Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XIII. rész: Engedelmességi vizsga

2018.07.31. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

20180709_112824.jpg

A legutóbbi bejegyzésben betekintést kaptunk Bravo tanulmányaiba a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolában. Ebben a hónapban Bravo sikeres engedelmességi vizsgát tett kiképzőjével.  Ez a vizsga a vakvezetőkutya fegyelmezettségét, más állatok iránti közömbösségét, idegrendszerét és az emberi épített környezetben való nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedését méri.

A vizsgán először az alapvető parancsok végrehajtását teszteljük. Ilyen az ül, fekszik, áll pozíciók felvétele, lehetőleg egy vezényszó kiadására. A vizsga része a behívhatóság ellenőrzése is. Ilyenkor egy nyílt területen elengedjük a kutyát, ahol a lehető legrövidebb idő alatt hívásra vissza kell térnie a kiképzőjéhez.

További feladat még a helyben maradás, amikor a kiképző vezényszavára, fekvő pozícióban addig kell a helyén maradnia, amíg az adott parancsot a kiképző fel nem oldja. A feladatot olyan zavaró tényezők nehezítik, mint mászkáló emberek, más kutyák.

20180709_113417.jpg

Munka másik kutya mellett

A vizsga további része az utcán, forgalomban zajlik. A vakvezető kutya egyik legnehezebb feladata, hogy - ösztönei ellenében - munka közben figyelmen kívül hagyjon más állatokat, ne űzze a cicákat és más kutyák mellett is a gazdi biztonságára koncentráljon.

A vakvezető kutya temperamentumához mérten a lehető legnagyobb közömbösségre van felkészítve más kutyák iránt, de az ő türelme sem végtelen. Ha egy dolgozó vakvezető kutyával találkozol az utcán, semmiképpen se engedd, hogy kutyusod odamenjen, barátkozzon, játszani hívja, vagy szaglássza. Ez a viselkedés a legrutinosabb kutyát is kizökkentheti a koncentrációból, ami a gazdája testi épségét veszélyezteti. A vakvezető kutyáknak is van lehetőségük a játékra és a fajtársaikkal való ismerkedésre, de ennek nem munka közben van a helye és az ideje.

Az engedelmességi vizsga része, hogy nyugodtan kell viselkedni a tömegközlekedési eszközökön is, illetve szabályosan kell fel- és leszállni a járműről. Bravo tökéletesen teljesített, nem félt, nem volt nyugtalan, végig fegyelmezett volt.

20180709_113154.jpg

A vizsga egész időtartama alatt közömbösnek kell lennie az emberek iránt, tilos talált élelmet felennie a földről és nem üríthet hámban, sem kül- sem pedig beltéren.

Beltérbe való belépéskor az ajtóknál vezényszóra meg kell állnia. Nem tarthat a nyíló ajtóktól, és az ajtók előtt vízelvezető rácsokra is magabiztosan rá kell lépnie. Ilyenkor is fontos az emberek közötti nyugodt viselkedés. Nem ugrálhat fel, nem félhet és nem ugathat meg senkit. A lépcsőn való közlekedés során nem tarthat a lépcsőtől, nem rohanhat fel rajta, illetve nem ugorhat le az alsóbb lépcsőfokokról. A legtöbb kutyát feszélyezi az a lépcső típus, ahol átlátni a fokok között, de Bravo remekül vette ezt az akadályt is.

Az engedelmességi vizsga részeként teszteljük a liftben és magasban való viselkedést is. A vakvezetőkutyának nyugodtan kell tűrnie, hogy a liftben esetleg tömeg van, rezeg alatta a padló, fényes felületek veszik körül. Nem lehet agresszív, vagy rettegő, nem próbálhat meg kitörni, elmenekülni.

A vizsga részeként a vizsgabiztosok tesztelték Bravo tériszonyát, ezért próbára tették, hogy a pláza emeletén lévő rácsnál le mer-e nézni, vagy próbál-e elkerülni, elhúzni onnan. Bravo ezeket az akadályokat is könnyedén vette.

20180709_113920.jpg

Bravo tudja, hogy a cicákat nem szabad bántani

Bravo minden feladatot szépen teljesített, és jól vette az akadályokat, így sikerrel teljesítette az engedelmességi vizsgát. Ezzel ismét lezárult egy fejezet Bravo vakvezető kutyává válásának történetében: az eddig megtanult feladatok gyakorlása mellett az elkövetkező időben Bravo elsajátítja a vakvezető munka alapjait.

 

Tudtad? Magyarországon közel 80 000 vak és látássérült ember él.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisallatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr7614150233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.