Bravo imád a vízben futkározni.

img_2477_1.JPG

Azért a tanulás terén is van előrelépés. Sok kutyának az a legnehezebb, hogy fel merjen menni egy olyan lépcsőn, ahol a fokok között rés van. A következő videón jól láthatjátó, hogy Bravonak már ez sem akadály!

Voltunk Csepelen a kutyasuliban, ahol beszámoltunk a haladásról, megfigyelték Bravo viselkedését, és segítséget is kértünk néhány  témában, például feleselgetés. A visszajelzések nagyon pozitívak, bízunk benne, hogy jó vakvezető lesz Bravoból.

img_2489_1.JPG

Tudtad?

Aki vakvezető kutyát kap, szabad és önálló életet nyer, nem szorul egy látó támogatására. A vakvezető kutya segítséget nyújt a közlekedésben, az akadályok kikerülésében, a munkavállalásban és a társadalmi beilleszkedésben.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kiskutya kutyatartás állattartás vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás Bravo kutya szokások kutya viselkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://kisallatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr3513438261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.