Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XV. rész: Leszel a hű társam?

2019.02.07. 17:15 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Bravo élete mérföldkőhöz érkezett. Igazi vakvezető kutya és egyben hűséges társ lett belőle, s mi, olvasók mindennek közvetlen szemtanúi lehetünk. Az elmúlt hónapok eseményeiről Bravo gazdija, Írisz számolt be nekünk:

2018 őszén találkoztam először Bravoval. Emlékszem, éppen akkoriban esett át az ivartalanításon, ezért még védőgallért viselt, ami ugyan egy kis időre lekerült róla, hogy jobban meg tudjam nézni, de ő nem igazán engedte magát. Éppen olyan volt, mint Flóra, a korábbi vakvezető kutyám. Őt is így ismertem meg. Próbáltam megsimogatni, de ő csak boldogan szaladgált, és velem nem is nagyon foglalkozott, ami, valljuk be, érthető ebben a helyzetben. Már első találkozásunk alkalmával sikerült megállapítanom, hogy Bravo igen formás és masszív kutya. Bundája kicsit sprőd tapintású, amit azonban ellensúlyoz rendkívül kedves alaptermészete.

bravo_blog_15_3.jpg

Következő találkozásunkra néhány hét múlva, egy érzékenyítő program keretében került sor a vakvezető kutyaiskolában. Ez alkalommal teljesen más formában volt, az ivartalanításnak nyoma sem látszott rajta.  Először csak kedveskedtünk egymásnak, simogattam, ő pedig hanyatt dobta magát, hogy a pociját simogassam. Miután összebarátkoztunk, lehetőséget kaptam arra, hogy kipróbáljam Bravot a vakvezető munkában. Az egész délelőtt aktívan telt. Annak ellenére, hogy a foglalkozás ideje alatt sok-sok kisgyerek simogatta végig, elmondhatom, hogy igen profin vezetett. Finom, mégis határozott és önálló volt. Éreztem, ahogy a testével próbál irányítani. Egészen meghatódtam, hiszen abban a pillanatban tudtam, hogy ez a kutya hozzám való. Miután az iskola munkatársai is jóváhagyták ezt, eldőlt a sorsunk. Társak leszünk! Most, hogy már többet tudtam róla, élénk kép élt róla a fejemben, és ez adott erőt, valamint kitartást a várakozásban, amíg végül eljött az ideje, hogy hozzám kerüljön.

---

Bravo 2018 októberében került hozzám. Elkezdődött az összeszoktatás. Hazahoztuk, és eleinte csak ismerkedtünk, még nem volt vezető munka. Játék, szeretet, dögönyözés és persze fegyelem, ahogy azt a kiképzője meghagyta. Amikor először lépett be az otthonunkba, úgy közlekedett, mintha korábban már járt volna nálunk. Rég láttam ilyen magabiztos kutyát. Rögtön megtalálta a játékokat és a takaróját. A hosszú út után ugyan fáradt volt, de ő mégis futkosott és ugrándozott a boldogságtól, mint egy kiscsikó. Napról napra többet mutatott meg magából. Fokozatosan próbálta felmérni a határait, hogy mit szabad, és mit nem, mivel mind a hely, mind a gazdi új volt számára.

brvao_blog_15_2.jpg

Első éjjel megpróbált a kanapén aludni, de lebukott, mert rajtakaptam. Másnap, amíg zuhanyoztam, ellopta a papucsom egyik párját.  Napokig ezt csinálta, majd ahogy egyre szorosabb lett a kapcsolat közöttünk, úgy mérséklődtek a csintalankodások is. Kezdte megérteni, hogy miért is van itt. Rájött, hogy nem fekhet az út közepére, mert akkor rálépek, és elesek benne. Ha elviszi a papucsomat, akkor nem találom meg. Megtanultunk szépen együtt élni, és meghúztuk Bravo határait. A játék természetesen továbbra is a mindennapok része maradt.

Október végén három napra beköltöztünk az iskolába, hogy gyakoroljuk a vakvezető munkát. Az első nap kicsit nehezen indult, de nem is csoda, hiszen vezető munkában még nemigen voltunk, csak egyszer, amikor legelőször kipróbálhattam. Délutánra, a több gyakorlásnak és a több együtt töltött időnek köszönhetően már jobban ment a munka és egyre jobban kezdtem érezni Bravo jelzéseit. A hét közepén hazajöttünk, és itthon, a saját környezetünkben folytatódott a felkészítés. Természetesen nem egyedül, hanem látó segítővel és Bravo kiképzőjével. Amikor először kezdtem sétálni vele a városban mindenki csodálkozott az új társamon. Voltak, akik csodálták a szépségéért, de voltak, akik borzalmasan viselkedtek. Mondtam is magamban, hogy olyan érzésem van, mintha az emberek teljes tudatlanságban élnének a vakvezető kutyákkal kapcsolatban, pedig manapság már sokat lehet róluk olvasni. Úgy tartják, minden csoda három napig tart. Itt sem volt másként, és megnyugodott mindenki. Mindig találkozunk gyönyörködő emberekkel és kisgyerekekkel, akik szeretnék Bravot megsimogatni, de vannak, akik nem annyira kedvelik. A múltkor például egy idős hölgy azt mondta a buszon: „Ne gyere hozzám!”. Én pedig megmondtam neki, hogy nem hozzá igyekezett, hanem nekem keresett helyet a buszon. Talált is az idős hölggyel szemben, aminek ő nem annyira örült. Egy másik alkalommal pedig épp egy illatszer üzletben vásároltam. Bravo helyben maradt, mert a bolt kicsit szűk volt és a törékeny parfümök között járkáltunk. Fizetéskor a pénztárosnő megjegyezte, hogy „bárcsak ott maradhatna náluk örökre ez a szép és okos kutya, úgy legalább nem lopnának annyit az emberek.” Most már lassan két hónapja van velem Bravo, de minden nap érzem, hogy egyre szorosabb a kapcsolatunk, és egyre jobban kezdi megérteni, hogy miért is van ő velem valójában. Most már minden este a lábamon alszik és nem a takaróján. Nem telik el nap játék, simogatás és gyakorlás nélkül. Bravo idekerülése után édesanyám kórházba került, és naponta jártunk hozzá látó kísérővel. Minden nap, amíg mi a kórteremben voltunk anyukámnál, Bravo helyben maradásban volt a társalgóban. Minden nap csodálták a nővérek, hogy mennyire okos. Nagyon szeretem Bravot, fantasztikus kutya!

bravo_blog_15.jpg

---

Ahogy a napok haladnak előre, úgy érződik Bravon és rajtam, hogy egyre jobban összeszokunk és megismerjük egymást. Minden nap megyünk valahová, egyrészt, mert még sokat kell gyakorolnia, hogy rutint szerezhessen, másrészt meg, van is mit intézni, tehát az élet diktálja, hogy menni kell.

2018.12.18-án elérkezett a közlekedésbiztonsági vizsga napja, amelyen kitűnő eredménnyel végeztünk Bravoval. Most már alkalmasak vagyunk az önálló közlekedésre is. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a vizsga, és most már teljesen egyedül is mehetünk bárhová. Természetesen mindig nekem kell tudnom, hogy hová akarok menni, hogy irányítani tudjam a kutyát, főleg Bravot, aki szeret néha önálló döntéseket hozni, és megpróbálkozik néhány új útvonallal is. Én ezt persze nem bánom, de nem is engedem, hiszen én vagyok a falkavezér, nem ő. Közben leesett az első hó, aminek Bravo nagyon örült. Egészen kicsi volt még, amikor utoljára havat látott, most meg már igazi felnőtt. Nagyon boldogan hancúrozott a hóban egyedül és barátjával, Juniorral is. Ha kell, figyelmes munkát végez. Az összes jégfoltot és befagyott tócsát képes kikerülni. Ahogy telnek a napok és a hetek, úgy lehet érezni köztünk az egyre nagyobb összhangot. Egyre figyelmesebb, és a maga természetességében értette meg és fogadta el azt a tényt, hogy látássérültként szükségem van rá. Szívmelengető érzés számomra, ahogy az emberek gyönyörködnek a szépségében. Bárhová megyek vele, mindenütt szépen és intelligensen viselkedik, a kutyákkal is barátságos, csak az állatorvost nem szereti. Szerencsére nincs rá szükség gyakran, de megesik, hogy el kell menni hozzá. Ha elengedem, sosem megy túl messzire és gyakran visszaszalad hozzám lejelentkezni. A napokban sokat sétáltunk, és még vadkacsákkal is találkoztunk. Semmi gondja nem volt velük, szépen békén hagyta őket és inkább egy kutyussal játszott. Tegnap útvonalakat gyakoroltunk Győrben egy látó segítővel. A piacra és a munkahelyemre látogattunk el, ahol már járt velem korábban, de ilyen szépen és alaposan az elmúlt két hónapban még nem vezetett. Nagyon büszke vagyok rá, hogy szépen fejlődünk.

Mivel eljött az év végi szabadságok ideje, ahogy az emberek, úgy Bravo is pihenni kénytelen. Ő ennek annyira nem örül, mert tele van energiával, ezért igyekszem őt jól kifárasztani. Januárban aztán indulhat újra minden a maga útján.

---

Már január második hetében járunk, és mi ismét igyekszünk aktív életet élni. Időnként úgy tűnik, az időjárás közbe akar szólni, de Bravo és én felvesszük vele a harcot. Hóban is jól tudunk együtt menni, de idén voltunk már óriási szélben is, amit éreztem, hogy fog fel fog borítani, de Bravo nem engedte, hanem határozottan húzott át a szeles kereszteződésen. Pedig a szél nagy kihívás egy kutya számára, mivel rengeteg mindent felkap, az ő kíváncsiságuk pedig határtalan. Bravo nagyon szeret vásárolni, és nagy előnye, hogy könnyen meg is találjuk a boltokat. Az elmúlt időszakban több új kicsi, de barátságos üzletet kerestünk fel együtt, és sikeresen vásároltunk. Most az együttélés szabályait próbáljuk lefektetni, hogy az itthon mutatott önállósága hasznosan legyen használva. Szépen igyekszik betartani az általam felállított szabályokat, még akkor is, ha ez néha nehezen megy neki. Sokat foglalkozom vele és ennek szerencsére mindig meg is látszik az eredménye.

Írisz és Bravo, a vakvezető kutya

Tudtad?  A vakvezető kutya igénylés feltétele, hogy az igénylő tudjon bottal közlekedni, valamint képes legyen ellátnia magát a mindennapi életben. Mindemellett természetesen elengedhetetlen, hogy kutyaszerető és felelős állattartó legyen.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól
 13. rész: Engedelmességi vizsga
 14. rész: Ivartalanítás és városnézés

Szólj hozzá!

Címkék: kutya egészség állat kisállat háziállat kiskutya állataim állattartás vakvezető kutya állategészség állatgyógyászat Bravo kisállat tippek

A kis kedvencek titkos élete

2019.01.18. 09:00 :: KisállatorvosHU

Ha többször kellett otthon hagynod a kisállatodat néhány órára, valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, hogy mivel töltheti idejét napközben? Vajon jól érzi magát? Vagy épp most tépi szét a bútorokat? Megállás nélkül ugat és zavarja a szomszédokat, vagy csak szunyókál a kanapén, ami máskor tiltott terület? A kis kedvencek titkos élete a kisállattartás egyik legizgalmasabb része, így ilyen és hasonló kérdések számos gazdi fejében megfordultak már, miközben az otthonhagyott állatáért izgult. Jó hír viszont, hogy ha megtanuljuk, hogyan hagyjuk őket otthon, és értelmezzük a jeleket, amelyekkel hazaérkezéskor találkozunk, akkor sokat tudhatunk meg a kapcsolatunkról, és javítani tudunk kedvenceink titkos életén.

 

Mielőtt elindulunk

Az első és legfontosabb, hogy felkészülten hagyjuk magukra kedvenceinket. Mielőtt elindulunk, mozgassuk meg a kutyánkat hosszabb sétával vagy kiadós játékkal. Ha egy kisállat nem mozog eleget, könnyen felhalmozódnak az energiái, amit majd rombolásban, vagy más viselkedési zavarral vezet le. A szeparációs szorongás a bent tartott kisállatok egyik leggyakoribb problémája, de ezen könnyedén segíthetünk, ha megtanuljuk, hogyan kezeljük a stresszt. Szintén hasznos, ha nem búcsúzkodunk hosszasan, hiszen így csökkentjük a jelentőségét annak, hogy egyedül hagyjuk őket, kisállataink pedig nyugodtan folytatják majd a napjukat nélkülünk. Mielőtt elindulunk, néhány fontos dologra azért mindenképp figyeljünk oda: ellenőrizzük a hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a gépeket és a légkondicionálást, tegyünk el szem elől minden ételt és potenciálisan veszélyes tárgyat.

 

Napközben

Ha gondoskodtunk kisállatunk etetéséről és megmozgattuk őt, akkor a nap legnagyobb részében nem kell aggódnunk. A cicáknak és kutyáknak sokkal több alvásra van szükségük, mint nekünk, így egy nyugodt kisállat semmi különöset nem csinál napközben az alváson kívül. Ha pedig azt szeretnénk, hogy távollétünkben kedvenceink ne költözzenek fel a kanapéra, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy az ágyuk eléggé kényelmes, olyan helyen van, ami nem túl zajos, és a környező hőmérséklete is megfelelő. Ha tudjuk, hogy kutyusunk vagy macskánk stresszes, amikor egyedül hagyjuk, érdemes kideríteni, hogy milyen típusú játékot kedvel, és azt előkészíteni, mielőtt elindulunk. A cicák szeretik függőlegesen is felfedezni a lakást, így, ha szeretnénk lefoglalni őket, alakítsunk ki számukra olyan felületeket, amire fel tudnak mászni. Szintén hasznos lehet, ha egyszerre csak egy játékot hagyunk nekik elől, és ezeket gyakran cserélgetjük - így elkerülhetjük, hogy rájuk unjanak.

 

Amikor hazaérünk

A kisállattartás legjobb pillanatai közé tartozik, amikor egy hosszú nap után végre hazatérünk a kedvenc tappancsainkhoz. Az elinduláshoz hasonlóan, a hazaérkezésnél is kerüljük a szertartásos üdvözlést, hogy elkerüljük a szeparációs szorongás kialakulását. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk stresszel, sír, vagy ugat, amikor hazaérünk, mindig várjuk meg, amíg elcsitul, mielőtt elkezdjük vigasztalni vagy simogatni. Ha rombolás, vagy más stressz-okozta viselkedési zavar jeleit fedezzük fel a lakásban, rendkívül fontos, hogy helyesen viselkedjünk. Ne csináljunk jelenetet, hiszen a kisállatoknak nehezebb utólag megérteni az összefüggést a korábbi viselkedésük és a szidás között, inkább intő jelként fogjuk fel ezeket, és tegyünk meg mindent, hogy a rombolás legközelebb már ne forduljon ez elő.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kisállat macska kiscica gif belváros háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás állateledel háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás futtató állatgyógyászat nyúltartás macska viselkedés kisállat tippek kutya szokások kutya viselkedés kamasz kutya

Szembetegségek, melyek kedvenceinknél is jelentkezhetnek

2019.01.16. 09:00 :: KisállatorvosHU

A látás képessége nagyon fontos mindennapi életünkben, ahogy négylábú barátainkéban is. Ezért a napi testmozgás, a megfelelő táplálás és a szőrzet gondozása mellett a kutya vagy macska szemére is megfelelő figyelmet kell fordítani. Kutyák esetében a világ felfedezése elsősorban a szagokon keresztül történik, ám ez nem jelenti azt, hogy a kutyáknak rossz a látása. Az emberekkel összehasonlítva a kutyák kevesebb színt látnak (a kutyák szemében kétféle sejt található, melyek a színlátásért felelősek, míg az emberek szemében három ilyen típusú sejt van), viszont sokkal jobban látnak gyengébb fényviszonyok mellett.

A szem egy hihetetlenül bonyolult és kényes szerv, melyre érdemes gondot fordítani annak érdekében, hogy kedvenceinknek megfelelő életminőséget biztosítsunk. A szemproblémák sok kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak kedvenceink számára, ezért ha az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyikét észleli, kérjük, forduljon állatorvosához.

 

adorable-animal-blur-406014.jpg

Milyen tünetekre érdemes figyelnünk?

Annak ellenére, hogy a szem megbetegedésének számos oka lehet, a tünetek nagyon hasonlítanak egymáshoz. Ezek többek között:

 • könnyezés
 • váladékozás
 • a szemgolyó elhomályosodása
 • piros, duzzadt szemhéjak és kötőhártya
 • bandzsítás
 • a szem manccsal való dörzsölése
 • fénykerülés
 • a szőrzet elszíneződése a szemek körül
 •  a látás romlása (tárgyaknak ütközés, tartózkodás a sötétedés utáni sétától).

 

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli, mihamarabb vigye kedvencét állatorvoshoz.

 

Bizonyos kutyafajták nagyobb valószínűséggel szenvednek a szem megbetegedésétől?

A brachycephal kutyák és macskák esetében gyakoribb a szem megbetegedése (boxer, bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, si-cu, egzotikus macskák, perzsamacskák). Felépítésükből adódóan ezen csoport képviselőinek sekély a szemgödre, ezért a szemgolyó nem megfelelően ágyazódik bele. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szem az elhelyezkedése miatt különösen kitett mechanikai sérüléseknek, fokozott figyelmet kell fordítani a legkevésbé zavaró tünetekre is.

 

Hogyan épül fel a szem?

A szem felépítése olyan, mint egy fényképezőgépé, vagy fordítva, inkább a fényképezőgép hasonlít a szemre. Található benne egy lencse, mely változó és állítható fókusztávolsággal rendelkezik, egy szivárványhártya, mely rekeszként működik és szabályozza a nyílás (pupilla) átmérőjét, amelyen keresztül a fény bejut, valamint a szem mélyén van egy fényérzékeny retina, amely megfelel a fényképezőgépben található mátrixnak vagy filmnek. A szemgolyó gömb alakú, és a szemgödörben helyezkedik el. Három membránból áll:

 • egy rostos burokból, melyet nagyobb részt az ínhártya és a szem elülső részében az átlátszó szaruhártya alkot. A rostos burok adja a szemgolyó vázát, és gondoskodik állandó formájának megtartásáról.
 • egy erekkel átszőtt rétegből, mely három részből áll: a hátulsó részből, amely a szivacsos, vérrel töltött érhártya (az ínhártya és az ideghártya között helyezkedik el), a középső részből, mely a sugártest, és az elülső részből, amely az szivárványhártya.
 • a legbelső rétegből (ideghártya), melyben kétféle fotoreceptor található: csapok és pálcikák

 

A szemgolyó két csarnokból áll: az elülső csarnokból (a cornea és az iris síkja határolják) és a hátsó csarnokból (az iris mögött helyezkedik el). Mindkét csarnokot a csarnokvíz tölti ki. A szemburkon belüli tér legnagyobb részét az üvegtest foglalja el.

A szem védelmi rendszerét a szemhéjak, a kötőhártya és a könnykészülék alkotják. A szemhéjak a szem elülső részét fedik le/fedik fel, valamint megvédik a szemet a kiszáradástól és a sérülésektől.

A kötőhártya egy finom, átlátszó réteg, amely befedi a szemhéjak belső felületét és a szemgolyó elülső részét. A könnykészülék feladata a szaruhártya és kötőhártya nedvesen tartása és táplálása, és a könnymirigyekből (kiválasztás) valamint a könnycsatornából (elvezetés) áll.

 

A szembetegségek a szem minden részét érinthetik:

SZEMHÉJAK

Kutyáknál számos szemhéj-rendellenesség lehet örökletes vagy veleszületett, mint például a dupla szempillasor, a befelé (entrópium) vagy kifelé (ektrópium) forduló szemhéj. Entrópiumra leginkább hajlamos fajták: csau csau, angol bulldog, szetter, labrador, golden retriever, bernáthegyi, shar pei, rottweiler, dán dog (1).  Ektrópium előfordulására legonkább hajlamos kutyafajták: labrador, golden retriever, bernáthegyi, dán dog, újfundlandi, masztiffok, boxerek és a spánielek (1). Ezek a hibák általában sebészi úton korrigálhatók.

 

KÖTŐHÁRTYA

A leggyakrabban diagnosztizált betegség a kötőhártya-gyulladás, amely különböző mechanikus, fertőző vagy allergiás tényezők hatására alakul ki. Fertőző kötőhártya-gyulladás ismétlődő újrafertőződéssel gyakran fordul elő macskákban (herpesz vírus) (2). Kötőhártya-gyulladás kialakulhat mechanikai sérülés vagy a könnytermelés rendellenességei következtében is.

 

HARMADIK SZEMHÉJ

A kutyákban és a macskákban a harmadik szemhéj (pislogóhártya) jóval fejlettebb, mint az embereknél. Vázát egy T alakú porc alkotja, teljesen befedi a kötőhártya, az alapjánál pedig a Harder mirigy található. A porc kifordulását és a pislogóhártya mirigyének előesését “cseresznyeszemnek” (cherry eye) nevezzük. A betegség sokkal gyakoribb kutyákban, mint macskákban. A mirigy előesése általában fiatal korban fordul elő. Hajlamos fajták: angol bulldog, dán dog, masztiff, lhasa apso, si-cu, pekingi palotakutya, máltai selyemkutya, cocker spániel, boxer, beagle, burmai macska. A kezelés javasolt módja a harmadik szemhéj mirigyének műtéti úton történő visszahelyezése.

 

KÖNNYKÉSZÜLÉK

A könnytermelésért felelős. Leggyakoribb megbetegedése a keratoconjunctivitis sicca, más néven száraz szem betegség. Ennek a betegségnek két típusa van: az első típusnál a könnytermelés elégtelensége, a másodiknál a könny túlzott elpárolgása okozza, és a két típus nem zárja ki kölcsönösen egymást (3). A könnytermelés hiánya által okozott kötőhártya-gyulladás leggyakrabban az amerikai és angol cocker spánielnél, a törpe schnauzernél, a west highland white terriernél, az uszkároknál, a törpetacskónál, a pekingi palotakutyánál, a si-cunál és a yorkshire terriernél fordul elő (4). A száraz szem betegség másik oka lehet a könnymirigyek veleszületett, örökletes hiánya vagy fejlődési rendellenessége. Ez a probléma gyakran jelentkezik yorkshire terrierekben (5). Ezen kívül fertőző betegségek, mint a kutya szopornyica és a macska herpesz vírusa károsíthatják a könny-kiválasztó sejteket, ami hozzájárul a száraz keratoconjunctivitis kialakulásához. Előfordul, hogy ez a probléma hypothyreosissal, cukorbetegséggel és Cushing-szindrómával együtt fordul elő (6).

 

SZARUHÁRTYA

A szaruhártya sérüléseit gyakran észlelik a tulajdonosok, mert erős fájdalmat váltanak ki az állatból.

A kutyákat érintő gyakori betegség a szaruhártya fekélye (pl. a boxer fekély). Néhány fajta fogékony a “boxer fekély” kialakulására, és az elnevezés ellenére nemcsak a boxerek, melyeknél először írták le az elváltozást, de egyéb fajták is - west highland white terrier, staffordshire bull terrier, corgi, uszkár és boston terrier. Mindazonáltal a szaruhártya hámrétegének ismétlődő hiánya fajtától függetlenül előfordulhat bármely kutyában vagy macskában.

 

LENCSE

A lencse legelterjedtebb problémái a hályogok, melyek a lencse különböző fokú homályosságát okozzák - kisebb elváltozásoktól a nagyító alatt láthatón keresztül az egész lencsét elhomályosítóig, ami a látás elvesztéséhez vezet. A hályogok kialakulásának számos oka lehet. Kialakulhat idősebb kutyákban, de fiatalabbakban is metabolikus betegségek (pl. cukorbetegség) szövődményeként, vagy más szembetegségek következtében. A hályogok lehetnek veleszületettek is (örökletes hályog). Hályogok kialakulására hajlamos fajták: cocker spaniel, golden retriever, németjuhász, törpe schnauzer, boston terrier, szibériai husky.

 

Hogyan védhetem meg kedvencem szemét?

Először is, rendszeresen ellenőriztesse kutyája vagy macskája szemét az állatorvosával.

Ha rövid orrú, nagy szemű kutyája vagy macskája van, kérje ki állatorvosa tanácsát, hogyan gondoskodjon a szeméről. Egyes állatok rendszeres nyírást igényelnek a szem körül, másoknak a szemgolyó állandó nedvesítésére lesz szüksége. Ha olyan kutyája van, amely hajlamos a szem mechanikai sérüléseire (a rövid orr és viszonylag nagy szemgolyó miatt), ne engedje berohanni a bokrok közé. Keressen nyitott tereket vagy biztonságos kutyafuttatókat a futáshoz. Mikor kutyája önnel utazik az autóban, ne engedje, hogy kidugja a fejét az ablakon. Először is, ez veszélyes, másodszor pedig komoly következményei lehetnek, akármilyen pici idegen tárgy kerüljön is nagy sebességnél a szemébe (pollen, bogár). Harmadszor pedig a szél kiszáríthatja és irritálhatja a szemet.

Ne feledje! Soha ne alkalmazzon szemcseppet kedvencénél saját döntése alapján. Amennyiben valamilyen rendellenességet tapasztal kedvence szemén, ne habozzon, keresse fel állatorvosát.

 

Források:

 1. Lew. M. Eyelid diseases– entropium and ectropium. e-POLISH JOURNAL OF VETERINARY OPHTHALMOLOGY 3/2012 1 ISSN 2082-9256
 2. Dziezyc J, Millichamp NJ. Elsevier Saunders, St. Louis, Missouri. Color Atlas of Canine and Feline Ophthalmology. 2004, USA
 3. Kański J. J.: Clinical ophthalmology. Górnicki Wydawnictwo Medyczne, 2 wyd., Wrocław 2005.
 4. Izci C., Celik I., Alkan F., Ogurtan Z., Ceylan C., Sur E., Ozkan Y.: Histological characteristics and local cellular immunity of the gland of the third eyelid after topical ophthalmic administration of 2% cyclosporine for treatment of dogs with keratoconjunctivitis sicca. Am. J. Vet.
 5. Res. 2002, 63, 688–694.
 6. Slater D.: Lacrimal System.: W: Fundamentals of Veterinary Ophthalmology. Slatter D. H. (edit.), 2nd ed., W. B. Sanders Company, Philadelphia 1990, s. 237–256.
 7. Williams D. L., Pierce V., Mellor P., Heath M. F.: Reduced tear production in three canine endocrinopathies. J. Small Anim. Pract, 2007, 8, 252–256.

Szólj hozzá!

Hogyan védjük meg háztartásunkat a bolháktól?

2019.01.15. 12:18 :: KisállatorvosHU

A bolhák bámulatos rovarok

 • A bolhák kicsi, oldalirányban lapos, szárnyatlan rovarok, melyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik.
 • A bolhák remek ugrók. A macskabolha ugrásának átlagos hossza 19,9 cm (minimum 2 cm, maximum 48 cm). A kutyabolha még ennél is lenyűgözőbb, ugrásának átlagos hossza 30,4 cm (minimum 2 cm, maximum 50 cm).
 • A bolhák hatalmas potenciállal rendelkeznek a környezetben való fennmaradásra. Kedvező körülmények között körülbelül 80 nap alatt bolhapeték milliói áraszthatják el a háztartást, mint a paraziták következő generációjának tartaléka.
 • Egy felnőtt bolha naponta körülbelül 20 petét rak le 11 napon keresztül.

 

A bolhák életciklusa

A bolhák életciklusának 4 szakasza van. Ahhoz, hogy egy felnőtt nőstény bolha petéket tudjon rakni, emlősök vérét kell fogyasztania. A bolhapeték nem tapadnak meg a gazdaállat szőrén, hanem a földre esnek, és a környezetbe kerülnek. A bolhapeték apró, fényes fehér golyók, melyek csak nagyító alatt látszanak. A bolhalárvák 6 napon belül kikelnek a petékből. Úgy néznek ki, mint az apró hernyók, és szabad szemmel ezek sem láthatók. A bolhák ebben a formájukban kerülik a száraz és fényes helyeket, a padló számtalan repedésében bújnak meg, ahol kis idő elteltével bebábozódnak. A bolha ezen fejlődési alakja, mielőtt a kifejlett példány kikelne, ellenáll az alacsony pártartalomnak és hőmérsékletnek. A kifejlett bolha 140 napig is a bábban maradhat! Mikor a körülmények a bolha számára kedvezővé válnak, a kifejlett példányok elhagyják a bábot, hogy táplálkozni kezdjenek kedvencünkön.

 dec13.jpg

Miért veszélyesek a bolhák?

A bolha nemcsak egy bosszantó probléma, amely állandó viszketést okoz, hanem felelősek például az úgynevezett bolhaallergiás dermatitisz kialakulásáért is. A bolhák nyála és ürüléke - mivel idegen fehérje allergéneket tartalmaz - erős allergiás reakciót okozhat macskában vagy kutyában. A vakaródzás vagy a bolhák által okozott allergiás reakció következményeként gyakori a másodlagos bakteriális fertőzés, mely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. Mi több, a bolhák gyakran előforduló paraziták, melyek számos kórokozó és zoonózis vektorai lehetnek, beleértve a Dipylidium caninum-ot, a Bartonella fajokat és az Acanthocheilonema reconditum-ot (3). A bolhák közvetítői lehetnek a pestisnek is, amely egy rendkívül veszélyes, a Yersinia pestis baktérium által okozott betegség. A pestis jelenleg számos endémiás területen fordul elő (az 1990-es években a járványokról számoltak be Vietnamban, Zambiában és Indiában). A 21. században járványokat jegyeztek fel Algériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkárban.

 

Hol találkozhatunk a bolhákkal?

A kutyák és macskák ki vannak téve a bolhafertőzés veszélyének, amikor más állatokkal érintkeznek, vagy olyan helyeken járnak, ahol más állatok élnek, pl. füves területeken. Még mindig él az a téves meggyőződés, hogy az otthon tartott macska vagy a kutya, amely napja nagy részét a kanapén tölti, nincs kitéve a külső paraziták inváziójának. Óriási tévedés. A macskákat is megtámadhatják a bolhák, és kutyánk egy séta után új társsal a hátán térhet vissza.

 

A bolhák nem alszanak téli álmot!

A bolhainvázióra egész évben számíthatunk. A bolhának életciklusa fenntartásához csupán egy gazdaszervezetre és megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezetre van szüksége. Ez az oka annak, hogy barátságos, meleg lakásunk, melyet megosztunk négylábú barátainkkal, tökéletes hely a parazita számára.

 

Hogyan védheti meg kedvencét a bolháktól?

Keresse fel állatorvosát, és kérje a legújabb, hosszú hatástartamú és hatékony parazita ellenes készítményt.

 

Milyen a külső élősködők elleni ideális készítmény?

 A bolhák és egyéb külső élősködők elleni készítménynek elsősorban hatékonynak kell lennie. Nagyon fontos, hogy folyamatosan védje kutyáját vagy macskáját a külső paraziták ellen, ezért ajánlatos egy hosszú hatástartamú terméket választania. Előfordul, hogy megfeledkezünk a készítmény rendszeres alkalmazásáról, és így kutyánk vagy macskánk egy időre védtelenné válik ezekkel a parazitákkal szemben. (5, 6) Ez alatt az idő alatt ki lesz téve az általuk közvetített betegségeknek. Ha van egy kutyánk, amely gyakran úszik, vagy gyakori fürdetést igényel, győződjön meg róla, hogy az általunk használt készítmény továbbra is megfelelő védelmet biztosít a kutya vízzel való érintkezését vagy a fürdést követően. Beszéljen állatorvosával, aki segít megtenni az állat méretéhez és életmódjához igazodó megfelelő intézkedéseket. Fontos, hogy a parazitaellenes hatóanyag az állat testének teljes felületét lefedje, az orra hegyétől a farka végéig.

 

Használhatjuk ugyanazokat a készítményeket kutyákon és macskákon is?

A parazitaellenes terméknek biztonságosnak kell lennie, nemcsak a háziállatra, hanem a környezetében élőkre nézve is. A kutyáknál alkalmazott hatóanyagok más állatfajokra mérgezőek lehetnek, beleértve a macskákat is. Ha kutyánk és macskánk is van, akkor olyan terméket válasszunk, amely minden háziállatunk számára hatékony és biztonságos. Ebben az esetben a legjobb, ha olyan hatóanyagot választunk, amelyet biztonságosan lehet kutyákon és macskákon is alkalmazni, vagy a kutyánál használjon szisztémás készítményt. Ily módon még a kölcsönös mosdatás, nyalogatás, összebújás során sem érintkezik a macska közvetlenül a hatóanyaggal.

 

Ne feledje!

 • Télen is védje kedvencét és otthonát a bolháktól. A bolhák nem alszanak téli álmot. Azokban a háztartásokban, ahol több állat él, minden kutyát és macskát legalább 3-4 hónapig védetté kell tenni, hogy sikeresen mentesítsük a környezetet a bolháktól.
 • A bolhák életciklusa hosszú lehet. Minden, a paraziták elleni védekezésben vagy kezelésben tartott szünet a bolhák számának további szaporodását eredményezi, ezért az ön erőfeszítései hasztalanná válhatnak. A rövidtávú kezelések (4-5 hét) réseket eredményezhetnek a védelemben, amely a bolhák újbóli megjelenéséhez vezet otthonában, így Ön és kedvence ismét veszélyben lesznek.
 • Egy hónapnál hosszabb ideig tartó védelem javasolt.
 • Ahhoz, hogy hatékonyan megszabaduljon a bolháktól, a tulajdonosnak hosszú távon követnie kell az állatorvos utasításait.

 

Források:

 1. Cadiergues, M. C., et al. (2000). "A comparison of jump performances of the dog flea, Ctenocephalides canis (Curtis, 1826) and the cat flea, Ctenocephalides felis felis (Bouche, 1835)." Vet Parasitol 92(3): 239-241.
 2. Guideline ESCCAP 05: Control of Vector-Borne Diseases in Dogs and Cats.
 3. Guideline ESCCAP 03: Control of Ectoparasites in Dogs and Cats.
 4. Plague, „Institut Pasteur”, 6 października 2015 [dostęp 2017-10-04].
 5. Lavan R., Armstrong R., Burgio F., Tunceli K. (2018). „Duration of annual canine and tick protection provided by dog owners in Spain”. Parasit Vectors. 2018; 11:458
 6. Lavan r., Tunceli K., Zhang D., Normile D., Armstrong R. „Assessment of dog owner adherence to veterinarians' flea and tick prevention recommendations in the United States using a cross-sectional survey”. Parasit Vectors. 2017 Jun 6;10(1):284.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

5+1 dolog, amivel felkészítheted kedvencedet a hidegre

2018.11.30. 09:00 :: KisállatorvosHU

Kevés aranyosabb dolog van annál a világon, mint egy esőkabátos kiskutya, de bármennyire is szeretjük néhányan cuki ruhákban látni kedvenceinket, elsősorban kisállatunk kényelmét kell szem előtt tartanunk. A legtöbb kutya és macska remekül megvan bármilyen ruha nélkül, néha azonban hasznos lehet, ha segítünk nekik szárazon és melegen maradni. A téli hónapok közeledtével az alábbi 5 módszer segítségével készíthetjük fel kedvenceinket a hidegebb időjárásra.

 1. Tartsuk őket szárazon!

Míg a legtöbb macska valószínűleg elbújna az eső elől és biztonságos helyre húzódna, addig a kutyák igencsak eltérően vélekednek a témáról: néhányan imádnak az esőben rohangálni és játszani, mások viszont még a napi séták idejét is inkább akkorra időzítenék, amikor elállt az eső. Az olyan rövid szőrű fajták, mint az agarak, a terrierek és a beagle akár egy rövid séta ideje alatt is könnyen bőrig ázhatnak, a rendszeres téli fürdetések pedig csak tovább ronthatják a helyzetet, mert kimoshatjuk szőrükből a védő olajos réteget. Ezek a fajták és azok a kutyák, akik egyszerűen csak nem szeretik az esőt, valószínűleg örülnek majd egy esőkabátnak. A megfelelő darab kiválasztásakor a kényelem az elsődleges, a kinézet csak utána következik. Mindig figyeljünk arra, hogy a ruhadarab stabil legyen, fedje a kutya egész testét, de ne zavarja a mozgásban, látásban és ne okozzon viszketést. Ha úgy látjuk, hogy kutyusunk kényelmesen érzi magát az esőkabátban, akkor nyugodtan elkezdhetünk kedvünk szerint válogatni a minták között. Ha viszont irritáció jeleit látjuk, akkor maradjunk inkább a jól bevált törülközőnél, és séta után alaposan töröljük szárazra vele.

 1. Védjük a tappancsokat!

Ahogy a nyári hónapokban a felforrósodott aszfalt, úgy a téli hónapokban a túl hideg vagy jeges talaj okozhat problémát kedvencünk tappancsain. A kutyacipő különösen a hideg téli hónapokban jön jól, amikor a járdák jegesek vagy sózottak, ami a városokban igen gyakori. Ez a legtöbb esetben csak kiszárítja a tappancsokat, de néhány esetben a jég és a só fel is sértheti azokat. Ha séta közben kutyánk hirtelen lelassul, az jele lehet annak, hogy a lábujjai között összegyűlt jég és só sérülést okozott neki. Ez megelőzhető azzal, ha levágjuk a lábujjak közötti hosszabb szőrt, de a kutyacipőhöz is nyúlhatunk. Mielőtt viszont először sétálni indulnánk ebben, gyakoroljuk viseletét rövidebb időre otthon, és bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünk számára kényelmes. Így már ismerős lesz neki a cipő, mire kimegyünk, és nyugodtan tud majd a hóban szaladgálni, miközben hópelyheket kerget.

 1. Öltöztessük fel őket! – de csak ha szükségük van rá

Kedvenceink öltöztetése és a kisállatdivat igencsak megosztó téma a kisállatrajongók körében, ugyanis ez gyakran inkább a kisállattartók hobbija, mintsem az állatainkkal való törődés jele. Bármennyire is szeretjük a kutyáinkat és tűnnek aranyosnak jelmezben vagy pulóverben, a legfontosabb szempont a kisállatok kényelme és egészsége. A legtöbb kutyának nincs szüksége pulóverre, de néhány rövidebb szőrű vagy szőr nélküli fajta valószínűleg örülni fog, ha kabátban mehet sétálni a hidegben. Ez az olyan kisebb testű kutyafajtákra is igaz, minta rövidszőrű tacskó, vagy a csivava, melyek testfelülete testtömegükhöz képest nagy, emiatt gyorsan lehűlnek. Az extra rétegek elsősorban a benti kutyák számára hasznosak, mert velük előfordulhat, hogy nem alakítanak ki melegebb bundát maguknak. Ha kutyapulóver mellett döntünk, fontos, hogy tisztán tartsuk és rendszeresen cseréljük, különben könnyedén a külső élősködők búvóhelyévé válhat. Akárcsak az esőkabátok esetében, itt is figyelnünk kell arra, hogy felöltöztetve hogyan viselkedik kedvenc négylábúnk: ha úgy látjuk, hogy a kutyaruha nem túl meleg, és nem kényelmetlen, akkor megtarthatjuk. De az irritáció vagy szokatlan viselkedés azt jelzi, hogy kisállatunknak nincs szüksége extra rétegre.

 1. Fontoljuk meg az étrendváltást!

Ha kedvencünk rendkívül aktív, és a hidegebb hónapok alatt is sok időt tölt a szabadban, fontolóra vehetjük, hogy kismértékben megnöveljük az ételadagját. Így gondoskodhatunk róla, hogy belülről is melegen tartsuk az állatot. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez a legtöbb benti kutyára nem érvényes, ők ugyanis idejük nagy részét melegben töltik. Ha pedig az ő adagjukat is növeljük, azzal azt érjük el, hogy egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek… Mielőtt döntenénk arról, hogy megváltoztatjuk kis barátunk étrendjét, mindenképp kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 1. Figyeljünk a testhőmérsékletükre!

A legtöbb kutyus és cica esetében könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy mikor hűlt le az idő, az alakjuk ugyanis árulkodik: elkezdik növeszteni téli bundájukat és sokkal puhábbak tapintásúak lesznek. Ebben az esetben a legjobb, ha nem bolygatjuk a dolgokat, és hagyjuk kisállatainkat, hogy gondoskodjanak a saját fűtésrendszerükről. Ha viszont bizonyos intő jelekre leszünk figyelmesek, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy egy extra takarót adjunk nekik, vagy tekerjünk a fűtésen. A hidegebb fülek vagy farokvég jelzi, hogy kedvencünk lehűlt, ilyenkor ugyanis úgy próbálják megőrizni testük melegét, hogy lelassítják a vérkeringést a perifériás testrészeikben. Ha a kinti hőmérséklet 0°C alá süllyed, mindig engedjük be a házba a kedvenceinket, különös tekintettel a kisebb testű, idősebb vagy fiatalabb állatokra. Ha nem tudjuk őket a házban tartani, akkor jó megoldás lehet jól szigetelt házat biztosítani nekik, friss vízzel, hogy elkerüljük a hipotermiát és fagyási sérüléseket.

+1. Szerezzünk be egy fényvisszaverő nyakörvet vagy hámot!

Ahogy egyre rövidebbek a nappalok és hamarabb sötétedik esténként, valószínűbb lesz, hogy reggeli és esti sétáinkra a sötétben kerül sor. De ez nem jelenti azt, hogy ne engedhetnénk szabadon a kutyánkat, hogy kiszaladgálja magát a parkban póráz nélkül. Arra mindig figyeljünk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, de egy fényvisszaverő nyakörv vagy hám segítségével egészen biztosak lehetünk benne, hogy a kutya a sötétség ellenére is megkapja a napi mozgás- és játékadagját. A fényvisszaverő nyakörv ráadásul nekünk is segítség lesz: érdekes szagok vagy hangok bármikor felbukkanhatnak a séta során, de így nem tévesztjük majd szem elől szimatoló négylábúnkat.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás macska viselkedés kisállat tippek kutya kiegészítők

Öt ok, amiért szeretjük az állatokat

2018.10.31. 17:06 :: KisállatorvosHU

Október 4-e az állatok világnapja. Ez 1931 óta kiváló alkalom arra, hogy az állatok imádói megünnepelhessék kedvenc állatfajukat vagy háziállatukat. Habár a világnapot a vadállatok védelme miatt hozták létre, néhány évvel később a felelősségteljes kisállattartást is bekerült a hivatalos célok közé. A 88. világnap alkalmából összegyűjtöttünk néhány okot, amiért imádjuk négylábú bundás barátainkat és gondoskodunk is róluk.

 1. Jó társaságot biztosítanak

Nincs az a riasztó, amelyik jobb egy házőrző kutya érzékszerveinél, azonban a kutyák nemcsak biztonságban tartanak minket – szinte minden kisállat nagyszerű társ is. Míg a macskák és a nyulak hozzánk bújva, vicces viselkedésükkel űzik el a magányukat, addig a kutyák akkor is sétálásra és másokkal való barátkozásra ösztönöznek minket, ha éppen nincs hozzá kedvünk. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó hallgatóságot jelentenek, amikor éppen nagy szükségünk van rá! 

 1. Jóra tanítanak minket

Dolgos méhecske, ravasz róka, hűséges kutya – mély igazság rejlik nyelvi fordulatainkban! Az állatokat viselkedésük alapján gyakran kapcsolják bizonyos jellemvonásokhoz, és ez alól kisállataink sem kivételek. Hachiko, a japán akita inu megmutatta, mi az a feltétlen hűség és lojalitás, Garfieldtól mindannyian tanulhatunk egy kis önimádatot, saját kisállataink pedig legjobb tanáraink lehetnek, ha alaposan megfigyeljük viselkedésüket. 

 1. Jót tesznek az egészségünknek

A munkából fáradtan hazaérve valószínűleg egy kiadós séta az utolsó, amire vágyunk. De aztán üdvözöl minket egy boldog, csillogó szemű kutyus, és hirtelen egy séta a parkban a nap méltó befejezésévé válik. A kisállatok, pláne a kutyák, rendszeres mozgást igényelnek, amivel egyrészt formában tartanak minket, másrészt lehetővé teszik, hogy séta közben összegyűjtsük gondolatainkat vagy kitisztítsuk a fejünket. Emlékszel még a 101 kiskutyára? Ha hagyjuk, hogy a kutyánk összebarátkozzon más ebekkel, mi is könnyen szerezhetünk új barátokat a tulajdonosok körében.

 

 1. Egyszerűen fantasztikusak!

A kisállatok talán nem verik nagy dobra, de mindegyikük fantasztikus teremtmény, számtalan érdekes képességgel. Tudtad például, hogy egy átlagos kutya több mint 50 trükköt sajátíthat el, a macskák gyorsabban futnak, mint Usain Bolt, a nyuszik pedig nyitott szemmel is tudnak aludni? Ezek a tények már önmagukban is elegendő okot szolgáltatnak a gazdák számára, hogy kedvenceik képét bekeretezzék és kitegyék a falra vagy büszkélkedve meséljenek róluk pont, ahogyan a szülők szoktak gyerekeikről.

 1. Megnevettetnek minket

Mindannyiunk rovásán van már néhány barátainknak átküldött macskás mém vagy vicces kecskés videó, de a gazdik tudják csak igazán, mennyi vidám pillanatot nyújthat egy bundás kedvenc. Minden napot vidámabbá tesz, ha kisállatunkkal foglalkozhatunk vagy játszhatunk, ha pedig magunk alatt vagyunk vagy nehéz napunk van, akkor kifejezetten felemelő egy vicces háziállat társasága.

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat kiscica védőoltás háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutyasétáltatás macska viselkedés kisállat tippek

Még mindig félnünk kellene a veszettségtől?

2018.10.03. 09:00 :: KisállatorvosHU

A legtöbb ember fejében egy habzó szájú kutya képe jelenik meg a veszettség szó hallatán. A valóságban ez nem ennyire egyszerű. Ez a cikk ismerteti a betegséget, és azt, hogy miért kötelező háziállatainkat beoltatni e veszélyes és halálos betegség ellen.

593189.jpg

Mi a veszettség?
A veszettség az egyik legrégebbi és legveszélyesebb vírusos betegség, amely még ma is gyógyíthatatlan. Rendkívül virulens, gyakorlatilag 100% -os halálozási aránnyal. A kórokozó vírus a Rhabdoviridae családba és a Lyssavirus nemzetségbe tartozik. Ez egy neurotróp vírus, ami azt jelenti, hogy az idegsejtekben terjed és szaporodik. Szinte minden melegvérű állat sebezhető a vírussal szemben, beleértve az embereket is. Napjainkban a megfelelő megelőzési eljárásoknak köszönhetően, mint pl. a háziállatok és rókák védőoltása, a betegség ritkán fertőz meg embereket Európában.

Hol találkozhatunk a veszettséggel?
A veszettség az egész világon jelen van, kivéve az Antarktiszt, Új-Zélandot, Japánt és néhányat a Kanári-szigetek közül. Annak ellenére, hogy óriási előrelépések történtek a betegség megakadályozásában, éves szinten még mindig tekintélyes számú halálos áldozatot követel a vírus az emberek között. Az Állategészségügyi Világszervezet szerint a veszettség még mindig az egyik leghalálosabb zoonózis, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozza. A védőoltások alkalmazása az egyik módja annak, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését a vad- és háziállatok között. Ez a módszer nagyon hatékonynak bizonyult az európai országokban. A Cseh Köztársaságot 2004-ben, Németországot pedig 2009-ben nyilvánították veszettségtől mentesnek (1,2).

Hogyan terjed a veszettség?
A veszettséget gyakorlatilag bármely állat terjesztheti. Európában fő hordozója a vörös róka, veszettséggel diagnosztizált egyéb fajok: mosómedve, menyét, nyest, borz, vaddisznó és denevér. Észak-Amerikában az emberek fertőzésének fő forrásai a denevérek, bűzös borzok, rókák és mosómedvék. Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában a vírust kutyák, macskák és majmok terjesztik. Azonban a fertőzés fő oka világszerte továbbra is a kutyaharapás.

A veszettség még mindig veszélyes Európában
Az elmúlt 40 évben Európa-szerte több mint 1100 veszettség esetet észleltek denevérekben. Az esetek többsége Dániából, Németországból, Hollandiából, Franciaországból és Lengyelországból származott. Mindemellett azonban a denevérharapásokból származó fertőzéses esetek nagyon gyengén dokumentáltak. 1998-ban és 2002-ben Németországban birkákban fordult elő veszettség, 2003-ban és 2007-ben pedig macskákban Franciaországban (3). Németországban nyestben (Martes foina) is megtalálták a vírust (4).
2012-ben és 2014-ben 6 veszettség eset fordult elő emberekben. A következő két évben – 2015-ben és 2016-ban - nem fordult elő emberi veszettség az Európai Unióban. Reméljük, ez egy stabil állapot.

Hogyan fertőződhet meg valaki?
Az emberek többnyire beteg állatharapás által fertőződnek meg. Lehetséges, habár nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki a levegőn át fertőződik meg. Előfordulhatnak olyan laboratóriumi balesetek is, melyek során a vírus a szájon, a szemen vagy a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe. A fertőzés egy másik módja a szervátültetés. A lappangási idő emberben körülbelül 1-3 hónap, de lehet rövidebb, mint pl. néhány nap, vagy hosszabb, akár fél év is. A harapott seben át a szervezetbe kerülve a vírus bejut a vázizmokba, ahol szaporodik, és az idegrostokba vándorol, melyek mentén eljut a gerincvelőhöz és a szürkeállomány felé halad. Ott a vírus gyors szaporodásnak indul és elterjed a szervezet egészében, elsősorban a nyálmirigyekben és a bőrben.
A kutyák többnyire fertőzött állat harapása által fertőződnek meg. A lappangási idő rövidebb, mint emberekben, általában 7-14 nap.

Tünetek az emberekben
A veszettség okozta fertőzést 5 fázis jellemzi: lappangás, prodromális szakasz, akut neurológiai tünetek, kóma és halál.
- prodromális szakasz: főként nem specifikus tünetek jellemzik, mint például: láz, remegés, izomfájdalom, émelygés, hányás, a sebhely viszketése. Ez a szakasz körülbelül egy hétig tart.
- akut neurológiai tünetek: a veszettség többnyire agyvelőgyulladást (80%) vagy bénulást (20%) okoz. A veszettség leggyakrabban túlzott izgalmat és víziszonyt vált ki, ami a rekeszizom és egyéb légzőizmok nyeléskor bekövetkező görcsére vezethető vissza. Ezeket a görcsöket akár a vízcsap hangja is előidézheti. Fokozatosan más tünetek is jelentkeznek: eszméletvesztés, nyálzás, könnyezés, izzadás, szívritmuszavar, tág pupillák. Légzőszervi tünetek szintén előfordulhatnak: apnoe vagy aspirációs tüdőgyulladás. A fertőzöttek többsége agresszívvá válik, köztes nyugalmi időszakokkal. A betegek többsége általában az agyvelőgyulladás tüneteinek megjelenésétől számított 7 napon belül meghal.
- bénulásos szakasz: fokozott letargia és izombénulás, valamint arcidegbénulás.
- kóma és halál: A kóma általában 7-10 nappal az akut neurológiai tünetek megjelenése után következik be. A halál fő oka a keringési elégtelenség.

Tünetek az állatokban
A lappangási idő 7-14 nap. A veszettségnek két formáját különböztetjük meg: dühöngő és csendes. A veszettség dühöngő formája során az állatok viselkedése megváltozik. A félénk állatok barátságossá válhatnak, míg a vakmerő, agresszív egyedek kerülik az embereket és sötét helyeken bújnak meg. A második szakasz (dühöngő) körülbelül 1-7 napig tart. Az állatok ehetetlen dolgokat fogyaszthatnak (pl. köveket), és agresszívvá válhatnak. A macskák általában a veszettség ezen formájában szenvednek. A betegség utolsó szakasza, a bénulásos szakasz rángásokban, kómában, légzési elégtelenségben, hátsó végtag bénulásban és lógó állkapocsban nyilvánul meg. Az utolsó szakaszban teljes bénulás és halál következik be.

Hogyan lehet megelőzni a veszettséget?
A veszettség egy gyógyíthatatlan betegség, amely rendkívül veszélyes az emberre és az állatokra egyaránt. Az állataink védelmével magunkat is védjük!
Az idők során a veszettség a halálos ítélet szinonimája volt egészen 1885-ig, amikor Louis Pasteur kifejlesztett egy hatékony veszettség elleni vakcinát. Először a 9 éves Joseph Meister-nél használták, akit egy veszett kutya harapott meg. A fiú túlélése megerősítette az oltóanyag hatékonyságát, és reményt adott minden embernek, akit veszett állat harapott meg.

A vakcinák nagyon hatékonyak a betegségek megelőzésében
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a veszettség nagyon veszélyes és gyógyíthatatlan betegség. Az egyetlen mód, hogy megvédjük magunkat, ha hatékony és biztonságos megelőzési eszközökkel, például vakcinákkal rendelkezünk. A szervezet veszettségtől való teljes védelme az oltást követően egy bizonyos idő elteltével alakul ki. A részletekről mindig érdeklődjön a kedvencét beoltó állatorvosnál. A védőoltások rendszeres beadása segít kedvence védelmében, még akkor is, ha egy beteg állattal érintkezik.

Mivel a veszettség fő rezervoárja a vörös róka, és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. december 17-i rendelete alapján a vörös rókákat megelőző védőoltásban kell részesíteni azokon a területeken, ahol a veszettség előfordul, az Állategészségügyi Hivatal megkezdte a vad vörös rókák tömeges oltását.
Ez egy szájon át beadható vakcina, melyet csalétekben helyeznek el és repülőgépről szórnak szét vagy az erdészek helyezik ki az erdőben. Ezeket az immunizálási programokat rendszerint egy tájékoztató kampány előzi meg.
Magyarországon a törvénynek megfelelően minden 3 hónaposnál idősebb kutyát vakcinázni kell, majd ezt az oltást fél éven belül szükséges megismételni. Ezután évente kötelező ismételni a védőoltást.

 

Referenciák
1. OIE – Állategészségügyi Világszervezet, http://www.oie.int/en/animal-health-in- -the-world/rabies-portal/.
2. WHO – Egészségügyi Világszervezet, http://www.who-rabies-bul- letin.org.
3. Müller T., Cox J., Peter W., Schafer R., Johnson N., McElhinney L.M., Geue J.L., Tjornehoj K., Fooks A.R.: Az európai denevér-lyssavírus 1-es típusának átterjedése egy nyestbe (Martes foina) Németországban. Állatorvos-tudományi folyóirat. B, fertőző betegségek és közegészségüggyel összefüggő állat-egészségügy 2004, 51, 49–54.
4. Megállapodás az európai denevérek védelméről, aláírva 1991. December 4-én Londonban, 1991. (Jogi közlöny 96 sz. 1112, 1999 december 3-tól).

Szólj hozzá!

Címkék: kisállat védőoltás háziállat állatorvos állataim állategészség kutya betegség állatgyógyászat

5+1 tipp a jól nevelt kutyáért

2018.10.02. 11:24 :: KisállatorvosHU

Megérkezett a szeptember, ami a világ minden táján egyet jelent a diákoknak: elkezdődött az iskola. Az oktatás azonban nem csak az embercsemetéknek fontos, hanem a négylábú gyerekeknek is. A tanulás boldog és izgalmas életet biztosít a kutyáknak, míg a gazdi számára a nyugalom záloga. Összegyűjtöttünk 5+1 alapvető tanácsot a boldog és kiegyensúlyozott otthonért.

596678.jpg

Habár a kutyatartás sok nevetéssel és örömmel jár, az együttélés felelősség is: a gazdinak a kutya fizikai és mentális egészségéről egyaránt gondoskodnia kell. Amellett, hogy tápláló ételeket, oltásokat és megfelelő orvosi ellátást kell biztosítani, az állatnak rengeteg időre, figyelemre és türelemre is szüksége van. Ez olyan állandó tanulási folyamat mind a gazdinak, mind a kutyusnak, amelynek eredményeként egy mindkét félnek kényelmes mindennapi életet és erős, kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolatot alakíthatunk ki.

1. Határok kijelölése
Amikor kutyánk lesz, mindent szeretnénk vele együtt csinálni. Az alvástól kezdve a főzésen át a filmnézésig mindent megosztunk négylábú barátunkkal, és bár fontos, hogy szoros kötelék alakuljon ki közöttünk, az állatkának azt is meg kell tanulnia, hogy nem lehet mindig a figyelem középpontjában. Emellett természetesen kellenek olyan időszakok, amikor csak rájuk fókuszálunk, együtt játszunk és tanulunk velük. A „távolságtartás” a szeparációs szorongás megelőzésében is segíthet.

2. Hol a kutya helye?
Magától értetődőnek tűnhet, hogy az egyik első dolog, amit a kutya érkezésével beszerzünk, az a fekhelye. Benti kutyák számára ez lehet egy takaró, ágy vagy szobakennel, kertben tartott állatoknál a kutyaház a megfelelő választás. Sokszor több figyelmet fordítunk a hely küllemére, mint az elhelyezkedésére, ám az állat szempontjából lényegtelen, hogy egy ananászban vagy egy indián sátorban hajtja álomra a fejét, sokkal fontosabb, hogy milyen környezetben teszi ezt. A kutyáknak több alvásra van szükségük, mint nekünk, ezért az alvóhelyüket is megfelelően kell megválasztani. Nem jó, ha gyakran elsétálunk mellettük vagy a közvetlen közelükben tevékenykedünk, mert ezzel folyamatosan felébresztjük őket, így nem tudják kellőképpen kipihenni magukat. A megfelelő mennyiségű pihenés hiánya rontja az állat életminőségét, a fáradt kutya pedig nehezebben tanul, és a viselkedése is kiszámíthatatlanabb, idegesebb. Ha megtaláltuk a tökéletes, nyugodt helyet, ragaszkodjunk hozzá.

3. Állítsunk be napi rutint
Sokat hallhattunk már arról, hogy milyen előnyös hatással van az emberek életére a napi rutin, és hasonló a helyzet a kutyáknál is. Egy jól kialakított napi beosztás kisállatunk mentális egészségének és közös életünknek az egyik sarokköve. Az etetésnek és a sétáknak is minden nap nagyjából megegyező időben kell történnie, így a kutya számára kiszámítható lesz, mi fog vele történni a nap folyamán. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden áldott reggel 6:52-kor kell ennie, de fontos, hogy nagyjából azonos időszakban kerüljön rá sor.
Különösen fontos ez bizonytalan kutyáknál. A kiszámítható, biztos napi tevékenységek növelhetik az önbizalmukat, és nyugodt lelkiállapotban könnyebben és gyorsabban tudnak fejlődni.

4. Minőségi idő és tanulás
A legjobb dolog a kutyatartásban az együtt töltött idő. Szeretjük együtt élvezni a naplementét a folyóparton, vagy a parkban labdázással kiszellőztetni a fejünket egy hosszú nap után. A napi, illetve heti rutin részeként a legjobb beiktatni rövidebb és hosszabb sétákat, túrákat a kutya igényeinek megfelelően. Ha az állat nem tud eleget mozogni, akkor más módot keres a felgyülemlett energiák levezetésére, ami romboláshoz vagy viselkedési problémákhoz vezethet.

A fizikai aktivitást szellemi kihívásokkal is egészítsük ki. A legjobb módszer kutyusunk képességeinek fejlesztésére és engedelmességre nevelésében, ha találunk egy jó kutyaiskolát vagy kiképzőt. Akár csoportos-, akár magánórán, a kiképzésnek köszönhetően kutyánk nemcsak fegyelmezett lesz és szófogadó, de motivált és boldog is. A tréning során az állatnak fókuszálnia és gondolkoznia kell, melynek végeredménye egy fáradt és örömmel teli kutya lesz. A kiképző emellett sokat segíthet abban, hogy megtaláljuk az eb számára a személyiségének és képességeinek legmegfelelőbb tanulási módokat.

5. A kulcs a tiszta kommunikáció

Csakúgy, mint az emberek között, a kommunikáció kulcsfontosságú a kutya-tulajdonos kapcsolatban is. A kutyák ugyan nem értik az emberi beszédet, de nagyon jó megfigyelők, és a legkisebb részletekre is érzékenyek, legyen az akaratlagos vagy akaratlan, mint egy egyszerű kézmozdulat. Ezért, ha szeretnénk kiskutyánk tudtára adni, hogy nem kifejezetten értékeljük a nappaliban végrehajtott lakberendezési újításait, akkor is egyértelműen kell tudtára adnunk nemtetszésünket, ha közben hatalmas kiskutyaszemekkel néz ránk. A szavaknak, hangszínnek, mozdulatoknak, arckifejezéseknek összhangban kell lenniük, és ugyanazt az üzenetet kell közvetíteniük. Ugyanez vonatkozik a tanításra is: aranyos lehet, hogy fekvés helyett pacsit ad a kis tanonc, de fontos, hogy ne mosolyogjunk vagy simogassuk meg őket ilyenkor, mert összezavarodnak, hogy mi is volt valójában a feladat. Meg kell értenünk a kutyák jelzéseit, és igyekezni, hogy ők is megértsék a mi nyelvünket.

Egy apróság, ami még segíthet a kutyával való tiszta kommunikációban: nem szabad sokszor elismételni egy vezényszót, maximum kétszer. Ellenkező esetben a kutyában az ragad meg, hogy elég csak többszöri vezényszóra teljesítenie a feladatot.

+1: Következetesség mindenek felett
A fentiek semmit sem érnek, ha nem vagyunk következetesek. Eleinte nehéznek tűnhet mindenre odafigyelni, és mindent helyesen csinálni, de egy idő után ez természetessé válik. Időre és energiára van hozzá szükség, de garantáltan megéri.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya háziállat kutyatartás állattartás háziállatok kisállat tippek kutya szokások

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XIV. rész: Ivartalanítás és városnézés

2018.09.07. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Egy hónap telt el Bravo engedelmességi vizsgája óta. Ez idő alatt tovább folytatódott a képzése, és egy igen fontos esemény is történt: Bravo átesett az ivartalanításon. Ez minden vakvezetőkutyával megtörténik, kan kutyusoknál a szuka kutyák iránti érdeklődés csökkentése, illetve a jobb kontrollálhatóság érdekében, szukák esetében pedig a nem kívánt vemhességek elkerülése miatt fontos. Szuka kutyáknál ezzel a beavatkozással az álvemhesség és a méhgyulladás is megelőzhető, így sok későbbi szövődménytől kíméljük meg őt.

Bravo nagyon jól viselte a műtétet, és szépen tűrte a beavatkozás utáni tölcsért is a fején, ami megakadályozta őt a műtéti varratok piszkálásában. Dr. Szilágyi Zoltán, az MVGYOSZ kutyaiskola állatorvosa két hét lábadozási idő után megadta az engedélyt a munka folytatására.

 20180821_085059_kicsi.jpg

 

Bravot láthatóan nem viselte meg a beavatkozás, boldogan rohangászott a többi kutyával és vidáman, lelkesen bújt újra hámba, hogy folytassuk a közös munkát.

Újdonságként kipróbáltuk az esti munkát. A képzés alatt igyekszünk kutyáinkat a lehető legtöbb helyzettel megismertetni, hogy lássuk a reakcióikat szürkületben, esőben, melegben. Bravonak nem okozott gondot este a belvárosban dolgozni, a nappali meleg után jobban is ment a munka a hűvösben.

 img_20180904_195157-kicsi.jpg

Az egyik forró nap reggelén lekéstük a távolsági buszt, így várakoznunk kellett. Az idő kezdett nagyon felmelegedni, ezért betértünk egy klimatizált gyorsétterembe, ahol az eladók nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, még vizet is hoztak Bravonak.

20180809_090421-kicsi.jpg

Az elmúlt években igen nagy változást tapasztalok a segítőkutyák fogadtatásában. Néhány éve még küzdeni kellett azért, hogy bizonyos helyekre beengedjék a kutyákat. Most azonban a gyorsétteremlánc összes egységének ajtaján egy matrica jelzi, hogy a segítőkutyák beléphetnek az étterembe, illetve a kiszolgálási protokoll része lett, hogy megkérdezzék, hozhatnak-e a kutyának vizet.

Nem tudom, hogy a többi étteremláncban is tapasztalható-e ez a fejlődés, és azért vannak még helyzetek, amikor értetlenséggel találkozunk, de összességében sokat javult a segítőkutyák jogainak ismerete.

Minden alkalmat megragadunk arra, hogy kutyáinkat különleges helyzetekkel ismertessük meg. Bravoval Székesfehérváron felfedeztük, hogy egy új köztéri elemmel gazdagodott a város egyik tere. Azonnal megragadtuk a lehetőséget, és a hétköznapi szituációt egy kis feladattá alakítottuk, amivel
egyszerre gyakoroltuk a különös tárgyak tolerálását, a rácson lépkedést és ülést, valamint a helyben maradást. Ez egy összetett kihívás a kutya számára, ráadásul még cukin pózolnia is kell, de Bravo ebben is szuper! �

 20180809_085337-kicsi.jpg

Tudtad? Az MVGYOSZ-nél regisztrált tagok kevesebb mint 1%-ának van vakvezető kutyája.

 

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól
 13. rész: Engedelmességi vizsga

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya egészség ivartalanítás Bravo

5 érdekesség, amit nem tudtál a cicádról

2018.08.29. 09:00 :: KisállatorvosHU

A macskák a világ egyik legnépszerűbb kisállatai, de bármennyire is rajongunk értük, sokan még mindig rejtélyes, különleges lényként tartjuk őket számon. Hogy méltó módon ünnepelhessük őket, fedezzük fel 5 kevésbé ismert, érdekes tulajdonságukat.

macska_hold.jpg

1. Macska manipuláció

Volt már olyan érzésed, hogy a macskád nyávogása hasonlít egy kisbaba sírásához? Ha igen, akkor nem jártál messze az igazságtól: a macskák remekül manipulálnak minket azzal, hogy nyávogásukkal olyan hangokat utánoznak, amelyekre biztosan reagálni fogunk. Mielőtt még aggódni kezdenél és szaladnál, hogy gondoskodj a síró cicádról, jusson eszedbe, hogy a legtöbb ilyen esetben nincs is nagy baj, csak éhes.

2. Ha tanítani szeretnéd, dicsérd a cicát

Az emberektől és más kisállatoktól, mint például a kutyáktól eltérően a macskák nem értik a negatív visszajelzést és a tiltást. Ha szeretnéd megtanítani a cicádat néhány trükkre, vagy csak azt szeretnéd, hogy hallgasson rád, a legjobb, ha csak pozitív megerősítést használsz, mint amilyen a dicséret vagy a jutalmazás. A jutalomfalatok ugyanolyan jól működnek a macskáknál, mint a kutyák esetében, de a simogatással és a dicsérő szavakkal is szép eredményeket érhetünk el.

3. Tényleg mindig a talpukra esnek?

A macskák híresek arról a csodálatos képességükről, hogy mindig a talpukra esnek. Így védik meg magukat a sérülésektől akkor is, ha magas helyről esnek vagy ugranak le. A titkos fegyverük neve a „fordulási reflex” – ez segít nekik abban, hogy egy összetett mozdulat segítségével ki tudják egyensúlyozni a testüket esés közben. Az egész csupán pillanatok műve, olyan gyorsan történik, hogy akár már 30 cm magasságról is megvédi a macskákat a sérüléstől. A kismacskák már 3-4 hetesen képesek erre a mozdulatsorra, így legtöbbször már ők is a talpukon landolnak.

4. Vadóc kismacskák

A kismacskák szocializálódása sokkal rövidebb ideig tart, mint a kutyáké, akár már 7-9 hetes korukban befejeződhet. Ebben a rövid időintervallumban különösen fontos, hogy minél több környezeti hatás érje őket, és gyakran találkozzanak a többi macskával, más állatokkal és emberekkel. Ezzel kerülhetjük el ugyanis, hogy félénkek és vadak maradjanak. A genetika, főképp apai ágon, szintén nagyon fontos szerepet játszik a macskák személyiségjegyeinek kialakulásában. Viselkedésük szerint a cicákat a következő módon szoktuk kategorizálni: lehetnek aktív, játékos és agresszív, nyugodt és szociális vagy csendes és szégyenlős macskák.

5. Tényleg jár a tej a macskáknak?

A Tom & Jerry becsapott minket! Sok étel, amelyről azt gondoltuk, hogy macskáknak való, valójában nem tesz jót nekik. Így van ez a rajzfilmekben látott tej, nyers hal és nyers hús esetében is. Míg sok macska laktózérzékeny, és nem tudja megemészteni a tejtermékeket, a nyers hal egy olyan enzimet tartalmaz, ami lebontja a tiamint, a macskák számára fontos B vitamint. A nyers hús gyakran tartalmaz fertőző baktériumokat és parazitákat, amik szintén veszélyeztethetik a macskánk egészségét. A cicáink már nem vadállatok, és ezt figyelembe kell vennünk etetéskor is.

Szólj hozzá!