Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XII. rész: Nem félünk a szobroktól!

2018.07.04. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

A legutóbbi bejegyzésből megtudtuk, hogy Bravo megkezdte kiképzését a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolában, amivel lezárult élete első szakasza. Legyen szó tömegközlekedésről, utcai tárgyakról vagy a látássérült gazdival való kommunikációról, Bravo folyamatosan tanul és sikeresen veszi az akadályokat.

Bravo képzése szépen halad előre a maga útján. Az engedelmességi vizsga letétele egyre közelebb kerül, még néhány feladat pontosítása után hamarosan meg is történik. A hosszas gyakorlások alatt megtanulta, hogy a falatot finoman kell elvenni a kiképző kezéből, illetve nagyon ügyesen visszajön, amikor hívják. A helybenmaradást is nagyon sokat gyakoroltuk, akár egészen nehéz zavaró körülmények között is. Ilyen volt például a háta mögött csobogó, változó hangot adó köztéri szökőkút, amiben ő nagyon szívesen megmártózott volna, de hát első a kötelesség.

 bravo1.jpg

A vezetőmunka során először az alapokat tesszük le, amiket a kiképzés során végig, nap mint nap gyakorlunk. Ilyen például a járda végének és kezdetének jelzése. A kutya így adhatja a látássérült tudtára, mikor ér a biztonságos járda végére, hogy ő ott aztán felmérhesse – akár egy beszélő lámpa segítségével, akár a hallására támaszkodva – hogy veszélyes-e az átkelés. Bravo annyira ügyes, hogy sokszor már magától is megáll, nem kell figyelmeztetnem erre. Ilyenkor természetesen nagyon megdicsérem ezért a feladatért.

Ebben az időszakban teszteljük többek között a vakvezető tanuló tárgyaktól való félelmét is. A kutyák sokféle dologtól megijedhetnek, például egy szobortól vagy egy, az út szélén álló, nagyméretű szemeteszsáktól, de kutyaszemmel akár egy felnőtt nyakában ülő kisgyerek is lehet egy érthetetlen, megugatni való jelenség. Bravo gyerekkorában kölyöknevelőinek hála nagyon sok ilyesmivel találkozott már, igy őt egy csapat köztéren legelésző unikornis sem billenti ki a lelki nyugalmából.

 bravo2.jpg

A tömegközlekedés elviselése is egy olyan alapkészség, amivel egy vakvezetőkutyának rendelkeznie kell, így Bravóval minél többféle járművet próbálunk ki a képzés időszaka alatt. Bravo probléma nélkül vette a régebbi gyártású távolsági busz hangos menetzaját és erőteljes rázkódását is.

bravo3.jpg

Hamarosan pedig engedelmességi vizsga, szurkoljatok!

Tudtad? A látássérültség foka nem befolyásolja, hogy egy látássérült vakvezető kutyához jusson.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisallatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr8614090823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.