Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Immunizációs világhét: ezekről az oltásokról sose felejtkezzünk el!

2018.04.27. 11:48 :: KisállatorvosHU

Április 24. és 30. között ünnepeli a világ az Immunizációs Világhetet, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hirdetett meg, hogy felhívja a figyelmet a védőoltások fontos szerepére. Az univerzális és kötelező védőoltások felnőttek és gyermekek millióinak életét és egészségét védik. Az oltásoknak köszönhetően sikerült teljesen kiirtani a himlőt, és számos más betegség is hamarosan eltűnik a föld színéről.

immunizacios_vilaghet_kicsi.png

(Kép: Shutterstock)

Idén április 25-én kerül sor az Állatorvosi Világszervezet kezdeményezésére létrehozott Állategészségügyi Világnapra. „Ez megfelelő alkalom lesz arra, hogy kiemeljük az állat- és humán egészségügy integrált megközelítésének szükségességét,” mondta Walter Winding, az Európai Gyakorló Állatorvosok Szövetsége (FVE) elnöke, utalva ezzel a szövetség „One Health” („Egy egészség”) kezdeményezésére. „Az állatorvosoknak kulcsszerepe van az állatok, tulajdonosaik és a társadalom körében, emlékeztetett. Ez a szerep azonban nem korlátozódik az állatok egészségére, hanem kiterjed az állatok jólétére és a közegészségügyre, beleértve az élelmiszerbiztonságot is.”

Ezt szem előtt tartva szeretnénk emlékeztetni arra, hogy mennyire fontos a fertőző betegségek elleni rendszeres védőoltás mind az állatok jóléte, mind a saját biztonságunk szempontjából. Néhány betegség, mint a veszettség vagy a leptospirózis nemcsak kedvenceinkre jelentenek veszélyt, hanem az emberekre is. A rendszeres vakcinázások segítenek csökkenteni a fertőző betegségek terjedését a környezetünkben. Kérdezze meg állatorvosát a védőoltásokról, ő tud kedvence fajának és korának megfelelő oltási programot ajánlani.

Védőoltások kutyáknak
A legveszélyesebb fertőző betegségek, amelyek megtámadhatják a kutyát, és amelyek a megfelelő védőoltásokkal megelőzhetők, a következők: szopornyica, parvovírus, veszettség vagy leptospirózis. A szopornyica minden kutyára veszélyes, függetlenül a fajtától, kortól, vagy nemtől. Ez egy rendkívül veszélyes betegség, amelynek a halálozási aránya akár a 80% -ot is elérheti. Az oltásoknak köszönhetően a betegség terjedése ma már korlátozott, a szórványosan megjelenő esetek azonban emlékeztetnek arra, hogy soha ne feledkezzünk meg a szopornyica elleni védőoltásról. A parvovírusos fertőzésekért egy vírus felelős, melynek jellemzője, hogy rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. Hónapokig képes túlélni a fertőzött ürülékben és talajban. Ez a vírus főleg a fiatal, legfeljebb 6 hónapos kutyákat fertőzi meg, melyeket még nem vakcináztak teljes egészében. A fiatal kutyákon kívül veszélyben vannak még az idős, 8 éven felüli példányok, azok, amelyek soha nem voltak beoltva, valamint a nagy csoportokban élő kutyák. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a bélgyulladást, súlyos hasmenést és hányást okozó parvovírus fertőzés kezelése nem mindig sikeres.

A következő két betegség (veszettség, leptospirózis) mind a kutyákra, mind az emberekre nézve veszélyes. A veszettség az állatok és az emberek virulens, vírusos megbetegedése, amely gyulladást okoz az agyban. A veszettség gyógyíthatatlan és mindig végzetes. Bár a betegség előfordulása jelentősen csökkent a kutyák kötelező és a rókák rendszeres védőoltása miatt (a vadon élő állatokat speciális orális vakcinával oltják be, amelyet az erdőkben szórnak szét), Kelet- és Közép-Európa még nem mentes a veszettségtől.

A leptospirózis az állatok és emberek fertőző betegsége, melyet a Leptospira baktérium okoz. Az emberi egészség szempontjából aggályos, mivel a fertőzött kutyák könnyen átadhatják az embernek. Mivel a leptospirózis veszélyes zoonózis, a védelem első vonalában a betegség kutyákban való kialakulását kell megakadályozni.

Védőoltások macskáknak
Sajnálatos módon tartja magát egy tévhit, miszerint a benti cicákat nem kell beoltani. Ez nem igaz, hiszen számos kórokozót vihetünk be otthonunkba a ruhánkon vagy a cipőnkön. Minden macskát be kell oltani panleukopénia, herpeszvírus és calicivírus ellen. Ezek a vírusok olyan betegségeket okoznak, amelyek bármilyen fajú vagy fajtájú macskát megfertőzhetnek. A panleukopénia más néven macskák fertőző bélgyulladásaként, macska szopornyicaként, macska pestisként vagy macska ataxiaként ismert. Ez a betegség az egész világon jelen van. A panleukopénia fertőzésért egy vírus felelős, melynek jellemzője, hogy rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. Több mint egy évig képes túlélni a szervezeten kívül.

Két másik betegség (macska leukémia és veszettség) elleni védőoltás többnyire kinti cicáknak ajánlott. Az elsőt a Retroviridae családba tartozó macskaleukémia vírus (FeLV) okozza. Kinti, nem ivartalanított és nem vakcinázott hímek valószínűleg a küzdelmeik során kerülnek kapcsolatba a vírussal. A veszettség gyógyíthatatlan betegség, az ellene való védekezés egyetlen módja a védőoltás. Macskánk veszettség elleni védelmével megvédjük magunkat is, és a környezetünkben lévő embereket és állatokat is. Annak ellenére, hogy Lengyelországban jelenleg nem kötelező a macskák oltása e halálos betegség ellen, javasoljuk, hogy kérje a védőoltás beadását állatorvosától, különösen akkor, ha a macska a szabadban él, és érintkezésbe kerülhet a vadon élő állatokkal.

Védőoltások nyulaknak
A kedvtelésből tartott nyulak esetében is fennáll a veszély, hogy fertőző betegségeket okozó vírusokkal kerülnek kapcsolatba. A myxomatosis a vad és a házi nyulak fertőző betegsége. Egy, a Poxviridae családba tartozó vírus okozza. A nyulak vérzéses betegsége (RHD) egy nagyon fertőző betegség, amelyet egy a Caliciviridae családból származó vírus okoz. A nyúl megfertőződhet egy már fertőzött egyeddel történő közvetlen érintkezés során, vagy közvetett érintkezés útján azokon a tárgyakon és bútorokon keresztül, amelyeken már megtalálható a vírus. Ezt a vírust a bolhák is terjeszthetik.

Szólj hozzá!

Címkék: nyúl kutya kisállat macska kiscica nyuszi háziállat kiskutya állatorvos háziállatok állategészség

A bejegyzés trackback címe:

https://kisallatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr9413873822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.