Kisállatorvos

Minden, amit egy elkötelezett gazdinak tudnia kell. Ha bizonytalan vagy, mivel etesd kedvencedet, ha nehezen megy az összeszokás, vagy ha szeretnéd tudni, hogyan óvhatod az egészségét, akkor segítünk! Kövess minket és kérdezz bátran, de arra kérünk, hogy gyógyszerek konkrét nevét ne írd le.

Facebook

Scalibor

scalibor_banner_250x500px.gif

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XVII. rész: A költözés

2019.04.18. 13:17 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

A március sok újdonságot és újabb kihívásokat hozott nekünk. Bravo mindig jól veszi az akadályokat, én már kevésbé, de a jelenléte mindig motiváló erőként hat rám. A sok munka és gyaloglás eredményeként kicsit lerobbantam, ezért gyógykezelésekre van szükségem. Az orvos és a terápia egy új helyen van, ahol Bravo még nem járt, így egy újabb útvonalat kellett megtanulnunk, de nem zavartatta magát, hamar belejött. Minél többször mentünk, annál jobban ment neki. Rengeteg útkereszteződés, parkoló és kapualj található útközben, ezek elég veszélyesek, mivel a külső forgalomtól nem lehet hallani a kitolató járműveket. Na de Bravo ezt jól tudja, és nagyon figyelmesen vezet ezeken a helyeken is. A kezelést nyújtó lányok nagyon aranyosak, és nagyon szeretik Bravót. Meg is engedtem nekik, hogy megsimogassák, mert úgy gondoltam, ezáltal Bravo is jó élményeket szerez és még szívesebben fog idehozni, hiszen minden nap jövünk. Na persze simi csak egyszer volt!

 img_20190407_091528.jpg

A kezelések mellett Bravónak az otthonát is meg kellett osztania egy másik kutyussal, mert az anyukám szanatóriumba ment egy időre, és addig mi vigyáztunk Juniorra. Kicsit féltem a helyzettől, de Bravo nagyon szereti Juniort és még a helyét is átengedte neki. Kedves kutya és szereti a társait, ez gondolom adódik abból is, hogy a kölyöknevelőinél is volt egy kutyus, akivel együtt nőttek fel. A szanatórium ideje alatt elkezdtünk pakolni, és felkészültünk az újabb kihívásra, a költözésre. Bravo ugyan nem értette, hogy miért fordul fel körülötte minden, mégis lelkesen segédkezett. Ő nem belepakolt a dobozokba, hanem kipakolt a belőlük, majd elvitte a kiürült tárolót. Mindent vitt, amit csak gondolt. Szóval, jól elszórakoztatott engem a csomagolás közben. Nagy lelkesen jött velünk anyukám új lakásába is rendezkedni. Az új szomszédok azt gondolták, mi fogunk ott lakni.

 img_20190407_091307.jpg

Miután anyukámnál végeztünk, következett a miénk. Ezt a költözést még érdekesebbnek találta Bravo. Az utolsó nap már mindenhol doboz és zsák hevert, ezért Bravo úgy érezte, neki már csak az előszobában jut hely. Közben elkezdtünk átjárni a leendő otthonunkba, és azt kezdtük észrevenni, hogy Bravo boldogabb az új lakhelyén, mint a régiben. Végül egy hete teljesen átköltöztünk. Azt hiszem, nekem nehezebben ment, főleg érzelmileg. Elhagytuk a kertes házi kutyákat, a hosszú gyaloglásokat, és Bravo belvárosi vakvezető kutyává változott. Nekem furcsa, és van mit tanulnom, mert csak így tudom Bravót a lehető legjobban irányítani. Sokkal több odafigyelésre van szükségem, és sokkal jobban kell használnom a fülemet, mint eddig. Nem bánom a kihívást, vállalni kell, és amíg egy ilyen szuper kutya van a segítségemre, addig vállalom. Néha nagyon fáradt vagyok, és úgy érzem, elég, de ő jön, és kézen fog: „Menjünk gazdi, majd én segítelek!”. Nem lehet neki ellentmondani! Már jól belakta az új kertjét, és boldogan játszik benne. Amilyen komoly munkakutya, olyan csibész itthon, de ez így van rendjén, hiszen ő is egy érző lény, szüksége van a szabadságra. A közelünkben két park is van, gyakran megyünk oda szaladgálni, csak úgy, önfeledten. Közben naponta megküzdünk a minket körülvevő furcsa emberekkel. Van, aki csak azért szólít meg, hogy hajtsam vissza Bravo kifordult fülét, mert a szél kihajtotta. Van, aki vezetőmunka közben elkapja a zebrán, és lelkendezve megsimogatja, annak ellenére, hogy szólok neki, hogy nem szabad. Aztán akad, aki helyben maradáskor piszkálja, de szerencsére nagyon sok a kedves ember, aki megérti, hogy Bravo egy munkakutya, és ezért nem lehet simogatni – és van, aki a segítségünkre siet, ha szükségünk van rá.

Írisz és Bravo, a vakvezető kutya

 

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól
 13. rész: Engedelmességi vizsga
 14. rész: Ivartalanítás és városnézés
 15. rész: Leszel a hű társam?
 16. rész: Új év, új kihívások

Szólj hozzá!

Címkék: kutya egészség állat kisállat belváros kiskutya állataim állattartás háziállatok vakvezető kutya állategészség Bravo kisállat tippek kamasz kutya

Tavaszi testmozgás kedvenceddel - 5 tipp a közös sportra a kutyáddal

2019.03.22. 09:00 :: KisállatorvosHU

A tavasz közeledtével nem csak mi, emberek töltünk egyre több időt a szabadban, friss levegőn, de kutyánk mozgásigénye is megnő ilyenkor. A téli hónapok során háziállataink könnyen túlsúlyossá válhatnak vagy egy kicsit ellustulhatnak, ezért a jó idő beköszöntével fontos, hogy mozgásra bírjuk őket. Összeköthetjük a kellemest a hasznossal, és mi is sportolhatunk, míg négylábú barátunk is jól érzi magát a szabadban.

1. Menjetek kirándulni!

Amennyiben túrázó és kutyatulajdonos is vagy egyben, remek túratársakká válhattok négylábú barátoddal. Ne feledkezz meg a megfelelő felszerelésről és a körültekintő felkészülésről. Ha hosszú túrára indultok, vigyél magaddal egy kis elsősegélykészletet vészhelyzet esetére, mindig legyen nálad elegendő ivóvíz, és rendszeresen ellenőrizd kutyusodat, figyelve rajta a kiszáradás jeleit. Ne feledd, kutyád tappancsai érzékenyek. Lehetőleg kerüljétek a durva terepet, ahol előfordulhatnak éles sziklák és szúrós bozótok. Hosszú túrák során szükség lehet kutya-terepcipőre kedvenced talpának védelmére. Indulás előtt érdemes megtanítanod kutyusod, hogy a túraösvényen téged követve haladjon. Néhány kutya nem igazán képes hosszú távokat legyalogolni, ezért mindenképp konzultálj állatorvosoddal, ha nem vagy biztos kedvenced túrázási képességeit illetően.

1.jpg

2. Próbáld ki a Doga-t kutyusoddal!

A Doga az angol “Dog Yoga” kifejezés rövidítése, melynek  lényege, hogy kutyáddal együtt végezhetsz jógagyakorlatokat. Már egyre több jógastúdió kínálatában szerepel ez az állati jó jógaóra, ahol lehetőséged van arra, hogy kutyusoddal űzd kedvenc sportodat. A jóga ezen formája nem kifejezetten a csendes elmélyülésről vagy a koncentrációról szól, hiszen négylábú kis társad gyakorlás közben is igényt tart figyelmedre, ám e tevékenység számos előnnyel jár számára is. A közös nyújtás közelebb hoz titeket egymáshoz, és akár sokkal szórakoztatóbb is lehet, mintha egyedül jógáznál.

2.jpg

3. Fussatok együtt!

Talán a kocogás a legklasszikusabb módja annak, hogy együtt sportolj kutyusoddal. A futás jótékony hatással van testedre és lelkedre egyaránt, hiszen segít levezetni a stresszt, főleg, ha egy kis játékosságot is viszel bele, és négylábú barátoddal együtt vágsz neki a közeli parknak vagy erdőnek. Számos kutya született futó, azonban egyes társaik nem rendelkeznek ilyen remek képességekkel, ezért légy óvatos, kezdjetek kisebb távokkal, és körültekintően válaszd meg a terepet is, kemény talajon való futás során óvd kutyusod tappancsait. Garantált a kellemes fáradtság mindkettőtöknek!

3.jpg

4. Irány Geocachingolni!

Kapd fel a mobilodat és vidd magaddal kutyusodat erre a modern kori kincsvadászatra. Nincs is másra szükséged a garantáltan szórakoztató hétvégi kalandhoz. Egy egyszerű mobilalkalmazás segítségével felfedezhetitek a közelben megbúvó Geocaching célpontokat, és izgalmas élményben lehet részetek a rejtett kincsek nyomában.  Nem is kívánhatnál jobb kincsvadász társat kutyabarátodnál.

4.jpg

 5. Tekerjetek egy jót!

Tavasszal leporoljuk a télire sarokba állított biciklinket, és örömmel szállunk újra nyeregbe. Nagyszerű szabadidős tevékenység lehet kutya-pajtásunkkal rendszeresen tekerni. Kölyökkutyák vagy idős állatok esetében használhatsz bicikli-utánfutót, melyben ülve kedvenced élvezheti a szabad levegőt, ám mégsem megterhelő számára az út.  Ha kutyád a bicikli mellett lohol, mindig ügyelj arra, hogy ne hajts túl gyorsan és ne is menj túl messzire, mert a hosszú út fárasztó lehet számára. Biztonságosabbá teheted a kerekezést, ha megtanítod négylábú barátodat a bicikli mellett futni, mielőtt még nagyobb túrára indultok.

5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kutya egészség állat kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kutyasétáltatás futtató kisállat tippek kutya szokások kutya viselkedés

Egzotikus betegségek, melyek már nem is annyira egzotikusak

2019.03.20. 10:10 :: KisállatorvosHU

Az egykor egzotikusnak tartott betegségek egyre gyakoribbá válnak. A Lyme-kór, amely nagy gyakorisággal fordul elő az éghajlati övezetünkön, egészen a közelmúltig utazási betegségnek számított. A Borrelia burgdorferi baktériumot 1982-ben izolálták kullancsokból az Egyesült Államokban, és két évvel később már Németországban is észlelték (7). Egyéb úgynevezett utazási betegségek, melyek elterjedési területe szintén növekedhet: leishmaniasis, ehrlichiosis, vagy hepatozoonosis. Olyan világban élünk, ahol oly könnyedén juthatunk el távoli helyekre, mint soha azelőtt az emberiség történelmében, így a korábban nem tapasztalt betegségek mindennapi fenyegetést jelentenek számunkra és kedvencünk számára.

Ebben a cikkben alapvető információkat nyújtunk a legveszélyesebb betegségekről, mint például a leishmaniasisról, amely szorosan összefonódó világunkban egyre kevésbé számít egzotikusnak.

Mi a leishmaniasis?

A leishmaniasis emberek és állatok paraziták okozta megbetegedése. Endémiásan fordul elő a világ 88 országában, különösen azokban, ahol meleg az éghajlat. A betegség előfordulását leggyakrabban Kelet- és Észak-Afrikában, Iránban, Indiában, Kínában, Dél-Oroszországban, Közép- és Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanada déli részén figyelték meg (1, 2). Izolált esetek fordultak elő Németország délnyugati részén, Svájcban és Belgiumban (8). Az idegenforgalom növekedésével várhatóan Európa más részein gyakoribb lesz. A fokozódó globális felmelegedés, amely egyre enyhébb éghajlatot eredményez, a parazitafertőzéses betegségek előfordulásának körét is megváltoztatja, és hatására olyan betegségek kerülnek előtérbe Európában, melyek eddig csak a Földközi-tenger országaira korlátozódtak (3).

aprilis_9_delutan.jpg

A betegség oka

A leishmaniasis kórokozói a Leishmania nemzetség egysejtű parazitái, amelyeket a nőstény lepkeszúnyogok továbbítanak csípésükön keresztül. Ezeknek a parazitáknak különböző emlősök a rezervoárjai, többek között kutyák, rágcsálók, majmok, lajhárok, hangyászok és oposszumok. A fertőzés egy olyan rovar csípése által történik, amely korábban egy beteg állatból szívott vért.  A kutyák különösen fogékonyak a Leishmania inváziójára.

A leishmaniasis tünetei

A fertőzéstől a klinikai tünetek megjelenéséig több hónap, vagy akár év is eltelhet. Miután a parazita behatol a kutya bőrébe, a vérárammal eljut a különböző szervekbe (lép, máj, csontvelő), vagy a betegség helyi formája fejlődik ki, csak a bőrre korlátozódva. A fiatalabb kutyák jobban ki vannak téve a leishmaniasisnak, mert finomabb és vékonyabb a bőrük. Mindazonáltal a betegség felnőtt kutyáknál is előfordul. A sebezhetőség a kutya fajtájával is összefüggésben van, a klinikai leishmaniasis kialakulására ugyanis leginkább a rottweilerek, a boxerek, a cocker spánielek és németjuhászok fogékonyak (6). A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, ami néha megnehezíti a diagnózis felállítását. Előfordulhat jelentős súlycsökkenés, amelyet a nyirokcsomók duzzanata kísér. Jellemző tünetek alakulnak ki a bőrön is: a szőrzet ritkulása és a száraz bőr fokozott hámlása kíséri. Ezek a tünetek kezdetben az állat fején láthatók - a szőrzet először a szemek körüli területen hullik ki - majd átterjed a test más részeire is. A betegség krónikus fázisában, amennyiben a kutyát nem kezelik megfelelően, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás és központi idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek. Vese- vagy májelégtelenség is kialakulhat.

A leishmaniasis veszélyes az emberre

A leishmaniasis a zoonozisok közé tartozik.

A betegség emberben bőr- vagy viscerális formában alakul ki, és a harmadik leggyakoribb (a malária és az elefantiázis után) a rovarok által közvetített betegségek sorában. A becslések szerint 88 országban 350 millió ember van kitéve a betegség kockázatának a Leishmania-endémiás területeken (4). Évente körülbelül 12 millió ember szenved leishmaniasisban. Minden évben mintegy 2 millió új eset fordul elő, amelyek nagy része a bőrt és a nyálkahártyát érintő megjelenési formában (kb. 1,5 millió), az esetek egynegyede pedig viscerális formában jelentkezik (7).

Kutyáink védelmének egyik módja az ektoparaziták elleni speciális készítmények használata. Kutyák számára védőoltások is léteznek leishmaniasis ellen. Továbbá azokon a helyeken, ahol a betegség endemikus, ajánlott szúnyoghálót használni, hogy minimálisra csökkentsük kedvencünk találkozását a betegség vektoraival. 

 

 

 1. Padilla A.M., Marco J.D., Diosque P., Segura M.A., Fer- nandez M.M., Malchiodi E.L., Basombrio M.A.: Canine infection and possible role of dogs in the transmission of American tegumentary leishmaniosis in Salta, Argenti- na. Vet. Parasitol. 2002, 110, 1-10.
 2. dos Santos G.P., Sanavria A., Marzochi M.C., dos Santos E., Silva V.L., Pacheco Rda S., Mouta-Confort E., Espin- dola C.B., de Souza M.B., Ponte C.S., da Conceicao N.F., de Andrade M.V.: Prevalence of canine infection from en- demic areas of American cutaneous leishmaniasis in Pa- racambi District, Rio de Janeiro State, between 1992 and 1993. Rev. Soc. Bras. Med. Trop. 2005, 38, 161-166.
 3. Choroby podróżnicze. Weterynaria w Praktyce, Nr 5/2007 str. 86-89 (Dr Torsten J. Naucke)
 4. Solano-Gallego L., Koutinas A., Miró G., Cardoso L., Pennisi M.G., Ferrer L., Bourdeaug P., Oliva G., Baneth G.: Directions for the diagnosis, clinical staging, treatment and prevention of canine leishmaniosis. Veterinary Parasitology Vol. 165, Issues 1-2, 28 October 2009, pp. 1-18
 5. de Freitas E., Melo M.N., da Costa-Val A.P., Michalick M.S.: Transmission of Leishmania infantum via blood transfusion in dogs: potential for infection and importance of clinical factors, Vet. Parasitol. 137 (2006), pp. 159-167
 6. SEVC 2011 Symposium: Advanced Management of Canine Leishmaniosis, 30.09.2011, Barcelona.
 7. http://www.pzh.gov.pl/przeglad_epimed/57-2/572_16.pdf
 8. Vercammen F., Berkvens D., Le Ray D., Jacquet D., Vervoort T.: Development of a slide ELISA for canine leishmaniasis and comparison with four serological tests. Vet Rec, 141, 328-330, 1997

Szólj hozzá!

Címkék: kutya betegségek egészség állat kisállat védőoltás háziállat állatorvos kutyatartás állataim állattartás háziállatok állategészség kutya betegség állatgyógyászat kisállat tippek leishmaniosis kutya oltás kisállatbetegségek

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XVI. rész: Új év, új kihívások

2019.03.15. 09:00 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!


Tovább folytatódott közös életünk kialakítása Bravoval. Mintegy három hónapja alkotunk egy párost, fokozatosan kezdjük megismerni egymást, és a közöttünk lévő kapocs is egyre szorosabb. Városunk lakóinak is feltűnt, hogy új kutya van mellettem. Nem győzik dicsérni szép, sötétbarna bundáját, kiváltképp, amikor a nap sugarai megcsillannak rajta.

 img_20190114_082046.jpg

Időbe telt, amíg jól kiismertem új társam tulajdonságait, és megtanultam kezelni viselkedését. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Bravo rossz kutya lenne, sőt, nagyon is okos és jóakaratú, azonban más alaptermészetű, mint a korábbi vakvezető kutyáim voltak. A kíváncsiságát a vezető munkában kiválóan fel tudom használni. Olyan helyekre és üzletekre bukkantam általa, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy léteznek.

Egyik nagy kihívásunk a munkába járás. Amint megtudtam novemberben, hogy be kell majd járnunk dolgozni, előre jeleztem, hogy új kutyát fogok kapni, és amíg le nem vizsgázunk, addig csak felügyelettel közlekedhetünk. A munkahelyemen ezt szerencsére megértették és jóvá is hagyták. Januárban kezdtünk el dolgozni járni. Nagyon féltem, de Bravo volt a motiváló erőm: mivel ő velem van és segít, így menni fog. A munkatársaim többsége szeretettel fogadta Bravot, és még meg is szerették volna simogatni, azonban akadt olyan, aki rettegett tőle. Hiába próbáltam elmagyarázni, hogy nem kell tőle félni. Azt gondoltam magamban, ha nem oldódik meg a probléma, biztosan felmondok, mert én olyan helyen nem szeretnék dolgozni, ahol nem kedvelik a kutyámat. Szerencsére ez a gond már a múlté.. Bárhová megyünk, általában szívesen fogadják. Múltkor egy hivatalvezető rendkívül kedves volt Bravoval, még engem is meg akart kínálni kávéval és ásványvízzel. Azt mondta, hogy nem Bravo miatt, de én kicsit úgy éreztem, hogy neki is szerepe van ebben. Máskor ugyanebben a hivatalban szőnyegnek nézték. Mi már bent ültünk a helyiségben és vártunk a papírokra, amikor a többi kolléga arról beszélt, hogy milyen szép és okos Bravo, majd közben bejött egy új kolléga, és elcsodálkozott, hogy hol van itt kutya. Mondtam neki, hogy most jött be mellette. „Ó, akkor biztosan szőnyegnek néztem” - mondta a férfi.


img_20190309_154633.jpg

Minden nap vonattal járunk Győrbe és vonattal is jövünk haza, a vasútállomástól még busszal kell utaznunk. Rengeteget lépcsőzünk és naponta nagy tömegeken vergődünk át, de Bravonak ez meg sem kottyan. Van, hogy egész úton állunk, mert annyian vannak a közlekedési eszközökön. Elég embert próbáló így a napi utazás, de Bravoval együtt jól vesszük az akadályokat. Mellette még a napi tevékenységeket, a bevásárlást és az ügyintézést is elvégezzük. A vonatozásban az a legnagyobb kihívás, hogy minden nap máshonnan indul és máshová is érkezik a vonat. Egyik reggel a győri vasútállomáson odaküldtem Bravot egy lépcsőhöz, de hiába, ő csak ment tovább és közben egyszer benézett balra, mert volt ott egy ajtó. Én tovább küldtem, majd Bravo egyszer csak befordult balra és feltette a mancsát egy lépcsőre. Innen tudtam, hogy a vonat teljesen más vágányra érkezett, mint eddig. Nagyon hálás voltam neki ezért.

Budapesten is jártunk már, ahol a kedvenc orvosprofesszorom szintén a csodájára járt Bravonak. Szeretem az ilyen nagy utazásokat, mert ugyan kihívással jár, de Bravo rutinját tovább fejleszti. Egy kisebb városban nincsenek olyan tömegközlekedési eszközök, amelyekkel Pesten találkozhatunk. Jó érzés olyan kutyával együtt élni, akire számíthat az ember, és bármi történik az életében, tudja, hogy mellette áll. Ő mindig kész rá, hogy segítsen és elkísérjen, bárhová is kell mennem. Nagyon szeretem Bravoban, hogy amint rákerül a vezető munkához szükséges hám, azonnal átszellemül és készen áll a munkára. Fáradhatatlan és tele van energiával.

 img_20190114_081655.jpg

Sokat finomodott az együttélésünk óta a mindennapokban és itthon. Ahogy telnek a hónapok, úgy leszünk egyre inkább egymás kiegészítői és segítői. Igyekszik felvenni az életritmusunkat, és alkalmazkodni hozzánk. Szerintem már megértette, hogy miért is van mellettem, és hogy én nem látok. Nyugodtan rá merem bízni az életem, hiszen minden nap bebizonyítja, hogy kész vigyázni minden lépésemre.

A napokban történt, hogy hazafelé indultunk és az egyik már általunk jól ismert zebrán szerettünk volna átkelni. Az egyik oldalról el is engedett az autósor, a másik oldalról pedig nem jött semmi. Elindultunk Bravoval, de csak a zebra közepéig jutottunk, mert egyszer csak jött egy gépjármű. Csak azt hallottam, hogy nagy sebességgel közelít, és alig tudja visszafogni a járművet a sofőr. Közben Bravo próbált minél messzebb vinni az autótól, elindult balra és sietett velem a járdára. Nagyon hálás voltam neki, és meghatódtam, hogy ennyire ügyes. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő képzés mellett a jó kapcsolat elengedhetetlen része annak, hogy egy kutya mindent megtegyen a gazdijáért.

A hétvégén ismét Pesten jártunk egy kutyaoktató továbbképzésen, hiszen a jó kutyát is lehet még fejleszteni, és célszerű fenntartani azt, amit korábban már megtanult. Hárman mentünk együtt kutyával, de mindhárman ügyesek voltak, még akkor is, ha néha talán inkább egy jót futottak volna. Na, persze ennek is eljött az ideje a program után. Nagyon büszke vagyok Bravora, mert a hétvégi utazásból láttam, mennyit fejlődtünk az elmúlt időszakban, ráadásul úgy, hogy két kutya jött még utánunk. Most érzem azt, hogy bárhová képes vagyok elmenni Bravoval.   

Írisz és Bravo, a vakvezető kutya

Tudtad?  Ha egy kutya nem tud koncentrálni, nem nyitott vagy nem bátor, ha nincs probléma megoldó képessége, nem szófogadó és nem tud vagy nem szeret tanulni, akkor nem lehet belőle jó vakvezető kutya.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól
 13. rész: Engedelmességi vizsga
 14. rész: Ivartalanítás és városnézés
 15. rész: Leszel a hű társam?

 

Szólj hozzá!

Címkék: állat kisállat háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok vakvezető kutya állategészség kutyasétáltatás állatgyógyászat Bravo

Valentin nap kiskedvenceinkkel

2019.02.14. 14:40 :: KisállatorvosHU

A Valentin nap az évnek azon különleges napja, amikor kiemelten nagy figyelmet szentelünk azoknak, akiket szeretünk. A kisállat-tulajdonosok számára kedvenceik sem képeznek kivételt a különleges bánásmód és hatalmas szeretet tekintetében, hiszen négylábú barátaik egész évben feltétel nélküli szeretetet biztosítanak számukra. Hogy viszonozni tudd ezt a szeretetet, segítségül összegyűjtöttünk 5 szórakoztató módot arra, hogyan tudod ezt a különleges napot eltölteni házikedvenceddel.

 1. Randevúzzatok!

Bár a legtöbb ember a tökéletes Valentin napi randit egy gyertyafényes vacsora formájában képzeli el, egy hosszú séta, vagy barangolás a természetben négylábú pajtásoddal éppen ilyen romantikus lehet. Amennyiben kutyusod társaságkedvelő, esetleg akad négylábú legjobb barátja, akár őt is magatokkal vihetitek a kiruccanásra. Ez a nap arról szól, hogy törődünk szeretteinkkel – így egy gazdi a kisállatáról sem feledkezhet meg.

 1. Gyűjtsetek közös emlékeket!

Az évnek ebben az időszakában gyakran látunk szelfiző szerelmespárokat, és a képkeret is igen kelendő ilyenkor. De miért ne lehetne ez kitűnő alkalom arra, hogy négylábú kedvenceddel szerezzetek közös emlékeket? Szervezz fotózást, és örökítsd meg a legviccesebb és legkedvesebb pillanatokat az utókor számára. Amennyiben nem találsz profi kisállatfotóst a környéken, akár te magad is összehozhatod a fotózást otthon. Ne feledkezz meg az extra jutalomról, na, és az extra testmozgásról sem, amely a kamera előtti pózolás után kijár.

 1. Ajándékozd meg!

Egy csokor rózsa vagy egy plüssmackó valószínűleg nem aratna osztatlan sikert, de ahogy az emberek is apró meglepetésekkel kedveskednek egymásnak ezen a napon, úgy kisállatodat is megajándékozhatod egy aprósággal.  Játékok, jutalomfalatok vagy akár egy új ágy, mind-mind remek eszköz, hogy kimutasd a kedvenced iránt érzett törődést és szeretetet.

 1. Add tovább a szeretetet!

Azok, akik elég szerencsések, és élvezhetik egy kisállat társaságát mindennapjaikban, pontosan tudják, hogy mennyit jelent egy szerető kedvenc az életünkben. Hogy a kapott szeretetet viszonozd, remek ötlet lehet, ha jelentkezel önkéntesnek a helyi állatmenhelyhez, hogy másoknak is segíthess rátalálni négylábú Valentinjukra. Ha még sincs elég szabadidőd, vagy esetleg nincs lehetőséged az önkénteskedésre, akkor ajánlj fel egy kisebb adományt a menhely számára. Gyakran ez a legegyszerűbb, ám leghasznosabb módja a segítségnek.

 

 1. Gondoskodj a biztonságukról!

A rózsacsokrok, bonbonok és romantikus, gyertyafényes pillanatok közepette az is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk kedvenceink biztonságára. Éppúgy, mint karácsonykor, Valentin napon is számos veszély leselkedhet szőrös kis barátainkra csokoládé, virágok, vagy a különböző ünnepi díszek formájában, így mindenképp figyeljünk oda, hogy ezeket távol tartsuk tőlük. Egy külön játék beszerzése is segítség lehet, mely eltereli kedvencünk figyelmét a lehetséges veszélyes tárgyakról, mégis szórakozást biztosít számára.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok kutyasétáltatás macska viselkedés kisállat tippek kutya kiegészítők kutya viselkedés

Bravo: Egy vakvezető kutyatanonc naplója – XV. rész: Leszel a hű társam?

2019.02.07. 17:15 :: KisállatorvosHU

Hogyan lesz egy pajkos kutyakölyökből komoly, felelősségteljes vakvezető kutya? A Bravo mindennapjait nyomon követő blogposzt-sorozatból kiderül!

Bravo élete mérföldkőhöz érkezett. Igazi vakvezető kutya és egyben hűséges társ lett belőle, s mi, olvasók mindennek közvetlen szemtanúi lehetünk. Az elmúlt hónapok eseményeiről Bravo gazdija, Írisz számolt be nekünk:

2018 őszén találkoztam először Bravoval. Emlékszem, éppen akkoriban esett át az ivartalanításon, ezért még védőgallért viselt, ami ugyan egy kis időre lekerült róla, hogy jobban meg tudjam nézni, de ő nem igazán engedte magát. Éppen olyan volt, mint Flóra, a korábbi vakvezető kutyám. Őt is így ismertem meg. Próbáltam megsimogatni, de ő csak boldogan szaladgált, és velem nem is nagyon foglalkozott, ami, valljuk be, érthető ebben a helyzetben. Már első találkozásunk alkalmával sikerült megállapítanom, hogy Bravo igen formás és masszív kutya. Bundája kicsit sprőd tapintású, amit azonban ellensúlyoz rendkívül kedves alaptermészete.

bravo_blog_15_3.jpg

Következő találkozásunkra néhány hét múlva, egy érzékenyítő program keretében került sor a vakvezető kutyaiskolában. Ez alkalommal teljesen más formában volt, az ivartalanításnak nyoma sem látszott rajta.  Először csak kedveskedtünk egymásnak, simogattam, ő pedig hanyatt dobta magát, hogy a pociját simogassam. Miután összebarátkoztunk, lehetőséget kaptam arra, hogy kipróbáljam Bravot a vakvezető munkában. Az egész délelőtt aktívan telt. Annak ellenére, hogy a foglalkozás ideje alatt sok-sok kisgyerek simogatta végig, elmondhatom, hogy igen profin vezetett. Finom, mégis határozott és önálló volt. Éreztem, ahogy a testével próbál irányítani. Egészen meghatódtam, hiszen abban a pillanatban tudtam, hogy ez a kutya hozzám való. Miután az iskola munkatársai is jóváhagyták ezt, eldőlt a sorsunk. Társak leszünk! Most, hogy már többet tudtam róla, élénk kép élt róla a fejemben, és ez adott erőt, valamint kitartást a várakozásban, amíg végül eljött az ideje, hogy hozzám kerüljön.

---

Bravo 2018 októberében került hozzám. Elkezdődött az összeszoktatás. Hazahoztuk, és eleinte csak ismerkedtünk, még nem volt vezető munka. Játék, szeretet, dögönyözés és persze fegyelem, ahogy azt a kiképzője meghagyta. Amikor először lépett be az otthonunkba, úgy közlekedett, mintha korábban már járt volna nálunk. Rég láttam ilyen magabiztos kutyát. Rögtön megtalálta a játékokat és a takaróját. A hosszú út után ugyan fáradt volt, de ő mégis futkosott és ugrándozott a boldogságtól, mint egy kiscsikó. Napról napra többet mutatott meg magából. Fokozatosan próbálta felmérni a határait, hogy mit szabad, és mit nem, mivel mind a hely, mind a gazdi új volt számára.

brvao_blog_15_2.jpg

Első éjjel megpróbált a kanapén aludni, de lebukott, mert rajtakaptam. Másnap, amíg zuhanyoztam, ellopta a papucsom egyik párját.  Napokig ezt csinálta, majd ahogy egyre szorosabb lett a kapcsolat közöttünk, úgy mérséklődtek a csintalankodások is. Kezdte megérteni, hogy miért is van itt. Rájött, hogy nem fekhet az út közepére, mert akkor rálépek, és elesek benne. Ha elviszi a papucsomat, akkor nem találom meg. Megtanultunk szépen együtt élni, és meghúztuk Bravo határait. A játék természetesen továbbra is a mindennapok része maradt.

Október végén három napra beköltöztünk az iskolába, hogy gyakoroljuk a vakvezető munkát. Az első nap kicsit nehezen indult, de nem is csoda, hiszen vezető munkában még nemigen voltunk, csak egyszer, amikor legelőször kipróbálhattam. Délutánra, a több gyakorlásnak és a több együtt töltött időnek köszönhetően már jobban ment a munka és egyre jobban kezdtem érezni Bravo jelzéseit. A hét közepén hazajöttünk, és itthon, a saját környezetünkben folytatódott a felkészítés. Természetesen nem egyedül, hanem látó segítővel és Bravo kiképzőjével. Amikor először kezdtem sétálni vele a városban mindenki csodálkozott az új társamon. Voltak, akik csodálták a szépségéért, de voltak, akik borzalmasan viselkedtek. Mondtam is magamban, hogy olyan érzésem van, mintha az emberek teljes tudatlanságban élnének a vakvezető kutyákkal kapcsolatban, pedig manapság már sokat lehet róluk olvasni. Úgy tartják, minden csoda három napig tart. Itt sem volt másként, és megnyugodott mindenki. Mindig találkozunk gyönyörködő emberekkel és kisgyerekekkel, akik szeretnék Bravot megsimogatni, de vannak, akik nem annyira kedvelik. A múltkor például egy idős hölgy azt mondta a buszon: „Ne gyere hozzám!”. Én pedig megmondtam neki, hogy nem hozzá igyekezett, hanem nekem keresett helyet a buszon. Talált is az idős hölggyel szemben, aminek ő nem annyira örült. Egy másik alkalommal pedig épp egy illatszer üzletben vásároltam. Bravo helyben maradt, mert a bolt kicsit szűk volt és a törékeny parfümök között járkáltunk. Fizetéskor a pénztárosnő megjegyezte, hogy „bárcsak ott maradhatna náluk örökre ez a szép és okos kutya, úgy legalább nem lopnának annyit az emberek.” Most már lassan két hónapja van velem Bravo, de minden nap érzem, hogy egyre szorosabb a kapcsolatunk, és egyre jobban kezdi megérteni, hogy miért is van ő velem valójában. Most már minden este a lábamon alszik és nem a takaróján. Nem telik el nap játék, simogatás és gyakorlás nélkül. Bravo idekerülése után édesanyám kórházba került, és naponta jártunk hozzá látó kísérővel. Minden nap, amíg mi a kórteremben voltunk anyukámnál, Bravo helyben maradásban volt a társalgóban. Minden nap csodálták a nővérek, hogy mennyire okos. Nagyon szeretem Bravot, fantasztikus kutya!

bravo_blog_15.jpg

---

Ahogy a napok haladnak előre, úgy érződik Bravon és rajtam, hogy egyre jobban összeszokunk és megismerjük egymást. Minden nap megyünk valahová, egyrészt, mert még sokat kell gyakorolnia, hogy rutint szerezhessen, másrészt meg, van is mit intézni, tehát az élet diktálja, hogy menni kell.

2018.12.18-án elérkezett a közlekedésbiztonsági vizsga napja, amelyen kitűnő eredménnyel végeztünk Bravoval. Most már alkalmasak vagyunk az önálló közlekedésre is. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a vizsga, és most már teljesen egyedül is mehetünk bárhová. Természetesen mindig nekem kell tudnom, hogy hová akarok menni, hogy irányítani tudjam a kutyát, főleg Bravot, aki szeret néha önálló döntéseket hozni, és megpróbálkozik néhány új útvonallal is. Én ezt persze nem bánom, de nem is engedem, hiszen én vagyok a falkavezér, nem ő. Közben leesett az első hó, aminek Bravo nagyon örült. Egészen kicsi volt még, amikor utoljára havat látott, most meg már igazi felnőtt. Nagyon boldogan hancúrozott a hóban egyedül és barátjával, Juniorral is. Ha kell, figyelmes munkát végez. Az összes jégfoltot és befagyott tócsát képes kikerülni. Ahogy telnek a napok és a hetek, úgy lehet érezni köztünk az egyre nagyobb összhangot. Egyre figyelmesebb, és a maga természetességében értette meg és fogadta el azt a tényt, hogy látássérültként szükségem van rá. Szívmelengető érzés számomra, ahogy az emberek gyönyörködnek a szépségében. Bárhová megyek vele, mindenütt szépen és intelligensen viselkedik, a kutyákkal is barátságos, csak az állatorvost nem szereti. Szerencsére nincs rá szükség gyakran, de megesik, hogy el kell menni hozzá. Ha elengedem, sosem megy túl messzire és gyakran visszaszalad hozzám lejelentkezni. A napokban sokat sétáltunk, és még vadkacsákkal is találkoztunk. Semmi gondja nem volt velük, szépen békén hagyta őket és inkább egy kutyussal játszott. Tegnap útvonalakat gyakoroltunk Győrben egy látó segítővel. A piacra és a munkahelyemre látogattunk el, ahol már járt velem korábban, de ilyen szépen és alaposan az elmúlt két hónapban még nem vezetett. Nagyon büszke vagyok rá, hogy szépen fejlődünk.

Mivel eljött az év végi szabadságok ideje, ahogy az emberek, úgy Bravo is pihenni kénytelen. Ő ennek annyira nem örül, mert tele van energiával, ezért igyekszem őt jól kifárasztani. Januárban aztán indulhat újra minden a maga útján.

---

Már január második hetében járunk, és mi ismét igyekszünk aktív életet élni. Időnként úgy tűnik, az időjárás közbe akar szólni, de Bravo és én felvesszük vele a harcot. Hóban is jól tudunk együtt menni, de idén voltunk már óriási szélben is, amit éreztem, hogy fog fel fog borítani, de Bravo nem engedte, hanem határozottan húzott át a szeles kereszteződésen. Pedig a szél nagy kihívás egy kutya számára, mivel rengeteg mindent felkap, az ő kíváncsiságuk pedig határtalan. Bravo nagyon szeret vásárolni, és nagy előnye, hogy könnyen meg is találjuk a boltokat. Az elmúlt időszakban több új kicsi, de barátságos üzletet kerestünk fel együtt, és sikeresen vásároltunk. Most az együttélés szabályait próbáljuk lefektetni, hogy az itthon mutatott önállósága hasznosan legyen használva. Szépen igyekszik betartani az általam felállított szabályokat, még akkor is, ha ez néha nehezen megy neki. Sokat foglalkozom vele és ennek szerencsére mindig meg is látszik az eredménye.

Írisz és Bravo, a vakvezető kutya

Tudtad?  A vakvezető kutya igénylés feltétele, hogy az igénylő tudjon bottal közlekedni, valamint képes legyen ellátnia magát a mindennapi életben. Mindemellett természetesen elengedhetetlen, hogy kutyaszerető és felelős állattartó legyen.

Olvasd el a sorozat korábbi részeit is!

 1. rész: Az első lépések
 2. rész: A világ felfedezése
 3. rész: Élet a pótgazdival
 4. rész: Sűrű hétköznapok
 5. rész: Mindennapjaink
 6. rész: Egy kutya vagy kettő
 7. rész: Napom – variációk egy témára
 8. rész: Bravo és az ünnepek
 9. rész: Mindennapos kérdések I. – nevelés
 10. rész: Elvitt egy darabot a szívünkből…
 11. rész: Egy új kezdet
 12. rész: Nem félünk a szobroktól
 13. rész: Engedelmességi vizsga
 14. rész: Ivartalanítás és városnézés

Szólj hozzá!

Címkék: kutya egészség állat kisállat háziállat kiskutya állataim állattartás vakvezető kutya állategészség állatgyógyászat Bravo kisállat tippek

A kis kedvencek titkos élete

2019.01.18. 09:00 :: KisállatorvosHU

Ha többször kellett otthon hagynod a kisállatodat néhány órára, valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, hogy mivel töltheti idejét napközben? Vajon jól érzi magát? Vagy épp most tépi szét a bútorokat? Megállás nélkül ugat és zavarja a szomszédokat, vagy csak szunyókál a kanapén, ami máskor tiltott terület? A kis kedvencek titkos élete a kisállattartás egyik legizgalmasabb része, így ilyen és hasonló kérdések számos gazdi fejében megfordultak már, miközben az otthonhagyott állatáért izgult. Jó hír viszont, hogy ha megtanuljuk, hogyan hagyjuk őket otthon, és értelmezzük a jeleket, amelyekkel hazaérkezéskor találkozunk, akkor sokat tudhatunk meg a kapcsolatunkról, és javítani tudunk kedvenceink titkos életén.

 

Mielőtt elindulunk

Az első és legfontosabb, hogy felkészülten hagyjuk magukra kedvenceinket. Mielőtt elindulunk, mozgassuk meg a kutyánkat hosszabb sétával vagy kiadós játékkal. Ha egy kisállat nem mozog eleget, könnyen felhalmozódnak az energiái, amit majd rombolásban, vagy más viselkedési zavarral vezet le. A szeparációs szorongás a bent tartott kisállatok egyik leggyakoribb problémája, de ezen könnyedén segíthetünk, ha megtanuljuk, hogyan kezeljük a stresszt. Szintén hasznos, ha nem búcsúzkodunk hosszasan, hiszen így csökkentjük a jelentőségét annak, hogy egyedül hagyjuk őket, kisállataink pedig nyugodtan folytatják majd a napjukat nélkülünk. Mielőtt elindulunk, néhány fontos dologra azért mindenképp figyeljünk oda: ellenőrizzük a hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a gépeket és a légkondicionálást, tegyünk el szem elől minden ételt és potenciálisan veszélyes tárgyat.

 

Napközben

Ha gondoskodtunk kisállatunk etetéséről és megmozgattuk őt, akkor a nap legnagyobb részében nem kell aggódnunk. A cicáknak és kutyáknak sokkal több alvásra van szükségük, mint nekünk, így egy nyugodt kisállat semmi különöset nem csinál napközben az alváson kívül. Ha pedig azt szeretnénk, hogy távollétünkben kedvenceink ne költözzenek fel a kanapéra, akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy az ágyuk eléggé kényelmes, olyan helyen van, ami nem túl zajos, és a környező hőmérséklete is megfelelő. Ha tudjuk, hogy kutyusunk vagy macskánk stresszes, amikor egyedül hagyjuk, érdemes kideríteni, hogy milyen típusú játékot kedvel, és azt előkészíteni, mielőtt elindulunk. A cicák szeretik függőlegesen is felfedezni a lakást, így, ha szeretnénk lefoglalni őket, alakítsunk ki számukra olyan felületeket, amire fel tudnak mászni. Szintén hasznos lehet, ha egyszerre csak egy játékot hagyunk nekik elől, és ezeket gyakran cserélgetjük - így elkerülhetjük, hogy rájuk unjanak.

 

Amikor hazaérünk

A kisállattartás legjobb pillanatai közé tartozik, amikor egy hosszú nap után végre hazatérünk a kedvenc tappancsainkhoz. Az elinduláshoz hasonlóan, a hazaérkezésnél is kerüljük a szertartásos üdvözlést, hogy elkerüljük a szeparációs szorongás kialakulását. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk stresszel, sír, vagy ugat, amikor hazaérünk, mindig várjuk meg, amíg elcsitul, mielőtt elkezdjük vigasztalni vagy simogatni. Ha rombolás, vagy más stressz-okozta viselkedési zavar jeleit fedezzük fel a lakásban, rendkívül fontos, hogy helyesen viselkedjünk. Ne csináljunk jelenetet, hiszen a kisállatoknak nehezebb utólag megérteni az összefüggést a korábbi viselkedésük és a szidás között, inkább intő jelként fogjuk fel ezeket, és tegyünk meg mindent, hogy a rombolás legközelebb már ne forduljon ez elő.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya etetés kisállat macska kiscica gif belváros háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás állateledel háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás futtató állatgyógyászat nyúltartás macska viselkedés kisállat tippek kutya szokások kutya viselkedés kamasz kutya

Szembetegségek, melyek kedvenceinknél is jelentkezhetnek

2019.01.16. 09:00 :: KisállatorvosHU

A látás képessége nagyon fontos mindennapi életünkben, ahogy négylábú barátainkéban is. Ezért a napi testmozgás, a megfelelő táplálás és a szőrzet gondozása mellett a kutya vagy macska szemére is megfelelő figyelmet kell fordítani. Kutyák esetében a világ felfedezése elsősorban a szagokon keresztül történik, ám ez nem jelenti azt, hogy a kutyáknak rossz a látása. Az emberekkel összehasonlítva a kutyák kevesebb színt látnak (a kutyák szemében kétféle sejt található, melyek a színlátásért felelősek, míg az emberek szemében három ilyen típusú sejt van), viszont sokkal jobban látnak gyengébb fényviszonyok mellett.

A szem egy hihetetlenül bonyolult és kényes szerv, melyre érdemes gondot fordítani annak érdekében, hogy kedvenceinknek megfelelő életminőséget biztosítsunk. A szemproblémák sok kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak kedvenceink számára, ezért ha az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyikét észleli, kérjük, forduljon állatorvosához.

 

adorable-animal-blur-406014.jpg

Milyen tünetekre érdemes figyelnünk?

Annak ellenére, hogy a szem megbetegedésének számos oka lehet, a tünetek nagyon hasonlítanak egymáshoz. Ezek többek között:

 • könnyezés
 • váladékozás
 • a szemgolyó elhomályosodása
 • piros, duzzadt szemhéjak és kötőhártya
 • bandzsítás
 • a szem manccsal való dörzsölése
 • fénykerülés
 • a szőrzet elszíneződése a szemek körül
 •  a látás romlása (tárgyaknak ütközés, tartózkodás a sötétedés utáni sétától).

 

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli, mihamarabb vigye kedvencét állatorvoshoz.

 

Bizonyos kutyafajták nagyobb valószínűséggel szenvednek a szem megbetegedésétől?

A brachycephal kutyák és macskák esetében gyakoribb a szem megbetegedése (boxer, bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, si-cu, egzotikus macskák, perzsamacskák). Felépítésükből adódóan ezen csoport képviselőinek sekély a szemgödre, ezért a szemgolyó nem megfelelően ágyazódik bele. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szem az elhelyezkedése miatt különösen kitett mechanikai sérüléseknek, fokozott figyelmet kell fordítani a legkevésbé zavaró tünetekre is.

 

Hogyan épül fel a szem?

A szem felépítése olyan, mint egy fényképezőgépé, vagy fordítva, inkább a fényképezőgép hasonlít a szemre. Található benne egy lencse, mely változó és állítható fókusztávolsággal rendelkezik, egy szivárványhártya, mely rekeszként működik és szabályozza a nyílás (pupilla) átmérőjét, amelyen keresztül a fény bejut, valamint a szem mélyén van egy fényérzékeny retina, amely megfelel a fényképezőgépben található mátrixnak vagy filmnek. A szemgolyó gömb alakú, és a szemgödörben helyezkedik el. Három membránból áll:

 • egy rostos burokból, melyet nagyobb részt az ínhártya és a szem elülső részében az átlátszó szaruhártya alkot. A rostos burok adja a szemgolyó vázát, és gondoskodik állandó formájának megtartásáról.
 • egy erekkel átszőtt rétegből, mely három részből áll: a hátulsó részből, amely a szivacsos, vérrel töltött érhártya (az ínhártya és az ideghártya között helyezkedik el), a középső részből, mely a sugártest, és az elülső részből, amely az szivárványhártya.
 • a legbelső rétegből (ideghártya), melyben kétféle fotoreceptor található: csapok és pálcikák

 

A szemgolyó két csarnokból áll: az elülső csarnokból (a cornea és az iris síkja határolják) és a hátsó csarnokból (az iris mögött helyezkedik el). Mindkét csarnokot a csarnokvíz tölti ki. A szemburkon belüli tér legnagyobb részét az üvegtest foglalja el.

A szem védelmi rendszerét a szemhéjak, a kötőhártya és a könnykészülék alkotják. A szemhéjak a szem elülső részét fedik le/fedik fel, valamint megvédik a szemet a kiszáradástól és a sérülésektől.

A kötőhártya egy finom, átlátszó réteg, amely befedi a szemhéjak belső felületét és a szemgolyó elülső részét. A könnykészülék feladata a szaruhártya és kötőhártya nedvesen tartása és táplálása, és a könnymirigyekből (kiválasztás) valamint a könnycsatornából (elvezetés) áll.

 

A szembetegségek a szem minden részét érinthetik:

SZEMHÉJAK

Kutyáknál számos szemhéj-rendellenesség lehet örökletes vagy veleszületett, mint például a dupla szempillasor, a befelé (entrópium) vagy kifelé (ektrópium) forduló szemhéj. Entrópiumra leginkább hajlamos fajták: csau csau, angol bulldog, szetter, labrador, golden retriever, bernáthegyi, shar pei, rottweiler, dán dog (1).  Ektrópium előfordulására legonkább hajlamos kutyafajták: labrador, golden retriever, bernáthegyi, dán dog, újfundlandi, masztiffok, boxerek és a spánielek (1). Ezek a hibák általában sebészi úton korrigálhatók.

 

KÖTŐHÁRTYA

A leggyakrabban diagnosztizált betegség a kötőhártya-gyulladás, amely különböző mechanikus, fertőző vagy allergiás tényezők hatására alakul ki. Fertőző kötőhártya-gyulladás ismétlődő újrafertőződéssel gyakran fordul elő macskákban (herpesz vírus) (2). Kötőhártya-gyulladás kialakulhat mechanikai sérülés vagy a könnytermelés rendellenességei következtében is.

 

HARMADIK SZEMHÉJ

A kutyákban és a macskákban a harmadik szemhéj (pislogóhártya) jóval fejlettebb, mint az embereknél. Vázát egy T alakú porc alkotja, teljesen befedi a kötőhártya, az alapjánál pedig a Harder mirigy található. A porc kifordulását és a pislogóhártya mirigyének előesését “cseresznyeszemnek” (cherry eye) nevezzük. A betegség sokkal gyakoribb kutyákban, mint macskákban. A mirigy előesése általában fiatal korban fordul elő. Hajlamos fajták: angol bulldog, dán dog, masztiff, lhasa apso, si-cu, pekingi palotakutya, máltai selyemkutya, cocker spániel, boxer, beagle, burmai macska. A kezelés javasolt módja a harmadik szemhéj mirigyének műtéti úton történő visszahelyezése.

 

KÖNNYKÉSZÜLÉK

A könnytermelésért felelős. Leggyakoribb megbetegedése a keratoconjunctivitis sicca, más néven száraz szem betegség. Ennek a betegségnek két típusa van: az első típusnál a könnytermelés elégtelensége, a másodiknál a könny túlzott elpárolgása okozza, és a két típus nem zárja ki kölcsönösen egymást (3). A könnytermelés hiánya által okozott kötőhártya-gyulladás leggyakrabban az amerikai és angol cocker spánielnél, a törpe schnauzernél, a west highland white terriernél, az uszkároknál, a törpetacskónál, a pekingi palotakutyánál, a si-cunál és a yorkshire terriernél fordul elő (4). A száraz szem betegség másik oka lehet a könnymirigyek veleszületett, örökletes hiánya vagy fejlődési rendellenessége. Ez a probléma gyakran jelentkezik yorkshire terrierekben (5). Ezen kívül fertőző betegségek, mint a kutya szopornyica és a macska herpesz vírusa károsíthatják a könny-kiválasztó sejteket, ami hozzájárul a száraz keratoconjunctivitis kialakulásához. Előfordul, hogy ez a probléma hypothyreosissal, cukorbetegséggel és Cushing-szindrómával együtt fordul elő (6).

 

SZARUHÁRTYA

A szaruhártya sérüléseit gyakran észlelik a tulajdonosok, mert erős fájdalmat váltanak ki az állatból.

A kutyákat érintő gyakori betegség a szaruhártya fekélye (pl. a boxer fekély). Néhány fajta fogékony a “boxer fekély” kialakulására, és az elnevezés ellenére nemcsak a boxerek, melyeknél először írták le az elváltozást, de egyéb fajták is - west highland white terrier, staffordshire bull terrier, corgi, uszkár és boston terrier. Mindazonáltal a szaruhártya hámrétegének ismétlődő hiánya fajtától függetlenül előfordulhat bármely kutyában vagy macskában.

 

LENCSE

A lencse legelterjedtebb problémái a hályogok, melyek a lencse különböző fokú homályosságát okozzák - kisebb elváltozásoktól a nagyító alatt láthatón keresztül az egész lencsét elhomályosítóig, ami a látás elvesztéséhez vezet. A hályogok kialakulásának számos oka lehet. Kialakulhat idősebb kutyákban, de fiatalabbakban is metabolikus betegségek (pl. cukorbetegség) szövődményeként, vagy más szembetegségek következtében. A hályogok lehetnek veleszületettek is (örökletes hályog). Hályogok kialakulására hajlamos fajták: cocker spaniel, golden retriever, németjuhász, törpe schnauzer, boston terrier, szibériai husky.

 

Hogyan védhetem meg kedvencem szemét?

Először is, rendszeresen ellenőriztesse kutyája vagy macskája szemét az állatorvosával.

Ha rövid orrú, nagy szemű kutyája vagy macskája van, kérje ki állatorvosa tanácsát, hogyan gondoskodjon a szeméről. Egyes állatok rendszeres nyírást igényelnek a szem körül, másoknak a szemgolyó állandó nedvesítésére lesz szüksége. Ha olyan kutyája van, amely hajlamos a szem mechanikai sérüléseire (a rövid orr és viszonylag nagy szemgolyó miatt), ne engedje berohanni a bokrok közé. Keressen nyitott tereket vagy biztonságos kutyafuttatókat a futáshoz. Mikor kutyája önnel utazik az autóban, ne engedje, hogy kidugja a fejét az ablakon. Először is, ez veszélyes, másodszor pedig komoly következményei lehetnek, akármilyen pici idegen tárgy kerüljön is nagy sebességnél a szemébe (pollen, bogár). Harmadszor pedig a szél kiszáríthatja és irritálhatja a szemet.

Ne feledje! Soha ne alkalmazzon szemcseppet kedvencénél saját döntése alapján. Amennyiben valamilyen rendellenességet tapasztal kedvence szemén, ne habozzon, keresse fel állatorvosát.

 

Források:

 1. Lew. M. Eyelid diseases– entropium and ectropium. e-POLISH JOURNAL OF VETERINARY OPHTHALMOLOGY 3/2012 1 ISSN 2082-9256
 2. Dziezyc J, Millichamp NJ. Elsevier Saunders, St. Louis, Missouri. Color Atlas of Canine and Feline Ophthalmology. 2004, USA
 3. Kański J. J.: Clinical ophthalmology. Górnicki Wydawnictwo Medyczne, 2 wyd., Wrocław 2005.
 4. Izci C., Celik I., Alkan F., Ogurtan Z., Ceylan C., Sur E., Ozkan Y.: Histological characteristics and local cellular immunity of the gland of the third eyelid after topical ophthalmic administration of 2% cyclosporine for treatment of dogs with keratoconjunctivitis sicca. Am. J. Vet.
 5. Res. 2002, 63, 688–694.
 6. Slater D.: Lacrimal System.: W: Fundamentals of Veterinary Ophthalmology. Slatter D. H. (edit.), 2nd ed., W. B. Sanders Company, Philadelphia 1990, s. 237–256.
 7. Williams D. L., Pierce V., Mellor P., Heath M. F.: Reduced tear production in three canine endocrinopathies. J. Small Anim. Pract, 2007, 8, 252–256.

Szólj hozzá!

Hogyan védjük meg háztartásunkat a bolháktól?

2019.01.15. 12:18 :: KisállatorvosHU

A bolhák bámulatos rovarok

 • A bolhák kicsi, oldalirányban lapos, szárnyatlan rovarok, melyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik.
 • A bolhák remek ugrók. A macskabolha ugrásának átlagos hossza 19,9 cm (minimum 2 cm, maximum 48 cm). A kutyabolha még ennél is lenyűgözőbb, ugrásának átlagos hossza 30,4 cm (minimum 2 cm, maximum 50 cm).
 • A bolhák hatalmas potenciállal rendelkeznek a környezetben való fennmaradásra. Kedvező körülmények között körülbelül 80 nap alatt bolhapeték milliói áraszthatják el a háztartást, mint a paraziták következő generációjának tartaléka.
 • Egy felnőtt bolha naponta körülbelül 20 petét rak le 11 napon keresztül.

 

A bolhák életciklusa

A bolhák életciklusának 4 szakasza van. Ahhoz, hogy egy felnőtt nőstény bolha petéket tudjon rakni, emlősök vérét kell fogyasztania. A bolhapeték nem tapadnak meg a gazdaállat szőrén, hanem a földre esnek, és a környezetbe kerülnek. A bolhapeték apró, fényes fehér golyók, melyek csak nagyító alatt látszanak. A bolhalárvák 6 napon belül kikelnek a petékből. Úgy néznek ki, mint az apró hernyók, és szabad szemmel ezek sem láthatók. A bolhák ebben a formájukban kerülik a száraz és fényes helyeket, a padló számtalan repedésében bújnak meg, ahol kis idő elteltével bebábozódnak. A bolha ezen fejlődési alakja, mielőtt a kifejlett példány kikelne, ellenáll az alacsony pártartalomnak és hőmérsékletnek. A kifejlett bolha 140 napig is a bábban maradhat! Mikor a körülmények a bolha számára kedvezővé válnak, a kifejlett példányok elhagyják a bábot, hogy táplálkozni kezdjenek kedvencünkön.

 dec13.jpg

Miért veszélyesek a bolhák?

A bolha nemcsak egy bosszantó probléma, amely állandó viszketést okoz, hanem felelősek például az úgynevezett bolhaallergiás dermatitisz kialakulásáért is. A bolhák nyála és ürüléke - mivel idegen fehérje allergéneket tartalmaz - erős allergiás reakciót okozhat macskában vagy kutyában. A vakaródzás vagy a bolhák által okozott allergiás reakció következményeként gyakori a másodlagos bakteriális fertőzés, mely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. Mi több, a bolhák gyakran előforduló paraziták, melyek számos kórokozó és zoonózis vektorai lehetnek, beleértve a Dipylidium caninum-ot, a Bartonella fajokat és az Acanthocheilonema reconditum-ot (3). A bolhák közvetítői lehetnek a pestisnek is, amely egy rendkívül veszélyes, a Yersinia pestis baktérium által okozott betegség. A pestis jelenleg számos endémiás területen fordul elő (az 1990-es években a járványokról számoltak be Vietnamban, Zambiában és Indiában). A 21. században járványokat jegyeztek fel Algériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkárban.

 

Hol találkozhatunk a bolhákkal?

A kutyák és macskák ki vannak téve a bolhafertőzés veszélyének, amikor más állatokkal érintkeznek, vagy olyan helyeken járnak, ahol más állatok élnek, pl. füves területeken. Még mindig él az a téves meggyőződés, hogy az otthon tartott macska vagy a kutya, amely napja nagy részét a kanapén tölti, nincs kitéve a külső paraziták inváziójának. Óriási tévedés. A macskákat is megtámadhatják a bolhák, és kutyánk egy séta után új társsal a hátán térhet vissza.

 

A bolhák nem alszanak téli álmot!

A bolhainvázióra egész évben számíthatunk. A bolhának életciklusa fenntartásához csupán egy gazdaszervezetre és megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezetre van szüksége. Ez az oka annak, hogy barátságos, meleg lakásunk, melyet megosztunk négylábú barátainkkal, tökéletes hely a parazita számára.

 

Hogyan védheti meg kedvencét a bolháktól?

Keresse fel állatorvosát, és kérje a legújabb, hosszú hatástartamú és hatékony parazita ellenes készítményt.

 

Milyen a külső élősködők elleni ideális készítmény?

 A bolhák és egyéb külső élősködők elleni készítménynek elsősorban hatékonynak kell lennie. Nagyon fontos, hogy folyamatosan védje kutyáját vagy macskáját a külső paraziták ellen, ezért ajánlatos egy hosszú hatástartamú terméket választania. Előfordul, hogy megfeledkezünk a készítmény rendszeres alkalmazásáról, és így kutyánk vagy macskánk egy időre védtelenné válik ezekkel a parazitákkal szemben. (5, 6) Ez alatt az idő alatt ki lesz téve az általuk közvetített betegségeknek. Ha van egy kutyánk, amely gyakran úszik, vagy gyakori fürdetést igényel, győződjön meg róla, hogy az általunk használt készítmény továbbra is megfelelő védelmet biztosít a kutya vízzel való érintkezését vagy a fürdést követően. Beszéljen állatorvosával, aki segít megtenni az állat méretéhez és életmódjához igazodó megfelelő intézkedéseket. Fontos, hogy a parazitaellenes hatóanyag az állat testének teljes felületét lefedje, az orra hegyétől a farka végéig.

 

Használhatjuk ugyanazokat a készítményeket kutyákon és macskákon is?

A parazitaellenes terméknek biztonságosnak kell lennie, nemcsak a háziállatra, hanem a környezetében élőkre nézve is. A kutyáknál alkalmazott hatóanyagok más állatfajokra mérgezőek lehetnek, beleértve a macskákat is. Ha kutyánk és macskánk is van, akkor olyan terméket válasszunk, amely minden háziállatunk számára hatékony és biztonságos. Ebben az esetben a legjobb, ha olyan hatóanyagot választunk, amelyet biztonságosan lehet kutyákon és macskákon is alkalmazni, vagy a kutyánál használjon szisztémás készítményt. Ily módon még a kölcsönös mosdatás, nyalogatás, összebújás során sem érintkezik a macska közvetlenül a hatóanyaggal.

 

Ne feledje!

 • Télen is védje kedvencét és otthonát a bolháktól. A bolhák nem alszanak téli álmot. Azokban a háztartásokban, ahol több állat él, minden kutyát és macskát legalább 3-4 hónapig védetté kell tenni, hogy sikeresen mentesítsük a környezetet a bolháktól.
 • A bolhák életciklusa hosszú lehet. Minden, a paraziták elleni védekezésben vagy kezelésben tartott szünet a bolhák számának további szaporodását eredményezi, ezért az ön erőfeszítései hasztalanná válhatnak. A rövidtávú kezelések (4-5 hét) réseket eredményezhetnek a védelemben, amely a bolhák újbóli megjelenéséhez vezet otthonában, így Ön és kedvence ismét veszélyben lesznek.
 • Egy hónapnál hosszabb ideig tartó védelem javasolt.
 • Ahhoz, hogy hatékonyan megszabaduljon a bolháktól, a tulajdonosnak hosszú távon követnie kell az állatorvos utasításait.

 

Források:

 1. Cadiergues, M. C., et al. (2000). "A comparison of jump performances of the dog flea, Ctenocephalides canis (Curtis, 1826) and the cat flea, Ctenocephalides felis felis (Bouche, 1835)." Vet Parasitol 92(3): 239-241.
 2. Guideline ESCCAP 05: Control of Vector-Borne Diseases in Dogs and Cats.
 3. Guideline ESCCAP 03: Control of Ectoparasites in Dogs and Cats.
 4. Plague, „Institut Pasteur”, 6 października 2015 [dostęp 2017-10-04].
 5. Lavan R., Armstrong R., Burgio F., Tunceli K. (2018). „Duration of annual canine and tick protection provided by dog owners in Spain”. Parasit Vectors. 2018; 11:458
 6. Lavan r., Tunceli K., Zhang D., Normile D., Armstrong R. „Assessment of dog owner adherence to veterinarians' flea and tick prevention recommendations in the United States using a cross-sectional survey”. Parasit Vectors. 2017 Jun 6;10(1):284.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya állatorvos bolhák kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség élősködők állatgyógyászat kisállat tippek

5+1 dolog, amivel felkészítheted kedvencedet a hidegre

2018.11.30. 09:00 :: KisállatorvosHU

Kevés aranyosabb dolog van annál a világon, mint egy esőkabátos kiskutya, de bármennyire is szeretjük néhányan cuki ruhákban látni kedvenceinket, elsősorban kisállatunk kényelmét kell szem előtt tartanunk. A legtöbb kutya és macska remekül megvan bármilyen ruha nélkül, néha azonban hasznos lehet, ha segítünk nekik szárazon és melegen maradni. A téli hónapok közeledtével az alábbi 5 módszer segítségével készíthetjük fel kedvenceinket a hidegebb időjárásra.

 1. Tartsuk őket szárazon!

Míg a legtöbb macska valószínűleg elbújna az eső elől és biztonságos helyre húzódna, addig a kutyák igencsak eltérően vélekednek a témáról: néhányan imádnak az esőben rohangálni és játszani, mások viszont még a napi séták idejét is inkább akkorra időzítenék, amikor elállt az eső. Az olyan rövid szőrű fajták, mint az agarak, a terrierek és a beagle akár egy rövid séta ideje alatt is könnyen bőrig ázhatnak, a rendszeres téli fürdetések pedig csak tovább ronthatják a helyzetet, mert kimoshatjuk szőrükből a védő olajos réteget. Ezek a fajták és azok a kutyák, akik egyszerűen csak nem szeretik az esőt, valószínűleg örülnek majd egy esőkabátnak. A megfelelő darab kiválasztásakor a kényelem az elsődleges, a kinézet csak utána következik. Mindig figyeljünk arra, hogy a ruhadarab stabil legyen, fedje a kutya egész testét, de ne zavarja a mozgásban, látásban és ne okozzon viszketést. Ha úgy látjuk, hogy kutyusunk kényelmesen érzi magát az esőkabátban, akkor nyugodtan elkezdhetünk kedvünk szerint válogatni a minták között. Ha viszont irritáció jeleit látjuk, akkor maradjunk inkább a jól bevált törülközőnél, és séta után alaposan töröljük szárazra vele.

 1. Védjük a tappancsokat!

Ahogy a nyári hónapokban a felforrósodott aszfalt, úgy a téli hónapokban a túl hideg vagy jeges talaj okozhat problémát kedvencünk tappancsain. A kutyacipő különösen a hideg téli hónapokban jön jól, amikor a járdák jegesek vagy sózottak, ami a városokban igen gyakori. Ez a legtöbb esetben csak kiszárítja a tappancsokat, de néhány esetben a jég és a só fel is sértheti azokat. Ha séta közben kutyánk hirtelen lelassul, az jele lehet annak, hogy a lábujjai között összegyűlt jég és só sérülést okozott neki. Ez megelőzhető azzal, ha levágjuk a lábujjak közötti hosszabb szőrt, de a kutyacipőhöz is nyúlhatunk. Mielőtt viszont először sétálni indulnánk ebben, gyakoroljuk viseletét rövidebb időre otthon, és bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünk számára kényelmes. Így már ismerős lesz neki a cipő, mire kimegyünk, és nyugodtan tud majd a hóban szaladgálni, miközben hópelyheket kerget.

 1. Öltöztessük fel őket! – de csak ha szükségük van rá

Kedvenceink öltöztetése és a kisállatdivat igencsak megosztó téma a kisállatrajongók körében, ugyanis ez gyakran inkább a kisállattartók hobbija, mintsem az állatainkkal való törődés jele. Bármennyire is szeretjük a kutyáinkat és tűnnek aranyosnak jelmezben vagy pulóverben, a legfontosabb szempont a kisállatok kényelme és egészsége. A legtöbb kutyának nincs szüksége pulóverre, de néhány rövidebb szőrű vagy szőr nélküli fajta valószínűleg örülni fog, ha kabátban mehet sétálni a hidegben. Ez az olyan kisebb testű kutyafajtákra is igaz, minta rövidszőrű tacskó, vagy a csivava, melyek testfelülete testtömegükhöz képest nagy, emiatt gyorsan lehűlnek. Az extra rétegek elsősorban a benti kutyák számára hasznosak, mert velük előfordulhat, hogy nem alakítanak ki melegebb bundát maguknak. Ha kutyapulóver mellett döntünk, fontos, hogy tisztán tartsuk és rendszeresen cseréljük, különben könnyedén a külső élősködők búvóhelyévé válhat. Akárcsak az esőkabátok esetében, itt is figyelnünk kell arra, hogy felöltöztetve hogyan viselkedik kedvenc négylábúnk: ha úgy látjuk, hogy a kutyaruha nem túl meleg, és nem kényelmetlen, akkor megtarthatjuk. De az irritáció vagy szokatlan viselkedés azt jelzi, hogy kisállatunknak nincs szüksége extra rétegre.

 1. Fontoljuk meg az étrendváltást!

Ha kedvencünk rendkívül aktív, és a hidegebb hónapok alatt is sok időt tölt a szabadban, fontolóra vehetjük, hogy kismértékben megnöveljük az ételadagját. Így gondoskodhatunk róla, hogy belülről is melegen tartsuk az állatot. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez a legtöbb benti kutyára nem érvényes, ők ugyanis idejük nagy részét melegben töltik. Ha pedig az ő adagjukat is növeljük, azzal azt érjük el, hogy egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek… Mielőtt döntenénk arról, hogy megváltoztatjuk kis barátunk étrendjét, mindenképp kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 1. Figyeljünk a testhőmérsékletükre!

A legtöbb kutyus és cica esetében könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy mikor hűlt le az idő, az alakjuk ugyanis árulkodik: elkezdik növeszteni téli bundájukat és sokkal puhábbak tapintásúak lesznek. Ebben az esetben a legjobb, ha nem bolygatjuk a dolgokat, és hagyjuk kisállatainkat, hogy gondoskodjanak a saját fűtésrendszerükről. Ha viszont bizonyos intő jelekre leszünk figyelmesek, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy egy extra takarót adjunk nekik, vagy tekerjünk a fűtésen. A hidegebb fülek vagy farokvég jelzi, hogy kedvencünk lehűlt, ilyenkor ugyanis úgy próbálják megőrizni testük melegét, hogy lelassítják a vérkeringést a perifériás testrészeikben. Ha a kinti hőmérséklet 0°C alá süllyed, mindig engedjük be a házba a kedvenceinket, különös tekintettel a kisebb testű, idősebb vagy fiatalabb állatokra. Ha nem tudjuk őket a házban tartani, akkor jó megoldás lehet jól szigetelt házat biztosítani nekik, friss vízzel, hogy elkerüljük a hipotermiát és fagyási sérüléseket.

+1. Szerezzünk be egy fényvisszaverő nyakörvet vagy hámot!

Ahogy egyre rövidebbek a nappalok és hamarabb sötétedik esténként, valószínűbb lesz, hogy reggeli és esti sétáinkra a sötétben kerül sor. De ez nem jelenti azt, hogy ne engedhetnénk szabadon a kutyánkat, hogy kiszaladgálja magát a parkban póráz nélkül. Arra mindig figyeljünk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, de egy fényvisszaverő nyakörv vagy hám segítségével egészen biztosak lehetünk benne, hogy a kutya a sötétség ellenére is megkapja a napi mozgás- és játékadagját. A fényvisszaverő nyakörv ráadásul nekünk is segítség lesz: érdekes szagok vagy hangok bármikor felbukkanhatnak a séta során, de így nem tévesztjük majd szem elől szimatoló négylábúnkat.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya kisállat macska kiscica háziállat kiskutya kutyatartás állataim állattartás háziállatok macskatartás állategészség kutyasétáltatás macska viselkedés kisállat tippek kutya kiegészítők